Отговори на тема  [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Следваща
Автомобилни мурафети 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Автомобилни мурафети
Ти пък за каква кола плащаш 800$ данък? Да не се бъркаш със застрайовката случайно? Тук данък се вика на подновяване на регистрацията на номера. В Илиной е $102 на година, а в Индиана до колкото знам регистрацията се подновява на 2 години и е само $20. Някъде има и едни стикери от самия град/село ама те са според населеното място и могат да са и $20 и $200. Викат им паркинг стикери, защото без тях не можеш да паркираш на улиците на населеното място, където ти е регистрирана колата. Иначе застраховките сега са ми болна тема и си е ебало мамата наистина, особено ако имаш като мен един 17 годишен син, дето и той вече има книжка :D .

Сря Сеп 11, 2013 3:44 am
Профил

Не говоря за таксата за документи, нито тази за застраховка, онзи ден като купувхме кола стана въпрос дали трябва да се плаща пак данък за колата, щото е втора ръка, и колко е платено за хондата, седемстотин и нещо беше, клонеше към 800, това е данък за колата. Иначе и в Индиана се подновява всяка година, аз пак ще питам щото аз лично не съм плащал никога, в смисъл жената се заниамва с тези неща, но това беше цифрата която спомена. Застраховката е отделно, и тя не е никак малко, сега тъкмо мислим да сменяме застрахователя, то повече заради къщата де, че сумата не никак малка. Иначе ще питам аз тия 800 за какво ги плащат, иначе колата писах каква е Хонда Одисей, тъкмо преди 2 месеца сменихме старата с нова, не знам точна цена но не е много скъпа, под 40 е .. сравнена с тъпото BMW дето ще го взема големия което е почти 50 .. след отстъпката, направо си е евтина ако иаш в предвид че е двойно по голяма както и да я гледаш :)

Сря Сеп 11, 2013 4:10 am
Профил
Аватар

Това е било селс данъка - като ддс-то в БГ :) . Това е еднократно само при регистрацията.

Сря Сеп 11, 2013 5:48 am
Профил

хм селс данъка имаш предвид нормалната селс такса, ако е тя не е това, тя е 7% в индиана, друга сума прави ...абе ще разбера какво е било, но аз както разбрах си се плаща редовно, то толкова неща се плащат ама аз нали повечето време съм в БГ и не ги знам, но виж ако ще си боядисваш дека или ще сменяш джойнтовете на driveway-а всичко вече ми се изясни от първа ръка :)

Сря Сеп 11, 2013 6:57 am
Профил
Аватар

Сега погледнах как са точно нещата в Индиана и освен 7% селс данък и таксата за номера се плаща още $15 за тайтъла на колата и акцизен данък, който зависи от това колко е скъпа колата и на колко години е:
http://www.in.gov/bmv/2675.htm
Примерно ако купиш 3 годишна кола за 10к плащаш $115 акциз. Тоя акциз се плаща и при подновяване на регистрацията. В някои каунтита на Индиана се плаща и още два данъка - допълнителен и данък "колела" :D . Тоя втория е само за превозни средства с повече от 4 колелета :) . Така че като гледам доста такси ви събират в Индиана. Нашите са по-малко на брой ама като гледам за средна кола са почти същите като сума, т.е. като махнем първоначната селс такса остават едни около 120-150$ на година.

Сря Сеп 11, 2013 3:38 pm
Профил

Ами не са малко, той и данъка за къщата в нашето каунти е някакъв ненормален, кой знае и за колите какво още имат, нали нашето каунти храни ситито, общо взето всички пари за ония бюрократи и социалните им глупости идват от две или три каунтита, та всичко е скъпо. Дилърите почнаха да се махат защото таксите които им събира каунтито ги прави неконкурентни, е последно преди 2 месеца Хонда дилъра се премести на майната си заради таксите. И на всичко отгоре полицаите си ползват колите като частни, а иначе дебнат бетер нашите само и само да съберът някой долар от глобички, ще кажеш че всички са минавали обучение по криене в храсти в дупнишко. А не знам при вас как е, но тук и шерифа дебне и пише глоби, дето работата му по принцип е съвсе друга.

Сря Сеп 11, 2013 7:03 pm
Профил
Аватар

Ауу, ще ви убият от данъци там бре! Ама не се връщайте в БГ, направо елате при мен в гръчко :)

Сря Сеп 11, 2013 7:45 pm
Профил

В БГ е екстра, от към данъци нещата не са никак зле, аз съм си само БГ гражданин и плащам данъци само в БГ, супер щастлив съм, ако някой се оплаче от нашите данъци грях ще е. Верно от към социални простотии има какво да се иска, но пък като ще сме социална страна няма как, пак е нищо в сравнение с някои други местенца. Та БГ си е добре, след повече натрупан опит в САЩ някои неща които превидно изглеждат по един начин са доста по ралзични. Та това което преди ме дразнеше че трудно признават хотели и разходи за ресторанти за разход вече ми се виждат незначителни, всичко друго ми го признават че и ДДС ми връщат, а в САЩ ... ммммм един куп неща не минават за разход, а реално са си, това за фирми де.

