|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:27 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе ... в сравнение с черните са работливи, виждал съм и много работливи, в една фабрика във Вегас, наистн акато пчелички бяха, но съм виждал и мързеливи, мноого мързеливи, има чуство че ако им плащаш с чекове от мързел няма да ги осребряват. Има голяма разлика м-у легални/нелегални и полулегални 
|
| Съб Сеп 22, 2007 7:42 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да се хванем ли на бас, че ако не се случи някаква глобална криза у нас или у вас (война, нов 11 септември или нещо подобно, тотален икономически или политически срив), до 3 години българина ще влиза безвизово в щатите като турист?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Сеп 22, 2007 8:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не искам да се хващам на никакви басове. Аз ще съм най-радостен да паднат визите, защото това значи близките ми като искат да ми дойдат на гости, просто да хванат самолета. Само дето хората казаха, че докато оставащите тук не паднат под 10%, това няма да стане. А факт е, че сега остават много хора и главно студенти от бригадите, дето вече имат социални номера (то иначе без тоя номер е някаква лудост да останеш тук). И като се има предвид, че на година идват по около 12-15000 студенти - правете си сметката за какво става въпрос.
|
| Съб Сеп 22, 2007 9:39 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Е тогава тия, дето остават са от най-качествените.... да не са мексиканци или мангали? На какво отгоре още се цупят?
Или искат да им изнесем "Столипиново" или "Факултето" "ан блок", да видят тогава кон боб яде ли? 
|
| Съб Сеп 22, 2007 9:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не мога да ти разбера въпроса, какво точно имаш предвид. По принцип доста от студентите са студенти единствено и само заради бригадите в САЩ - дали са най-качествените - съмнява ме. Най-качествените идват да си учат направо тук и после си остават съвсем легално и с много добър старт. Докато тези другите освен някакви шофьори или в строителството друго едва ли могат да работят, защото сериозните фирми искат да видят зелена карта или пък ти издават работна виза, ако си чак толкова ценен кадър. Хората останали нелегално нямат шанс за нито едно от двете  .
|
| Съб Сеп 22, 2007 9:55 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Ами ако ги сравниш с мангалите и мексиканците, все пак са по-качествен материал. Имат поне средно образование. А това, че доста студенти стават такива, за да дойдат на бригада в Хамериката оставям без коментар. Доста е по лесно вече да се стигне в Европа, и масрафа е по-малък.
|
| Съб Сеп 22, 2007 10:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Димитър, не е точно така за нелегалните, от нелегален да станеш легален не се иска много. Могат да работят много раоти които раоти нормалния американец без да имат проблем. Още по лесно могат да започнат свой бизнес. Да станеш американец не е мнго трудно, начини много, т.е. да вземеш зелена карта. От това да платиш нанегърка да се омъжи за теб, и малко на по добър адвокат за да не те разкатаят имиграционните, през това да действаш директно с адвокат, да се представиш като жертва на расова дискреминация и какво ли не още, до това да си купиш документи които сигурно само CIA може да установи че са фалшиви, в държава в която почти всяка правителствена организация им аправо да издава не само зелени карти но и паспорти ... гласно или не, има начини. Ако се заинтересува ще разбереш че много народ влизат през мексиканската граница, и когато влизат охраата с еправи на разсеяна, от другата страна ги чакат с документи, стига да си платиш на когото трябва.
Друг вариант, ако не напускаш US реално може да работиш на много места, включително и доста частни компании, и няма да ти правят проблем че нямаш SSN. За всички власти в атите е достатъчно някакво ID, ако се заинтересуваш ще разбереш че и все още има щати които издават Шьофьорска книжка без SSN, а този документ е легитимно ID пред всички. Верно че си задължен да го сменяш като мениш щатите, но както си задължен така може и да не си. Университета също може да съдейства за шьофьорска книжка, има познати които уреждат и подобни неща, законно.
Та тези които остават не са толкова зле от към документи, реално самата работа която върат в мног от случаите не изисква документи.
