|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:27 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ъъъъъъ, че ти случайно до сега друго мнение ли имаше за застрахователите?
А иначе филмчетата на Мур, показват проблеми, които всеки знае, ама ги преекспонира и фокусира така, че да изглеждат като катастрофални...
Но е факт, че американската система на здравееопазване (на личен принцип) предлага като цяло доста скъпа, но и доста качествена стока. Какво става с тия дето не могат да си я позволят... мрат.
А в БГ - хем е скъпо, хем некачествено. Тъй че дали ще копираме техния модел или ЕС модела - все тая, накрая пак ще го осерем.
Най вероятно както винаги ще вземем най-калпавото и от двата модела - хем солидарно, хем недостъпно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Авг 10, 2007 8:19 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Че Мур показва нещата доста субективно мисля не си заслужава да коментираме... Но мен все пак ми хареса начина по който е направен филма, просто ти държи вниманието и гледането е удоволствие - както е при добрите холивудски филми. Ако го нямаше това "подбиране на фактите" вероятно би се получул много скучен филм и едва ли бих го изтърпял до края
Особено от наша гледна точка, понеже проблемите в американското здравеопазване са много далеко от нашето и както се казва "да им имаме проблемите"
Верно е че там се предлагат добри продукти и върхови технологии и то е естествено при тия пари... Наскоро четох че само за сърдечно съдови байпаси годишно се харчат по 18G$ и изобщо не смея да гадая колко им е общият медицински бюджет.
Но въпреки това смятам че моделът им е доста сбъркан и не ми харесва изобщо. Не само социалната страна на нещата, ами изобщо разбиранията им... За много болести се харчат луди пари, като в същото време не се дават никакви пари за превенцията им. Постоянно ги заливат с реклами от сорта - "вече няма нужда да спортувате за да отслабнете, ето ви тука едно хапче и ще се оправите". И естествено с тоя начин на живот - инфаркти, байпаси.... За всяко нещо хапчета, имаш стрес - хапче, нямаш стрес - пак хапче. Важното е бизнеса да върви.
На ми харесва че копираме американския модел, понеже у нас "медицинско-фармацевтичния бизнес" няма кой знае колко да прокопса, независимо какъв модел здравеопзване имаме. В америка "здравеопазването" стимулира един много сериозен бизнес, обаче тоя бизнес изнася много и в крайна сметка обществото ако не друго, то поне има финансова печалба. Докато у нас, тоя модел стимулира търговци, които просто живеят на наш гръб като търтеи и няма никаква възвращаемост от парите които инвестираме.
Другата измама е че с личните доктори и ограничавайки достъпа само за здравно осигурени системата става по-ефективна. Глупости на търкалета. Аз си спомням времето когато отиваш в болницата и в зависимост от това какво те боли от регистратурата те пращат в тоя или оня кабинет. А сега е пълна простотия - първо плащаш някаква смешна такса от която сигурно едва изкарват заплатата на касиерката + разходите за касови апарати, счетоводите и т.н. После губиш времето си и това на личния ти лекар и ако още не си забравил какво те боли стигаш до специалист...
Всъщност последния път като ми се наложи да ходя по болници щото щерката имаше температура, отивам в Пирогов обаче там нямат специалисти за инфекции и ме пратиха 12ч. след полунощ в инфекциозна болница. Там обаче трябвало направление от личния доктор иначе прегледа 20лв. Естествено, дори да беше през деня сигурно нямаше да се разкарвам за 20лв из цяла София, а още по-малко след полунощ да търся личния си лекар... Да обаче, тия половин час ми писаха фактура и седим чакаме. Идеше ми да ги изпозастрелям, дъщеря ми с 40 градуса а аз седя и чакам някаква тъпа касиерка която й трябват 30 мин за да попълни една фактура...
Изобщо не трябваше да променят старта "комунистическа" система, поне за в частта си за поликлиниките. Що за скапана държава сме ако на 1000 човека не можем да си позволим да издържаме 1 доктор ?! За какво пестене изобщо говорим и от какво пестим?
Трябва всеки да има правото да се прегледа от доктор - осигурен неосигурен - какво значение има? И кво ако не е осигурен - да не ходи на доктори, да не знае че е заразен и от какво е заразен? Ами нали тоя заразен утре ще зарази нас или децата ни, дето уж сме осигурени... Не е ли по-добре вместо да плащаме после за собственото си лечение, да платим за един преглед на някой неосигурен?
Трябва ли да се изучава висша математика, за да се пресметне че публичният ни интерес на нас като българи е да се прегледа един заразно болен навреме, вместо след това да се лекуват десетки други?
