|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 11:16 am
| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Лично оръжие - дискусия
Хайде и аз да сложа някой ред... Цялата дискусия от самото начало е безсмислена. За да има дискусия, трябва да има няколко взаимно изключващи се позиции, които да имат еднакво силни аргументи. В тоя случай, освен Димитър, който... да кажем най-меко, че не е съвсем като другите, не виждам някой да оспорва, че свободния достъп до оръжие може да има само негативни последици за обществото. Според мен огнестрелно оръжие трябва да е абсолютно забранено за притежание от частни лица със заплахата от доста сериозно наказание. Не може да се разчита, че всеки луд дето си е купил пушка, няма да му скимне да я употреби някой ден. Типичния пример от оня ден. Всичките тия дечица... Само човек, който е родител и има такова вкъщи, ще разбере най-добре за какво става дума. Аз плаках при "новината". Да, точно така - плаках и не ме е срам да си го призная. Имам едно такова вкъщи, вчера имаха коледен концерт в училището. И ги гледах, едни такива дребосъци... Не мога дори да си представя какво им е на ония хора там сега, точно преди Коледа, вече купени и опаковани подаръците, планове за ваканции направени и т.н. Дори сега ми се насълзяват очите като пиша... И всичко това заради някакъв идиот с пушки. Ако нямаше пушки, нямаше да се е случило това. Или дори и да беше, със сигурност нямаше да е в такъв размер. Естествено идиоти винаги е имало и ще има, но колкото по-малки възможности им бъдат давани за "изява", толкова по-спокойно ще живеят хората.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Дек 18, 2012 6:20 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Тук съм съгласен с теб. Животът за мен е висша ценност. Когато онзи насреща знае, че като ме нападне може да загуби живота си, аз ли трябва да му го пазя? Той сам си го е заложил на карта, следователно за него не е особено скъп. Благодаря за пояснението. Ако ми потряба съвет по верски въпроси, вече знам към кого да се обърна. Ти в компетенцията на какъв пишеш тук? Това е единственото в целия ти пост, което заслужава внимание. На практика аз твърдя същото. Има. В един случай си принуден да се самоотбраняваш, а в другия си агресор. Даже НК прави разлика.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Дек 18, 2012 8:22 am |
|
 |
|
zaphod
|
за кражба няма да намериш, но ще намериш за ебане в гъза и ебане по време на менструация. повечето морални кодекси в човешката история предвиждат смърт за разни провинения, а и кражбата няма нищо общо с цената на вещите и съпоставката с цената на живота. когато ти откраднат нещо, си готов да платиш още за да убият крадеца. тоест един път си се набутал със загубата на предмета, втори път със заплащането на отмъщението. тук не става въпрос за цена рационална сделка и сравняване на цени, а за първичен инстинкт, защожен ни от добрата майка еволюцията, която сигурен съм ги чува нещата по-добре от интелектуалците-толерасти, които само на думи отричат креационизма, но по дела са попски подлоги.
|
| Вто Дек 18, 2012 9:28 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Следя дискусията, тя е относно средствата за убиване. Но досега не видях да се дискутира въпросът защо един човек би имал желание да убие друг. Според мен това е много по-важен въпрос от другия - относно средствата за убиване, които както всички знаем ,са безкрайно достъпни и разнообразни.
|
| Вто Дек 18, 2012 9:53 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Забихте из дебрите на философиите и религиите, а нещата от житейска гледна точка са прости - всеки иска да има сигурност за живота и здравето си и за това на близките си. И да може да опази придобитото с труд имущество. Ето ви нещо, казано отговорно от главния обвинител на държавата:  |  |  |  | Цитат: Без възмездие за 400 000 обрани
Бойко Найденов
400 000 семейства, станали жертва на кражби, ще останат без възмездие. Толкова са прекратените разследвания за обири в страната, съобщи и.д. главният прокурор Бойко Найденов. "Това са 400 000 български семейства, които очакват да направим нещо. В следващите дни искам тази тема да влезе в дневния ред, защото тя като че ли винаги остава на заден план", коментира той. Според него хората не виждат смисъл да подават сигнали, когато станат жертви на подобен тип престъпления. Найденов даде пример със себе си. Крадец отмъкнал GPS-а на колата му, но той не подал сигнал в полицията, защото нямало смисъл. Найденов хвърли камъни в градината на МВР, коментираха веднага магистрати. И припомниха, че полицията трябва да събере доказателствата, върху които прокурорите да повдигнат обвинения.... |  |  |  |  |
Източник: В-к Стандарт http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=435158
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Дек 18, 2012 10:08 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Аз не съм правоспособен юрист, но съм учил право, затова ми е смешно като почнете да измисляте топлата вода. Ти ще се чувстваш по същия начин, ако слушаш някой дето не знае закона на Ом започне да ти обяснява неща от електротехниката... Има си правила как се определя състава на едно престъпление, как се определя вината и т.н. Първо се запознай поне мъничко с тия правила, пък после давай акъли как да се прекрояват...
|
| Вто Дек 18, 2012 10:24 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ицо, то ако някой изпитва желание да убива си е за доктор, хапчета и каквото се сети човек още.
