|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 8:30 pm
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Бе това, че на големите дават повече отколкото на малките не знам доколко е БГ само феномен, подозирам, че цяла Европа се е комунизирала дотам че и оттатък. Ама в тая мизерна страница някой да излезе да блокира пътища с лъскавите си трактори получени даром си е вече чиста проба ганьовщина или каквото се сети човек още.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Дек 04, 2011 6:57 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Кво значи по-малко или повече. Ако обработваш 10 декара вземаш 700 лв. Ако обработваш 10 хиляди вземаш 700 хиляди лева. Познавам и дребни и едри земеделци. Тия 70 лв. им стигат за всички разходи по есенниците. Всичко останало е отгоре. Ако изкара 200 кг. (което е много малко) пшеница от декар и я продаде по 30-35 стотинки - това са още 70 лв. отгоре. Е никой не гледа 10 декара. Има разни минимуми (май 8 хил. дка беше) за да участват и по разни програми за безвъзмежда помощ за закупуване на техника (обикновенно до 70% от стойността), та всеки драпа с нокти и зъби да има декари. На тебе държавата покрива ли ти всички разходи по развиването на високи технологии, а каквото вземеш от продажби да си ти е чиста печалба? И аз искам така ...
|
| Нед Дек 04, 2011 8:48 pm |
|
 |
|
3aek
|
случайно попаднах на предаването на кошлуков през уикенда от 1 милиард лева субсидии за селското стопанство "зърненото" лоби (БСП) е направило така че е прибрало 800 милиона или 80% за 2010, за сравнение зеленукопроизводителите са взели 7%, свиневъдството 8% половината от житото (вече дотирано) което се произвежда се изнася за арабските страни и китай т.е. субсидираме арабите и китайците с евтино жито, а в същото време внасяме зеленчуци и месо в България най-едрия земеделец и усвоител на евро фондове (фирмата му се нарича "ОКТОПОД ИНВЕСТМЕНТ"  има чувство за хумор признавам му го) е взела субсидии за 1 милион декара обработваема земя (в България общата площ е 3.6 милиона), в Германия най-големия усвоител обработва 500 х.декара ! от европа са се усетили и са заложили максимална субсидия 300 х. евро на фирма от 2014 и затова са тези "стачки" да отчупят от баницата още колкото може докато това е възможно.
|
| Пон Дек 05, 2011 11:33 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Грубо е както и да го гледаш. Колкото и да не ми е симпатичен тиквата, в случая просто е прав.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 05, 2011 11:38 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
Хващам се на бас че през 2014 ще има "ОКТОПОД ИНВЕСТМЕНТ - n", където n=1..400, ... и всички ще отговарят на условията !
|
| Пон Дек 05, 2011 11:53 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Тука работата стана чуждата кокошка - патка... Всеки мята някакви цифри, кой чул, недочул  Обработваемата площ била 3.6 млн. дка., хайде пък да не е толкоз! По статистика е над 40 млн. дка. от които има едни 5 млн. дето се водят обработваеми щото комунистите навремето са орали и разни баири, има и още към 5 млн. (вероятно вече са по-малко) наистина необработваеми... Тъй че обработваемата площ е 30млн. дка. Имате гугъл, има сайт на НСИ... Давали по 70 лв. субсидии. Имаше разни програми, но последните 1-2 години контролът е затегнат много яко. Ако преди можеше една и същ площ да се декларира по няколко пъти, вече всичко се нанася и засича по карти. Все още има различни програми и начини, но са с такъв малък дял, че само разни богоизбрани се допускат до тях. Аз имам познати земеделци и сме си приказвали и сами те се дразнят от тези програми, защото за да кандидатстват първо трябва да платят на някой да им напише програма, после един куп разправии, такси, рушвети и накрая никаква гаранция. Затова масовия земеделец си кандидаства само за декар площ (мярка 300 и нещо май беше). И стачките в момента са за това. Никой не стачкува за "ония" програми. Само че субсидията на декар е 32 лв., а не 70. И ако някой знае как могат да се вземат тия 70 от простосмъртен земеделц нека да каже, ще уредя моите познати, а па те после ще почерпят  А оня октопод дето бил гледал 1 млн. дка също ми е много интересно къде е. Със сигурност не е тук в Добруджа. Наистина и аз чуж от Бойко, че някой бил взел 30 млн., което ако беше за декар би трябвало да гледа 1млн. декара. Само че Бойко не каза по коя мярка са изплатени парите. Може да е реален земеделец с 100хил. дка. (има такива) и да е взел субсидии за закупуване на техника, плюс нялко от "ония" програми и ето ти 30 млн. Но нека и аз да не гадая... Ако тиквата знае нещо нередно да го каже, или още по-добре да вземе мерки. Така само с намеци, всеки може да си намеква...