Виж за болниците... за скъпо струващи операции и т.н. - разбирам! Като има нужда от сериозно лечение - тогава да пишат тлъсти фактури, да те проверяват осигурен ли си, не си ли... А не за един елементарен преглед, който отнема 5 мин на един специалист да отнемат 30 мин от твоето и на други некадърници време и да те затрупват с бюрокрация...
|
| Пет Авг 10, 2007 11:04 am |
|
 |
|
Цецо
|
miro, проблема е комплексен.
Казваш 1000 да издържаме един доктор. То това не е проблема. Проблема е че 2 млн. издържаме нас + още 5 млн. Ако приемем че средната деклариранат заплата в БГ е 400лв. това прави по 24лв. на месец. Като го разделим на 7 човека излиза че на всеки се пада под 4 лева на човек месечни разходи за здраве. Което е крайно ниска сума. Е тва е истинския проблем. Всъщност сумата която отделяме не поне 5-6 пъти по голяма, но тя просто потъва безотчетно в лекарски, аптекарски и пр. джобове.
Какво е решението?
1. Да си плаща всеки неговото (или по голямата част). Като в хамериката. Ами добре за тия 2 млн. , ама зле за останалите.
2. Да вземем повече от тия 2 млн. та да има повече и за другите... Няма смисъл да ти обяснявам какъв ще е ефекта.
Истината е, че здравеопазването е силно недофинансирано. Въпроса е как да се финансира - дали по социалистически или по капиталистически. По социалистически май няма да стане, ясно е защо. Капиталистически не ни харесва. Микс между двете?
Аз лично подкрепям идеята за доплащане в болниците. Така минимума услуги ще си остане общодостъпен (както е сега), а другото ще си го плащаме. Както е и сега, но няма да е безотчетно и няма безконтролно да потъва в докторските джобове. Сещам се кой ще е против. Докторските джобове. Така или иначе парите ги даваме, но поне да има някакви правила. Да се знае - хирурга взе толкоз, екипа толкоз и за болницата толкоз. А сега реда е - хирурга взема всичко, ако е човек, дава и някой лев да екипа, а за болницата - тя е държавна, за нея от бюджета. Нищо че преди това същия тоя бюджет са си го раздали като заплати, хирурга и екипа.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Авг 10, 2007 11:47 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Цецо, съгласен съм... това е голям проблем наистина.
Но мнението ми беше е малко по-друга посока. Нека условно разделим здравеопазването на две - "поликлиники" които правят само диагностикаи и "болници" които правят операции.
Според мен поликлиниките би трябвало да са малък проблем, защото основния им разход са заплати на докторите или някоя спринцовка. Хайде, тук-там някой по-скъп скенер. Докато болниците наистина са голям финанасов проблем, защото за една по-сериозна операция или трансплантация ти трябва техника за милиони, скъпи консумативи и т.н. Дори само да те хоспитализират си е разход.
Не обсъждам големия проблем - ясно е че за да има добри болници трябват мнооого пари. И според мен е нормално подобен род услуги да са достъпни само за тия които имат пари. Може да е напълно частно - вадиш от сметката си и плащаш, а може да е и с известна доза солидарност, т.е. осигурените да си шерват риска но само помежду си, а неосигурените - духат супата.
Демек за тия работи всякак съм съгласен...
Обаче за диагностиката, профилактиката и домашното лечение не съм съгласен. То трябва да е достъпно за абсолютно всеки, а това означава че не може да сложиш дебела цена за един преглед. А да слагаш левче-кефче си е простотия... Само дразни а никой не печели. Нещо повече, не само че профилактиката трябва да е безплатна, ами според мен трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.
Може би повечето си спомнят как беше едно време - няколко години преди казарма се почват прегледи. Тук не става въпрос за пари, просто много хора от нас не отдават значение на дребни проблеми, а се надяват нещата да се оправят от самосебе си...
Включително и аз самият, знаех че имам проблем, но тогава такъв ми е бил акъла и въпреки безплатното комунистическо здравеопазване не отидох да се прегледам... докато военните не ме хванаха за ушите и марш към болницата
Не знам, може би прекалено често споменавам "едно време"... някой може да си помисли че страдам от носталгия  Но както се вижда от Sicko тия неща нямат нищо общо с комунизъм, фашизъм или демокрация. Нито пък със солидарност или благотворителност. Това че искам и бедни и цигани да бъдат преглеждани не означава че много ми пука за тях, просто не искам да има ходещи зарази. Или пък като тръгнеш да търсиш работна ръка да кандидатстват буквално куци и сакати.
|
| Пет Авг 10, 2007 2:38 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами принципно си прав. Лошото е че цената на доболничното лечение също не е толкова ниска колкото ти изглежда отдалеч. Имай ми вяра все пак контактувам всекидневно с лекари. Основния проблем е, че здравето не е конвертируема стока. Т.е. за здраве човек дава всичко. Това се използва от една кастичка от фармацевти и лекари които печелят луди пари (само провери кой държи аптеки и фирми за доставки на консумативи). Далаверите са страшни - печалбите огромни и съвсем законни... Абе най-простия пример - една пиклива спринцовка както каза ти струва жълти стотинки. Когато е българска. Но нищо не пречи на търг, държавна поръчка да се яви фирма която печели с германски спринцовки по 3-4 евро парчето. Лесно се скалъпва подобен търг, просто казваш че спринцовките трябва да отговарят на някой безумен сертификат (напр. че не са реактивни към портокалов сок).
