|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 12:08 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Коронавирус 2019
Е Миро, в БГ правим точно същото като в Германия по отношение на мерките, които препоръчваш. Хората с температура си седят в къщи. И там и тук. Аз поне не познавам някой дето като вдигне температура и се юрва да пие бира по парковете. Обикновенно лягат и чакат да им мине.
Незнам какво си се впечатлил от тия китайски термометри, ама не мисля, че те имат някакво отношение в случая.
Вече има няколк отрязъчни теста и в БГ и в Германия по отношение на заразени/прекарали. И колкото и да са сбъркани показват сходни резултати - под 10%, като в Германия са даже повече. Какво ограничаване, какви пет лева търсиш незнам. Немците не са прости хора, щом канцлера се изтъпанчи и каза, че 70% трябва да минат през вируса (забележи, не да се разболеят, а да се срещнат с него), за какво ограничаване ми говориш?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 22, 2020 4:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Не се впечатлявам от термометрите, а от ефективното действие. Ако искаш да спреш заразата това е начинът - максимално бързо да разделиш жарта от плявата. И у нас казваш се прави същото... а защо тогава активните случаи растат? Не ми казвай, че заразата се предава по 5G щото още нямаме такива мрежи... Или може би има значение факта, че като се разболееш се почва едно разтакаване от джи-пи на спешна помощ, на болница и т.н. Освен това у нас колкото и да се оплакваме от мерките, всички знаем че са проформа. Като изключим очевидно затворените хотели, ресторанти, кина и т.н. почти всичко останало си бачка. Хората си щъкът, някои може би малко по-малко, но за други разлика няма. В по-голямата част от бизнеса разликата не е от мерките, а от свиването на пазара. Което ще го има със или без мерки. Според мен не са ни виновни мерките, за съжаление те не ни и помагат достатъчно. Можеше да сме много по-активни в ранното откриване на контактните лица и по-строго опазване на тия дето трябва да стоят под карантина. За това обаче се иска и държава и народ да работят в една посока. Но не би...
|
| Сря Апр 22, 2020 5:02 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Защото все още има множество хора, които трябва да се срещнат с вируса, затова. При това ниво на карантиниране де (условно казано). Затова и в Германия спряха да растат, защото потенциала на вируса да намира приемници беше блокиран при това ниво на карантиниране. Сега ще охлабят мерките, ще се появят нови приемници и активните пак ще се качат. И така, докато не се изчерпат потенциалните цели на вируса. При всяко разхлабване ще има все по-малко приемници, защото все повече от по-слабите минават. Или топлото време не свърши останалото. За да сравниш Германия и България може би най-доброто би било отрязъчен тест на статистическа извадка от да кажем 1000 човека. Там ще се види, процента хора срещнали вируса. И съм почти сигурен, че няма да има огромна разлика, даже в Германия ще са повече към днешна дата (като бройка на милион). Това обяснява и защо в Германия броя умрели на милион е доста по-голям от България (при много по-добра медицинска система и много повече отделен паричен ресурс), ние просто сме все още назад в заразяването. Което се дължи на по-ефективни мерки ИЛИ просто се движим назад чисто времево (по-вероятно). Или пък просто българите не се заразяват толкова лесно, ако приемем теорията ти, че мерките у нас са по-неефективни. Което също има известна логика, дали заради БЦЖ или някаква друга магия.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 22, 2020 5:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
В Германия спадат Цецо... спадат. И немците тестват, не е като да не тестват и да не знаят какво се случва... Възможно е, но това е песимистичен сценарий, който никой не иска да допусне да се случи. И баба ти Меркел вчера го каза и в щатите ако следиш ей днес губернатора на Ню Йорк и президента са си стиснали ръцете. И в други държави също се обединяват върху сценария с 6-те точки дето ти ги натяквам. Демек целта не е карантината да бъде премахната и всичко пак да пламне, а да бъде заменена с други мерки. Между другото това с карантината бачка само в белите държави и затова СЗО не я препоръчва навсякъде, още по-малко като панацея. В една Африка, където живеят в гета каква карантина да наложиш, нали гетото пак ще пламне. Файда там от карантина няма никаква.. Но както е да е, говорехме за Германия и щатите където вече явно си дават сметка, че идеята за стадото не работи или поне никак не е рентабилна икономически. Така че те ще си борят вируса. Само че не с лежане вкъщи, а с много активни мерки по тестване и изолиране на заразените. Но това