Тук не искам да ме разбират грешно кандидант емигранти, няма да им е никак лесно, пробелма с SSN няма да имат със сигурост, проблемите ще са им по скоро финансови, защото некадърниците не са добре платени
Относно политиката на САЩ,според мен те имат изгода тези емгранти да са незаконни, не само те, а и бизнеса, така им се плаща по-малко. По другите краища не знам как е, нов невада всички коит съм видял осребряват чекове и имаха дебитни карти, за мексиканци говоря, доста нелегални, та ако държавата иска за една седмица може да ги излови и депортира всичките, но те не искат, а и бизнеса ще вдигне много врява.
|
| Съб Сеп 22, 2007 10:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Много ми е интересно да ми кажеш кой щат издава книжка без ССН, как можеш да работиш без ССН, т.е. каква работа и дали си заслужава заради нея да си нелегален тук - говорим за много умните источно европейци, а не за мексиканците. Как можеш да си отвориш кредитни карти без ССН и т.н. Недей да бъраш останал студент извън статус и нелегален емигрант. Едното няма нищо общо с другото. Аз на никой не бих препоръчал да влиза нелегално тук и да работи, в 99% от случаите няма да работи за повече от 10-12$/час а това е под санитарния минимум, освен ако не е в някое забутано село, където се живее почти без пари, ама пък там работа за 12$/час няма да има.
@ Lupus "А това, че доста студенти стават такива, за да дойдат на бригада в Хамериката оставям без коментар. Доста е по лесно вече да се стигне в Европа, и масрафа е по-малък" - факта, че всяка година идват толкова студенти тук говори сам за себе си. А дали в Европа е по-добре незнам - но знам, че да си емигрант в САЩ е доста различно от това да си емигрант в Англия или Германия например  .
|
| Нед Сеп 23, 2007 1:09 am |
|
 |
|
sthx
|
Проблемът с пенсионната система на САЩ все още не си личи толкова много , но прогнозите са , че и те ще последват Европа и Япония. Действително САЩ нямат никакви скруполи, както европейците и имиграцията помага за смекчаване на ефекта. Пък си имат и един домашен широко коментиран пример - Дженарал мотърс. От всяка продадена кола 1000-2000$ отиват за пенсионерите на фирмата. Стигна се до там, че тая година Тойота обявиха повишване на цените на колите си с цел - подмомагане на GM.
Koлкото до мексиканците - не е важно толкова дали са работливи или тъпи. Важното е , че те образуват една относително обособена общност в държавата и не се размити (асимилирани) в американското общество. Така те остават потенциална заплаха за държавата. Най-малкият проблем е , че имат различна култура и вече има класации за латиномузика. В китайските, полските (а вероятно и в руските) квартали има хора, които не ги напускат цял живот и не отбират и грам английски. В китайските квартали полицията е практически безсилна, а внедряването на агенти там е почти невъзможно. Държавичка в държавата. Друго нещо си е, ако общностите са по-малки , а пък ако има раздори в тях (като в нашите) - още по-добре за американците. Асимилацията е напълно гарантирана. Така и не разбрах защо Димитър иска в САЩ да отиват само специалисти. Това отговаря на най-егоистичните американски интереси. Поне не отговаря на интересите на всички желаещи да отидат там . Всички мои познати (и които не бих нарекъл "специалисти" по каквото и да е) , които са отишли там през последните 1-2 години не са имали проблеми с намирането на работа. Говоря за Чикаго.
Проблемите за нелегалните имигранти са повече, но са преодолими. Даже и за тези, които са хванати, но имат право да поискат политическо убежище например. САЩ започва да ги съди, но аз така и не зная за осъдителна присъда на българин. Процесът тече 3-6 години и през това време намират начин да си изкарат зелена карта и да останат там. Самата държава не бърза с процедурата за изгонването.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Сеп 23, 2007 9:55 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Познавам доста народ който замина като "студенти" но не точна покрай бригади... Ех, наистина много студенти ходеха по бригади и много просрочваха визите си, вероятно някои са минавали в нелегалност... но това доколкото знам не е голяма далавера.
