Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коли
бе лампата в кенефа да можеш да си запалиш, да не опикаеш плочките...
майната им на "колите"

Вто Сеп 24, 2024 5:21 pm
Профил
Аватар

BTW: Мечо Пух се опитва да върже всички каруци с C-V2X
https://english.www.gov.cn/news/202306/ ... dd128.html

Вто Сеп 24, 2024 5:39 pm
Профил ICQ

А-бе работата е тръгнала и върви на злЯ. Въпроса е възможно ли е и ако да - как да се спасим или максимално да отложим неизбежното.

Както Линукс е добра алтернатива на боз-а, надявах се да се появят тАлафони изцяло с линукс, а,ма не (за сега поне май няма).
Сега махалото се е залюляло в посока "всичко да е онлайн", но се очаква да се върне в посока "изцяло офлайн". Тази простотия със залитането по "онлайна" предполагам, че все някога ще приключи.

(Имаше преди време един сериял по темата за он-лаин-а "Бойна звезда Галактика")

Вто Сеп 24, 2024 5:46 pm
Профил

TheWizard написа:
BTW: Мечо Пух се опитва да върже всички каруци с C-V2X
https://english.www.gov.cn/news/202306/ ... dd128.html

Лошо няма, хубаво е колата да взема решение вместо някои бесни джигити дето нямат мозък за 5 стотинки.

Вто Сеп 24, 2024 6:12 pm
Профил

Емо, виж това и помисли пак за лайнукса...

MYXATA написа:
Теслите отдавна са тесла за всеки който иска прайвъси...

Не знам да има други коли, дето да се хакват толкова лесно. Може и да има, но аз просто не знам...
Особено у нас като погледнеш как всички са с отключени автопилоти и всички екстри и трябва да сетиш за какво иде реч. Но по-важното е дали има ъпдейт. Аз лично бих предпочел кораба майка, пред украински и тема подобни корабчета.

Вто Сеп 24, 2024 8:46 pm
Профил

emilvtc написа:
А-бе работата е тръгнала и върви на злЯ. Въпроса е възможно ли е и ако да - как да се спасим или максимално да отложим неизбежното.

Както Линукс е добра алтернатива на боз-а, надявах се да се появят тАлафони изцяло с линукс, а,ма не (за сега поне май няма).
Сега махалото се е залюляло в посока "всичко да е онлайн", но се очаква да се върне в посока "изцяло офлайн". Тази простотия със залитането по "онлайна" предполагам, че все някога ще приключи.

(Имаше преди време един сериял по темата за он-лаин-а "Бойна звезда Галактика")

Абе то отдавна са се появили телефони с Линукс. Ама върху линукса са сложили едно java недоразумение - android. Сега има едни нови тъпофони с Kai OS ( форк на Firefox OS ) които напоследък се продават и те в десетки (та да не са и стотици) милиони ама и то е като Андроида. Истинския линукс телефон го убиха Майкрософт преди 12-13 години като купиха Нокия. Иначе има един postmarketOS който си е напълно опън сорс (модема и комуникацията с клетката са отделно и са си затворени) ама съмнително дали ще успее да се наложи освен при шепа ентусиасти.

А по темата - една кола не е ли напълно автономна не е работа. То нетя става като дишането т.е. изконно човешко право ама все пак нещо нямам доверие на технология която се е появила оня ден при условие, че вече сме видели края на доста други които също са се появили в наше време.

Вто Сеп 24, 2024 9:57 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Така е... няма да ти спрат твоята барака, обаче за коли произведени след 31 март 2018 и продавани в ЕС има изисквания за връзка с кораба майка. Предлогът е да може да се обадиш на 112 в случай на произшествие. Липсата на такава възможност прави автомобилът технически неизправен. Въпрос на време и за такива неща да почнат да се заяждат на ГТП.

Бъркаш понятията, услугите и ти се усуква мисълта... :D
Това за което говориш е обаждане при аварийна ситуация. Нещо налично във всички мобилни телефони. Работи безплатно, навсякъде където има GSM покритие, без абонамент и без СИМ карта.
Явно ЕП са решили, че е удачно това да е вградено в автомобила и да се активира само при някакви условия или при нужда, с бутон.
Донякъде е логично, защото нерядко, при по-тежко ПТП телефоните се завират къде ли не или са потрошени и не могат да се използват.

Връзката с "мама" е трансфер на друг вид данни, който много ме съмнява, че работи без абонамент или СИМ карта. Не съм се интересувал кой го плаща, но все някой го плаща. И като не плати, следва кръц на услугата.

По-големият проблем за биг брадър е, че за трансфера на тия данни зависят от трети страни (мобилните оператори). И ако спрат автомобила от движение защото мрежата на оператора била претоварена или се е сринала, и това има сериозни последици, ще им скъсат шортите. Ако не тук, то в по-уредените страни.

И да дам нагледен пример за хората с къса памет:
Преди месец и малко, два... Петък ще да беше,.. Дограмата се счупи, и половината свят спря...
И не, не е виц. Реалност беше.
Е, който е чул и видял, може би ще си направи съответните изводи и ще се замисли дали автомобилът трябва да се движи ако няма мобилна мрежа.

А аз вече имам пневматични секачки, и мога да утилизирам няколкостотин антени на час без да се изморявам, без да натоварвам китката си или да се появяват мазоли по ръцете ми. :D

Вто Сеп 24, 2024 10:08 pm
Профил
Аватар

по принцип всички нови чипсети ( 4/5G модеми в умнофоните ) са с Линукс
( а чипсета си е нормален телефон ... дисплей, клавиатура ... сичко за телефон, а в УмноФона е надграден с порц за яката работа и се ползва само за модем )

А Линукс телефонa го утрепа Google като купи Motorola <--- тази беше най-якия фен на ЛинуксФон ...
а заради два Open Hardware Motorola дръжки се появи Android
тва дето го пише във Вики за историята на дроида е пълен ташак...

