|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:47 am
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Коли
На мен пък най ми хареса "Питах искат 180 лв за рециклирането и."  В най-близкия пункт за вторични ще ти ДАДАТ повече. Аз все дърти таралясници карам и не мога да се оплача: с минимална поддръжка вървят, докато изведнъж не спрат.
|
| Сря Фев 09, 2022 4:25 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
За неръждясване фиат, ауди 80 държат яко.
|
| Сря Фев 09, 2022 4:50 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ами нещо от сферата на евтините рена - дачия, лада. Не, че не се чупят, но поддръжката им е евтина, в общия случай.
|
| Пет Фев 11, 2022 1:29 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Според мен трябва да се внимава за 2 неща при избора на марка/модел. Първото е цената на нормалната поддръжка. Това не е някаква тайна а и се вижда по това колко спада цената на самия автомобил след 5, 10 или 15 години. Доста модели и лимузини и джипове и т.н. като нови струват примерно колкото 5 голфа, а на 10-тата година са 5 за един голф. Примерът е измислен, но мисля че става ясно какво искам да кажа. Второто нещо е доколко дадения модел търпи на калпава поддръжка. Има коли, дето ако не ги поддържаш както трябва фърлят пешкира. Има и такива дето търпят всякакви безобразия. И бих казал, че с вторите трябва да се внимава повече. Знам за не съвсем измислени примери за коли на които са навъртяни по над 500х.км съвсем душманската и почти без поддръжка, освен най-най-минималното. И след това продадени на цени като за "много издръжливи". Сещате се в какво състояние са подобни екземпляри и че издръжливостта им е в минало време. Аз поне не бих искал да ми пробутат подобно нещо, особено на цена като за убаво нещо..
|
| Пет Фев 11, 2022 12:42 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Аз се сетих. Вместо един Голф, вземаме 5 линузини. Когато някоя от тях се счупи, я връщаме в Надин и подкарваме следващата. 
|
| Пет Фев 11, 2022 12:56 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Един въпрос от днес, не се смейте - нямам почти нищо общо с Turbo историите, поне засега. Доколкото си спомням от гразни графики на SAAB95 Biopower (т.е. може да се кара и с етанол), двигателя е най-ефективен към 3000-4000 оборота/мин. Днес навън беше около минус -3, при 3000об. се кара с около 140км/ч, текущи километри 320к, бензин - но ми направи впечатление как мърка двигателя и как лесно се кара, все едно бях в чисто нова кола. И друг ми се е случвало в студени дни - незнам дали е чисто субективно усещане, или има някакво логическо обяснение. При студени, но влажни дни или лятото - как му се казва - возията не се усеща по същият начин... Колата си има проблеми, и е на 15г., от които съм я карал 12 - но турбината обикновенно не е толкова тиха и ефективна. И това не е при изпреварване или кратко натоварване - 20мин. с тази скорост, разбира се без големи наклони надолу и нагоре.
|
| Пет Фев 11, 2022 1:20 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Е ти пък, всеки двигател обича студения въздух, еле пък тоя с принудително пълнене.  Студеният въздух е: 1. С по-голяма плътност 2. Сместа е по-устойчива към детонации, съответно ЕКУ-то дърпа предварението
|
| Пет Фев 11, 2022 1:29 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Колкото по-ниска е температурата, толкова плътността на въздуха е по-голяма, откъдето и повечето кислород за горенето.
