|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 2:32 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
 Re: Коронавирус 2019
Виждам, че още мненията тук са доста поляризирани. Виждам, че едни гледат на това като откровено паникьосване, даже някои търсят конспирации като филмчето на Филип. Други признават, че има проблем, но този проблем е неизбежен, демек мерките са неадекватни. Общото във всички, е само че всички сме убедени в правотата си  Затова предлагам да отделим фактите от плявата. И другото важно нещо е да разграничим смислените от безсмислените факти. Примерно пак от филмчето на Филип, човека твърди, че след като не са тествани всички с надеждни тестове, следователно не знаем реалната картина. Това си е факт. Не я знаем. Но това е безсмислен факт, защото по същата логика може да твърдим, че никой не знае поименно жертвите от втората световна, следователно тая война не е била нищо особено. И така, моята класация на значимите факти е: 1) Има такъв вирус според науката. Геномите бяха анализирани и от китайски и от английски и от руски и от американски и от всякакви учени. Доколко е разпространен точно този вирус и какви са точните последствия можем да спорим. Но факт е, че такъв вирус има. 2) Факт е, че срещу него засега няма ваксина нито вълшебно лечение. Ако някой може да предложи нещо такова веднага ще стане богат. Вероятно ще има някакви решения в бъдеще или поне някои ще забогатеят, ама в момента вълшебствата липсват. 3) Параметрите на вируса са вече ще годе известни. Примерно това че се разпространява лесно е видимо. Може да се е разпространил много повече отколкото броя на тестваните. Но само броят на наблюдаваните случаи е достатъчен, за да приемем като факт, че е доста заразен бацил. Демек минимумът е факт. Максимумът е неизвестен към момента. Не сме тествали и изобщо няма надеждна информация колко максимално се е разпространил. Може много хора да са го изкарали, а може и да не са. Просто не знаем и това е факт. Но вероятността максимумът да е в облаците не е много висока, ако вярваме на историята за предишни бацили. Всички са със сходна или много по-ниска заразност. Този е достатъчно заразен според известните ни данни. Да, винаги може да е още по-заразен отколкото си мислим. Но все пак, нека бъдем реалисти. Заразата е чрез контакт, а не дистанционно. Ако беше чак толкова много много много заразен най-малкото целия Китай щеше да пламне, а не само няколко провинции. 4) факт е, че всички подценили бацила засега страдат повече. В последствие може да се окаже, че всички ще минат по реда си. Но към момента някои страдат повече от други и това е факт. 5) малко китайски факти - там може да се съмняваме за някои неща, но без съмнение е ясно, че първоначално не са го взели на сериозно също както и много други държави. Но факт е, че след като се размириса наложиха две неща - яка карантина и второ издирване и изолиране на всички съмнителни. Значи можем да се съмняваме в цифрите, обаче факт е, че техните здравни инспектори + общинари са ходели от врата на врата да издирват хора със симптоми и са ги прибирали. Защо го споменавам... ами защото това е нещото, което и епидемиологията и математически модели казват. Няма по-добро решение от това да се изолират заразени и незаразени. Просто няма. И не само че няма по-добро, често няма друго решение изобщо. И това може всеки да го види като провери как са изчезнали повечето зарази от тия дето са изчезнали. Първо с ваксини естествено намаляват главоломно бройките и вече няма епидемии. Обаче винаги остават разни единични случаи, които се премахват едва след активно издирване. В случая не знаем категорично дали можем и колко ще струва удоволствието да премахнем тотално тоя бацил. Но факт е, че китайците са взели точно такива мерки за тях си. Сега по отношение на карантината... Факт е, че тя е необходима в няколко случая. Първо ако искаш да премахнеш заразата тотално, но вече си я изтървал. Трябва да ти карантина, за да можеш да изловиш болните, както и тия без симптоми. Всъщност ако имаше магически начин да се познаят здравите от заразените, нямаше да има нужда от карантина. Но при липса на такъв карантината е необходима, ако искаш подчертавам "да премахнеш" заразата. Другото приложение на карантината, ако искаш да намалиш скоростта на заболяваемост. Демек това което правим у нас и другите западни държави. Спасяваме болниците. Ако карантината е много добра, това даже може да доведе до пълното премахване на бацила. За съжаление не мисля, че е толкова строга, освен това се изисква и много по-дълго време. Времето е нещото, което ме притеснява мен лично. Иначе идеята че ще използваме карантина като клапан е ОК. Затягаме, олабваме и по тоя начин на теория можем да регулираме скоростта. Но бавната скорост означава много време, според мен така може да си я караме с години на теория. На практика нервите