|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:11 am
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Кризата в бранша
За Белгия цифрите са горе долу такива, че да не са и малко отгоре в полза на данъците. Това е положението. Затова и фрииланстването е за предпочитане - сметката се обръща и държавата ти взима 20-30% от заработката вместо 60-70% ако си на заплата. Но много хора ги е страх или не знаят как да се оправят с фирма, счетоводство, фактури. Някои пък си мислят, че като си на заплата имаш някаква сигурност и не могат да те уволнят. Ами могат. Ако си късметлия може да вземеш няколко месеца неустойка и това ти е сигурността. И за тези няколко месеца те стрижат през цялото време. От моя гледна точка не си струва ама за всеки влак си има пътници.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Фев 10, 2025 1:00 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
А под каква форма успяваш да спестиш, по-малко осигуровки или ? В БГ определено има смисъл да си на фирма, защото без фирма не можеш да отчиташ никакъв разход. Тук в САЩ рбаотя без фирма, за данъчните няма никакво значение, освен ако не си inc таксите са flowtrough, т.е. плащат се от акционерите, не от фирмата. Та вместо да се знаимавам и с фирмени бумащини фактурирам като частно лице, в декларацията включвам всички свързани разходи и така. В БГ обаче, ако нямаш някакви разходи които да отчетеш май е по-изгодно да си на заплата. Имаш осигуровки, но за тях има прагове и тях така ил иначе ги плащаш, а като е на фирма трбява и 5% дивидент. Не съм правил упражнението да сравня дали ще ми е по-добре да си плащам висока заплата или както сега да си ги разпределям като дивидент.
|
| Пон Фев 10, 2025 2:58 am |
|
 |
|
maiden
|
Чакайте, нещо се бърка цялата работа. Фирма ли си, работил ли си поне 10 години с фирми на Запад като b2b, защо да не искаш 10000+ евро и то дори да не е на цял работен ден, а като консултант. Хората са казали, ти си искай, пък все ще се намери башка луд по света с пари да ги даде  За България е ясно - 3-4 хиляди лв като заплата за разработчик..., но едно е заплата, а друго е плащане b2b. Тук имаше някакъв спор между членове на форума преди седмица. Аз за това доста отдавна си определих с българи да не работя. Няма да говорим на един език. Имам само един български клиент, за дребни платчици, 2-3 часа работа за 300-500 лв от време на време. Пари за кафета. И в крайна сметка защо да не искаме 10к евро? По-добри ли са от нас на Запад, повече знания ли имат? Един пигмей с очила в майкрософт повече ли знае от нас? Пигмея в Майкрософт няма фирма, не се е борил за всяка поръчка, не знае счетоводство. Правил съм леш американци, англичани, австрийци , португалци, швейцарци в имейли, псувал съм ги директно само и само да стане на моето, я в дизайн я в плащане. Те свеждат глава, защото виждат че се работи.
|
| Пон Фев 10, 2025 7:05 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Тертипа на работа е различен, самото проектиране/кодене е около 10-15% от цялата работа, останалото е бумащина - технически доклади (technical reports), техническо описание, документация както и специфични за съответните стандарти документи и процедури. Ама ти сигурно ги знаеш вече тези работи, щом си аутсорсвал за тях.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Фев 10, 2025 8:23 pm |
|
 |
|
maiden
|
един документ не съм написал досега, нито един рапорт. Не знам за какво говориш. Аз съм моята фирма и правя директно нещата без бумащина. Клиентите си я правят. Това не значи че аз не трябва да искам 10 000 евро. Та, няма криза в бранша, просто се видоизмени. Трябва вече да имаш широки познания за да се продаваш. Трябва да разбираш от счетоводство, фирми, сайтове, онлайн плащания, онлайн магазини, реклами и най накрая това което си учил 10-20 години.