Но даже и да се направи безплатна доболничната помощ, пак не решаваш проблема. Ами като припадне мангала на улицата - пак трябва да го лекуваш, спешна помощ се води. Ами като катастрофира - един скенер или магнитен резонанс струва 300лв на изследване - ама пак е спешна помощ, получава го. Да не говорим ако се налага скъпоструващи операции - пак му ги поема държавата. И всичко това няма как да го избегнеш. Ами като тръгне Айшето да снася... едно раждане, върти го, сучи го си е към 600 лв. ако е абсолютно безпроблемно. А те си раждат на конвеир.
И накрая пак стигаме до репресивната функция на държавата която тя не иска да върши - в момента масово се крият доходи. Народа не плаща осигуровки (и е прав за себе си - що да ги налива в нечии джобове). Отделно маса народ не се осигурява въобще, въпреки че не му е проблем (мангалите пари за ток и осигуровки немат, ама за сателитна чиния имат).
Ако държавата си събираше това което и се полага, и се грижеше то да не потъва безконтролно в джобовете на доктори - търговци и спекуланти фармацевти, щеше да има сигурно два пъти повече пари в касата. Пари има, само дето изтичат....
|
| Пет Авг 10, 2007 6:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
А мен ако питаш нищо безплатно, абсолютно, даже икачването на трупа в линейката трябва да се плаща, от кого в случая после мже да се измисли. Никакви държавни осигуровки, нито за пенсия, нито за здравеопазване, държавтаа не трябва да получава и лев за това, както не трябва и да дава. Който иска се осигурява, който не иска не се осигурява. Така първо всички които се осигуряват ще получават това за което пащат. После всички които не се осигуряват, и нямат пари да си платят лечението, ще изчезнат от самосебе си след втората треа по сериозна болест, лошо няма, нарича се естествен подбор.
Когато човек е наясно че или се застрахова, или катоотиде в болница се ръси 15 хил, сам си прави сметката дали да плати по 30 лв на месец или да не плати. Вече може да се реши какво да се прави със спешната помощ и животоспасяващи операции, дали който няма застраховка се оставя да умре, което не е лош вариант след като явно и сам не го вълнува, или се лекува, но му се родава апарамента, клата и каквото ое трябва докато покрие разходите и остатъка му се връща.
Изобюо в това отношение мисля че американскят вариант е страшно добър. Истина е че там болниците от своя срана злоупотребяват със стойноста на услугите, но това си е азарна икономика, защо да може да вдгнат хляа два ъти пък да не може да се вдигне цената на една манипулация два пъти. Още повче че в US самите болници и лекари плащат не малки застраховки които да покриват лекарски грешки и др. подобни.
|
| Пет Авг 10, 2007 7:11 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1085713
 |  |  |  | Цитат: ританският в. "Таймс" състави любопитен списък на 25-те най-абсурдни законa по света. Сред тях са например забраната да се напива риба в Охайо или прасе във Франция да се кръщава на Наполеон. Ето и пълният списък, предложен от изданието:
1. Лондонските таксита нямат право да превозват бесни кучета или трупове.
2. Незаконно е да се умре в британския парламент.
3. Смята се за държавна измяна да се лепи наопаки марка с изображение на британския монарх.
4. Прасе във Франция не може да носи името Наполеон.
5. От 2006 г. насам във Великобритания е незаконно да криете от данъчния каквото и да е от онова, което не желаете той да знае, въпреки че не е нужно да му казвате всичко, което нямате против да разбере.
6. Шофьорите в Алабама нямат право да карат с превръзка на очите.
7. Незаконно е да се напива риба в Охайо.
8. Корабите на британската кралска флота, влизащи в пристанището на Темза в столицата, са длъжни да доставят бъчва ром на управителя на Лондонската кула.
9. Във Великобритания бременна жена може законно да роди където си поиска - дори, ако пожелае, в полицейска каска.
10. В Ланкашир, Великобритания, никой няма право да насъсква кучето си да лае, след като е бил помолен от полицай да спре на брега.
11. Незаконно е да се кара скейтборд в полицейските управления в Маями, щата Флорида.
12. В Индонезия наказанието за мастурбиране е обезглавяване.
13. Във Великобритания всички младежи над 14 години трябва да се занимават със стрелба с лък по два часа на ден.
