|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 12:09 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Коронавирус 2019
И за грипа ли е така? Аз си мисля, че тоя девиз важи за вируси дето трепат 10% и нагоре. Другите под една или друга форма или отшумяват сами или си остават да обикалят с години... Примери да искаш. В момента точно епидемиолози твърдят, че трябва 60-70% от населението да го мине. Естествено има и обратното мнение, че може да се ликвидира с блокада, но тия вторите стават все по-малко за сметка на първите. Корейците не е ясно в момента дали са в изгодната позиция... Да не се окаже, че в следващата една година ще седят блокирани и да арестуват всеки, който кихне? Истината е, че не сме се сблъсквали с такова животно в условия на глобализация. Реално рецептите от миналото - НЕ РАБОТЯТ. Видя се, че не работят. Ама можело така, можело иначе. Няма да разберем. Тоя пример хич не е удачен, при стадото - точно камъните (вирусите) правят стадото по-силно генетично и е напълно в законите на природата, определена част от стадото да остава назад и да мре... От човешка гледна точка това не е хич готино, ама все пак ние сме част от тая същата природа, дето иначе много и се кефим... Абе в случая не е баш така - щото вируса обикновенно не трепе баш тия... Примера с мангалите, тия са идеални приносители без самите те да страдат особенно... Пита се в задачата, ами тогава от кого иска да се отърве природата???
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 03, 2020 5:31 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2664 Местоположение: София / Велико Търново
|
Процентите са интересно нещо, но по интересното е, че който е в процента, за него той е 100%
|
| Пет Апр 03, 2020 5:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
това е въпрос на мислене, напълно ми е ясно че болшинството биха си стояли в къщи до гроб пред риска да хванат нещо и да пукясат, пък без значение дали е 1/10 или 1/1000. Аз лично нямам нищо против още утре да бъда заразен и каквото стане такова, бих се заразил напълно доброволно. Страхът да не би да ти се случи нещо лошо, обикновено е много по-лош от това от което всъщност се страхуваш. Вече има достатъчно данни за да се заключи че процента в никакъв случай не е по висок от 10, а много вероятно е с един а може и повече порядъци по-нисък, ако това беше ебола и се беше разпространила колкото препдолагаемо е разпространен този вече щеше да има сигурно 5 млн мъртви, защото като нищо към момента в световен мащаб има едно 10 млн с тоя вирус, при положение че регистрираните са над 1 млн ... но дори да е 10%, 9:10 да оцелееш е много добър шанс, хората масово се съгласяват на операции при шансове 50% , а не са и малко тези които го правят и при 1:3. Всичко е въпрос на разбиране и възприятие. А с оглед развитието май се оказва че стигне ли се до сериозно болнично лечение повечето така или иначе предават богу дух, та цялата пара в свирката ...
|
| Пет Апр 03, 2020 6:01 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Защо непрекъснато се сравнява с ебола? Тоя вирус няма нищо общо с ебола. Еболата е с много висока смъртност, къс инкубационен период и точно това и пречи да се разпространява. И затова и не се разпространява. Както казах, природата си знае работата, вирусите нямат за цел да изтрепят поголовно популацията. Или поне досега не сме ядосали планетата/природата/господ достатъчно явно. Засега изглежда, че унищожаването му е непостижима цел. Както писа колега по-напред - май ще трябва да се научим да съжителстваме...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Пет Апр 03, 2020 6:25 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Апр 03, 2020 6:22 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12153 Местоположение: Гьотеборг
|
Току що ни го казаха официално (премиера на Шведски) - ще има десетки хиляди мъртви и ще трае месеци, така стратегия ни го били избрали, за да не затрием икономиката. А това, че трябваше да затворят Стокхолм преди две седмици... Ами ще седна да си напиша паролите и завещанието...
|
| Пет Апр 03, 2020 6:23 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2664 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ами да на мислене е : "На мен няма да ми се случи" това важи и за почти всичко, като почнем от пожари, кражби, катастрофи и др. Българинът не прави застраховки и не внася здравни осигуровки защото така мисли, че "няма да му се случи"/
|
| Пет Апр 03, 2020 6:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Той американеца кат внася здравни застраховки и какво? Тоя вирус показа, че еднакво добре насира всички видове здравеопазващи системи - кат почнеш с чисто капиталистическата, минеш през социалистическата, та даже и тия дето нямат здравни системи въобще... Резултатите са приблизително еднакви 
|
| Пет Апр 03, 2020 6:28 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
ами не знам дали е това, аз имам и застраховки и всичко останало, на това му се казва третиране на риска. Карантината също е такъв метод, но горе долу от типа няма да си купя ТВ и скъпа кола защото ще ми ги откраднат 
|
| Пет Апр 03, 2020 6:29 pm |
|
 |
|
HCL
|
А аз тази седмица научих, че не малка част от раковите заболявания се предполага че също се дължат на вируси. И на става въпрос само за тези на маточната шийка при жените.
|
| Пет Апр 03, 2020 6:35 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12153 Местоположение: Гьотеборг
|
Французи - 4 милиона маски за Швеция, поръчани от Китай, са задържани във Франция, без изгледи да стигнат до тук. Сега е време да обявим войничка на Макрон...
|
| Пет Апр 03, 2020 6:36 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Цецо, почти нищо от това не е фактологически вярно. Сблъсквали сме се с доста бацили, включая и коронавируси. Успехът ни спрямо бацилите винаги е бил свързан с ефективността на мерките. Затова я има тая наука и затова има епидемиолози. И повярвай ми няма такава теория като да "трябва" да се разболяваме. За н-ти път повтарям, че не трябва. Най-малкото, защото това ебава мамата на икономиката.