Последна промяна maiden на Пон Фев 10, 2025 8:41 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Фев 10, 2025 8:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами .... това говори за нивото на услугите които предлагаш. Айде чисто прецедурните неща ги остави, но да правиш развой и както пишпе да не си дал един документ ..... аз само за една тъпа батерия тука съм написал два документа последната седмица ... защо платката се рестартира като падне батерията под 2.8 V ... един репорт защо се рестартира, един репорт какво може да се направи с предложения .... това не е защото аз съм казал така, всяко нещо се документира, осцилограми, измервания, снимки на сетъпа в който се мери, какво мериш, как го мериш, анализ на тия измервнаия, какво предлагаш, анализ на това което предлагаш, как ще повлияе проблема, как ще повлияе цената, какви проемни ще иска .... .... или друго, тествам една предавка, 60 часа наработка, на вскеи 10 часа отваряне, снимане, анализ, репорт ... и всичко това работи не само за клиентите а и за мен. Настройваш съгласуване на антенка, всяка конфигурация се описва, такива стойности, такива резултати, документчето ... а не след 2 дена като мен или 2 седмици за някой по-помнещи да се чудиш това така ли е или не. Е вчера се чудих, ако не бях документирал щях да тествам всичко отначало защото слагам каквото съм написал в сехмата и то не работи. Като се знам колко помня си помислих че не съм ъпдейтнал схемата, отворих си документчето, ама схемата ъпдейтната, след това открийте 3-те разлики ...разликата че нямах точно таква индуктивност под ръка и извадих някаква от едни китайски китове, уж мурата ама не ... но ако не бях документирал щях да повтарям всичко и да си изгубя 4-5 часа за да стигна до същия резултат ... или още по-лошо, щях да се заблудя от смотаните индуктивности и да изгубя още време до де се усетя какво се случва.
|
| Пон Фев 10, 2025 8:40 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Клиентите няма как да я направят защото не знаят как работи това, което си направил, ти си този, който трябва да опише нещата с подробности. Другото, което е клиентът ти спуска заданието с така нареченият списък от изисквания (requirements list), когато приключиш това, което си направил трябва да направиш design assurance test - превеждай си го както си искаш - за да докажеш че изделието ти покрива изискванията. При цялото ми уважение, но както каза и Тони - ако си работил както го описваш - си правил хубава работа, ама ...
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Фев 10, 2025 8:52 pm |
|
 |
|
maiden
|
 |  |  |  | ToHu написа: Ами .... това говори за нивото на услугите които предлагаш. Айде чисто прецедурните неща ги остави, но да правиш развой и както пишпе да не си дал един документ ..... аз само за една тъпа батерия тука съм написал два документа последната седмица ... защо платката се рестартира като падне батерията под 2.8 V ... един репорт защо се рестартира, един репорт какво може да се направи с предложения .... това не е защото аз съм казал така, всяко нещо се документира, осцилограми, измервания, снимки на сетъпа в който се мери, какво мериш, как го мериш, анализ на тия измервнаия, какво предлагаш, анализ на това което предлагаш, как ще повлияе проблема, как ще повлияе цената, какви проемни ще иска .... .... или друго, тествам една предавка, 60 часа наработка, на вскеи 10 часа отваряне, снимане, анализ, репорт ... и всичко това работи не само за клиентите а и за мен. Настройваш съгласуване на антенка, всяка конфигурация се описва, такива стойности, такива резултати, документчето ... а не след 2 дена като мен или 2 седмици за някой по-помнещи да се чудиш това така ли е или не. Е вчера се чудих, ако не бях документирал щях да тествам всичко отначало защото слагам каквото съм написал в сехмата и то не работи. Като се знам колко помня си помислих че не съм ъпдейтнал схемата, отворих си документчето, ама схемата ъпдейтната, след това открийте 3-те разлики ...разликата че нямах точно таква индуктивност под ръка и извадих някаква от едни китайски китове, уж мурата ама не ... но ако не бях документирал щях да повтарям всичко и да си изгубя 4-5 часа за да стигна до същия резултат ... или още по-лошо, щях да се заблудя от смотаните индуктивности и да изгубя още време до де се усетя какво се случва. |  |  |  |  |
Това е разликата да работиш от България за Сащ, а не от Сащ за Сащ  . Посмъртно не могат да ме накарат да правя специални тестове тук на платки. Програмирам и толкова. Но пак остава висящо че си искам тези 10к евро, независимо че не правя сложни неща. Да искаш пари не е свързано със сложността на работата ти. Опит, задължения и реципрочност на парите са съвсем различни неща.
