|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:09 am
ЕС забранявя класическите крушки !?
| Автор |
Съобщение |
|
Tisho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Добре де...
Какво ги правите тия крушки не мога да разбера...
От 10 години си светя в къщи с така наречените енергоспестяващи и имам само две счупени. Чупи им се лесно стъкларията, леко да я чукнеш и се е пукнала.
|
| Съб Окт 03, 2009 1:19 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Проблема на тия лампи е ,че всъщност не могат да заменят крушките в тесни пространства като плафони или разни тесни полилеи - просто прегрява електрониката. Така ,че при едни могат да работят 10г а при други 1 месец. Идеалния вариант е да са си сами на фасунгата без никакви стъкларии около тях и по възможност в хоризонтално положение.
|
| Съб Окт 03, 2009 2:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ами при мен са точно в разни плафони, и всичките със сравнително малък обем, уж има оставени отвори за охлаждане, ама дали се охлажда никой не може да каже.
Иначе купувах мниналата година едни с някакви кристали, и те са с халоген на 220, но в балон като миньонка, само дето е 8 ъгълен, значи от 4 такива крушки, до момента една сдаде багажа, вече точно година светят, както казах и преди, нормалните с нажежаема ги сменям през има няма два месеца, това в най добрия вариант, в килера, и във коридорите може би и всеки месец. Горят гадовете.
И може би още нещо в подкрепа на тезата че горят от прегряване, на тераста е енергоспестяваща, сложих я с първите такива, т.е. почти 2 години вече .. и свети .. не е изгоряла, може би наистина е прегряване, щото там е студено, но и много по малко свети .. което също може да е причина.
|
| Съб Окт 03, 2009 3:12 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Тц. Не трябва да са в хоризонтално, а във вертикално. При това щръкнали нагоре. Лошото е че по-голяма част от осветителните тела са точно в обратната конфигурация. Така цялата топлина си се се върти около фасонката, т.е. електрониката и горят пущините.
Докато на 100W нормална крушка, как и да я ориентираш - все и е тая. Е с тия шибани пластмасарии от които са направени съвременните осветителни тела, малко се стига до разтапяне, ама....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Окт 03, 2009 5:13 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
И друг ефект забелязвам - когато ключовете са с глим лампичка, лампата присветва известно време след изключване - явно електрониката се зарежда през глимката. Даже сега се загледах - глимката постоянно премигва леко през 1сек и не е от разряда, а е по скоро от електрониката на лампата. Не знам дали може да навреди това? Да бяха турили едно резисторче паралелно ли, за тия кинти дето вземат нямаше да фалират.
|
| Съб Окт 03, 2009 6:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами при мен на много места имам и вертикални, те лампите ми са с по две крушки, една нагоре и една надолу, не съм забелязал едните да горят повече, ама аз след като смених 10-на спестяващи спрях да слагам такива и се се върнах на класическите, като ша ги сменям през сходен период, поне да са по евтини а на фона на всички халогенки 10-15 енергоспестяващи едва ли ще окажат някаво влияние на консумацията, като ги боря ... само пред очите ми са 19 ... в най добрия случай по 35 Вт са си 700 Вт ... ама те маи са по 50, поне тия в кухнята като ги гледам ...
|
| Съб Окт 03, 2009 10:21 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Какво е това осветление с 19 халогенки , да не ги ползваш за печка
Да не се опитваш да правиш по светло от слънцето, точно пък в кухнята 2-3 луминисцентни ти стигат че даже са много.
Ако искаш да си направиш икономия смени тия халогенки с LED, вече излизат по евтини и с по широк ъгъл на светене само от тока дето харчиш за тях ще ти се изплатят.
На работата помещението ни е с 4 луминисцентни и поне 20 LED , преди бяха като твойте ама то тук е все жега и с тях климатика не се усещаше направо вдигнаха с 4-5гр температурата и шефа се видя в чудо и ги смени. 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Окт 04, 2009 2:24 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами какво е .. осветление в къщи, и ми е тъмно при това  има много причини, тавана е сравнително ниско, тъй като е окачен, но самото помещение е със стандартна височина, самите тела чисто физически са по близо до стени, или да речем шкафове и други подобни, което също не е добре, това за кухнята. В хола са чисто от естетическа гледна точка така разположение, отново в окачен таван, в елипса са 12 ...
