Отговори на тема  [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 40  Следваща
Цената на тока??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Тъща гледа сериал, а на стената над нея има голям часовник. Филмът свършва, тъщата става и тръгва към кухнята. В следващия момент часовника пада върху фотьойла. Зетят поглежда тъжно и казва:
- Мамка му и часовник, винаги изостава!

На пазара в Белград една жена продължително избира яйца от количката на продавача. Тя ги опипва едно по едно, вади ги, някои връща обратно, други оставя настрана. Продавачът я гледа известно време, след което добродушно казва:
- Све са яйца, госпожа, курец нема!

Нед Ное 01, 2009 10:06 pm
Профил

Мнение 
Сега всички тия вятърни истории, слънчеви и вс останало са едно ала бала, вече сме писали май по тоя въпрос но пак да кажа, не виждам реален начин с това да се решат нечии енергийни проблеми, в момент а сизкуствено повишени цени се опитват да стимулират развитието им, и пак същото дърво. Да не говорим че държавата е постановила, но дружествата правят всичко възможно за да не ти изкупят тази енергия. За европа, или по скоро по голяма част от нея това е неизпозлваем източник, виж някъде по испания, португалия, може и да има места подходящи за слънчеви централи.
Много интересно в US защо се инвестира в аризона, невада и калифорния, а не ги строят в индианаполос, джорджия или монтана ...някои от тия щата са сходни по климат и слънцегреене с нашите ширини .... защо е ясно, щото там няма такива субсидии, а никой не иска да зарови едни пари за лудо.
После продължавам да гледам тоталнопромиване ан мозъци, по дискавъри ли беше или по нешънъл, за слънева станция в космоса и да предавала безжично към земята .... абе дори да предположим че сеизпозлва лазер, а не радиовълни за каквито говорят, дори и носител като лазера, който е с много малка кохерентност, т.е. странично разсейване при тая мощност ще докара такова йонизиране и високоенергийни частици че чернообил ще им се струва детска шега, аз не си представям 100 Gw предавани безжично .. аз и 100 MW не си ги представям много ама ..... и ми е по чудно еколозите много ли ще са доволни от хиледите измрели животни.

Пон Ное 02, 2009 12:37 am
Профил

Мнение 
sthx написа:
Миро, не зная от къде взимаш данните, че себестойността на енергията от перките е малка. Мога само да ти кажа, че цените за изкупуване на токовете от различните централи е различна и се определя от времето за връщане на инвестициите. Сиреч от изкупната цена може да се направи горе-долу сметка, каква е себестойността. За слънчевите и вятърните централи срокът за връщане на инвестицииет е около 10 години и това важи за тези изкупни цени:

Данните си ги събирам доста години и от много места ;-)

Относно възвращаемостта на вятърните централи донякъде съм съгласен, но това е или оптимистичния сценарий или не смяташ лихвите. Според срокът е по-скоро към 15 години - вярвам ще се съгласиш с мен ;-)

Значи по-конкретно нещата изглеждат така:

Един ВИМ (ват инсталирана мощност) перки трябва да струва от порядъка на 1.5 евро. Ех, някой претендират за 2 евро, ама тяхната сметка е друга ;-)
Аз говоря за парк от поне 100 MW с читави перки, без изхвърляне в разходите. Да приемем че заемът е с 50% оскъпяване, т.е. вместо 10 години по 10% се плащат 15 години по 10%. Тогава един ВИМ има 15 цента капиталова компонента годишно. Експоатационните разходи се вместват в 1 цента/ВИМ (един милион за парка годишно).
С други думи общо разходи стават 16 цента. При натовареност от 2000 часа имаме 2квтч/ВИМ, т.е. минималната продажна цена е 8 цента за киловатчас.

Някакви забележки към цифрите дотук?

Сега нека да преизчислим Белене по същата схема...
В най-добрия случай аз твърдя, че инвестицията ще е 3 евро /ВИМ. Това включва договорената цена от 2 евро + индексациите по "секретната" формула плюс изграждането на инфраструктурата (щото тя е включена в цената на перките).
Те така получаваме 30 цента капиталова компонента за 1 ВИМ годишно.
Експлоатационните разходи на един АЕЦ са от порядъка на 18 цента за един ВИМ и един ВИМ работи срено 6000 часа, демек себестойността на един киловат час е 3 цента. Това са данни за централи по цял свят, но важат и за Козлодуй, ако не вярваш може да направиш справка на каква цена продават на регулирания и свободния пазар и като сложиш че не плащат капиталови разходи и нямат (имат мижава) печалба, явно това е експлоатационния им разход - 18 цента /ВИМ.