са силни държави и те могат да си го позволят. В смисъл те могат да си осигурят тестове, или поне ще се опитат да го направят. И ако го направят няма да има нужда да чакат всички да оздравеят. Да, ще има тук-там случаи, но ако действат бързо и тестват и изолират всички контакти. Още преди да са показали симптоми даже, то не е толкова безнадеждна мисия. И да заради тия случаи заразата по-бавно ще спада, няма да е за един месец. Но пък и не могат да си позволят и да лежат още един месец, затова ще рискуват с отваряне на бизнеса доколкото е възможно. Но без това да означава "олабване" и връщане на заразата. Поне такава е целта, доколко ще я изпълнят предстои да видим. Но на всички е ясно, че бацилът трябва да се махне по един или друг начин. И докато не се премахне тотално, каквото и да прави държавата бизнеса ще страда, даже ще страда и дълго след това. Но това е друга бира. Никакъв смисъл няма... и 1млн да тестваш, ако нищо не правиш след теста файдата е точно никаква. След 1 месец нещата ще са различни. Това, което има значение е какво ще е след месец-два-три. Ако немците продължат в тоя дух след няколко месеца няма да имат болни. Ако ние продължим в тоя дух след няколко месеца още ще продължаваме с пълзенето. Всъщност смъртността там е по-ниска от нашата. И за нас и за тях може да се вярва за смъртните случаи, защото поне тежките случаи се тестват задължително и у двете държави. Леките случаи се тестват по-агресивно там, демек това може да е едно от обясненията - у нас не е толкова сигурен броя на всички боледували. Може да са го изкарали повече, съответно заради това да имаме по-висока смъртност. Има и други обяснения като примерно факта, че повечето заразени немци са го лепнали от ски курорти, а на ски ходят предимно млади. Демек основния контингент на немците е млади хора, което също води до по-ниска обща смъртност. Сигурно има и други фактори, но това са неща без значение. Всичко което има значение е кога ще свърши агонията. А тя ще свърши като свършат заразоносителите. Това може да стане по естествен път като свърши стадото, само че тоя вариант изисква години и не ясно дали се получава имунитет. Все повече съмнения има в тая област. Затова всички вече им идва акула за изкуствения път - демек ние съзнателно да прекратим разпространението на бацила. Всъщност почти всички... ингилизите смениха плочата и сега вместо стаден имунитет се надяват на ваксина. Ще почакат 
|
| Сря Апр 22, 2020 6:18 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
с една забележка: Германия прави 5 пъти повече тестове от БГ
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Апр 22, 2020 6:40 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ъ това на база какво го вадиш като извод??? Умрели в Германия - 61/1М население. България 7/1М население. Къде е тая по - ниска смъртност в Германия? Не ми казвай, че гледаш спрямо доказано болните, защото сам разбираш, че се облягаш на хартиена стена. Незнам каква плоча са сменили англичаните, но аз имам познати там, дето казаха, че народа поголовно е изпозаразен. Мои познати цялото 4 членно семейство е светнало на теста и са го изкарали, казаха, че около тях масово е така. Така, че аз лично очаквам англичаните относително бързо да минат през това, както и Шведите. Така както принца и премиера им минаха. И очаквам Корея и Сингапур да се туткат най-дълго, включително и есента. А на тоя Тръмп трябва да му забранят да говори. Каквото е казал, че става за лечение го урочасва. Първо вентилаторите, току виж и хинина: https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/04/22 ... _NaiNovotoАко Тръмп каже, че имат ваксина - бегай колкото сили имаш от нея. 
|
| Сря Апр 22, 2020 6:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
хартиена, не хартиена това се гледа. Да, не знаем колко са всички болни... но при всички случаи грешката е на порядък по-малка от всички други начини на смятане. Това е ако те интересува смъртността разбира се. Не знам защо те интересува толкова, ама карай. Сметките на база цялото население, независимо дали използваш брой умрели, брой заразени и т.н. показват само каква част от населението е имало допир с бацила. И доколкото бацилът е още тук то тия данни вчера бяха едни, днес са други, утре ще са трети... И това не знам каква информация ти носи към момента. Но ако си мислиш, че подобни данни към днешна дата могат да ти подскажат как ще свърши всичко, то аз съм пас. На мен подобна логика не ми е ясна. Както казах за мен наклонът на кривата е важен, защото показва дали заразата си отива, или още навлиза. Ако навлиза нищо не се знае докъде ще ни влезе. Ако си отива то може да се прецени колко време й трябва с това темпо, което си е някаква информация и то доста важна информация бих казал.