Голямата далавера беше да кандидатстваш... студентската виза ти дава официално право и да пребиваваш и да работиш. Лично познавах няколко човека които кандидатстваха без изобщо да имат намерение да учат и бяха "приети"
За това колко народ са "кандидатствали" говори факта че DHL, UPS пуснаха специална оферта когато пращаш документи до американски университети...
Разбира се много хора отидоха и наистина да учат... особено за по-добрите студенти има далавера - дори и да си влязал без стипендия, ако си сред най-добрите университета ти дава стипендия, т.е. ти връща парите и обучението ти излиза безплатно, понякога даже безплатно + доп. стипендия за джобни и ако побачкаш малко почасово може хем пари да спечелиш хем диплома.
|
| Нед Сеп 23, 2007 12:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
sthx - колко хора познаваш, които са наистина нелегални и нямат документи и са поискали политическо убежище в САЩ и те са им дали. Аз не познавам нито един. А последния нелегален който все пак успя да вземе зелена карта и го познавам, това му е коствало 12 години и то при положение, че се е оженил за американски гражданин в последствие. Не знам от там, от където ти черпиш информацията си, колко е достоверно, но аз съм тук все пак и ги виждам нещата със собствените си очи. И трябва да ти кажа, че на никой не пожелавам да бъде нелегален тук - нямате си представа на каква мизерия ще е подложен и при положение, че България вече е в ЕС няма смисъл от едно такова упражнение  . А искам да махнат зелената карта от лотарията и да ги дадат за специалисти, защото както споменах и по-рано повечето хора спечелили от лотарията си нямат идея какво ще правят тук и идват само заради спорта, докато в същото време има хиляди хора, завършили тук, започнали работа на много добри позиции и висящи във въздуха, защото незнаят дали няма да им свърши работната виза, преди да са им дали зелена карта.
|
| Нед Сеп 23, 2007 3:44 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Признавам, че не познавам положението на емигрантите в Щатите, тъй като пред мен никога не е стоял въпроса да емигрирам от България, но нещо не мога да схвана - студентите, които на тълпи стават такива, само и само да заминат на бригада там и да емигрират, друга категория емигранти ли са? По-лесно ли получават зелена карта или стават американци?
|
| Нед Сеп 23, 2007 4:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За книжките Монтана, ако не са направили промени последната година и половина, мисля че и други имаше, просто човек трябва да се поинтересува. Без SSN може да работиш без никакъв проблем, дори и не толкова неквалифицирани работи като разносвач на пица или таксиджия, им аработодатели които не се вълнуват толкова, включително и такива които се заниамват и с по специализирани неща, но тия трудно се намират, говоря които иха взели прогрмаист или инжинер. Bank of America, вадиш дебитна без проблем, за кредитна също има вариант, не съм зе занимавал защото не мие трябвала, но и самата дебитна минава като ID проверено. Може да имаш сметка в електрокомпанията, да регистрираш кола, къща и каквото си поискаш, зависи от щата. В индиана разбрах че не може да регистрираш кола, в Невада може, дори няма нужда да ходиш до DMV. Говоря за нелегални емигранти, такви на които визите са им изтекли, или изобщо нямат визи. Реално 80% от познатите ми във Вегас са точно такива, някои вече са почти легални благодарение на адвокатии разни други врътки, но всичко е абсолютно незаконно реално погледнато, обаче те придобиватзаконни документи.
Колко ще изкарва е съвсем друг въпрос, познатите ми по Вгас изкарват м-у 2-6 на месец. В други градове не знам колко може да се изкарва нелегално. Много пъти съм казвал че дори и средна за US заплата ми се струа изобщо недостатъчна за нормален живот, но тук говорихме за друго, как се остава и как се легализира. Има варианти много, иситната е че повечето от тях не са легални но работят и се получават леглани документи, което устройва всички емигранти.