на много хора няма да издържат толкова време. По отношение как може да се налага карантина. Очевидно може със сила, ако съответната държава може да си го позволи. Другият вариант е чрез страх. Страхът съшо може да дойде от държавата. Примерно както е в Япония, там държавата няма право да ограничава хората, затова само ги убеждават. И не на последно място страхът може да дойде и без държавна намеса. Особено ако хората почнат да виждат трупове. В повечето държави карантината е комбинация от държавни мерки и препоръки, както и от страх и слухове. Важното в случая е, че държавата може да наложи карантина, но не може да я забрани. Няма как насила да накараш хората да не се страхуват. Може да преследваш слухове, както в Китай се опитаха със слуха за вирус, но бързо се отказаха като видяха как се пълнят болниците. Подобно и в повечето западни страни. Опитаха се да не плашат населението, ама накрая по един или друг начин пак стигнаха до карантина. Така че фактът според мен е, че когато има сериозен вирус и/или съмнения за такъв, то икономиката е в киреча. Със или без държавно наложени или неналожени карантини. Така... на база на тия "факти" моят анализ на ситуацията е: 1) Съществува съвсем реална "опасност" всички публично известни факти да се окажат верни. Демек все още незначителен процент от хората са минали през пангара. Даже и без песимизъм на тема, че и тия които са минали веднъж пак ще го повторят... нещата са достатъчно сериозни. Дано да греша, ама това е което виждам аз. При това положение икономически и всячески ще ни тресе още много. Поне една година до ваксина и още една докато се уталожи. Пак казвам дано да греша, ама две години са страшно много време да стоим в киреча. Две седмици не се усеща, два месеца се издържат някак си, но две години ще е страшно! 2) Скоростта с която ще минем, ако минаваме всички не е голям келепир. Прекалено бързото минаване е невъзможно, тъй като хората се плашат и почват да се пазят. Лошото е, че ако тръгнат рязко болниците бързо издават багажа и това води до голяма фира, което води пък до яко запичане и скоростта пак се забавя. Така че ония със стадата имат доста погрешни очаквания според мен. 3) Прекалено бавното изпускане също не е панацея. По-спокойно изглежда, ама хората няма да издържат безкрайно. Това не е устойчиво състояние. 4) Единственият вариант да се подобрят нещата в рамките на седмици, а не години е нещо съвсем тривиално - изолиране на всички заразени. Да, знам.... демокрации, ала-бала, не може... Работата е там, че или го правим и след месец-два олабваме или стоим така запечени с години. Иронията е, че можем да го направим и без кой знае какви тестове, китайците повечето време ползваха само обикновени термометри. Може да го направим и без кой знае какви наУчни наръчници и без кой знае каква полицейщина и без кой знае какви средства. Но няма да го направим...
|
| Чет Апр 09, 2020 3:22 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
как не те домързя да го напишеш  начи за SARS версия 1 се знае от 2003 ... https://www.who.int/ith/diseases/sars/en/що не е правено "нищо" ... или не се казва изследвания се правят ако има грант/далавера ако съпоставим обикновенния грип и този са много много еднакви ... като пораженията до сега в статистиката не е писано, че началото на пневмония или респиранорен дистрес или автомобилна катастрофа се дължи на обикновен грип ... иначе смърноста е същата а сега тестват всеки умрял за SARS ?!
_________________ main[-1u]={1};
|
| Чет Апр 09, 2020 3:46 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Да допълня списъка с факти на Миро......
- Факт е, че всякакви прогнози за размер на икономически спад и необходимо време за рестарт са пълни глупости (подобни твърдения са резултат от решението на комплексна задача, на която и липсват и началните условия) и е по-добре да не се говори за тях на този етап. - Факт е, че държавата (която и да е тя) не разполага с ресурсите за да удържи положението в по-дългосрочен план. - Факт е, че ако карантината се проточи дълго, огромна част от хората ще могат да бъдат удържани в нея само със силови методи, с каквито държавата няма да разполага по същото време. - Факт е, че самосъзнанието бързо отстъпва пред глада. - Факт е, че може да дойде време в което хората ще трябва да избират между вируса и живота.
Последна промяна lcr на Чет Апр 09, 2020 4:08 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Апр 09, 2020 4:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Освен изолиране на болните редно е да се изолират и рисковите групи. Без значнеие от смъртността, ако има ясно изразени рискови групи те могат да се изолират, дали е 5 или 50% няма никакво значение, а по всичко личи че има ясно идентифицирани рискови групи. Ако зависеше от мен бих ги отписал, но тъй като не всички споделят моите радикални възгледи то не пречи да се изолират.
