Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Вчера казах това за "образователния ценз" в един спор и ... Но това е отговора. Право на избор трябва да имат само хора с поне средно образование или плащащи достатъчно големи данъци.

А да сложиш Костов в кюпа с комунистите и доган ... добре си е свършила работата комунистическата пропаганда.

Пет Сеп 28, 2012 5:24 pm
Профил
Аватар

О абсолютно за същия кюп е без сянка на съмнение. Както всички други и той работи
за КГБ.

Ценз за избори е безумие, за съжаление. Един човек един глас е единственото възможно
работещо нещо.

Ценз за участие в БГ политиката има и е доста лесен. Бил е в СССР преди 89-а - няма
политика. Ще им стесни опциите от техни хора отвъд възможността за реакция. Или поне
щеше да е така до преди няколко години. Сега трябва да им се броят и ходенията дотам,
пак ще е очевидно кой какъв е.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Сеп 28, 2012 5:37 pm
Профил WWW

MidNighT_SpiRiT написа:
От една страна се говори как България е добро място за бизнес, развивал се outsourcing-a, данъците били ниски и тн., а от друга всички (българи) се оплакват как не можело да се прави бизнес тук. Как става така - не знам.

Като се опиташ да направиш малко по-голям бизнес ще разбереш ;-)

emilvtc написа:

Би трябвало изборите да са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и да се гласува "до дупка"

За едно нещо със сигурност ходенето до урните е полезно - за краката. Редовното ходене ще е още по-полезно. С леко преустройство на урните и малко по-меки бюлетини може и за други работи да се ходи.
Жалко, че демокрация не се прави с крака, нито с гъз... иначе щяхме да сме най-демократична държава :D

Пет Сеп 28, 2012 9:28 pm
Профил

tgi написа:
О абсолютно за същия кюп е без сянка на съмнение. Както всички други и той работи
за КГБ. ...

Да де, аз това го знам като твърдение, но не съм чул факти.

Пет Сеп 28, 2012 9:38 pm
Профил
Аватар

Е че те фактите са публично известни. Прокара по него време сума ти закони ограничаващи
свободната инициатива - аз помня за разни прагове за търг (май беше закон за 50к+, а с някакъв акт
го направиха да не може и над 10к+ без търг), познай защо бяха/са тия търгове (правил съм си
експеримента веднъж, струва ми малко пари, та знам точно какво говоря). Колко закона
трябваше да прокара и можеше с мнозинството си - и ги блокира - няма да тръгна да ти
търся, ако си вярващ и на глас да ти прочета, че земята е кръгла пак ще питаш
къде и свършва плоското та ще е хаби време. Имам и неща, в които не ми се навлиза.
Но няма никакво съмнение за кого работи и той, колкото и неприятна да е мисълта, че
и той като е значи няма никой да не е - е да, така е за съжаление. Приказките му наистина са
най-добре скроени към неговата част от публиката, играе си добре ролята. Самият той
е приятен като присъствие, а бе може би е най-ценният им кадър, затова го и пускат
на преден план чак когато нещата наистина закъсат яко от тяхна гледна точка.

Съб Сеп 29, 2012 1:14 am
Профил WWW

miro_atc написа:
emilvtc написа:

Би трябвало изборите да са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и да се гласува "до дупка"

За едно нещо със сигурност ходенето до урните е полезно - за краката. Редовното ходене ще е още по-полезно. С леко преустройство на урните и малко по-меки бюлетини може и за други работи да се ходи.
Жалко, че демокрация не се прави с крака, нито с гъз... иначе щяхме да сме най-демократична държава :D

А-ми не се сещам за по-добър вариант. Е, варианта да подпукаме с камъни като за начало тези в парламента, после правителството и т.н. винаги е възможен, само че макар и ефективен, не е много "демократичен" и ако ме обвините в екстремизъм - вероятно ще сте прави.

С избори трябва да стане промяната, но като за начало трябва да престане фалшифицирането и купуването им, да се измисли начин при който ако ти предлагат да избираш между кофа с лайна и такава с кал - ако не избереш нито една от двете да са ДЛЪЖНИ да ти предложат друг вариант (просто като изборите се обявят за невалидни поради липсата на 50% +1 гласове за някой от кандидатите). И не на последно място народа да се осъзнае и да започне да избира и гласува в свой интерес ...

Всъщност виждаш ли по-добър вариант за излизане от това положение?

Съб Сеп 29, 2012 1:41 pm
Профил
Аватар

emilvtc написа:
...
С избори трябва да стане промяната, но като за начало трябва да престане фалшифицирането и купуването им
...

Вярно е. Само дето от "трябва" до "може" има пъъът за изминаване.

