|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 1:17 pm
| Автор |
Съобщение |
|
HSB
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1382 Местоположение: Phoenix AZ
|
 Re: EV
 |  |  |  | ToHu написа: Недостатък от каква гледна точка ? Ако чакаме нефта да свърши, ще почакаме, а и не е като да няма алтернативни горива, просто в момента няма интерес към тях, и не визирам водород. Ако говорим за ефективност като цена / км дори и сега на много места да караш електричка е съизмеримо ако не и по-скъпо от ДВГ, а ако сложим и цялостната инвестиция и с какво оставаш след това направо си е неизгодно. Но .. дори и да е изгодно в момента това няма да е така дълго време, цената на енергията постоянно расте, и ще расте, и няма изгледи в скоро време да има голяма промяна там. Това с перки и солари ... как да е. Но дори и да предположим, че има някаква икономия, защо изпозлваш автомобил, причините са няколко за удобство, това е при болшинството ползватели извън САЩ защото те имат алтернативи, просто това е по-удобно. За работа, за забавление ... друго май не се сещам. Та ако изпозлваш нбещо за удобство, някак си по дифолт то трябва да е удобно, ако разхода по това удобство е по-висок, ми се струва доста по-добре да с еопита човек да максимизира приходите си от колкото да минимизира разходите, защото разходите няма как да паднат под някаква стойност, а приходите теоретично нямат таван. Ако е за бизнес идва момента ефективност, но тя не е само на ниво икономичност. Ако си Федекс или някой подобне, да електрическо возило има смисъл защото всичко ти е планирано кажи речи до минута, но за много други бизнеси не става, т.е. има си някакво бизнес приложение, но масовото води до загуби вместо печалби. И накрая ако го правиш за удоволствие ... ами и то трябва да е такова. За някои карането на електричка може да е удоволствие, спор няма, има си тръппката предполагам в кола с такъв тип динамика, лично за мен ако е за удоволствие електричката тотално отпада като възможен избор. Та ... не знам, ако не бяха ЕС директивите и простотиите все така само Мъск и китайците щяха да си правят електрички, никой сериозен автопроизводител нямаше да гледа в тая посока като за масов продукт, евро педалите и американските комунисти наплашщиха народа, и вместо бизнеса да им каже абе я си ебете майката това са невъзможни глупости, те им играят по свирката, сякаш политиците дават парите а не обратното ... |  |  |  |  |
Взеха да се усещат Stellantis to scrap target of 100% EVs by 2030, says Europe chief А това за енергията - пълен локум - правим ел енергия от кюмур и метан за да караме ел коли.... https://www.visualcapitalist.com/mapped ... y-country/What is U.S. electricity generation by energy source? In 2023, about 4,178 billion kilowatthours (kWh) (or about 4.18 trillion kWh) of electricity were generated at utility-scale electricity generation facilities in the United States.1 About 60% of this electricity generation was from fossil fuels—coal, natural gas, petroleum, and other gases. About 19% was from nuclear energy, and about 21% was from renewable energy sources https://www.eia.gov/tools/faqs/faq.php? ... er%20gases. даже и в братки Китай хвърлят яко въглища в котела за да правят ток. https://www.iea.org/countries/china/electricity Да не говорим колко пари трябва да се вложат за инфраструктура за зарядка на тия ел коли - как ще стане до 2030 всичко да е ел .... Цялата истина е че на производителите им е по изгодно (имат повече печалба ) от ел коли ама за да ги продават трябва да се облече идеята в неща дето народа захапва -ело ,меко и т.н щото ако кажат истината - купи си ел кола за да печелим ние повече резултата е ясен..... Щото всичките авто производители въобще не са загрижени колко ще печелят и изведнъж решават да правят нещо за благото на човечеството....
|
| Чет Сеп 11, 2025 10:49 pm |
|
 |
|
HCL
|
И кое точно му е скъпото. X3 и iX3 са на една цена, а токът от панелите е безплатен. Това ми напомня навремето като слагахме инсталацията с панелите бях писал, че разглеждахме опциите вместо токът да се продава на енергото, да се дистилира вода или да се синтетизира метанол от био-отпадъци. Brеakeeven-а при второто излизаше при инсталация от към 100 кВ. Интересно но не съм виждал такива из България. А не е като да няма слънце и евтина работна ръка откъм хим. инженери, поне в Бургаско.