BTW: теслата не използва оригиналния e-call ... нещо друго са направили, не знам кво
не искали да използват и C-V2X ... за това Печо Пух ги натиска

за хакери :wink:
https://i.blackhat.com/USA-19/Wednesday ... Hacked.pdf

Вто Сеп 24, 2024 10:11 pm
Профил ICQ
Аватар

Оффтопик: Линукс/Андроид
23.03.2005 презентация пред Самсунг "акулите" ... дето пускаха модел всеки месец :D
Някъде да виждате JAVA ?

и нищо не са имали - ни хард ни софт
- „Кой ще изгради вашата операционна система?“
- „Брайън“, те се засмяха. Имаха 300 души, работещи върху собствената им операционна система.

Га Гугъл ги купиха ?! ( инвестираха ) направиха девелопърски форум
демек Линукс обществото портна Линукса
( някъде из археологическите ми хардове трябва да имам няколко версии )
и когато заработи терминално линукса - обявиха: а GUI ??? ... JAVA ... и зарязах да следя мохабета

2, 3 Моторола телефона се използваха единия беше нещо като междинка на A1200 ( Open Source Hardware )
а за баш презентациите ( по-късно 2006 ) Sooner ( снимка ) ... преопакован HTC Excalibur

та те така с ЛинуксФона

Прикачени файлове:
Sooner.png
Sooner.png [ 642.1 KiB | Прегледано 1302 пъти ]
Slide10.jpeg
Slide10.jpeg [ 499.49 KiB | Прегледано 1302 пъти ]

Сря Сеп 25, 2024 3:43 am
Профил ICQ
Аватар

май съм го поствал и преди
Прикачени файлове:
асЕнсьор.jpg
асЕнсьор.jpg [ 340.95 KiB | Прегледано 1296 пъти ]

Сря Сеп 25, 2024 6:11 am
Профил

itso.t написа:
Бъркаш понятията, услугите и ти се усуква мисълта... :D
Това за което говориш е обаждане при аварийна ситуация.

Прав си. Изискването е за аварийната ситуация. Но двете са като дупе и гащи. Аз не знам производител, който да е направил разхода за желязото и да не е добавил връзка. Може би ще ми подскажеш такъв?
Говорим за пари дали под формата на допълнителни приходи от сървиси или под формата на спестени разходи няма значение. Все са пари. Примерно навремето много се смяха на Тесларов, че си ъпдейтва фърмуера дистанционно. То не бяха шеги и закачки. Обаче после няколко други като им се наложи да направят критични ъпдейти и престана да им е смешно. Щото тия ъпдейти са безплатни за клиентите, обаче сервиза си ги фактурира към производителя. Да не говорим за неудобството да трябва да ходиш до сервиз, да записваш часове, да губиш време...
Та връзката с кораба майка си е задължителна както и да го гледаш. И не може да я махнеш със секачките, колкото и да ти се ще. Щото физически симове вече никой не слага, имаш модем, който е законово изискване и софтуер, който няма как да пренапишеш или да бараш, щото губиш гаранция и т.н. Единствено това което правят на теслите - подменят кораба майка. Но това може да си го позволиш чак като изтече гаранцията, а модата е да се вдигат гаранциите. Бяха по 5, сега при електричките стават 7г, говори се да вдигнат до 10г, а след 10г тя колата вече си е изпяла песента и по-скоро ще дойде при теб да си гледаш пиленца ;-)

Сря Сеп 25, 2024 9:45 am
Профил

miro_atc написа:
говори се да вдигнат до 10г, а след 10г тя колата вече си е изпяла песента и по-скоро ще дойде при теб да си гледаш пиленца ;-)

То и сега има коли с по 10 години гаранция - на жена ми тойотата е така - 10 години или 100000 мили нооо... колата трябва да се обслужва всяка година при дилъра а там цените са колкото 2 обслужвания на друго място, като теглиш чертата за десет години в сервиза отиват пари колкото за половин кола.

Сря Сеп 25, 2024 9:51 am
Профил

Ако утре някой се сети и ползва секачките не за теслата а за на теслата дръжката - бутне жиците на дейта центъра. Или стане туй де стана в тексас - 1 седмица без ток. Такъв резил ще настане цял свят без тесли за 1 седмица. Много бързо ще има критичен ъпдейт дето маха изискването за мрежа. И ще има паднали акции с много.

А това дето си плащаш за хардуер който не можеш да ползваш ако не си платиш абонамент е идиотско и е крайно време да се намери механизъм да се забрани. Имам реотани в седалките, платил съм ги но не мога да ги включа. Народа си е тъп и търпи да го мачкат и грабят, но все трябва да има решение на тая болест.

Сря Сеп 25, 2024 9:56 am
Профил
Аватар

Тесларов направи първата ( може би ) Private 5G в Берлин за да си ъпдейтва 4G колите излизащи от завода :D
( една две Ериксон клетки )
и скоро май няма да минава на 5G ... искат му 32$ на кола лиценз за използване на 5G в кола
а и евтините джигитайските модеми в коли ги изритаха от US

Сря Сеп 25, 2024 9:59 am
Профил ICQ
Аватар

Ford :D
https://hackaday.com/2024/09/24/will-yo ... -your-car/

Сря Сеп 25, 2024 11:38 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174 ... 197  Следваща