|
| Сря Апр 22, 2020 7:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Те май много си го харесват точно заради приказките му  Но делата също са важни, не че е съвършен и в тая област. Но днес примерно това че са събрали доста губернатори в белия дом и са се разбрали кой какво прави според мен е много важно. Още повече, че и това за което са се разбрали го намирам за доста правилно. Ех, разбира се някои там ще се изцепи с по-ранно отваряне... ще има такива губернаторчета, това е ясно. Ама като цяло въпреки че САЩ още драпат нагоре, това че имат идея как ще слязат и че ще слизат обединени... това си е новина. Сега от Тръмп се иска да си свърши федералните задачки и да изчака една идея другите и после е ясно, че ще иска обере всички лаври. Това си му е "коронен" номер 
|
| Сря Апр 22, 2020 7:23 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Апр 22, 2020 7:36 pm |
|
 |
|
Цецо
|
 |  |  |  | miro_atc написа: хартиена, не хартиена това се гледа. Да, не знаем колко са всички болни... но при всички случаи грешката е на порядък по-малка от всички други начини на смятане. Това е ако те интересува смъртността разбира се. Не знам защо те интересува толкова, ама карай. Сметките на база цялото население, независимо дали използваш брой умрели, брой заразени и т.н. показват само каква част от населението е имало допир с бацила. И доколкото бацилът е още тук то тия данни вчера бяха едни, днес са други, утре ще са трети... И това не знам каква информация ти носи към момента. Но ако си мислиш, че подобни данни към днешна дата могат да ти подскажат как ще свърши всичко, то аз съм пас. На мен подобна логика не ми е ясна. Както казах за мен наклонът на кривата е важен, защото показва дали заразата си отива, или още навлиза. Ако навлиза нищо не се знае докъде ще ни влезе. Ако си отива то може да се прецени колко време й трябва с това темпо, което си е някаква информация и то доста важна информация бих казал. |  |  |  |  |
Не виждам никаква логика да се осланяш при сметките на нещо, което е неизвестна величина (броя заразени). Това противоречи на всякаква смислена статистика. Но ти почваш да си противоречиш - все пак да погледнем смъртността на 1М жители. Значи има две причини тя да е 9-10 пъти по-висока в Германия отколкото в България: а) Заразените в Германия са по-малко на 1М жители, но немците мрат повече от българите. Нищо, че имат много по-добра здравна система и хвърлят много повече пари, а мерките, които въвеждат според теб са по-добри от българските. Хубаво, ама нещо не много достоверно, нали? б) Немците имат много повече заразени на база 1М. Е как стана това, ако мерките им са по-добри от българските (твоя теза)? Мен лично ми изглежда по-достоверно "б", макар, че МОЖЕ би има и нещо от "а", БЦЖ или нещо друго прави българите по-устойчиви на бацила. Но това, че немците имат повече заразени на 1М всъщност е кофти за България (а може би е по-добре по твойта теория), защото вероятно значи, че и ние трябва да достигнем тяхното ниво на заразяване, за да се кротнат нещата... Което мисля, че в крайна сметка ще се случи, дано все пак наистина сме по-устойчиви на гадината чисто генетично, а и топлото време да ни помогне. И в крайна сметка да ги догоним със същата или по-ниска смъртност на 1М, което ще си е голям успех. Немците си карат заразата... както и британците, италианците и испанците. Просто имат по-малка смъртност, по ред причини. Но някаква принципна разлика между тях и другите няма, ще минат по един и същи път, вероятно с по-малко жертви. Но няма да спрат вируса с изолация.