|
| Пон Дек 05, 2011 12:21 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Нередно няма. По документи всичко е ОК.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 05, 2011 12:31 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Миро, признавам си идея си нямам колко е в момента субсидията. Преди две години, един познат, който сам си гледа 100-тина декара взе 7-8 хил. лв. Та от там си правя извода че е била толкова. Ако последните две години са я смъкнали двойно - може. Но за тогава съм сигурен. Та той, с тия 8 хил. лв., си я изораваше, засяваше (със собствена техника), тореше (де с чужда, де със собствена техника) и прибираше (с комбайната на един негов приятел - като после му плащаше в труд като му прибира и неговите ниви). Квото изкара си му беше кяр - доста добре си докарваше между другото. А за фиктивното обработване - ела да видиш - тука в Разград имаме един "земеделски производител" дето всяка година има поне по една "странна" нива с размер поне 5-6 х.дка. Миналата година беше на моето село - около 7 х.дка. от най хубавите землища, засято с нещо между царевица и слънчоглед - няква странна култура - никой не разбра какво точно беше. Дето Цецо вика - маргаритки 
|
| Пон Дек 05, 2011 4:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Бе пълно е с такива. Огледайте се като пътувате. Цяло лято ги гледах - орано колкото да изглежда орано. И нахвърляни някакви семки от сланчоглед или царевица - то и за фураж не става. Ама "обработвал" нашия. Важното е да се прибере субсидията.
|
| Пон Дек 05, 2011 4:57 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
потвърждавам - в към моето село всички нивя са такива. все още седят "маргаритките". чудя се дали няма да ги напръскат с кафява, вместо да ги орат. или търсят нещо още по-евтино...
ама на мазния министър му изчезнаха 11 язовира и не-знам-си колко помпени станции, та няма да се втелясва сега в някакви си "нивички". пък и той, и патрона му, са си далавераджий от сой.
|
| Пон Дек 05, 2011 5:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
"маргаритките" ги има вече 20 години, а само от 3 има субсидии....
Дори октопода (сега видях данните на Яне) е получавал средно 16 лв/декар. Тая сума и за боя не стига. Да не говорим за рента.
Разбира се това не значи, че никой не е вземал и по 70... далеч съм от тая мисъл. И това е една от причините да предпочитам европейски програми, където има доста по-голяма прозрачност и доста по-малко корупция в сравнение с националните ни програми. Не без значение е, че по евопейските програми ние даваме само малка част от парите.
|
| Пон Дек 05, 2011 7:01 pm |
|
 |
|
3aek
|
миро няма значение колко е субсидията, става въпрос че те не стачкуват за сумата която идва от Европа, която тази година е по-голяма, а за субсидията от бюджета, която идва от нашите данъци.
