Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Че никой няма да тръгне целенасочено срещу другия е ясно. Севера може да е беден, но е добре въоръжен и с една силно надъхана армия. При това те няма какво да губят, но и нищо няма да спечелят. За юга е ясно - голтаци за хранене едва ли им трябват. Евтина работна ръка също едва ли им трябва. Въпроса е в друго - в такава "натопорчена" ситуация някой погрешно да натисне копчето и патакламата е готова.

Съб Мар 30, 2013 2:20 pm
Профил WWW
Аватар

До сега да са ги опукали, ама има едно голямо НО - първо трябва някак си да измислят след конфликта как да обяснят на останалия свят няколкото милиона избити в Сеул :D . Това е много голям проблем на американците, защото те имат и възможностите и желанието да опукат който и да било на тая планета, но после всички пацифисчета много ще реват що имало толкова жертви. В Сеул живеят едни около 11 млн. и е на едни нищо и никакви 50 км от границата и е в низина, т.е. много трудно може да се евакуират бързо в случай на нужда, особено пък зимно/зимно-пролетно време. В същото време по границата се намират 80% от въоръжението и войската на Северна корея, на която и артилерията и ракетите стигат Сеул без проблеми. За разбита държава са доста добре въоръжени - около 1500 самолета, 4000 танка и около 15000 артелерийски и ракетни установки. Та разчетите показват, че ако почнат един конфликт и в първите 3-4 часа на конфликта заминават около 2-3 млн сеулци - ей това е, дето спира южнокорейците и американците да опукат северняците, иначе до сега да са го направили 100 пъти :) . Затова е по-лесно с ембаргота и икономическа разруха. Е отнема повече време, ама после всички са щастливи :) .

Съб Мар 30, 2013 4:51 pm
Профил

Вчера мернах нещо из заглавията, поразтърсих се и - ако и някой друг не го е срещал "
http://en.wikipedia.org/wiki/Kaesong_Industrial_Region
Последният линк е към американски доклад с долу-горе актуални цифри.
По проект до 700х. работници, в момента са 50х, според мене смъртта на предния вожд е позабавила начинанието.

Та в американския доклад се споменава, че кило ориз в купонните магазини е 44 вони, на "опен маркет" е 1'000 вони,
един долар е около 140/4000 вони (централен банков/черен курс) , месечна заплата в Кесонг - 30-70 долара, превеждани на работниците не на ръка ,а през някой админ(по какъв ли курс).

"Опен маркета" е нещо мъгляво, измислено от комунистите - според мен сериозно не им стига продоволствието и правят някакви гимнастики на тема самозадоволяване, указ 56 и тем подобни. Едно семейство консумира ,според доклада, около 60 кг месечно. Сметките дори само за ориза стават много странни ( и трудни за оценка). Много ми се струва ,че гладът ги хваща все по-яко и тез митинги са за отвличане на вниманието (от усещането за глад ?!).
Така че, може и да направят някоя провокация - за вътрешна употреба.

Докато гърмят отвреме-навреме само с пушки и снаряди, Китай ще ги подкрепя - заради баланса, така мисля.

Вто Апр 02, 2013 9:22 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
stefan63,
Само да напомня, че не трябва 100% да вярваш на повечето доклади :)
ако намериш някой доклад от подобен автор за българия за преди 89-година ;) ще прочетеш горедолу същите работи, как сме умирали от глад, как няма това, няма онова, то не че е имало много нещо,ама индустрия имало, селскостопанство, макар и планово - имало, наука развивала се е....
много пъти съм казвал - Гьобелс (министъра на пропагандата на нацистка германия) е казал - като повториш една лъжа 1000 пъти тя става истина :)

Тази страна дето както я описваш мрат от глад и едва ли не живеят в землянки - прави атомни бомби, ракети ... това онова, дето не става на свещи с купичка ориз на седмица :!:
има истина и тя е някъде там по средата ;)

Сря Апр 03, 2013 3:50 pm
Профил

Бил съм там за близо 2 месеца - беше след честването на 70-годишнината на Великият Вожд.
Ами така си е - в Пхенян /тогава 2 милиона/ имаше само 1 магазин от който да си купиш хранителни продукти. Само с червени или зелени вони де....//Опс - воните имаха малък печат - ако е зелен - рубли, ако е червен - долари//
Ако няма печат - хартийки!
Там можеше да си купиш и книги по избор - имаше 2 щанда. Единият на Великият Вожд - Ким Ир Сен, другият - на Любимият другар - Ким Чен Ир! Демокрация!
Който не го е видял няма как да повярва - разбирам.

Сря Апр 03, 2013 4:04 pm
Профил ICQ

МУХАТА,
не съм писал ,че умират от глад.
Написах ,че достъпното инфо е малко и противоречиво.
Все пак съотношението между официалния и известния черен курс за мене е достатъчно описателно. Ясно ми е какво отразява. В Корея не съм бил, в БГ'80 съм живял достатъчно.