Последна промяна Цецо на Сря Апр 22, 2020 7:41 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Апр 22, 2020 7:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Смъртните случаи в Китай започват доста преди нова година, просто не са им обръщали внимание. А пък ако се изследват всички трупове от началото на годината до сега току виж се окаже че и в европа е имало още януари.
|
| Сря Апр 22, 2020 7:40 pm |
|
 |
|
Цецо
|
И понеже спорим дали в Германия или България мерките били по-строги/по-адекватни: https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/04/22 ... _NaiNovoto1 седмица по-късно. Следващата стъпка е да ги научим да попълват фалшиви декларации 
|
| Сря Апр 22, 2020 7:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Значи това с декларациите, а и не само, показва до колко работят мерките и кои от тях. Целия град е навън, обикалят като преяли коне, тия дето не са навън са отпрашили за някъде и тая карантина я спазват глупаци като мен  От седмици мие писнало да стоя тук и ми иде да се кача на колата и да се разходя, ама си седя и не мърдам, имам 5 фирми от които мога да си извадя декларация ама пътувам само от вкъщи до офиса и на обратно. Гледам тук народа пътува и като ги питаш къде ходят и що точно сега все се налагало, и не не са от ония дето имат баща инвалид който не може да отиде до магазина. Тая работа с карантина не става, малко самосъзнание трябва, против карантината съм, ама това не ми пречи да си стоя в къщи и да не снова много напред назад, и със и без карантина аз си го правех. Подозирам че ако карантината падне може и бройките да паднат 
|
| Сря Апр 22, 2020 7:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
За смъртност се съди по съотношението броя оздравели спрямо брой умрели. Така е било винаги, колкото и да не ти харесва. Към момента броят умрели и в двете държави е сравнително достоверен. По-малко достоверен (особено у нас) е броят оздравели, тъй като има някаква част, която не е тествана. Затова, когато се каже 3 или 4% се има едно наум, че реалната стойност вероятно е по-малка. Освен това в началото данните са малко и не толкова представителни, но с течението на времето стават все по-качествени от статистическа гледа точка. Умрелите спрямо общия брой не може да се нарече смъртност, докато епидемията тече. Това е просто *моментно* състояние, защото с всеки ден умрелите растат в проценти, докато населението не расте. Демек имаш едно число, което расте и расте и расте и расте и.... И ти искаш да сравняваме едно растящо число с друго растящо число, да ама те не растат по един и същ начин. Не знам какво точно сравняваш? Но хайде все пак да погледнем... Твърдиш че 1179 е по-малко от 147? Или гледаш някакви други числа, или имаме различна математика... ти го твърдиш това, изхождайки от 1М жители. Само че на 1М те имат 1179 положителни теста, а ние имаме 147, което простичко казано означава че имам различен процент от населението минало през тая болест. Аз твърдя че имат по-ниска смъртност съдейки по съотношението умрели/(умрели+оздравели). И това съотношение може да се гледа сега, понеже е сходимо, т.е. няма да избяга освен ако не стане катаклизъм. Пак с уговорката, че не е точно до 5 знака след запетайката, но е най-точното което имаме към момента. Това че имат по-добра здравна система съвпада с моите наблюдения за по-ниска смъртност там. Действията им (мерки+поведение) очевидно са по-добри към момента поради простия факт, че се движат надолу. Демек броят на болните намаля. И това е целта на упражнението - да няма болни. При нас болните се увеличават, при това ускорително. И то месец и половина... ОчевАдно е, че нещо при нас не върви на добре. Просто ние въведохме мерки *преди* германците и по-важното е преди у нас да има болни. Всичките ни болни се появиха по време на нашите мерки, което ще рече въпреки мерките ни. Ако примерно имахме да кажем футболен мач да кажем с Лудогорец и изведнъж бяха се натръшкали няколко хиляди, картинката у нас щеше да е съвсем различна. Ти виждаш и сега от един цех в Плевен как дръпнаха. Това е просто с всеки вирус или зараза. Лесно може да плъзне, трудно се овладява. А че немците го овладяват ей ти я картинката: Не, не трябва. Но ако много искате ще ги стигнем и ще ги минем. Може би тогава ще ви е по-лесно да се кротнете...
|
| Сря Апр 22, 2020 8:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не, тогава ще спре заразата.
Движат се надолу, единствено и само защото вируса е заразил тия до които се е докопал и които може да зарази. Това е.
Ако тезата ти беше вярна, че немците търсят ликвидиране на вируса щяха да изчакат да свалят до нула новите болни и тогава да разхлабват. Ако наитина мерките им са толкова ефвктивни, би следвало да успеят за 3-4 инкубационни периода. Но това е невъзможно. Те започват да разхлабват много преди да стигнат нулата. Което значи, че търсят контролирано преболедуване. Както и всички други в Европа и САЩ.
Последна промяна Цецо на Сря Апр 22, 2020 8:28 pm, променена общо 2 пъти
|
| Сря Апр 22, 2020 8:23 pm |
|
|