|
| Пон Фев 10, 2025 8:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мне, това е разликата между това да работиш професионално и не, аз така работя цял живот, без значение дали в България, Мексико или САЩ. Точно по същият начин работех преди 30 години и в Шумен, в собствената си фирма, и това са неща които използвам в годините, и това, че ги е имало е било много полезно. И да не те разочаровам, но най-вероянто това което ти правиш, след това някой преправя и губи двойно повече време и пари от тези които са ти платили и изгубили с теб ... смени подхода, почваш много да приличаш на един друг специалист който се подвизаваше тука ...с тоя подход няма да постигнеш нищо ... съвет.
|
| Пон Фев 10, 2025 9:17 pm |
|
 |
|
maiden
|
 |  |  |  | ToHu написа: Мне, това е разликата между това да работиш професионално и не, аз така работя цял живот, без значение дали в България, Мексико или САЩ. Точно по същият начин работех преди 30 години и в Шумен, в собствената си фирма, и това са неща които използвам в годините, и това, че ги е имало е било много полезно. И да не те разочаровам, но най-вероянто това което ти правиш, след това някой преправя и губи двойно повече време и пари от тези които са ти платили и изгубили с теб ... смени подхода, почваш много да приличаш на един друг специалист който се подвизаваше тука ...с тоя подход няма да постигнеш нищо ... съвет. |  |  |  |  |
Боя се че ще те разочаровам, аз произвеждам платките които проектирам и аз нося цялата отговорност. Произвеждам платки вече над 10 години. Аз държа ноу хауто на поне 5 фирми по света, и няма как те да произвеждат платки без да знам. Връщали са ми платки от САЩ по рекламации, случвало се е , но рядко.. Отговорност може да носиш и без да пишеш фермани с тестове.
|
| Пон Фев 10, 2025 9:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не ми казваш нищо ново, всичко това съм го чувал много пъти и винаги резултата е бил еидн и същи. Как да е, всеки сам решава как да работи.
|
| Пон Фев 10, 2025 9:32 pm |
|
 |
|
maiden
|
 |  |  |  | ToHu написа: Ами .... това говори за нивото на услугите които предлагаш. Айде чисто прецедурните неща ги остави, но да правиш развой и както пишпе да не си дал един документ ..... аз само за една тъпа батерия тука съм написал два документа последната седмица ... защо платката се рестартира като падне батерията под 2.8 V ... един репорт защо се рестартира, един репорт какво може да се направи с предложения .... това не е защото аз съм казал така, всяко нещо се документира, осцилограми, измервания, снимки на сетъпа в който се мери, какво мериш, как го мериш, анализ на тия измервнаия, какво предлагаш, анализ на това което предлагаш, как ще повлияе проблема, как ще повлияе цената, какви проемни ще иска .... .... или друго, тествам една предавка, 60 часа наработка, на вскеи 10 часа отваряне, снимане, анализ, репорт ... и всичко това работи не само за клиентите а и за мен. Настройваш съгласуване на антенка, всяка конфигурация се описва, такива стойности, такива резултати, документчето ... а не след 2 дена като мен или 2 седмици за някой по-помнещи да се чудиш това така ли е или не. Е вчера се чудих, ако не бях документирал щях да тествам всичко отначало защото слагам каквото съм написал в сехмата и то не работи. Като се знам колко помня си помислих че не съм ъпдейтнал схемата, отворих си документчето, ама схемата ъпдейтната, след това открийте 3-те разлики ...разликата че нямах точно таква индуктивност под ръка и извадих някаква от едни китайски китове, уж мурата ама не ... но ако не бях документирал щях да повтарям всичко и да си изгубя 4-5 часа за да стигна до същия резултат ... или още по-лошо, щях да се заблудя от смотаните индуктивности и да изгубя още време до де се усетя какво се случва. |  |  |  |  |
