Отговори на тема  [ 461 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 31  Следваща
Raspberry Pi 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Raspberry Pi
Което значи едно. Всякакви мераци за ползване на това за платформа за пазарно изделие трябва да се забравят. Това ако си от "щастливците" да го докопат ще става само за самообучение. Оставяме настрани факта, че докато се сдобиеш с него, календара на маите ще е превъртял няколко пъти :)

Пон Май 07, 2012 10:20 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Което значи едно. Всякакви мераци за ползване на това за платформа за пазарно изделие трябва да се забравят. Това ако си от "щастливците" да го докопат ще става само за самообучение. Оставяме настрани факта, че докато се сдобиеш с него, календара на маите ще е превъртял няколко пъти :)

То по принцип това не е и било предназначено за пазарно изделие.

Аз имам възможност да си играя с един от прототипите на Олимекс. Трябва да кажа, че изглежда и се държи много добре. И цената е приемлива. Също така, планират да има и модул Olinuxino-micro, който е специално предназначен за вграждане в изделия.

Преди време, мисля emilvtc питаше как да започне с embedded Linux. Това е един добър вариант, стига да не ти трябва по-голяма изчислителна мощност и сложна графика. За прост уеб/TCP/IP интерфейс и за да се научиш със софтуера кое/как е супер.

Пон Май 07, 2012 11:02 pm
Профил

абе нещо не ми се връзва тук, разработката е направена, обявено е точно какво се продава, остава само да се произведе, и как така едни бълват хиляди чипове и платки за броени дни, а тия от няколко месеца още не могат да си изпълнят поръчките, дали не е нарочно създаден дефицит? и дали няма да си изиграят лоша шега със себе си?

Вто Май 08, 2012 1:28 am
Профил
Аватар

Ами много е просто, феновете ползват някакви чипове, които се ползват и от други фирми, които са си планирали производтсвото и продажбите като хората, а не като тези с малинката. Съответно сега най-вероятно те не могат да се снабдят с необходимите части, за да задоволят цялото търсене и купуват по малко каквото могат да намерят. Ако са вярни цифрите от по-горе, то излиза, че има търсене за около още 200к платки. Ами малко са фирмите за чипове (даже според мен няма такива), дето като им кажеш дайте ми 200к чипа и те ще ти ги дадат до месец-два. Обикновено производтсвото е планирано за доста месеци напред. Сложи към това и ненормалните от доста време насам срокове за доставка и въобще няма какво да се чудиш, че тия не могат да произведат всички необходими платки бързо :) .

Вто Май 08, 2012 1:36 am
Профил
Аватар

Вероятно при първоначалните сметки, са имали достъп до чаркалъка. Обаче сега идва втората вълна на кризата, доставките пак се закучиха и тия са останали на сухо. Не че не могат да произведат бройките - не могат на тази цена :) А то това им беше коза - цената.

Вто Май 08, 2012 8:20 am
Профил ICQ
Аватар

Бе аз като гледам какъв шум вдигнаха и заформиха сумати форуми и т.н., осигуриха си такова стадо последователи, че сега и на $100 да ги пуснат, пак ще се изтрепват за тях. Ех глупост, глупост... :finga:

Вто Май 08, 2012 9:02 am
Профил

Цецо написа:
Вероятно при първоначалните сметки, са имали достъп до чаркалъка. Обаче сега идва втората вълна на кризата, доставките пак се закучиха и тия са останали на сухо. Не че не могат да произведат бройките - не могат на тази цена :) А то това им беше коза - цената.

+1

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Бе аз като гледам какъв шум вдигнаха и заформиха сумати форуми и т.н., осигуриха си такова стадо последователи, че сега и на $100 да ги пуснат, пак ще се изтрепват за тях. Ех глупост, глупост... :finga:

За 100$ може да се купи много по-сериозен борд, та даже и готово крайно изделие - таблет ...

