| Автор |
Съобщение |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Pentium 4 май беше на домино логика, после минаха на чисто статична и оправиха консумацията.
|
| Пон Юли 09, 2018 10:40 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
"После" всъщност е връщане то дизайна на Pentium 3 т.е. Core2 технологично не е наследник на P4 а на P3 и то май беше правен в Израел ама дали е Интел или са купили фирмата ми се губи вече ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Юли 09, 2018 10:43 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Микромеките обаче нямаха тоз късмет с windows ... а най големият цирк е, че Интел са отказали на Стив Джобс да направят процесор за iPhone и си продават StrongArm или там каквото му беше името на Marvel. То и арм-а им всъщност не е много техен ами е придобит покрай някакви дела от DEC ако не бъркам ... абе цяла поредица от куци ходове на всички горе долу по едно и също време.
|
| Пон Юли 09, 2018 10:46 pm |
|
 |
|
woody
|
@palavrov: ти говориш за микро-архитектури, аз имах предвид самата логика, която определя максималната скорост в доста по-голяма степен.
|
| Пон Юли 09, 2018 10:51 pm |
|
 |
|
palavrov
|
А, по скоро от историческа гледна точка го говоря ... и като се зачетох малко излиза, че всъщност е един и същи екип който минал през DEC/VAX/Alpha/StrongArm после е станал Intel/XScale, след това P.A.Semi/PWRficient и накрая Apple/Axx ... + една лека заигравка и с MIPS за към има няма $2B по време на .ком бума купена от Broadcom. Сега ми просветва какво точно е искал Джобс от Интел и за какво всъщност купува P.A.Semi. А интел 10-на години лежаха на кълката, че имат технологично преимущество и ей сега със следващият дизайн като първи и единствени минат на по добре технология ще свалят консумацията, ще вдигнат производителността и общо взето ще размажат пазара с всички тези нароили се арм-чета и прочее отрочета на нездрави бизнес модели  Ей тук една прясна статия от JLG (ако помни някой BeOS) - Intel’s Toxic Culture
|
| Пон Юли 09, 2018 10:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ами имахме проект с xscale точно когато Интел решиха че не им трябва такава архитектура.
|
| Пон Юли 09, 2018 11:19 pm |
|
 |
|
woody
|
Имаш предвид когато се кълняха че ще е със супер longevity? 
|
| Пон Юли 09, 2018 11:21 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
До колкото съм запознат, старите пентиуми са вътре 4 пентиумчета на по 750 MHz = 3GHz
|
| Вто Юли 10, 2018 10:20 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Само дето не си предлагаха дъщерите като гаранция...
|
| Вто Юли 10, 2018 10:21 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Колкото по тънък е кристала, толкова по-голяма степен на итеграция се постига. Когато са стигнали определена тънкост, са можели да съберат 8 ядра по 750MHz . Някой обаче е решил, че е по-удачно ако вместо всички работят в паралел, се групират на 2х4 систамата може да се утилизира по-добре. Нарекли процесора двуядрен, защото двете части се управляват по отделно. След това са усвоили още по-тънки кристали, можело да се съберат 16 ядра. Разделили ги на 4х4 като всяка четворка била пак заветните 3GHz  "четириядрен" процесор. След това се появили и "осемядрени" процесори. Някой обаче решил, че ос става сложно да коландри толкова "ядра" и решили да ги групират примерно по 6 или по 8  И като обединиш 6х0,75=4,5GHz 8х0,75 = 6GHz. Може да се обединят всичките във схема 1х64 едноядрен процесор и да се получи "едноядрен" процесор 48 гигахерца Сега не знам до колко реалната честота може да се повишава, може би и от там се бута нагоре, но не толкова, колкото от степента на интеграция. Не мисля, че който и да било процесор реално интегралната му схема работи на няколко гигахерца.
|
| Вто Юли 10, 2018 11:26 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Работят си на гигахерците и още как. Това с многото ядра е мижи да те лажем. Софтуера е в болшинството си тъп и ако нямаш истински гигахерци, многото ядра са просто неизползваема притурка.
Разчита се, че и ОС-а ще помогне в паралелизацията, ама както се вижда, не се справя особенно добре.
Във всеки случаи има огромна разлика между десктоп процесорите и мобилните. На мобилните гигахерците са като на касетофон от Илиенци - ватовете. То няма и как да е иначе, на десктопа ми само охлаждането на проца и видеото сигурно е килограм алумин...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 10, 2018 12:50 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Абе има файда от ядрата... Само за ОС-а си трябват поне 1-2 за да си опъва мрежите, да си чисти кешове и останалата домакинска работа. Аз дори с лайнукс забелязвам че 4 ядра ми идват малко на моменти, особено като пусна една боза под виртуалка, един еклипс с повече проекти и е един броузер и те куровете свършиха  Разбира се, много приложения изискват един бърз кур. Но още по-добре когато курът е само за тях през цялото време ;–)
|
| Вто Юли 10, 2018 1:08 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Ей затова даваш поне 5к истински пари за един iMac Pro и нямаш ядове с ядрата, херците, пикселите и т.н. за следващите 10-на години 
|
| Вто Юли 10, 2018 3:17 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
Аз за толкова пари няма да изляза от кръчмата 10 г 
|
| Вто Юли 10, 2018 3:28 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Core2 - Citrix май си е Cyrix.
|
| Вто Юли 10, 2018 4:06 pm |
|
|