|
| Чет Апр 09, 2020 4:07 pm |
|
 |
|
nik
|
споко бе миро, няма да е години, с тая скорост на разпространение до месец-два ще са заразени всички, една част ще са измрели, друга част ще са толкова изтръпнали и изгладнели че вече няма да им пука особено за вируса, тъй че до 3 месеца живота ще си продължи по старо му гаранция за продължението дава и тотално смарангясаната икономика, която си беше смарангясана и преди вируса, сега вече е съвсем, тъй че никой няма да чака повече от 3 месеца тъй че дишай спокойно, 3 месеца и всичко е в миналото 
|
| Чет Апр 09, 2020 4:13 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 439 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Сигурно нямаш на предвид класическите машини сърце-бял дроб по операционните, a екстракорпоралните ECMO-та. Те колкото ги има се ползват. После данните се подават на CT - специалистити в два-три дейта центъра за обработка и анализ. Горе-долу към днешна дата 360 пациента в Европа с COV включени на ECMO-машини: https://www.euroelso.net/inhalt/uploads ... p_4Apr.pdf https://www.euroelso.net/inhalt/uploads ... -April.pdf
|
| Чет Апр 09, 2020 4:15 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Проблема е, че според определени критерии и ти си в рисковата група и подлежиш на "отписване" или изолация  Миро добре е описал ситуацията, единствената му грешка е, че търси точно и ясно решение. Такова няма. И да има, никой няма да го приложи, защото е икономически/социално невъзможно  Вируса ще мине, ще си вземе каквото има да взима, ние ще се опъваме до колкото можем и те така. Дълга карантина не е опция. Масово изолиране на болни/застрашени - също не са опции. Не, че са невъзможни или, че са неправилно. Просто няма да се случат. Това е. Мен лично ми е много интересно какво се случва в Китай. Просто е невъзможно да е това, което Миро казва - да са успели да спрат вируса с карантина. Няма как да стане. А ако случайно е станало, то те са обречени на следващата вълна със сигурност и тя трябва да гръмне в момента в, който отворят. Но едва ли, те не са толкова глупави. По някаква причина там спряха да се разболяват. Не може да е масов имунитет, защото трябваше да има поне милион умрели и то в цял Китай. Колкото и да крият, такова нещо не могат да скрият. А и времето не е достатъчно за масов имунитет. Или са измислили нещо за лечение/ваксиниране. Или са пределно тъпи и пак ще пламнат, ама едва ли. Почвам да си мисля, дали пък вируса няма магически да изчезне, както изчезна предишния САРС... Или поне да се покрие до другата зима, коги почнем пак да кихаме...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 09, 2020 5:20 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
с две думи: "мършата на страна".
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Чет Апр 09, 2020 5:37 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
|
| Чет Апр 09, 2020 5:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Смисълът на изолиране на заразните е да не се заразяват нови, без значение от коя група са. Това е необходимо по ред причини. Първо има заразени, които по една или друга причина не се изолират доброволно. Второ както в Китай имаше случаи през вентилацията цели блокове всички етажи натръшкани. Демек има много случаи при които ако си заразен и при най-добро желание няма как да опазиш тези покрай теб. У нас все още има достатъчно легла в болниците, а то не е необходимо болница за леките случаи. В момента има достатъчно празни хотели. Въобще решения ще се намерят, стига да поискаме да го направим. Можем да го направим и много човешки, т.е. не да ги вкарваме хората в някаква мизерия, даже напротив - условията в изолаторите трябва да са добри. Мисля, че политиците си мислят че няма смисъл да се чистим вътрешно, понеже в другите държави като мине пика ще отворят границите и у нас пак ще нахлуят заразени. Моите опасения обаче са, че границите ще си останат още доста дълго затворени. И по-добре докато чакаме да се изчистим и вътре да сме си свободни да си пием биричката или да бачкаме, кой каквото предпочита 
|
| Чет Апр 09, 2020 6:16 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
начи ЯКО са правени експерименти с тая гад https://www.nature.com/articles/nm.3985има дата на публикацията... та, въпроса е: кой "сготви" прилепа?
|
| Чет Апр 09, 2020 6:22 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
Да, имам предвид "мобилните" машинки сърце - бял дроб. Благодаря за статистиката - много показателна. Практически съвет за маска - от нищо - нещо https://www.facebook.com/CDC/videos/126 ... 3699/?t=43
|
| Чет Апр 09, 2020 6:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А наш'та Кристалинка отсече: - Задава се най-голямата криза от края на Втората световна война. Международният валутен фонд смята, че спасяването на човешки животи е по-важно от състоянието на икономиките. Тадааа! Значи там са хуманисти и вирусолози?!
|
| Чет Апр 09, 2020 6:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Цецо, ако съм в тая група просто ме отписват, изолират, затварят и това е, аз нямам проблем с това. Аз съм ОК утре да бъда заразен и затворен, ако оцелея оцелея ако не не, това е. Лично за мен избора е много лесен, то е същото като да виждаш че камиона идва срещу теб и да продължаваш да натискаш газта, ако се разминете разминете, ако не не, това обаче в никакъв случай не значи че няма инстинкт за самосъхранение, някак си при мен това са две много различни неща без никаква връзка помежду им.
|
| Чет Апр 09, 2020 6:34 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да ама по твойта стратегия, ти като рисков фактор би следвало да бъдеш запрян и държан изолиран, докато всичко свърши... Подозирам, че не си навит. Това -заразяват ме и ако оцелея... всички си го мислим, мо очевадно не е опция.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 09, 2020 7:46 pm |
|
|