Става въпрос не за това хората да се избиват, а за това да са по-предпазливи навлизайки в чужда територия. ("Всеки може да бъде докаран до реакция на самозащита а знаеш ли го тоя къде му е прагът, я по-добре да не го закачам/обирам/тормозя с униформата си").
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Дек 18, 2012 10:27 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Може би не се изразих добре, ще се опитам да коригирам въпроса: Защо хората допускат и убийство като начин за решаване на някакъв проблем или конфликт., какъвто и да е той. Много хора допускат такава възможност, при това повечето от тях не са за хапчета, поне според официалната медицина.
|
| Вто Дек 18, 2012 10:54 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Един възможен отговор - от безсилие да намерят друго разрешение. Друг възможен отговор - защото са надъхани с някоя религия или идеология. Това пренарежда приоритетите. Трети възможен отговор - защото не са си пили хапчетата(въпреки че са обещали да го правят). ...
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Дек 18, 2012 11:16 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ами всъщност хората - с много малки изключения - не гледат на убийството като на начин за решаване на проблем. Т.е. не биха убили ако не се налага. Може да се наложи по много причини: да не бъдеш убитият ти, да не се окажеш жертва на насилие и тормоз без друг начин за отърваване, необходимост да ядеш и наоколо да няма друго освен живи твари (не непременно двуноги  ). Конструирани сме така, че убиването ни е крайно неприятно но го можем когато се налага. Най-общо казано стигне ли се до употреба на сила ако никой не поиска да отстъпи побеждава оцелелият.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Дек 18, 2012 11:26 am |
|
 |
|
miro_atc
|
+++++++ Проблемът е, че тия неща няма как да работят от само себе си. Това е резултат от действията или бездействията на обществото. По-точно на разумната част от обществото, защото тя носи отговорност. Невменяемите са част от пейзажа за добро или лошо, но не те бидейки лишени от възможността да осъзнават действията си няма как да променят нещата в някаква смислена посока. За разлика от уж "разумните", които могат, но не си личи да го правят у нас.
|
| Вто Дек 18, 2012 11:49 am |
|
 |
|
nik
|
освен хапчетата Българите пропускат още нещо пропускат източника на проблема и мълчат там където трябва да се говори, и вместо да решат проблема задружно, всеки сам по отделно създава нови проблеми ако има проблем със сигурността, то масовото въоръжаване няма да го реши, а ще го задълбочи ако има 400 000 пострадали, то не е заради липсата на оръжия, а заради несвършена работа както на полицията така и на съдебната система, за капак на всичко само оръжия липсват.... виждал съм емигрирали инженери, доктори, строители, заварчици, автомонтьори, шофьори и какви ли още не, но не съм видял емигрирал полицай или съдия, макар да реват че са малки заплатите е, дали това не е проблема за всичко? дали нашия дискомфорт не се дължи на прекаления комфорт които им осигуряваме с мълчание и "аз да съм добре другите не ме интересуват" ? щото искам пищов да се справям сам звичи точно така - задълбаване в проблема още повече ако ще плащаме заплатите на полицаите, то е редно да им се търси отговорност за качеството на работата, т.е. да се реши главния проблем, а не да се рърси алтернативно решение
|
| Вто Дек 18, 2012 11:51 am |
|
 |
|
Lupus
|
И какво? С викане ли ще решиш проблемите? Или със скачане и "Кой не скача е червен (син, зелен, пембян, мутра, корумпиран съдия, полицай или чиновник)? Ами това е смешно! Кучетата си лаят, кервана си минава. И вече 22 години е така. Гражданско общество ли??? Къде вирее и що е то? Човек трябва да е сляп за да вярва в "демокрацията", че вълка няма да хапне агънцето, защото то кротко му е изблеяло - "Не ме яж и аз имам права!" Ами права можеш да имаш, ама като нямаш зъби да ги защитиш, можеш да си ги завреш отзад!
|
| Вто Дек 18, 2012 12:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
разум... това е възможността да предвидиш както действията си, така и последствията. Скачането, викането, въоръжаването, разоръжаването са все действия. Разумният човек не би изключил нито едно от тези действия, но би имал представа каква ще са последствията и това е основанието да му се търси отговорност.
|
| Вто Дек 18, 2012 12:23 pm |
|
 |
|
Lupus
|
И как овцата ще потърси отговорност на вълка за изяденото и агънце??? Или ти разчиташ на разума на вълка, че ще отиде да пасе тревица заедно с овцата?
|
| Вто Дек 18, 2012 12:29 pm |
|
|