|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:04 am
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: EV
Един приятел ми разправяше как още преди 10-на години както си карал мъжката с превишена скорост докато работил в Естония лучил СМС, че току що са му изтеглили от банковата сметка една глоба защото бил засечен от камера за превишена скорост преди няколко минути.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Окт 05, 2023 7:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
За да докажеш твърденията си. Искам да видя как твоя климатик харчи между 100 и 200 вата. Щото аз мога да ти покажа как се държи Дайкин 12-ка примерно и да има момент в които слиза на 100 вата, ама средната консумация не е 100вата. Както казах то не е задължително да си разменяме картинки. Може и сметката за ток да е. Или друг начин по твоя преценка. Аз твърдя, че ако се топлиш на ток и навън е студено месечната ти сметка няма как да е 50лв. От твоите твърдения аз останах с такива впечатления. Просто искам да знам как става тоя номер... Напротив, чета внимателно. И доколкото си спомням ти препоръчах да погледнеш как работи моето зарядно. Погледна ли? Явно не си! Ако беше погледнал, щеше да видиш, че е вързано с електромер и ограничава заряда, така че общата консумация да не надхвърля толкова колкото му кажеш. Сега ще кажеш, ама то моето зарядно е различно, ама аз пак съм уникален... Не не съм. Всъщност оказа се, че зарядното ми е едно от най-смотаните, ама това е друга бира. Почти всички нови станции имат динамично управление на мощността на заряда. Така че спокойно, може да си купиш електромобилче и няма нужда да се притесняваш, че ще си претовариш инсталацията. Независимо колко печки и котлони имаш  Отново ТИ не четеш внимателно. Няма вариант нито колата, нито зарядното да връщат енергия. Нямат технически такава функционалност. Ставаше дума за съвсем различно нещо - всички коли (или почти всички) произведени през последните 5 години имат връзка с кораба майка. В случая с електричките това ми позволява през телефона да си пусна климатика или да пусна/спря заряда. Но въпросът беше, че това става през сървъра на производителя. Съответно както аз го мога, така и той го може. Слава Богу, досега не съм забелязал някой да ми пуска и спира каквото и да е. Но технически такава възможност ИМА. Дали производителите ще дадат достъп на енергото това е друга бира. Но въпросът беше, че ТЕХНИЧЕСКАТА ВЪЗМОЖНОСТ я има. Тя съществува ДНЕС. Няма нужда да се чакат 50 или 100 години. Естествено трябва да се променя законодателство и/или един куп договори, което може да отнеме повече време.... Но пак казвам, че чисто технически е напълно възможно енергото да получи достъп (надявам се след съгласието и на собствениците на колите) и да ги ползва като балансиращ товар. Демек това което аз правя индивидуално (пускам си заряда когато слънчогледите скучаят) може да се прави и на глобално ниво. Казвам, че може. Демек ЕV могат да са балансьори. Дали ще се ползват като такива си зависи от хората и техния акъл. Това и горното твърдение са по темата дали ни чака апокалипсис. Аз твърдя първо, че количествено става въпрос за не повече от 10% повишаване на енергопотреблението и второ това повишение не е нужно да става през пиковите часове. Апокалипсисът е само в главите на някои хора.
|
| Чет Окт 05, 2023 7:17 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Един ден като настане мир и благоденствие по цялата земя проблема ще се реши от самосебе си - тока ще се мести от там където напича слънцето в този момент към там където потреблението е голямо. Така ще се компенсира ден/нощ, зима/лято. Разбира се това за момента това си остава фантастика. Колко войни се водят за една тръба с нефт/газ която да отиде от находище към пазар, та да очакваме тръбата за нефт да стане тръба за ток.
|
| Чет Окт 05, 2023 7:29 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Навил си латерната и пишеш едно и също. Не знам как работят климатиците при теб, при мен в режим отопление, когато достигнат зададената температура в повечето случаи минималната им мощност е прекалено висока и не могат да работят в непрекъснат режим. Въпреки че са инверторни. Не бих се занимавал с това да чета в книжките им каква е минималната им отоплителна мощност. Но е нещо скромно. Ако това ще те успокои, не съм измервал и колко консумират. Причината е същата като тая за умния електромер. Не ме интересува. Важно е да поддържат зададената температура. С колко енергия ще успеят да направят това е маловажно. Което си личи и от начина им на употреба - в началото на отоплителния / охладителния сезон ги пускам, и не ги спирам или коригирам зададената температурата. Апропо, твърдението каква е МОЯТА сметка за ток е ТВОЕ. Аз не съм посочвал конкретни данни. Тоест, няма какво да доказвам. Може би ти трябва да докажеш ТВОИТЕ твърдения за МОЯТА сметка за ток? Или е излишно? Та, това лирично отклонение къде ни доведе? Намаля ли ти сметката за ток? Електричката по-добре ли се зарежда? Поне олекна ли ти? 
|
| Чет Окт 05, 2023 8:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ицо, уважавам това че си признаваш, че не знаеш някои неща, а други не те интересуват. Но не мога да разбера защо водим тая дискусия изобщо... Аз твърдя нещо съвсем елементарно, а то е че една електричка ще ти вдигне сметката за ток с около 10%. Говоря за студен месец, защото тогава мрежата е най-натоварена и ако има проблем той ще лъсне. Твърдя го не щото така ми говорят звездите, а защото имам нужните наблюдения и логове. Но винаги има шанс нещо да пропускам. Затова ти казах дай нещо, каквото и да е, стига да опровергава моите наблюдения.
