Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
CarBeta написа:
...Разбирам да сравнявате мигалката на БАН с някаква ваша разработка и да изтъкнете предимствата на вашата. Но да нямаш нищо насреща а да плюеш вече е нагло. Дали ще ти липсва бюджет или нещо друго е все едно. Оправдания дал Господ. Дали можеш да го направиш или само така си мислиш също не е важно. В кръвта на българина е да оплюва и да намира кусури. Но съвсем тактично отклонява въпроса за собствените си възможности, като изтъква една камара причини, които виждаш ли, му пречат.

Да оставим настрана националните особености на българина, виетнамеца и занзибареца.
Наистина ли смяташ, че тая разработка е нещо значимо?
Въпросът е риторичен. Сетих се за октопада...

Сря Дек 19, 2012 12:42 pm
Профил
Аватар

Ицо, точно това ти обясних в предишния пост. В момента има тенденция, БАН да се вкара в пазарния сегмент. Демек, БАН трябвало да произвежда пари под някаква форма с труда си.

Е резултата от тоя мерак на управниците ще са точно такива мигалки. И кадастрални рисунки, правени от астрономи.

Заинтересувай се какво се случва с "фонд научни изследвания" и ще разбереш за какво иде реч. Това е фонда, с който държавата е "намерила" начин да принуди БАН да работи "пазарно". Демек дават им пари срещу реални проекти. Само, че понеже оценката на проектите се прави от чиновници, се прокарват точно такива проекти с никаква научна стойност, но добра възможност за усвояване на средства от "бизнеса". Е тая пешеходна пътека е баш такъв проект, в нея БАН вероятно е ползван само като съкращение за да мине проекта през конкурс за субсидия и нашенска фирма да прилапа парите.

Колкото повече БАН се притиска в ъгъла и се опитва да бъде подчинена на бизнеса, толкова повече ще гледаме подобни мигалки. Т.е. по начина по който се отнасяме с научните си институции (било то БАН или университети), не можеш да очакваш да получиш нещо друго освен мигалки от тях.

Сря Дек 19, 2012 1:33 pm
Профил ICQ

Най-накрая и аз да я видя тая мигалка, не на живо де..... всичко ми е ясно, ама защо неслагат прости мигащи лампички а трябва да мигат когато има пешеходец, те това не мога да разбера .. икономисват 10 вт на вечер или какво .... иначе светещи пътеки съм виждал, ама таква наистина не съм, уникална е но дали има смисъл от уникалността е друг въпрос. Те малко обикновенни светлоотражатели ако сложат пак ще е същия ефекта ама ... Не знам колко от вас са минавали през пазарджик, ама на околовръстното има еидн участък в който пътя от две минава в една лента, да ама нито обозначен нито се вижда, първия път като гбо видях бях с 80 добре че баба алфа още се държи та дори и един пресичащ котарак успях да опазя, от там на сетне карам с 40 ама това не ми пречи всеки път да се изненадвам, ако бяха сложили светлоотражатели нямаше да е така. Вместо да инвестират 25.000 в безсмислени мигащи пътеки, за същите пари щеха да маркират поне 100 пъти повече пътни съоръжения.

Сря Дек 19, 2012 7:09 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

И аз съм за обикновени светлоотразители. Остави другото, ами има един момент, че примерно шофьорите свикват да им мига като има хора и знаят, че ако не мига - няма хора. И като се развали (със сигурност ще се случи) - тогава може да стане инцидент.

Чет Дек 20, 2012 10:19 am
Профил
Аватар

там трябва да има подлез, а не мигалки...

но като цяло "великите" архитекти от последните години искат да направят софия едно ужасно място за коли. зорлем се правят задръствания, светофари се регулират по безумен начин, никаква идея за улесняване на поток от коли или транзитно преминаване. зелената вЪлна е само с идеята как да се вземе повече зелена хартия. дори новото кръгово на телевизионната кула като че ли е правено от кьорав пиян проектант страдащ от паркинсон.

сини зони, зелени зони, пенбени зони... това да си запушиш основните булеварди като ги направиш паркинзи е може би достойно за някаква анти-награда по градоустройство. от световна величина при това. да събираш десетки милиони на година от данък "паркиране" и да не инвестираш дори в един модерен паркинг за 1000 места не знам как се нарича.

пред нас миналата седмица отново се проля кръв по трамвайните релси. буквално. не видях каква е жертвата, бяха я вдигнали, но кръвта си беше там. към 19 часа. има пешеходна пътека, има мигалки високо горе, но точно върху пешеходната пътека от 6-те лампи на уличното осветление работи само една. а на единия дирек дори няма лампа. говоря за булевард, по който върви трамвай и последните 15 години поне 3 пъти са усвоявали средства за ремонта му. от моя блок поне двама души са убити на това място.