Общо разходи за АЕЦ 30+18=48 цента. И пак като сложим 6000 часа получаваме познай... пак 8 цента киловатчаса:-)

Това без да смятаме разходи за рискове от тил фонд "Чернобил" и допускайки че АЕЦ-а се натоварва прилично. Той нормално си се натоварва, обаче когато продава на 3-4 цента. Ако се вдигне цената, тогава и за него държавата ще трябва да гарантира изкупуването, а това никак не е разумно, защото не говорим за 5-10% от производството а за 50%. Та риска с ненатоварване е много по-опасен за инвеститорите на един АЕЦ. Щото разходите на един ВИМ си текат независимо дали произвежда 3 или 6 киловатчаса...

Допускам, че някой пак ще спомене "дългия" срок на АЕЦ и че може не за 15 години, а за 50 да се изплаща... Може, но направете сметката! Това не го прави по-рентабилен... А освен това съмнявам се ЕС да остави 50-60 годишна централа в задния си двор, при това руска. Така че и тая сметка е безсмислена ;-)

Пон Ное 02, 2009 1:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Интересна статийка за атомната енергетика и дали ще я възраждат или пък не 8) :
http://money.cnn.com/2009/11/02/news/ec ... 2009110206

Пон Ное 02, 2009 6:36 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Интересна статийка за атомната енергетика и дали ще я възраждат или пък не 8) :
http://money.cnn.com/2009/11/02/news/ec ... 2009110206

Нищо ново - тези които разбират от реактори и Живеят!!! до тях ги харесват и искат още , тези които нищо не отбират от ядра и живеят на безопасно разстояние изпитват първобитен страх. :wink: Да напомним ,че едно време американската армия си е правила ядрените взривове на 100-на километра от ЛасВегас и виж как дръпна града - всичките мутанти там се събират. :D

miro_atc написа:
...А освен това съмнявам се ЕС да остави 50-60 годишна централа в задния си двор, при това руска. Така че и тая сметка е безсмислена

А аз се съмнявам ,че АЕЦ-Белене ще изтърпи ЕС чак 50г. :D Той Козлодуй надживя СССР, нищо чудно Белене да надживее ЕС. Май реакторите са по-издръжливи от съюзите - факт! :wink:

Пон Ное 02, 2009 7:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нищо няма да надживее, защото няма да се роди. Просто е.

Пон Ное 02, 2009 7:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Нищо ново - тези които разбират от реактори и Живеят!!! до тях ги харесват и искат още

Около нас (на разстояние около 50-на мили) ако не се лъжа има около 9-10 реактора, включително и първия в света :D . Та след като прочетох в статията как ги охраняват не мисля, че чак толкова много ги харесвам и искам още :) . Верно, че не помня някога да ми е спирал тока (с изключение на един път за 4 години за около 2 часа в следствие на паднало дърво) ама все пак не ми се ще някой от тях да вземе да гръмне :D .

Пон Ное 02, 2009 7:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Нищо няма да надживее, защото няма да се роди. Просто е.

Е в това за съжаление навярно си прав. Все още успяват да прибират милиарди шибаните
слуги/ченгета само приказвайки за атомни централи (Белене или Мелене без значение).
А го успяват, щото държат пушките, разбира се, не защото много има кой да им повярва.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Ное 02, 2009 8:00 pm
Профил WWW

Мнение 
Dimitar написа:
...Та след като прочетох в статията как ги охраняват не мисля, че чак толкова много ги харесвам и искам още :)

Ами това са част от екстрите - освен ток получаваш и засилена охрана, във всеки случай по-добра от тази на небостъргач . :) А и за да се "гръмне" реактор трябва да се положат доста усилия - туй кубче бетон е по-здраво и от Мавзолея. :D Освен това ефектите от "гърмежа" са силно преувеличени , по-добре внимавай да не катастрофираш с колата, по-вероятно е и по-опасно.

Пон Ное 02, 2009 11:44 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Данните си ги събирам доста години и от много места ;-)...

На умряло куче нож да вадим не бива, но понеже сме се хванали... :)
Аз нямам никакви конкретни данни за сметки, освен най-общи и някакви предположения. Не съм в тоя занаят - да правя атомни или вятърни централи. :(
На беленската проекто-аец експлоатационният срок е 60 - подписан и подпечатан и от ЕС. Срокът за връщане на инвестициите там е 25 - 30 години. Струва ми се ,че в този срок не се включват по дефиниция банките. Те са си друг проблем.
Та тука имам едно предположение, което може и да ти изглежда фрапиращо, но може и да е вярно. Цените, определени за изкупуване на инвестициите за даден тип електропроизводител да са такива, че да се връщат инвестираните пари за около половината от преполагаемото време за експлоатация. Колко е нормалното време за експлоатация на един ветрогенератор? Не са вечни , нали? Аз нямам информация, но предполагам, че се залагат 20 години. Може и да са повечко, пък може и на първата година вятърът да го прекърши, или някоя перка да поеме път по своя самостоятелна траектория. Стават и такива работи.
Това е. Според мене цената на изкупуване на електроенергията не е случайна, смятане е от хора, които имат повече информация от нас и е определена по някакви правила. Както цената на газа например. Между другото това не са български цени. Има малки вариации, но това са цени определени от ЕС.