Междувременно днес по радиото разправяха , че С.Корея днес не допуснала южнокорейците(които изглежда са основно менажери) до
работните им места в Кесонг.

Сря Апр 03, 2013 5:28 pm
Профил

МУХАТА
ами как да ти кажа - глад! Това, което съм видял - глад!
и това беше по времето на Чернобил / ние бяхме див запад и цветуща икономика за корейците....
Не го вярва човек, който не го е виждал!
От кадрите по ТВ не виждам промяна - сменили са Вожда с някакво малко говно, ама все си мирише....

Сря Апр 03, 2013 6:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Незнам каква пропаганда прави тоя доклад, ама и самите корейци не остават по-назад с това филмче за живота в САЩ :D :
http://msnvideo.msn.com/?channelindex=4 ... b5c11eac09

А тук забележете с какъв плам говорят зад кадър :) :
http://www.cnn.com/2013/03/19/world/asi ... index.html

Сря Апр 03, 2013 7:07 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Незнам каква пропаганда прави тоя доклад, ама и самите корейци не остават по-назад с това филмче за живота в САЩ :D :
http://msnvideo.msn.com/?channelindex=4 ... b5c11eac09

Димитре, я кажи колко птици уби днес за да си изхранваш семейството :D :D :D
И сигурно се редиш на опашка пред севернокорейското посолство за севернокорейско кафе :D :D :D
Майтап ама това е естествена реакция на всяка идеология, която усеща че обръча около нея се затяга.
Междувпрочем последните пропагандни филмчета, които съм гледал бяха в Израел за опасността от тероризъм. Подобни изопачени истории разчитащи на наивни инфантилни зрители.
Това е основополагащо за всяка идеология - винаги има враг, който точи зъби някъде там зад границата.

Сря Апр 03, 2013 7:53 pm
Профил
Аватар

Аз николко, ама един приятел тук най-редовно ходи за канадски гъски по кърищата с една голяма пушка :D .

Сря Апр 03, 2013 9:05 pm
Профил
Аватар

Zdrav написа:
Майтап ама това е естествена реакция на всяка идеология, която усеща че обръча около нея се затяга.
Междувпрочем последните пропагандни филмчета, които съм гледал бяха в Израел за опасността от тероризъм. Подобни изопачени истории разчитащи на наивни инфантилни зрители.
Това е основополагащо за всяка идеология - винаги има враг, който точи зъби някъде там зад границата.

Така е с идеологиите... Всъщност някой помни ли кой започва корейската война и как завърши тя. А виетнамската?
А сега кой започна "съвместните учения" и дрънкането на оръжие по границите?

Сря Апр 03, 2013 9:06 pm
Профил WWW

И корейската, и виетнамската войни са резултат от разпадането на старата колониална система.
Кой е гръмнал 1-та пушка е почти без значение.
За корейската война бих казал , че 1-та пушка е севернокорейска.
За виетнамската - френска.
Да, американците дрънкат оръжие много често.
Но по-добре ли ще е да си отидат от Корея?

Сря Апр 03, 2013 9:51 pm
Профил
Аватар

stefan63 написа:
....
Но по-добре ли ще е да си отидат от Корея?

Да, ако си отидат от Корея, корейците ще се разберат и обединят.
Ако си отидат от Афганистан, там ще си оправят държавата.
Ако не бяха се бъркали в Ирак, сега Ирак щеше да е единна и мирна държава.
Ще ти хареса ли някоя мутра да влезе в къщата ти, да ти хвърли един здрав бой, да наебе жена ти и да ти каже: "Сега ти ще ме слушаш как да живееш, аз ще разполагам с хладилника ти, а ти ще бачкаш за мен?

Сря Апр 03, 2013 10:05 pm
Профил WWW

Ирак, казваш, бяха единна и мирна държава преди САЩ да ги нападнат? Афганистан и Корея - и те?
Много хора мразят САЩ, так е по-лесно, признавам.
Нито ги мразя, нито ги обичам.
Все пак ги предпочитам пред Ким, Саддам и Осама.

Сря Апр 03, 2013 10:23 pm
Профил
Аватар

stefan63 написа:
Ирак, казваш, бяха единна и мирна държава преди САЩ да ги нападнат? Афганистан и Корея - и те?
Много хора мразят САЩ, так е по-лесно, признавам.
Нито ги мразя, нито ги обичам.
Все пак ги предпочитам пред Ким, Саддам и Осама.

Дали са били мирни и единни вътре в държавите си е тяхна работа. Друг е въпроса ако нападат трети страни. Но ако комшията ти се кара с жена си, никой не ти дава право да му влизаш в апартамента и да го разрушаваш. Същото е и с предпочитанията! Изразяват се в магазина, когато си избираш стока и респективно си я плащаш или когато се разправяте в къщи какъв да е цвета на килима!

Сря Апр 03, 2013 10:39 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 1194  Следваща