|
| Пет Фев 11, 2022 1:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Между другото първата ми западна кола беше не точно лимузина, но да кажем не беше нисък клас. Сега съм с голф и аз също доооста години чакам да сдаде багажа, че да го сменя. Така че мога да направя някакво сравнение и честно казано то не е в полза на голфа. И не говоря само като усещане. В смисъл то е ясно, че кола от доста по-нисък клас няма как да ти хареса особено. Но дори и като разходи, щото макар да е голф гледам да го поддържам и макар на пръв поглед подръжката да не е евтина, то много от нещата ги правя всяка година, докато на другата не се налагаше. А за неща дето ми се налагаше беше абсурдно скъпо и пак не ги правех. Всъщност на форда още като го взех имах един много солен ремонт за над 3000лв. Не ми го казаха от автокъщата, но цената беше с поне 1000лв отдолу, така че не мога да кажа че бях абсолютно изненадан. Тогава болеше, но след 20+ години мога да кажа че не съжалявам. Пак бих си купил кола, току-що излязла от гаранция и с много сериозен проблем. Стига да знам, че няма други проблеми и колата не е смляна от каране, а се продава само заради тоя проблем.
|
| Пет Фев 11, 2022 1:35 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Това е така, но... Досега не съм карал автомобил който на -10 целзия да върви по-добре отколкото на +20. Наблюденията ми са, че всички вървят най-добре при външна температура +15 до + 20 градуса. И евентуално да е влажно или да вали...
|
| Пет Фев 11, 2022 1:45 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Влажно и студено има понякога проблеми със запалването, пък и съм близко до морето.
Но сухо и студено си обича. Имам чувството че шведите са направили настройките нарочно за студено време. Лятото някак си му е по-зле, дори с изключен климатик. Възможно е (изсмуках си го от пръстите) - при по-износена турбина и по-висока температура, нещата да са по-зле генерално? Консумацията официално е 9l/100, обикновенно каране с малко градско е там някъде, на дълъг път (500-1000км, като мъкна осцилоскопите) може да слезе дори под 8l/100 - поне според дисплея. И разбира се обикновенно се кара 110-120км/ч при 2-2500об/мин., такива са ограниченията / глобите са лоши. Колата е правена 2007, и доколкото си знам си е Опел - малко или повече, та и от Фиат са взимали май.
Последна промяна Grubi на Пет Фев 11, 2022 1:54 pm, променена общо 2 пъти
|
| Пет Фев 11, 2022 1:50 pm |
|
 |
|
michev
|
Аз пък не бих  Така де, бих я вземал само ако няма проблем. Съвременните коли са толкова зверски наблъскани с електроника, че чак е плашещо. За тривиални ремонти трябва да се вързва колата към компютър. Някой функционалности дори са налични само в официалните сервизи на дадената марка.
|
| Пет Фев 11, 2022 1:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това е вярно, само че при здрава кола много трудно ще го усетиш, освен ако не си супер спец. В случая най-вероятно има някакъв проблем. В добрия вариант някой датчик или найстройка и затова двигателя не работи добре във всички температурни режими. В по-тежкия вариант, я сегменти, я турбина... За тая цел си има сервизи, а който има повече свободно време и мерак може да потърси в съответните форуми и сам да си открие проблема  Така е като не караш кошници  Аз вече втора година го имам такъв проблем - студена пали от четвърт, а топла се чуди как да си нареди цилиндрите... И на майстори съм я водил и какво ли не.
|
| Пет Фев 11, 2022 1:54 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Не, сериозен проблем нямам - не дрънчи, или не ме е оставяла досега - а и живее последните си години. Но ми стана интересно.
|
| Пет Фев 11, 2022 1:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
То кой не би... Въпросът е, че такива са обикновено в магазина (и то не всички). А втора ръка не че няма, ама трудно се открива. Докато е в гаранция или лизинг, цената обикновено не е толкова съблазнителна. Тия дето току-що са излезли от гаранция, са от хора дето или са имали намерение да я карат доживотно, или още от началото са с намерение да я продадат като изтече гаранцията. Първите може и да са поддържали всичко като трябва, но все пак нещо ги е накарало да се отърват от колата, а вторите така или иначе са с това намерения и малко вероятно е да са инвестирали повече от минималното. И така, колкото повече минава времето, толкова по-малък е шансът да откриеш бижу...
|
| Пет Фев 11, 2022 2:06 pm |
|
|