Чет Сеп 12, 2013 2:44 am
Профил
Аватар

а аз да запитам... какво значи "мурафет"? ")

Чет Сеп 12, 2013 11:33 am
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
а аз да запитам... какво значи "мурафет"? ")

Понеже въобще не съм добър по бг.език погледнах в гугъла да помогне със
тълковен речник на българските думи

та горе долу е това е тълкованието.

мурафет
мурафѐт

мн. мурафѐти, (два) мурафѐта, м. Разг. Обикн. ирон. Умение, майсторство, сръчност.

Чет Сеп 12, 2013 4:57 pm
Профил

ToHu написа:
HSB написа:
В братска америка - или да кажа поне в моя щат ,родината на американските коли данък кола му казват регистрация.
Плаща се 1 път в годината - системата е - колкото по скъпа е колата -толкова повече е и тая такса.
Като цяло парите за среден размер кола са нижтожни.
Това колко кубика,коня ,имала ли катализатор,на дърва и въглища ли е мотора .... не интересува никои.

Застраховката е съвсем друга работа и там може и роман да се напише.

Е как ти е нищожен данъка, я кажи колко е че нашите коли все нормални ама данъка не ми се види нищожен, оквен ако 800 пари за теб са нищожни, това за ванчето одисей.

И аз като Митака си мисля че си се объркал.... може да си платил 800 но за нещо друго - един от наще има порше на 1 г- кинтаджия е и регистрацията му е каде 350 долара,една кака от колежките и тя е кинтаджика има БМВ 530 и то е ново и тя е каде 300...за някаква кола среден калибър ,даже и вчера от магазина да е купена е между 50 и 150 долара съвсем грубо..... да не се захванеш за думата сега.Може и да има някакви коли дето да се плаща много но те не са масови ....

та данък кола да речем 200 долара на година си е нижтожен като се има напредвид доходите в американско.
това исках да кажа в по горние ми пост.

Чет Сеп 12, 2013 5:08 pm
Профил

Сравнено с други харчове да, чак сравнено с доходите не знам, но или на теб още доходите ти стигат, т.е. звучи като да нямаш семейство, или наистина са доста високи. На нас домакинството на месец ни струва 5 цифрена сума, но и на тоя фон не мисля че има нищожни данъци. Да доста по малко е от застраховките които се плащат, но дори да е 200 а не 800, т.е. да са били за нещо друго тия 800, пак не бих ги нарекъл нищожни, но всеки според разбирането си. Не ме разбирай погрешно, не е въпроса в парите, толкова отиват като заведа два пъти малкото да яде в парка, но парите са си пари, ако бяха 20 $ да кажем нищожна ама нещо ... както и да е де, както казах всеки си има разбирания.

Пет Сеп 13, 2013 5:25 am
Профил

Я да питам верно ли е че кола 4х4 AWD не трябва да се качва на единични валци за мерене на спирачките. Тва ми го каза един познат който си купил 4х4 AWD.

Вто Сеп 24, 2013 9:49 pm
Профил
Аватар

4x4 и AWD са две много различни неща :) . Не знам за валците ама съм чувал, че когато ги качат на толвачката (камиончето, дето им вдига само предните две гуми и задните две се търкалят по асфалта) знам, че ако е 4х4 има проблеми и трябва да бъде изключено въпреки, че колата не работи. Когато пък работи и я качат на въпросните валяци все си мисля, че електрониката и като разбере, че само двете гуми се въртят, а другите две стоят на едно място познай какво ще стане :D .

Сря Сеп 25, 2013 1:25 am
Профил
Аватар

То има логика във въпроса, щото примерно Субару са твърдо AWD и не се изключва - няма само предно/само задно. Имам един познат със Forester - ще го питам следващия път като го видя как минава преглед. Ама сигурно си има решение на проблема щото не е една кола в света такава и хората по прегледите най-вероятно знаят как става номера. Преди като нямаше камери беше лесна работа - качват една друга кола, или пък правят два записа на спирачките от една и съща кола. Аз даже с трабанта съм минавал по този начин един път, щото неговите спирачки бяха колкото да се утрепеш.

Сря Сеп 25, 2013 9:32 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Следваща