Отговори на тема  [ 394 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 27  Следваща
Смартофон - осветлете ме малко 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Смартофон - осветлете ме малко
tgi написа:
http://www.bbc.co.uk/news/technology-20891868

Убунтуто плъзва и по грамофоните, още едно нещо подлежащо на наблюдение...

Те от една година го натамъняват, може и да са го насосали вече. Като изчистят бъговете определено следващата ми тутурутка ще е Ubuntu.

Чет Яну 03, 2013 1:25 am
Профил WWW
Аватар

явно операторите ще трябва да въведат нов статус:
Цитат:
абонатът си ребутва телефона, моля обадете се след 20 мин

дано следващия ми часовник да не е с уиндоус. че е неудобно да питаш някой на улицата: извинете, колко Ви е часът, че на моя му падна батерията.
пък и еврозелките като нищо могат да забранят хронографите, като заплаха за икономиката.

Чет Яну 03, 2013 9:49 am
Профил
Аватар

То това с Линукса отдавна се бистри. Навремето имаше едни мотороли такива ама не прокопсаха дълго. Иначе аз не виждам проблем в това, след като Андроида се търкаля и Линукса ще се търкаля. То мисля, че за някой модели и сега има линукс дистрибуции прекомпилирани от ентусиасти.

Има два проблема обаче:

1. Маркетинг - не съм убеден, че големите производители на телефони биха заложили система позволяваща на юзера да бърника толкова надълбоко.
2. Производителите на чипсети не си падат по опен сорса. Щото така си разкриват тайните по хардуера. А линукса предполага опен сорс. Е винаги могат да работят с някакви прекомпилирани драйвери, ама то тогава си става Андроид :)

Като цяло след рутване, Андроида пада "почти" на нивото на Линукса. В смисъл качваш си busybox и можеш да ореш на ниво системни файлове, да драскаш скриптове... абе който иска и сега може.

Чет Яну 03, 2013 11:21 am
Профил ICQ

Да, ама убунту е твърде "мазна" ос... Силата му е, че идва с всичко накачулено, та лузера няма нужда да се мъчи да инсталира почти нищо...
За десктоп с як процесор е ОК. Преди празниците трябваше да обяснявам на един познат как да си инсталира нещо на Windows, ми то голяма мъка... Инсталацията беше някакъв rar файл, уйндовса няма подръжка за rar, та обяснявай как да си намери архиватор, после още един куп неща трябваше да се инсталират, че и антивирусната изпищя за едното. Абе мъка, голяма мъка докато инсталираме всичко по телефона...
Докато при убунтуто всичко си го има, няма да търсиш архиватори или флашове или акробати... Пък и лузерските програми са на пакети през софтуерния център, лузера само казва "искам тва" и то дори и трябва някоя библиотека си я намира, сваля си я само... Направено е точно като за истински лузери ;-)

Та от една стрна е готино всичко да си се поддържа, ама цената е че Убунту идва или си инсталира хиляди нужни или ненужни неща. Заради това става много тежка ос. Дори на десктоп машини има склонност да се влачи... Не вярвам скоро да успеят да докарат истинско убунту на мобилна платформа. По-скоро ще "нещо като" убунту.
Преди месец нали пуснаха версия като за Nexus та четох отзивите. Отказах се да пробвам, то почти нищо не работело, абе версията е колкото да има "нещо" върху което девелоперите да сядат и да работят...

Чет Яну 03, 2013 12:19 pm
Профил

@Цецо: Не съм съгласен с теб, то и сега големите производители си имат GPL download секции и дават сорс кода на андроидските си телефони. Колкото до сигурността, и там ситуацията е еднаква - потребителя не е root и няма пълни права. Същото ще си важи и ако телефона е с линукс.
Спънките ще са повече от страна на приложенията ако са native binary. Това е хитрината при андроида с Dalvik-а, по-лесно им е да осигурят идентично виртуално обкръжение.
От друга страна, те производителите на чипове за такива устройства не останаха много. Май всички нови windows телефони на Нокия (и не само) ползват Qualcomm SoC.

@miro_atc: да бе да, все едно не си виждал инсталатори за windows и не знаеш next, next, finish ... Колко сериозни продукта за вин си виждал, които да са те карали да си инсталираш сам допълнителни библиотеки?
Харесвам убунту, но Unity-то е еднакво неудобно като плочките на Win8. Искам да кажа че вин-а е поне толкова удобен, колкото убунту-то.