В крайна сметка какво произтича от това ако сбъркаш? Аз лично ако сбъркам серия платки трябва да върна 20 000 лв. или да ги възстановя с девелопмънт. Ти как точно след всички тези тестове носиш персонална отговорност? Връщаш пари? Ако работиш за фирма, подписите ти нямат особено значение във формулярите, защото си зад фирмата. В много случаи нещата се определят от това колко си готов да възстановиш като пари ако сгафиш. Иначе казано персонална отговорност. Директна. Даже до това се свежда цялата работа, а не колко изкарваш. Нека сложим край на този спор. Безполезно е. Всеки си копа нивата. 10-20 хиляди евро не е непостижимо за хора в България. А бе къде е Цецо от форума, не съм го мяркал отдавна? Цецо, Киров...
|
| Пон Фев 10, 2025 9:37 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Карадев... А, не бих се учудил ако се навърта наоколо под друго име 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Фев 10, 2025 10:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами за 30 години не ми с ее налагало да връщам пари, защото нямам проект който да не е звършен, но всички грешки си ги плащам аз и моята отговорност много често е далеч над самия обект на развой или каквото е там. Ако разработиш нещо за 10 хил и то счупи машина за 100.000 ии нанесе щети за 1 млн ... имало е проекти които съм отказьвал просто защото не съм можел да си позволя да поема отговорността. Аз поемам и когато проекта е извън бюджета, или когато закъснява. А с документирането, това донякъде е свързано и с отговорността. Когато дам на клиент нещо, искам той да е наясно какво точно получава, това да е документирано и доказуемо. Ако ти си мислиш че като работиш от България никой не може да ти търси никаква отговорност много се лъжеш, ако стане нещо което изисква поемане на отговорност няма да разбереш кога ще се озовеш в американски съд. Та документирнаето е и вид застраховка, за това което правиш.
|
| Пон Фев 10, 2025 10:30 pm |
|
 |
|
Pif
|
Прави разработки за десетки хиляди ама трънки. Клиента ако иска разработка - то следва да се предостави документация за сертификация. Ако иска крайно изделие - то следва да бъде сертифицирано. Много ми е интересно що за изделие ще се продава в САЩ без UL. Кой прави сертификацията? Тея партенки може да ги разправяш на женския пазар. Ако се работи с корпорация като подизпълнител - задължително се прави документация според техният корпоративен стандарт. Ако се работи с по-малки клиенти и се продават готови устройства - тогава някой поема отговорноста за сертификацията и пак са нужни документи. Има едни дето правят малки кан контролерчета но в щатите са българска фирма и е просто модификация на друго крайно изделие. И те се фукат с хиляди бройки на година и големи печалби. Но реално са си кокошкарски изпълнения. Стъпката между 20к на месец и 200к е много малка. Имаме колеги от форума дето са наясно с тоя бизнес. Там нещата са 100+ долара на час като могат да стигнат и над 200. И пак това е ниският ценови диапазон. А корпорация няма да се хване с някой гаражен производител най-малкото защото няма гаранции, че гаража няма да падне при земетресение или някой от двамата работника вътре да пукне от инфаркт. Ако случайно държиш някой хубав патент който не могат да прескочат - ще те купят с гаража, селото и даже оборите край селото.
|
| Пон Фев 10, 2025 10:44 pm |
|
|