Чет Дек 20, 2012 11:19 am
Профил
Аватар

Това с умишлените задръствания цъкайки светофарите прекалено често го правят
откак се събраха достатъчно коли за да могат да стават задръствания въобще (демек 15-ина
години).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Дек 20, 2012 11:26 am
Профил WWW
Аватар

ДедоБоре написа:
но като цяло "великите" архитекти от последните години искат да направят софия едно ужасно място за коли. зорлем се правят задръствания, светофари се регулират по безумен начин, никаква идея за улесняване на поток от коли или транзитно преминаване.

Напълно съгласен съм с това твърдение, въпреки че всячески се опитват да го изкарат конспирация. Масово в големи и малки градове се затварят улици, за да станат пешеходни зони - обикновено в центъра. Всичко това става с пари за европроекти - т.е. - директивата е "отгоре". Не ми е много ясно какво искат да постигнат, но ефектът е повече задръствания и повече замърсяване на въздуха плюс милиони човеко-часове загубени в чакане по светофари. Поне да имаше пешеходци в тези пешеходни зони....
И преди съм давал подобен линк:
http://3e-news.net/show/11466_evropa%20 ... ite%20_bg/

Чет Дек 20, 2012 12:16 pm
Профил
Аватар

Задръства се от чиста тъпотия и мързел. Как се строи подлез/надлез и как се "строи" пешеходна пътека или светофар? Първото си е проувания, труд, подръжка. Второто - шибваш малко боя или два стълба и жица и прибираш парите.

Иначе аз не споделям мнението, че София се задръства повече. Определено в момента се движа значително по-лесно отколкото преди година с автомобила в София. Но по скоро го отдавам на скъпите горива и метрото. Аз самия вече ползвам повече метро и рейс. Определено разходките ми се отразяват добре, а и не развивам социопатия от типа - вкъщи-колата-работата и обратно. Виждаш хора, участваш в скандали, слушаш житесйки съдби... ебати сериала е обществения транспорт :)

А и какво не му харесвате на кръстовщето при телевизионната? Аз минавах от там - ми екстра си е. Определено е по-бързо от преди, а само това е достатъчно. Е има камера в тунела, да знаете :)

Чет Дек 20, 2012 12:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
...А и какво не му харесвате на кръстовщето при телевизионната? Аз минавах от там - ми екстра си е. Определено е по-бързо от преди, а само това е достатъчно. Е има камера в тунела, да знаете :)

Малко му е кръгчето. Особено за кръгово с две ленти.

Чет Дек 20, 2012 12:50 pm
Профил
Аватар

Може би има нещо такова. Ама вместо да се ядосвам за такива неща, просто си задавам въпроса - "а без хич"???

Важното е, че се минава без да се чака особенно. То и по околовръстното кръговите са правени като за мотопеди, ама като си спомня преди това какво беше и на това съм доволен.

Чет Дек 20, 2012 1:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Може би има нещо такова. Ама вместо да се ядосвам за такива неща, просто си задавам въпроса - "а без хич"???

Важното е, че се минава без да се чака особенно. То и по околовръстното кръговите са правени като за мотопеди, ама като си спомня преди това какво беше и на това съм доволен.

Така е, не трябва да се ядосваме за глупости. Това не пречи да се пуска по една попържня, колкото да ги засърбява проектантите и подизпълнителите...

От друга страна, или е проектирано / изпълнено добре или не е. Не е хубаво да се занижават критериите с "а без хич"...

Чет Дек 20, 2012 1:20 pm
Профил

Преди десетина години бях подизпълнител за една светофарна система. Свършихме си работата и накрая нищо. Всичко се оказа за 'усвояване' на бюджета на общинската фирма. На следващите избори се смени 'ръководството' и сигурно целия проект е започнал отначало - пари има да се усвояват ... иначе нашата система беше прилична - радио модеми, дистанционно управление на светофарите, диспечера седи на едно ПЦ и на карта на града вижда в реално време всеки светофар, зелена вълна, самодиагностика и т.н.

Чет Дек 20, 2012 1:41 pm
Профил

Това с малките кръгови е умишлено. Така се намалява скоростта на навлизане и движение в самото кръгово. Така, експериментално доказано, се намаляват задръстванията във "влизащите" улици, както и катастрофите.

Чет Дек 20, 2012 3:09 pm
Профил
Аватар

Бе хубаво, ама те малко са прекалили с хубавото. Тия кръгови са обикновенно с две ленти вътре, ама трябват бая завидини умения за да се движат две коли успоредно :)

Чет Дек 20, 2012 3:19 pm
Профил ICQ

Според мен си е една лента с разширение, за да минават камиони :)

Чет Дек 20, 2012 3:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154 ... 1080  Следваща