А дали е изгоден този проект, предстои да видим. Търси се инициатива на частен инвеститор.

Вто Ное 03, 2009 12:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka, не случайно доста държави си преосмислят ядрената енергетика. Както виждаш и тук при нас се двуомят дали наистина има чак пък толкова далавера в нея. А пък и въпросния инвеститор, а и конгреса казват, че тая технология вече е скъпа и стара. Та въпроса ми е следния - след като на САЩ им е скъпо да строят атомни централи аджеба как на БГ ще и е евтино 8) ?

Вто Ное 03, 2009 12:27 am
Профил

Мнение 
Ами на човек като му свършат парите почва предимно да мисли. :wink: ТЕЦ-а е още по-стара технология но тука в България усилено се строят нови и то от "мислещите" американски инвеститори.
То на САЩ с тоя евтин безнин всичко друго може да им изглежда скъпо. Тук в Бг обаче, по принцип всичко си е скъпо ,така че все тая, но по-добре скъпо и сигурно , отколкото скъпо и несигурно. Има икономики които се крепят на петрол, други на газ ,трети на въглища, е ние пък сме на електричество. Нашите АЕЦ-ове не се правят за "далавера" ,а за сигурност и независимост и така е в повечето държави с ядрена енергетика. Дали ще плащаме всяка година 2млрд газ без АЕЦ или 1млрд газ + 1 млрд "АЕЦ" е все тая. Но газта "пресъхва" за 2седмици ,а АЕЦ-а за 2години. Въобще аргумента какво "мислят" другите въобще не е критерии, иначе ще трябва и ние да изстрелваме совалки "като другите". :)

sthx написа:
А дали е изгоден този проект, предстои да видим. Търси се инициатива на частен инвеститор.

Това ми звучи като: "А бе искам да си купя климатик ,обаче чакам някой комшия да се навие да ми го плати." Само дето комшията отдавна си има климатик и му е "през поялника" за мене.
Не преставам да се очудвам защо един държавен проект трябва да се плаща от частен инвеститор? По-дългия срок на изплащане (20г) ще е точно заради частните инвеститори.

Вто Ное 03, 2009 2:33 am
Профил

Мнение 
Кефят ме тия дето мислят с переспектива 50 години напред. Тогава я камилата, я камиларя, я сме се изтрепали взаимно, я марсиянците почнали да ни продават ефтин ток на дъмпигуви цени.

Вто Ное 03, 2009 3:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Защо САЩ не мислят да строят скоро АЕЦ ? Примерно в Илинойс може би заради това: http://www.eia.doe.gov/cneaf/nuclear/pa ... tesil.html . Общо в САЩ има построени 108 АЕЦ-а, повечето от тях в периода 1968г-1988г., като около 2004г. на повечето от тях е удължен експлоатационния срок до 2030-2033г. Сега сме 2009г., до 2030г. има цели 21г., би било наистина глупаво някой в момента в САЩ да тръгне да строи АЕЦ, след като промишленото п-во е свито и изнесено в чужбина и със сигурност ЕС няма да може да им затвори централките предсрочно. Като дойде някъде 2025г. ще си говорим дали няма да построят нови централи :-)

Според мен развитите държави дори не са си и помисляли да преосмислят АЕЦ, просто ги притеснява факта, че от гориво за АЕЦ до атомна бомба е една крачка. Затова и измислят всякакви "екологични" норми, така че да стимулират бедните страни да продължават да се тровят с ТЕЦ-овете. Да сте чули някоя развита държава да има планове да строи ТЕЦ ??

Вто Ное 03, 2009 4:45 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
АЕЦ-ове не се правят за "далавера" ,а за сигурност и независимост

АЕЦ-а, както и всяко едно предприятие се строи за да може инвеститора да прави пари 8) . Това, дето си го написал са смешки и ще ти кажа защо - защото ако един АЕЦ се строи само заради сигурност и независимост, то тогава в него нямат място частни инвеститори, а трябва да се поеме от държавата и в него да се налеят два самосвала пари без оглед на финансовия смисъл :) . Е извинявай много, ама нашата любима държава няма сили да изкара сама толкова пари, а и аз ако бях данъкоплатец в БГ едва ли щях да съм съгласен парите ми да се харчат за някакви възвишени цели. Така че съжалявам много, че ще те разочаровам, ама АЕЦ-вете, както и всички други ЕЦ-ве се правят точно за "далавера". От нещата, дето уж не се правиха за далавера цели 45 г. видяхме до къде я докарахме 8) . Плюс това примера със "сигурността и независимостта", дето ни даде Козлудуй е много пресен, за да се правиш че си го забравил - просто ни накараха да затворим реакторите и въпросния АЕЦ не ти даде нито сигурност, нито независимост. Както някой беше казал - независими сме, защото от нас нищо не зависи 8) . Жичка - вземи да "пораснеш" вече или поне да си изтръскаш главата от пропагандите :D .

Вто Ное 03, 2009 4:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 40  Следваща