Май са акцентирали на цената, ама нещо грешни са им излязли сметките и сега не могат да ги изкарат на обявената цена. А сега ако вдигнат цената - това ще е най-голямата анти-реклама... Т.е. вероятно ще продължат да произвеждат по малко "рекламни" и дотирани бройки, за да поддържат интереса и шумотевицата около тях докато цената на чаркалъка спадне и сметката им излезе (ако въобще се стигне до там де)
radolin написа:
Преди време, мисля emilvtc питаше как да започне с embedded Linux. Това е един добър вариант, стига да не ти трябва по-голяма изчислителна мощност и сложна графика. За прост уеб/TCP/IP интерфейс и за да се научиш със софтуера кое/как е супер.

Да - идеално е за целите ми и се покрива с представите ми (които обсъждахме преди няколко месеца). Като изкарат продукт за продаване (вероятно към 15-ти този месец) ще започна точно с техния кит.
Докато "малинките" се кумЯт - Олимекс за месец- два изкараха продукт ...
Евала :)

Вто Май 08, 2012 10:06 am
Профил
Аватар

Е да ама Olimex са в тоя бизнес от бая години вече. И то точно в бизнеса - демек вадят си хляба с това.

Докато тия Расбери са си абсолютни дилетанти в бизнеса, имам чуството, че някой е решил да вложи рисков капитал в тях, ама в последствие се е отказал и сега тия карат на изпарения.

Вто Май 08, 2012 10:56 am
Профил ICQ
Аватар

а аз пък съм впечатлен че Радослав Колев (май колегата Radolin от този форум) толкова бързо направи поддръжката за тази платка в OpenEmbedded :) това е една добра атестация за нивото на българските специалисти, и ако трябва да направим сравнението с RPi се вижда че в България могат да се направят същите неща които се правят и в UK ;) че на всичко отгоре и по-бързо

Вто Май 08, 2012 1:55 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Те Olimex ще правят и нещо като RPi ( освен това дето вече е готово ), ама май никой не видя лика ми от предната страница :)

Вто Май 08, 2012 6:24 pm
Профил
Аватар

А бе тия неща едва ли ще видят широк пазар така или иначе.

Но като гледам как напредват телефоните, как 1280 на 720 е стандарт вече, а има и
един 1280 на 800 (Galaxy note) става ясно, че x86 се сменя от ARM. Ще отнеме
години ама ще се случи. Любопитно ми е доколко разните андроидни телефони са
GPL-чави, демек човек да може да види от сорсовете им достатъчно за да има
пълен достъп до перифериите и т.н., дали има някой дето да е копал или поне се е интересувал?

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Май 08, 2012 8:14 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Tgi,
за перифериите ще стигнеш до ниво драйвер най-много. по-подробна информация - от производителя на периферията :)

Вто Май 08, 2012 9:10 pm
Профил

3aek написа:
а аз пък съм впечатлен че Радослав Колев (май колегата Radolin от този форум) толкова бързо направи поддръжката за тази платка в OpenEmbedded :) това е една добра атестация за нивото на българските специалисти, и ако трябва да направим сравнението с RPi се вижда че в България могат да се направят същите неща които се правят и в UK ;) че на всичко отгоре и по-бързо

Признавам си, аз съм, ама недей чак така, ще взема да се изчервя :). Тя поддръжката е в начална фаза. Надявам се скоро да се автоматизират повечето от стъпките и само с 2-3 команди човек да може да се сдобие с пълна работна среда.

Вто Май 08, 2012 9:17 pm
Профил
Аватар

Демек производителите на перифериите я продават с драйвер за одобрената
система който не е GPL-чав?

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Май 08, 2012 9:18 pm
Профил WWW
Аватар

tgi написа:
GPL-чави, демек човек да може да види от сорсовете им достатъчно за да има
пълен достъп до перифериите и т.н., дали има някой дето да е копал или поне се е интересувал?

Много мъчна работа. Твърде е сложно всичко (поне за мен) да разучиш всичко с ривърс инженеринг. А официалната документация често е топ сикрет (примерно TI OMAP) и се дава само на разработчиците на драйвери, които са или служители на фирмата или на някаква дъщерна такава. Самите драйвери са closed source. :) Просто ти се дава някъв reference design кит, пък ти си го опаковай както искаш.

Вто Май 08, 2012 11:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 461 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 31  Следваща