Не виждам начин да спре фалшифицирането, купуването и най-вече недопускането на
реална алтернатива за която човек да поиска да гласува без сила. Или без смяна на
мнооого поколения. Докато не бъде разсекретено *всичко* от 1944 до сега, и то преди
да успеят да го покрият усещайки, че ще бъдат сгащени - промяна няма да има, само
приказките по медиите и актьорите дето ги разказват ще се сменят.
Ходейки да гласува човек сега постига единствено това, че ги легитимира.
Ако ми предлагат кофа със зелени лайна и кофа с кафяви такива имам и избора да не
пожелая да пипам нито една от двете, нещо, което масата в БГ не е дорасла да проумее.

Съб Сеп 29, 2012 1:58 pm
Профил WWW

emilvtc написа:
Всъщност виждаш ли по-добър вариант за излизане от това положение?

много пъти съм обяснявал за демокрацията с краката...
Изборите са необходим инструмент в демокрацията, но съвсем не са достатъчен. Колкото и да се опитваш, каквито и избори да правиш, така не се прави демокрация. По същия начин и скалпелът е необходим инструмент за хирурга, ама и с най-добрият скалпел не можеш да направиш хирург от един идиот.
Проблемът не е скалпелът, нито изборите. Има държави, в които и маймуна да спечели изборите, ще бъде принудена да управлява добре. Докато у нас, ако ще и Господ да изберем, още на втория месец ще сме го покварили.

Проблемът е най-вече в НАС ;-)

Съб Сеп 29, 2012 3:09 pm
Профил
Аватар

едно прасе в кочината пита друго:
- какво ядеш?
- хляб
-грух!? а защо е кафяв?
- трети път го ям вече...

това е ситуацията у нас. всички лайна на масата ги предъвкаваме по няколко пъти и все не ни харесват.
току някое забравено отдавна лайно вземат та ни го пробутат пат рециклирано като "много добро, отлежало и класика"

Съб Сеп 29, 2012 4:21 pm
Профил
Аватар

Е така е, остана прасетата да схванат, че лайната са без хранителна стойност и няма
никаква нужда да ги лапат сами. Като ще им ги тикат насила да се поизпотят тия дето
искат да им ги натикат.
Предполагам ще го схванат някой ден - примерно деня в който се научат да летят ... :D :D :D

Съб Сеп 29, 2012 4:45 pm
Профил WWW
Аватар

miro_atc написа:
.....
Проблемът е най-вече в НАС ;-)

Така е! Омръзнало ми е тук да повтарям, но ние сме славянско племе, което не се поддава на демокрация! Историята го е доказвала многократно. Който не ми вярва нека направи един политико-икономически преглед на последните 130 години и да види кога България е вървяла напред и кога - назад. И кое славянско племе по света някога някъде е управлявано успешно по демократичен начин. Партиите са вредни за България и колкото по бързо се разбере от умните хора - толкова по-добре!

Съб Сеп 29, 2012 5:02 pm
Профил WWW

Lupus написа:
Партиите са вредни за България и колкото по бързо се разбере от умните хора - толкова по-добре!

Демокрацията е форма на управление, а всяка форма на управление си е една игра с определени правила. Действително, последните 130 години нямаме големи успехи в тази игра. Но не съм съгласем с генерални заключения, че никога няма да имаме. Първо трябва да се научим да играем играта по правилата, пък после ще се разбере дали това носи успехи или неуспехи.
За съжаление има 3 (поне 3) проблема. Първо, българите не знаят или не разбират правилата на играта. Второ, дори и някои да знаят това все пак е колективна игра, не може да се научиш да пляскаш с една ръка. И трето, най-важното, нямаме достатъчен стимул за всички да заиграят точно на тази игра.

За съжаление май няма рецепта кой проблем трябва се реши първо, нито как трябва да се реши. Но си мисля, че между нас има проблеми които ни пречат за всякакви колективни игри. Примерно психологическия багаж. Има една притча за двама монаси дето решили да стоят далеко от всякакви изкушения, станали отшелници, отишли в някаква планина. Обаче един ден срещнали една девойка до една река и тя ги помолила да й помогнат да я пресече. Единият монах, я взел на ръце и я пренесал. Другият обаче мълчал, мълчал с дни та първия не издържал накрая и го питал защо, отговорът бил - "как можа да докоснеш тая девойка?".
Общо взето изводът е, че единият е носил девойката и я е оставил на реката, а другият продължавал да я носи в главата си. Това се случва и у нас. Било то с историите за КГБ или други скелети в гардероба. Не иронизирам проблемите ни в миналото. Но те не бива да засенчват днешните проблеми. Иначе някой ден текущите ни проблеми ще станат по-големи от старите чудовища.

Съб Сеп 29, 2012 6:22 pm
Профил
Аватар

Не мога да не се съглася с написаното от теб Вярно е. Имаме си особености като народ, добре описани от Иван Хаджийски и особености на управниците (тия от по-старите времена добре обрисувани от Симеон Радев), а по-новите някои си ги помним. Замисляли ли сте защо има култ към Стамболов, Тато, а сега си изграждаме такъв и към ББ? Бащицата! С тежката ръка, която наказва, но дарява.
Цитат:
Иначе някой ден текущите ни проблеми ще станат по-големи от старите чудовища.