Относно добре платена работа за нелегален човек, автомобилни техници, изобщо всякакъв род техници, или на частно или към фирма, но н атея мнго рядко им искат нещо, изключваме такива които се занимават с силово, там искат сертификати и курсове, но те се изкарват също без SSN. Таксиметрови шьофьори, гадна но платена работа, то зависи и от града. Изобщо намира се работа и за нелегални, има мого неща които може да се работят и никой да не ти поиска SSN, не е в това въпроса. Въпроса е ако си останеш с нелегален статут, дали ще може да с еорпавяш с тоа което получаваш в момента в който имаш семейство, а според мен отговора е не. Не че не може да вземеш и заем без SSN но .....глупаво е като цяло.
|
| Нед Сеп 23, 2007 9:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Това са изискванията за монтанска книжка:
-You must furnish proof of identity.
-You must provide solid evidence that you're a Montana resident.
-You must have proof that you're a United States citizen or that you are legally cleared to be residing in the country.
-You must pay the $40 fee.
т.е. няма щат дето да дава книжка без ССН вече и даже ако си с редовна виза повечето щати ти дават книжка със срок на валидност тоя от визата, само Илиной и още един-два щата дават 5 г. книжка, без значение колко ти остава от визата. Нещата доста се затегнаха и в момента без SSN нищо не можеш да направиш. За да те наеме някой на работа дори и за не много пари, той ще трябва да ти прати форма 1099 на края на година, което без SSN няма как да стане. Трябва да ти дават пари само на ръка, т.е. от това следва сам знаеш каква работа да вършиш. Говорим генерално, а не ако става жвъпрос за някой гений дето е незаменим, ама те на него ще му извадят документи без проблем.
Lupus - студентите, понеже имат легална работна виза за една година получават и въпросния SSN номер, а заедно с него без проблем си вадят и другите документи. И те вече не са нелегални, а са хора извън статус, т.е. такива просрочили визите си. Разликата между нелегален и такъв извън статус е огромна.
|
| Пон Сеп 24, 2007 1:43 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Хъм, какво да ти кажа. Тъст ми е в Чикаго от сигурно 15 години. Заминал е абсолютно нелегално, после взе зелана карта, сега има паспорт. Тъща ми като студентка е тръгнала 2 години след него, чак наскоро взе зелена карта (преди около 3 години). Забави се толкоз, поради некадърни адвокати както се оказа. Почти съм сигурен че досега (докато не взе картата), нямаше SSN, щото работеше на парче и се ядосваше, чак сега като взе картата почна нормална работа (т.е. взела е и SSN). Шофьорска книжка обаче има от как я знам. В интерес на истината никой не се е опитвал да я върне в БГ. Макар и незаконно си живееше там, работеше (без осигуровки), караше кола, че и къща на нейно име изплащаше  . Но не смееше да излезе от щатите...От разговори с местни адвокати, ме открехнаха, че зора наистина е да минеш границата. После има камари процедурни хватки чрез които можеш да си киснеш в Щатите и да не могат да те изритат обратно. Просто трябва да платиш на който трябва каквото трябва (адвокати). Те са отракани
Относно процента на оставащите - ако е само 10% - положението е песен. По принцип условието за отпадане на визите не е колко емигрират. Условието е отказите за визи в БГ посолството да паднат под определен процент. Ама не помня колко. Но пък е интересно друго - преди 3 години когато аз кандидатствах за виза, процента на отказите беше над 30. Последната годинина беше нещо около 10% ако се не лъжа. И ще падне, щото то не останаха хора в БГ, няма кой да емигрира вече
Друго което ми направи интересно впечатление - преди 4 години на двама старци им отказаха виза да видят сватбата на детето си. Хората заможни в БГ, имотни декларации носили, доказвали, че тук си е екстра за тях, женицата плакала, зер сватба на детето. Резачка. Някаква кобра в посолството, явно недоебана.... отрязала ги. Друг случай - старец, детето му умира в щатите - отрязват го за погребение....Сега на два комплекта старци им дадоха направо 10 годишни.
Има светлина в тунела. Да ги махат тия тъпи визи, ще дойда да ви почерпя по бира.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Сеп 24, 2007 7:57 am |
|
|