Относно ледовете, внасяме и продаваме ледове http://www.dominoled.it/domino/ .. май е време да си сложа, освен че харчат по малко, тия са много добре направени, нищо общо с китайски, или пък разни лампи па било то и на филипс, имат 60.000 часа фабрична гаранция и всяка проблемна се сменя с нова от производителя, ама ... трябва да се наканя, наистина икономията на ток ще ги изплати за година сигурно.
п.с. .. май стана малко бепзлатна реклама ама .. 
|
| Нед Окт 04, 2009 8:35 am |
|
 |
|
plameniv
|
Има една приказка, обущар бос ходи
Ми какво чакаш, колко излиза на бройка ?
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Окт 04, 2009 9:55 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да бе, я кажи цените от какъв порядък са, че аз идея си нямам, колко може да струва ако не е китайско говно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Окт 04, 2009 10:37 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Съвсем не съм убеден, че при еднаква сила на светене LED лампите са по-икономични от енергоспестяващите....
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Нед Окт 04, 2009 12:49 pm |
|
 |
|
741
|
И да не са по-икономични, пак са интересни, понеже палят веднага.
Аз имам едни филипси, на сила и цвят ми харесват, за няколко години още нито една не е изгоряла. Ама много бавно тръгват, първата минута в стаята е тъмница. Това за места дето свети цяла вечер е ОК, за коридори, килери, бани, тоалетни обаче не става. Там съм оставил обикновени и като свършат в магазина, ще трябва да ги сменям с ледове.
|
| Нед Окт 04, 2009 1:15 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
чудя се ЕС кога ще забрани 100-ватовите процесори?
после 80-ватовите монитори, 60-ватовите видео карти, 40-ватовите колонки и ... 20-ватовите мишки.
прелом ще настъпи след забраната на къпането с топла вода.
от там до забраната на печените пържоли и варените яйца е само въпрос на време
|
| Нед Окт 04, 2009 3:09 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
По едно време и аз се оглеждах за Ледове ,но тогава останах с извода ,че светят колкото ЕСЛ но са 5..10 пъти по-скъпи. Вярно - и живота им е толкова по-дълъг но началните пари са доста. 50-100лв за една крушка трудно се прежалват. Но сега нещата може да са се променили.
ToHu да даде една оферта на заводски цени и пак ще ги смятаме. 
|
| Нед Окт 04, 2009 7:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами по добре е да става по модел, разновидностите са много, но просто за пример :
LI528 5.08 Вт - 130 ЕУР, LI111 - 8 Вт - 150 ЕУР, LI124 - 20,32 Вт 791 ЕУР ...
моделите са много, ако очаквате нещо под 100 ЕУР, има разни малки спотове, но те са по скоро декоративни. Това са цени без ДДС разбира се, но и това са каталожни цени, от тия цени може да се ходи надолу, и то не малко, според количеството и типът. Примерно LI124 е 21 Вт само за 298 ЕУР, просто зависи от модела доста. Не ги знам на изуст защото не се занимавам директно с тях, вземам цени на посоки, но както писах в никакъв случай не са евтини, но според мен си струват парите.
Относно това дали са аналогични на нормалните, дори повече от аналогични. Като осветеност, могат да дадът доста по добра, сравнено с метал халогенни например, при доста по малки мощности, имам осветители за фасада, като мощност, примерно 143 Вт модела, е аналогична на около 500 Вт метал халоген, срещу скромните 2600 ЕУР, но към тия типове има най-голям интерес тези, и тези които са заосветяване на вътрешни площи с голям обем, т.е. т.н прожектори. Хората са готови да платят 10 пъти повече вместо за метал халоген, но да получат продукт койт няма никакъв консуматив, и е по евтин като експлотация. Примерно в един МОЛ, разликата до метал халоген е 3 пъти а до луминисцентни 2 пъти като мощност. Със сигурност за 2-3 години избиват разликата в цената най-вече от поддръжка.
А тези които правех за САЩ са с 3 леда по 1 Вт, в устройствп по 2 лампи, аз не съм сравнявал, но клиентите твърдят че като светлина били дста по ефективни от луминисцентните които са позлвали в старата версия, доколкото знам 2х16 или нещо от сорта. Но има една съществена разлика де, моите са с рефлектори и всичко отива в посоката на тялото което се осветява, докато техните светят на 360 градуса и това отзад се губи, така че половината светлина заминава на вятъра.
|
| Нед Окт 04, 2009 9:55 pm |
|
|