Чет Яну 03, 2013 12:23 pm
Профил
Аватар

Ами убунто се тръкаля прилично на Allwiner A10, т.е. не виждам проблем да тръгне и на Qualcomm с каквито са повечето нови телефони наистина. Естествено не е онова убунту което се търкаля на ПС и е едно ДВД дистрибуцията. Ще е поорязанко. Но не съм убеден, че куалкомците дават опен сорс драйверите... по скоро ги раздават компилирани, поне що се отнася до GPU-то, там има какво да се крие.... А пък в GSM частта съвсем, там има толкова "тайни", че просто не виждам, как това ще мине като опенсорс.

Иначе, то Линукс без root, е малко безмислено... т.е. аз не бих си го купил, ако не може да се рутне, а обикновенния юзер пък съвсем, него го интересуват шарениите, а такива Андроида и ИОС му дават в изобилие. В смисъл, че такава платформа би имала смисъл при "нестандартни" юзери, а колко е маркета за такива?

Чет Яну 03, 2013 2:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Линукс без root ми се вижда напълно безсмислено на мене поне.
То ако е поорязно спрямо текущото убунту ще е само за добро, те с нововъведенията
си ме отказаха (държах едно, версия от преди 3-4 години, прилично беше - докато не се прекарах да го
обновя - неизползваема работа, ден-два го търпях и му премахнах partition-а).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Яну 03, 2013 3:44 pm
Профил WWW

gicho написа:
@miro_atc: да бе да, все едно не си виждал инсталатори за windows и не знаеш next, next, finish ...

Въпросът беше, че за разлика от виндовс, убунту идва с всичко.... Инсталираш и може да отваряш всякакви архиви, джаби, глупусти, пдф-и, офиси и т.н. Всичко!

И второ, ако все пак ти трябва нещо предимството на всички лайнукси са пакетите. Друг е въпросът, че не всички пакети са пакети, но все пак при Лайнукс си има традиция че първо трябва да се конфигурира приложението. И читавите програми си проверяват зависимости, евентуално си го дърпат сами, а специално с тия пакетни мениджери (yum, apt-get и т.н. и т.н) мисля че и те могат да вършат черната работа.
Това с пакетирането според мен е революция, колкото и дребно да изглежда. Наистина оригиналните в лайнукса бяха (и все още са) много грозни за обикновен лузер. Обаче това създаде стандарт за инсталиране на приложения. Върху него съвсем естествено беше за убунто, за андроид и даже за ios да направят сървърче с шаранийки, тъй наречените меркет плейси и сторове..
Прото едно е да предложиш "next-next-next" за дадено приложение, съвсем различно е да предложиш 100-на хиляди приложения само с един next-next... Разбираш ли, не става дума просто за инсталацията, а сульо и пульо да знаят как да го намерят и как да си го инсталират. Едва ли щеше да има такъв бум на мобилни устройства ако я нямаше лекотата с която се слага софтуера. И точно тук Майкрософт мнооого яко се издъниха, по-точно спаха. За разлика от Амазони, Андроиди или Ябълки...

Чет Яну 03, 2013 3:48 pm
Профил
Аватар

Ами то цялото това не се вмества в концепцията на Микрософт, защото основния софтуер за тази система си е платен. И там всеки производител си прави собствена инсталация по една или друга причина. Микрософт още преди много години се опитаха да наложат универсален setup мениджър, но малко компании го прегърнаха.

Докато при лайнукса всичко е "без пари" грубо казано естесвено, но то така или иначе иде от едно място. И нормално е всичко да е унифицирано. Същото е с Андроида и там напрактика нещата дето са безплатни основно идат от маркета и той се грижи да са във подходящия формат за инсталация. С ИОС също е така.

Но и сега за Линукс ако си вземе човек някаква професионална и платена апликация, тя няма да е в пакетен формат. Същото е с андроида - IGО например си върви по собствен инсталационен ред.

Като се замислиш и за бозата си е така - основните шарениики са на принципа next, next и работи. Щом се е опряло до дезархивиране, то вероятно се касае за нещо по-така, дето не е баш за обикновенни юзери.