|
| Пет Сеп 12, 2025 12:12 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
Токът от кои панели е евтин, тия дето ги нямаме ? Инсталацията на панели в сащ дори и в по слънчевите щати почти няма възвращаемост дори и ако имаш ел.кола или е около. За масовост дума не може да става. А ако говорим за панелите на генерацията, те не ги слагат за да спасяват света а за да печелят пари, не знам някъде по света токът да е станал по-евтин щото има възобновяеми, обикновенно става обратното. Изобщо 2030 та е абсолютно невъзможна, ако няма такива на тунджа, цената да караш електричка ще е стане х10 сигурно заради недостиг на ток у контакто. До 2030-та дори не могат да минат ОВОЗ за тия модернизации които ще трябва да направят, да не говорим да започнат нещо. 2050-та ми се види също толкова непостижима.... дори да се съкратят и опростят административните процедури, съмняваме да се намерят толкова пари а ако се напечатат ...това ще е ебати инфлацията, но ще видим .... частният сектор е способен на всичко, но ще го направи само за печалба, т.е. като ти стане 5 евро на кв.ч ходи зареждай....
|
| Пет Сеп 12, 2025 4:30 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12900 Местоположение: София
|
След което натракваш каквото требе на калкулатора, и установяваш, че инвестицията за "безплатния ток" е щяла да покрива сметките за електричество на домакинството и гориво на автомобилите за поне десетилетие. А, да и за толкова проблематичните филтри и масла... 
|
| Пет Сеп 12, 2025 8:04 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Това са лозунги и обикновено лозунги се използват от крайностите. Зелените пишат лозунги да закрият всичко, което не е ВЕИ. Другите пък отричат ВЕИ... Чисти технически енергийните системи се изграждат с десетилетия и за десетилетия. Построяването на нови мощности (каквито и да са) не става за една година. Преждевременното закриване на мощности пък е глупост. Тъй че ако някой е имал очаквания, че скоро ще се закрият всички ТЕЦ, АЕЦ и ще се прави ток само от слъчногледи, явно е чел твърде много лозунги. Има преход към ВЕИ и той се вижда в цял свят. Дори и в САЩ. Погледни какво се инсталира предимно. Колко нови централи сте построили на кюмюр или на метан или на уран? Да, като цяло при вас е по-сложно и политически и технически. Аз мога да си сложа каквито си искам слъчогледи, при вас не е толкова просто. Съответно и темповете в САЩ не са от най-високите, но има ръст и на мощност и производство на ВЕИ. Така е! А въпросът е ти какво си очаквал? Порови малко назад във времето и ще видиш, че всички западни прогнози за Китай бяха от мрачни по-мрачни. Че няма да имат ток, че ще поскъпне яко и каквото се сетиш още... Фактите са, че за 20 години китайците УТРОИХА производството си на ток. Само това да осмислиш - как се утрояват мощностите в една държава и то не малка такава... И няма недостиг. И цената им пада. И да, построиха доста нови ТЕЦ на кюмюр. На практика ги удвоиха като мощност. Но не ги утроиха, защото построиха и строят още много АЕЦ, заради един ВЕЦ преместиха 1млн. човека. Слагат и перки и слъчогледи, Сега ако мислиш като Грета може да ги обвиняваш, че ползват кюмюр още. Но истината е, че над 50% от произведените ВЕИ в света се инсталират в Китай. Сигурно може да станат още по-зелени, но ТЕ ВЕЧЕ СА държавата с най-бурно развитие на ВЕИ. Това просто не е вярно! Повечето работят на загуба. Особено в Китай - от над 90 производителя на EV няма и 4-5 да отчитат печалба. Но там такъв е манталитета - конкурират се за дял от пазара, който оцелее ще намаже... Но и на запад положението никак не е по-розово. Донякъде компенсираха със субсидии и с малко по-високи цени. Но няма далавера и затова и не се натискат. От друга страна обаче продажбите на ДВГ се свиват и това не е ОК за производителите. Тъй че производителите са по-скоро в положението да избират по-малкото зло.
|
| Пет Сеп 12, 2025 1:58 pm |
|
 |
|
HCL
|
Тони, като стане 5 евро/квч панелите ше амортизират още по-бързо. Те сега амортизират за 5г. На вас може да ви е евтин тока и това да изкривява сметката
|
| Пет Сеп 12, 2025 4:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Като стане 5 евро и 100 кв панели да си сложиш все тая, ще трябва да си зареждаш само у вас защото на зареждачката ще има и кабинка в която да избираш кой на място ще ти вземат далак, бъбрек или каквото там ти е останало ...но това едва ли ще се случи. В САЩ се строят нови мощности, атомни започнаха няколко проекта, включително един доста голям, сега да не те излъжа ама за реактор 6 GW май говореха. На газ също се строи. Щатите които много наблягат на еко меко внасят като луди ток генерирана от кимюр, много чисто...АЕС примерно преработва всички въглищни на газ, както се сещаш това не с еоправи за да ги затворят след 5-10 години .... Слънчоглед може да сложиш всякакъв, всъщност тук регулацията е много лабава, няма много бизнес обаче  В нашето щат имаше бум, направиха големи паркове с перли, нещо обаче ентусиазма рязко изчезна, най-вероятно са изчезнали субсидиите и няма много смисъл вече .... Не знам кой ми доставя тока, не ме и интересува, дали има конкуренция или не също. Топля се на газ, това е най-големия консуматор, другото ми е все тая. ...тука покрай един климатик смятах колко са ме ощетили застрахователите за това че 7 години не са го оправили ...Ами ...едвам го докарах до $1000, и то при сегашната цена. От май до октомври върти нонстоп и компресора и вентилатора ....1000 пари за 7 години ....нищо не са, това сигурно е най-големия консуматор като kWh. Та ....евтин може би но е тока, още по-евтин но е бензина, около 70 цента на литър, пълня си добичето и не ми дреме че е има няма 7 л двигател. На комунистите в Калифорния мога само да им съчувствам, и бензина им скъп и тока им скъп ...и там ме се връзва сметката на електричката ....