Въпросът е дали можеше да се овладее, сега вече е очевидно - някои го овладяха. Дали те ще се окажат в неизгодна позиция? Може... ако повторят нашата грешка. Ама нали разбираш колко е абсурдно това. Единствено да ги атакуваме с мръсни бомби, аз друг начин не виждам. По-вероятно е някой нов вирус да им се пръкне там по пазарите, отколкото да допуснат тоя да се върне. Та колко да им е неизгодна позицията? Седят и люпят семки докато ние мрем. Забележи, че те нямат проблем ти да им идеш на гости. Ако искаш - можеш. Ама си плащаш хотелче, където да стоиш две седмици изолиран. Мислиш, че ще им свършат хотелчетата ли? Очевидно светът ще се раздели на две - там където върлува бацила и там където не. И още по-очевидно е, че там където върлува меко казано са в неизгодна позиция. Ако си мислиш, че бацила ще седи тук с години и с години ще мрем без ваксина, а китайци и останалите азиатци ще са прецакани от това... аз просто ти се възхищавам на логическото мислене ;–)
|
| Пет Апр 03, 2020 6:37 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12900 Местоположение: София
|
Добре де, според теб за такъв период колко са починалите от естествена смърт, колко от други заболявания, колко от ПТП, колко при битови инциденти, колко от криминални прояви? Щото като се изстреля подобно число, то изглежда много стряскащо, ама те и другите няма да действат особено успокояващо... В тия данни липсват някои не маловажни детайли. Заболелите са починали вследствие на "Ковид Деветнадесети" или са починали от купищата си други болежки, а когато са ги тествали се оказало, че са били заразени и с короната...
|
| Пет Апр 03, 2020 6:38 pm |
|
 |
|
Цецо
|
 |  |  |  | miro_atc написа: Цецо, почти нищо от това не е фактологически вярно. Сблъсквали сме се с доста бацили, включая и коронавируси. Успехът ни спрямо бацилите винаги е бил свързан с ефективността на мерките. Затова я има тая наука и затова има епидемиолози. И повярвай ми няма такава теория като да "трябва" да се разболяваме. За н-ти път повтарям, че не трябва. Най-малкото, защото това ебава мамата на икономиката.
Въпросът е дали можеше да се овладее, сега вече е очевидно - някои го овладяха. Дали те ще се окажат в неизгодна позиция? Може... ако повторят нашата грешка. Ама нали разбираш колко е абсурдно това. Единствено да ги атакуваме с мръсни бомби, аз друг начин не виждам. По-вероятно е някой нов вирус да им се пръкне там по пазарите, отколкото да допуснат тоя да се върне. Та колко да им е неизгодна позицията? Седят и люпят семки докато ние мрем. Забележи, че те нямат проблем ти да им идеш на гости. Ако искаш - можеш. Ама си плащаш хотелче, където да стоиш две седмици изолиран. Мислиш, че ще им свършат хотелчетата ли? Очевидно светът ще се раздели на две - там където върлува бацила и там където не. И още по-очевидно е, че там където върлува меко казано са в неизгодна позиция. Ако си мислиш, че бацила ще седи тук с години и с години ще мрем без ваксина, а китайци и останалите азиатци ще са прецакани от това... аз просто ти се възхищавам на логическото мислене ;–) |  |  |  |  |
Така, както ние не спряхме бацила като идваше към нас, така и ония не могат да го спрат наобратно. Мислиш си, че можеш да контролираш глобални процеси, крайно скептичен съм. А и моето мнение няма значение - фактите са си факти - толкова са ни възможностите. Както 100 пъти казах, за следващия вирус ще сме по-добре подготвени, ама и той ще е по-добре подготвен за нас. Това е то живота. Моят сценарии е, че в средата на лятото ще сме забравили за вируса, щото така ще сме изгладнели, че...
|
| Пет Апр 03, 2020 6:42 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1643 Местоположение: София
|
Историята се повтаря след 102 години - барабар с маските, кривите на заболеваемост и смъртност и грешните решения: https://email.nationalgeographic.com/H/ ... 508e5/HTMLДано сме по-умни от тогава /ама надали/.
|
| Пет Апр 03, 2020 6:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Ние никога не сме се и опитвали да го спрем. Дори и у нас целта е само да изправяме криви.... Докато те не само се опитаха, ами успяха. дребна, но съществена подробност.
|
| Пет Апр 03, 2020 6:49 pm |
|
|