А за моята сметка за ток не се притеснявай. От април насам е под 2лв. Няма как да е по-ниска, защото инверторът е настроен така. Винаги държи едни 20-30 вата. Но вече почти нямам излишъци и скоро колата ще почна да я зареждам от мрежата. А през декември-януари и по-голямата част от консумацията ще е мрежова.
|
| Чет Окт 05, 2023 10:13 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Аз че не съм запознат с доста неща, не съм, но и ти обясняваш доста "диагоннннннално" и не съвсем вярно. Ти отново изхождаш от твоя частен случай - метнал си разклонителя през балкона за да зареждаш EV и това позволява цялата ти битова електроника да си хортува с новата придобивка - хладилника да закача електромобилката и да и предлага безалкохолно, електромера да флиртува със зарядното. Нека погледнем обаче как е другаде. Например у нас. Имам партида за електроенергия на жилището, с отделен електромер, имам втора партида за гаража, пак със собствен електромер. Тъй като когато е строена сградата EV е имало само в художествената литература, партидите на всички гаражи са като за лампион за осветление и евентуално прахосмукачка. Няма комуникация между електромерите и не е позволено уредите в жилището да си чатят с уредите в гаража. Това приключи ли спора за умното ти зарядно?
|
| Пет Окт 06, 2023 9:44 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Пет Окт 06, 2023 10:55 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам защо си мислиш, че твоят случай е по-различен. Аз също бях с тънък кабел. Не че не може да се ползва и тънък, но така и така го правя си пуснах дебел кабел. Кабели се прокарват. Партиди се променят и т.н. И електромер може да си поставиш, даже може да си поставите общ на сградата и да си ограничавате зарядите по обща и/или по индивидуална консумация. Общо взето не си поискал, не си го направил. Но това няма нищо с моята теза, че няма проблем за мрежата да се включат много EV-та. Даже напротив, дори да приемем че има много като теб, които не искат или не могат да минат на EV, то следва че още по-трудно ще се стигне до апокалипсис в мрежата. Пак казвам - ако се стигне до проблеми с мрежата, то това ще е резултат на човешка глупост, а не на причини свързани с EV.
|
| Пет Окт 06, 2023 12:04 pm |
|
 |
|
palavrov
|
|
| Сря Окт 11, 2023 12:59 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Сетила се Мара да се побара  Тесларов предлага два пъти по-добро на по-добра цена. Наскоро Австралия промени законодателството си, като увеличи с няколко сантиметра допустимия размер на ТИР-вете си така че Тесларов да не се води извънгабаритен...
|
| Сря Окт 11, 2023 3:41 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ами да. Той тесларов нали има дългогодишни традиции в производството на тежкотоварни МПС... Със сигурност предлага по-добър продукт! 
|
| Сря Окт 11, 2023 3:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Тесларов е най-големият производител на EV, а баба ти Мара ще си остане с опита...
Тия дни слушах едни доста мрачни прогнози... Аз след като оцапах дупето си не че съм голям EV фен, но да кажем че виждам потенциал, който повечето тук не виждат. Но тия прогнози ме хвърлиха в оркестъра. Според някои хора до 5 години няма да остане нито един от старите производители на пазара. И не просто ще бъдат изкупени от китайци и тем подобни. Просто пазарът много ще се свие. Казват че разни компании се подготвят много старателно за car sharing. Наемът на колите щял да бъде меко казано символичен поне докато се наложи. А това да притежаваш кола щяло да стане лукс, достъпен само за малък кръг от хора. Естествено колите ще са EV и с живот между 1 и 2 млн. км. Демек 10 пъти по-голям живот спрямо типично ДВГ и съответно производството ще се свие десетократно. И всичкото това в не толкова далечно бъдеще. Както казах и на мен лично ми звучи прекалено и нямаше да го разпространявам ако не беше от хора, които имат опит с прогнозите. За разлика от някои прогнози на бате Били (в горния клип).
|
| Сря Окт 11, 2023 4:12 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Жалко, че не сме били живи навремето като са сменяли файотените и каруците с коли - сигурно и тогава капацитетите са правили прогнози  Майтап де, пуканки да има, живеем в интересни времена ... упс, това дали не беше проклятие?!
|
| Сря Окт 11, 2023 4:14 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Преди няколко десетилетия хората са вярвали, че в днешно време сме щели да си фъркаме до Марс и околните планети когато ни се прииска. Например, уикенд на Луната. И толкова. Подобни разходки са останали само във фантастичната литература и кино. Та да не прибързваме... Редакция: Това ме подсети, че във форума Миро все още е единственият EV Дон Кихот, и му се налага да убеждава собствениците на конвенционални МПС колко готино било да се возиш на ток. Което повдига един интересен въпрос. Не малка част от пишещите тук са прилично платени. И още никой не се е метнал в кириза с EV. Защо ли?
|
| Сря Окт 11, 2023 4:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ми баща ми подари запорожец в далечната 1986-та година... По него време гледахме тютюн и носехме един ВЕФ и беше голям проблем с батериите. В смисъл нямаше акумулаторни такива. Ако някой тогава ми беше казал, че един ден ще карам кола на батерии сигурно щях да му си изсмея 
|
| Сря Окт 11, 2023 4:22 pm |
|
|