|
| Пет Сеп 12, 2025 6:47 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Навсякъде по света публичните зарядни продават тока на доста по-високи цени, отколкото енергийните дружества. И разликата е сериозна. Особено у нас. Нощната тарифа за битови абонати е 16-17ст. На зарядна излиза между 50ст. и левче. Това ви го повтарям вече над 100 пъти. Обичайно всеки си зарежда вкъщи или в офиса. Не само излиза в пъти по-евтино, но и не губиш никакво време. Станции са за който пътува на дълъг път. Или за ентусиасти, които са си купили електричка но нямат гараж.
|
| Пет Сеп 12, 2025 7:47 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12153 Местоположение: Гьотеборг
|
Нова мода
Избор между BYD Atto3, Kia eNIRO или Ford MACH-E (уж ел. Мустанг) - какво си бихте избрали?
За цвят може да добавим Fiat 600e. Гледах MG 4 и подобни - ами не ми харесват. Много ниски кормила и много пластмаса.
|
| Съб Сеп 13, 2025 12:11 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1382 Местоположение: Phoenix AZ
|
Не зам кое е по голямо дърво – Ел.кола от Китаи или от Америка. Може и китаеца да струва но съм много скептичен към всичко китаиско , инак след като съм тука у америка 14г мнението ми за Ами колите е краино отрицателно. Когато бях в Ю Кореа и ги питах що по улиците няма Киа ,местните казваха че са боклуци ,реномето им е нещо от сорта на трабант по тошово време, но все пак бих залагал на КИА от 3 те изброени. Пак като човек работил за ФИАТ ,даже има мои неща в Ел 500 , жабарите стават за моабет и да играеш мач с тях , за дуго не стават.
|
| Съб Сеп 13, 2025 8:42 am |
|
 |
|
itso.t
|
Писах и по-напред: "прикривам ръката в която държа златото зад мен и поднасям тая в която държа тиквата"... В момента питаш кой каква тиква би си харесал... 
|
| Съб Сеп 13, 2025 8:47 am |
|
 |
|
miro_atc
|
То зависи от модификации и цени...
Новия Мак е с добри параметри, даже с конете са се уляли... У нас са го пуснали на промоция под 90 бона беше За отзиви не знам, не съм чул още. За цвят сложи в списъка и едно iX3...
Едит: Новото Capri гледах у нас, не мустанга..
|
| Съб Сеп 13, 2025 8:54 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12153 Местоположение: Гьотеборг
|
Да, ще видим и за бавареца - но общо взето говорим за такива "аплайнси" в моито мога да вляза. В работата смениха или добавиха към старите хибридни пасати, нови ID5 - но там цените са съвсем в космоса. Общо взето избора е между излизване на малка кофа пари или плащане на лизинг за 18 месеца за нещо по-голямо, и последващо излизаване на кофа с пари или последващ лизинг. Безкрайни филми 
|
| Съб Сеп 13, 2025 11:02 am |
|
 |
|
ToHu
|
Да поясня, да няма обидени. Предполагам Рек беше изтрил част от постовете между Ицо и бай уй, аз изтрих всичко което видях свързано с тази комуникация за да няма сърдити, с две думи не се е случило П.с. ако ще се караме предлагам да е на по съществена тема, водка или уиски, руси или червенокоси, с малки или големи задници ....някакси ЕВ или ДВГ не си струва разхода на енергия .....
|
| Съб Сеп 13, 2025 12:00 pm |
|
 |
|
itso.t
|
В съседна до офиса сграда има някакъв юнак който явно е голям фен на EV. Току паркира някоя Тесла, Форд и още някакви други на които не съм обърнал внимание какви модели са. Та, Форделата последно време доста се позадържа без да се движи, нещо като месец, месец и половина. И вчера гледам метнал удължител от терасата и зарежда Форда.
Та, се замислих как стои въпросът със саморазряда на батериите при EV? Ако изобщо може да се обобщи подобен отговор де. Допускам, че при някои може да има такъв проблем, при други да няма. Знам ли ги...
|
| Съб Сеп 13, 2025 12:35 pm |
|
|