Те са станали! Ние сме в едно блато, в което колкото повече мърдаме, толкова повече затъваме. Колкото и да ненавиждам оня циркаджия и кресльо Яне, но той се осмели единствен да каже истината - тази държава трябва да се рестартира - с Велико народно събрание, с нова конституция, с нов (поне два пъти по-малък парламент) и с нова форма на управление. Категоричното ми мнение е, че ние не сме за парламентарна република! От срастването на едрия бизнес с партокрацията (а ние си изградихме успешно такава) станахме олигархия!

Съб Сеп 29, 2012 8:07 pm
Профил WWW

Lupus написа:
Замисляли ли сте защо има култ към Стамболов, Тато, а сега си изграждаме такъв и към ББ? Бащицата! С тежката ръка, която наказва, но дарява.

Стамболов провежда много успешна икономическа политка, при Тато успехите са по-скромни, докато при ББ аз лично ще съм щастлив, ако катастрофата не е пълна ;-)
В същинската политика нито един от изброените не постига нещо смислено, за което първия плаща с главата си, втория умира в затвора, а последния хич и не ме вълнува как ще свърши...

Иначе наистина много хора вярват повече в теорията за "бащицата", отколкото теорията за демокрацията. Това е нормално, когато имаш едно стадо най-важен е водачът му. Демокрацията е решение, когато има много стада с различия. Тогава демокрацията е по-доброто решение пред истинската война.
В тоя смисъл двете теории не са взаимноизключващи се. Няма лошо да има мъдър и строг премиер и в същото време демокрация между стадата. Под "стада" имам предвид различни групи от обществото - религиозни, професионални гилдии и т.н. Подчертавам, че демокрацията е решение, т.е. евентуален резултат *след* формирането на групите. Самите групи могат да са много по-полезни, примерно ако ние имаме една силна гилдия това може да бъде много полезно. Ех, не винаги... ама то пълно щастие няма по дефиниция ;-)

Цитат:
Иначе някой ден текущите ни проблеми ще станат по-големи от старите чудовища.

Те са станали! Ние сме в едно блато, в което колкото повече мърдаме, толкова повече затъваме. Колкото и да ненавиждам оня циркаджия и кресльо Яне, но той се осмели единствен да каже истината - тази държава трябва да се рестартира - с Велико народно събрание, с нова конституция, с нов (поне два пъти по-малък парламент) и с нова форма на управление. Категоричното ми мнение е, че ние не сме за парламентарна република! От срастването на едрия бизнес с партокрацията (а ние си изградихме успешно такава) станахме олигархия![/quote]

Не са станали. Фактът че тук говорим за миналото и то за проблеми извън нашата компетентност, вместо да обсъждаме *днешните* проблеми като да кажем цирковете в енергетиката... та всичко това доказва, че все още миналото ни боли повече от настоящето. Болката трябва да стане толкова силна, че да си забравим миналото.

Колкото до "рисета".... няма смисъл да се натиска, ако не си променил нещо по харда или софта. Само ще разлаем кучетата и нищо повече.
Не слушай циркаджиите ;-) България това сме ние. Ние трябва да се променим. Една добра промяна би била както казах формиране на силни гилдии, силно гражданско общество. Ако има такова, не би имало значение кой ще се яви на следващите избори. С избори до дупка, не се прави гражданско общество, нито демокрация.... ма стига толкова от мен ;-)

Съб Сеп 29, 2012 9:10 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
.....
Колкото до "рисета".... няма смисъл да се натиска, ако не си променил нещо по харда или софта. Само ще разлаем кучетата и нищо повече.
Не слушай циркаджиите ;-) България това сме ние. Ние трябва да се променим. Една добра промяна би била както казах формиране на силни гилдии, силно гражданско общество. Ако има такова, не би имало значение кой ще се яви на следващите избори. С избори до дупка, не се прави гражданско общество, нито демокрация.... ма стига толкова от мен ;-)

Мечтиии!
Ти виждал ли си саморемонтираща се платка със софтуер и хардуер по нея? Прочети книгата на братя Стругацки "Понеделник започва в събота". Там се развива идеята за самоскубещите се и самотоварещи се в камиона моркови. Силно гражданско общество??? Посочи ми период от нашата история, в който въобще е имало гражданско общество! Обществата се управляват с идеологии - било то политически или религиозни. Има си цели теории по въпроса. Каква е в момента водещата идеология и как тя се налага и прилага? Идеята за гражданското общество е взаимствана от марксизма. То трябва да замени държавата при висшата форма на социализма - комунизма. Нещо като висша форма на самоуправление. При капитализъм като водеща идеология гражданското общество е диктат на тълпата!

Съб Сеп 29, 2012 9:20 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138 ... 1080  Следваща