14. В Лондон на почетните граждани се позволява да преведат стадо овце през Лондонския мост, без да плащат такса.
15. В Сан Салвадор пияните шофьори могат да бъдат наказани с разстрел.
16. Във Великобритания мъж, на който му се приходи по "малка нужда" на публично място, може да се облекчи само ако насочи струята към гумата на колата си и държи дясната си ръка върху автомобила.
17. Във Флорида неомъжени жени, които скачат с парашут в неделя, могат да бъдат вкарани в затвора.
18. В Кентъки е незаконно да се носи скрито оръжие, по-дълго от 1,80 м.
19. Граждани на Уелс не могат да влизат в град Честър преди изгрев и да остават след залез слънце.
20. В британския град Йорк е съвсем законно да се убие шотландец в рамките на древните градски стени, но само ако той носи лък и стрели.
21. В град Боулдър, щата Колорадо, е незаконно да се убие птица в рамките на града или да се "притежава" домашен любимец - по закон животинките могат само да се "гледат".
22. Жените във щата Върмонт могат да носят чене само след писмено разрешение от съпрузите си.
23. В Лондон е незаконно човек да спира такси, ако е болен от чума.
24. В Бахрейн лекар от мъжки пол може да преглежда половите органи на жена, но не и да ги вижда директно по време на прегледа - освен ако не гледа отражението им в огледало.
25. Главата на всеки мъртъв кит, намерен на британското крайбрежие, е собственост на краля, докато опашката му принадлежи на кралицата - в случай че костите от нея й трябват за корсета й. |  |  |  |  |
Думи нямам направо! 16 точка 4упи мивки 
|
| Пет Авг 17, 2007 3:42 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Месар с висше !!!
http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=369727
цитатче от статията:
"Кандидатите с висше образование, които желаят да работят в заведения за бързо хранене, ще извършват обичайната работа по обслужването на клиенти"
питам се аз нас още ли ни мислят за индианци
или тъпите шваби смятат, че ако човек със средно образование не им меси хамбургерите или мие чиниите няма да стъпят в съответният ресторант за бързо хранене 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Авг 20, 2007 3:09 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Има едно нещо квалификация му викат.Не може човек с вискока квалификация да заема нисък пост ( не че не може,ама трябва да му се плаща според квалификацията).Един приятел в САЩ си криеше диплома за висше за да го вземат за продавач на в магазин,щото преди това в два магазина му отказали като разбрали че имал завършен университет - просто му отказали с думите"Съжеляваме сър,но сте прекалено квалифициран за тази работа".Звучи като майтап,ама не е.
|
| Пон Авг 20, 2007 3:15 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Не е майтап. Преди години едни българи се бяха върнали от съюза и се оплакваха ,че тука са без работа, защото в България нямало такава "специална" работа за големи специалисти като тях?! Чудя се тия хора да не са си забравили основното и средното образование?
Така е когато образованието се третира като привилегия,а не като лично качество (много характерно за соц.културите). Иначе навсякъде се плаща за едно - свършена работа (или поне би трябвало).
|
| Пон Авг 20, 2007 3:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Хич не е майтап - аз съм си правил различно резюме за различните позиции, за които кандидатствам, като наистина даже съм криел, че съм магистър за някои от тях. Тук никой няма да те вземе на някаква работа (въобще не говоря за ресторанти и такива подобни - там вземат всеки), която е под квалификацията ти - например инженер на позиция за техник. Първото нещо, дето ще си помислят е, че гледаш временно да се закачиш, докато си намериш по-добра работа. Затова никой не иска да инвестира в теб пари и време докато навлезнеш в конкретната работа и точно, когато почваш вече да си вършиш задълженията да напуснеш, защото си си намерил позиция, отговаряща на квалификацията. Пазара на труда тук и менажирането на работната сила е коренно различно от където и да било. Трябва да си заменим и работния процес да не зависи от това дали си на работа или не. А обикновенно един квалифициран работник (особено българин), поставен да върши работа не съответстваща на квалификацията му - вместо да следва инструкциите, той почва много да мисли как да ги промени  .
|
| Пон Авг 20, 2007 5:26 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Сря Фев 01, 2012 5:29 am, променена общо 1 път
|
| Сря Авг 22, 2007 7:01 am |
|
 |
|
zaphod
|
да, някъде в края на соца имаше руски един филм - "малката вера", за някаква подрастваща курвентия. една от репликите и беше "и аз искам да пуша български цигари", което предизвика смях в залата, очевидно ги смятаха за някакви луксозни 
|
| Сря Авг 22, 2007 9:16 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
И на мен ми се пушат български цигари, ама ... нема
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Авг 22, 2007 4:02 pm |
|
 |
|
sthx
|
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Сеп 07, 2007 5:09 pm |
|
|