Още повече, че в контекста на модните тенденции - бозата все повече става професионална система, а Андроида (линукса) почват да стават за шир потреба (90% от телевизорите в момента търкалят линукс). А преди беше обратното.

Чет Яну 03, 2013 4:00 pm
Профил ICQ
Аватар

нокиянците го минаха тоя път (linux тилифон/грамофон). n900
след 4 години ръчкане изкараха модел, всичко беше 99% натамънено и М$ им пратиха неутронната бомба.
по онова време доста кърнъл девелопери бяха на хранилка в нокия, което явно дразнеше продавачите на други ОС-ове. и взеха мерки.
резултата е - нокия минава към историята, linux-а позацикли, телефоните станаха много странни.

страничен ефект е ОМАП-а също в историята, но там вината се на ТИ основно.
qualcom вървят по пътя на ТИ - пазаруват компании на кило и после засекретяват всякакъв достъп.
висш монополизъм в действие.

Чет Яну 03, 2013 4:10 pm
Профил

Цецо написа:
бозата все повече става професионална система

чак пък да "става"... по-скоро "остава" заради стария софтуер, който няма лайнукс версии... На практика новия софтуер почти винаги си е мултиплатформен.

Предполагам М$ ще измислят нещо, едва ли ще останат да чакат само на стария софт като удавник за сламка....

Чет Яну 03, 2013 4:36 pm
Профил
Аватар

Да де това имах предвид. Като се появи Altium за андроид ще обявя микрософт за умрели :)

Чет Яну 03, 2013 5:11 pm
Профил ICQ
Аватар

ами аз нямам особено добри впечатления от "професионални" софтуери върху не-боза.

примерно:
SolidWordks (хехе) никога няма да тръгне извън боза. то и в "професионалната" боза му трябва баене да върви 3D-то по-чевръсто. драйвери от производителя на видеото, после драйвер от солида, понякога рефлашване на биоса на видеото. и си заслужава, забързването понякога е повече от 50 пъти при едно и също желязо.

моя любим ментор. имат версия на expedition flow за линукс, но половината благинки не вървят. с два екрана не се оправя, нищо че Х-са си работи на пушка. скриптовете не вървят (а то почти всичко е скриптове). поне тези на VBS няма как да тръгнат. за JS твърдят, че трябвало да е 6, ама сега да седна да преписвам стотици скриптове, повечето от които не са мои няма да стане. ползването на бази е натамънено на ниво ODBC, и в linux не работи, нищо че поддръжката е директна през сокет. твърдят, че с оракъл работело на къси вълни, ама "айде нема нужда"

а Adobe не мисля че някога ще направят версия за linux на каквото и да е.

алтиума мисля че и той е овъртян около ODBC и DirectX, та няма как да се подкара лесно дори с емулация. или ще се загубят значителни детайли от графичния интерфейс. не съм му ползвател, понякога го паля да видя кое как е направено там.

Чет Яну 03, 2013 5:24 pm
Профил
Аватар

Ами то това си е един от козовете на бозата - драйверите. За да върви нещо под линукс, то трябват сорсовете на драйверите. Ама много от производителите не горят от желание да ги предоставят на всеослушание.... засега. Докато концепцията на бозата - всеки сам си прави драйверите и ни ги дава, досега работеше добре, всеки си крие нещата в черната кутийка и всички са доволни. Не виждам що това да не работи и за в бъдеще. В крайна сметка, всеки има нужда да си пази тайните...

Чет Яну 03, 2013 5:51 pm
Профил ICQ

Дедо, за новите е въпрос на време... Малцина ще останат да плуват срещу течението ;-)
И аз като почнах някои неща ги нямаше за лайнукс. Примерно развоя за fpga... Xilinx имаха версия уж, ама все нещо куцаше. Но полека-лека се изчистиха нещата, даже и в някои отношения сега лайнукс версията е по-добра, особено за цинк...
Тъй че за новия софт аз нямам големи притеснения... Виж стария няма шанс. Примерно Протел 99 вероятно никога няма да излезе за лайнукс. И много други приложения също.... така че засега няма да фърляме бозата. Пък и както казах М$ направиха поредица от грешки, които все още не е късно да поизчистят... Това че глътнаха малко вода не означава, че трябва да продължат с далдисването...

Чет Яну 03, 2013 6:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 394 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 27  Следваща