във вестника вчера чета някаква платена публикация как един от тези зърнопроизводители хленчи че ако не му увеличили субсидията нямало да е КОНКУРЕНТНОСПОСОБЕН да изнасял че на външния пазар се състезавал с гърци където субсидията била по-голяма
за какъв чеп ми е да субсидирам ЕКСПОРТ с моите данъци?
|
| Вто Дек 06, 2011 12:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Заек, проблемът е, че си говорим като на женския пазар. Аз поне не съм видял нито отчетите на правителството нито ясни искания на стачкуващите. Правителството е длъжно да дава публичност. Примерно ако искаш да видиш кой какви субсидии е взел трябва да отидеш на страницата на европейските фондове, от там да избереш България и в крайна сметка то пак те пренасочва към българския фонд Земеделие, обаче ако отидеш директно на нашия фонд забрави да намериш някаква конкретна информация. Пълна Индия...
Иначе доколкото знам (не ми се сърди че не знам повече) няма български субсидии за зърнопроизводителите. Има само по двата фонда на ЕС - тоя за единните плащане и другия за развитието на селските райони. Проблемът е, че европейските финдове никога не субсидират на 100%, задължително трябва да има и национално доплащане, което е поне 10% за някои неща, средно е някъде 20%. Ако няма българско съфинансиране няма и европейско.
Сега това, което знам е че по линия на единните плащания имам одобрение от ЕС за почти тавана на субсидията. Всъшност тавана май е някъде 40лв, но това което правителството е обещало на земеделците е 32лв (от които 10 са от нашия джоб). За сравнение миналата година сме имали по 25 лв. максимум на декар.
Както и да е, сега зърнопроизводителите си искат обещаното... От наша гледна точка, обаче, нещата са далеч по-сложни. Според мен не толкова проблема в размера - субсидията не е чак толкова голяма, колкото я изкарвате тука, че да води до "маргаритки". Напротив, маргаритките в Добруджа последните години изчезнаха. Не е толкова проблем, че даваме 5, 10 или 15 лв. от джоба си. В крайна сметка срещу всеки наш лев в държавата влизат поне още 2 и дори само платежния баланс би бил достатъчен, да не говорим че не малка част от тия пари пак се връщат в бюджета като данъци, да не говорим че има и производство, износ и т.н. Има далеч по-големи проблеми от тия, за които ревете тук. Примерно програмата за единните плащания трябваше да изтече тая година, но ЕС реши да я удължи с още 2. Вероятността да бъде удължена още покрай тия кризи хич не е голяма. При всички случаи рано или късно ЕС ще спре тия субсидии, вЕрвайте ми европейските данъкоплатци не са по-прости от българите. Въпросът е кво правим ние - сега стачки щото не вземаме тавана, ами след 2 години, кво правим като тавана ще 0 (нула) ? Значи най-големия проблем в земеделието, а и в другите сектори е необмислената държавна политика. Ако аз съм проЗт инвеститор и видя, че следващите 2 години има далавера, аз ще се възползвам. Ще сея 2 години, без да торя, без нищо, а след две години който иска да се мъчи с изтощената земя и без субсидии. Затова държавната политика трябва хем да е ясна, хем да не стимулира далавераджиите. В тоя смисъл - да, аз не подкрепям супер яките субсидии. И не ме интересува, че в момента нищо не губя. Нали след 2 години ще загубя! Но не подкрепям и безхаберието на правителството. Днес правим едно, утре се отмятаме, тиквата превърна това в държавна политика. Другият мотив против е наистина да не се облагодетелстват само зърнопроизводителите. От ЕС може да вземем субсидии и за пчелари, животновъди, транспорт и наука, ако щете. Но не ги вземаме щото нито имаме потенциал да кандидастваме, нито пари за съфинансирането. Така че ако има други програми, по които имаме шансове - ОК, нека да ограничим съфинансирането на земеделците и да дадем шанс и на други сектори. Много се надявам да стане така, но имам едни леки съмения, че не това е целта. Ако погледнете фонд земеделие примерно, там все още има "държавни помощи". Ако наистина проблемът е само в парите, най-редно е първо да спрем помощите, които са 100% от нашия джоб, пък после да ограничаваме европейските субсидии. Проблемът обаче е, че бюрокрацията май не получава достатъчно рушвети по европейските програми. Особено това на декар - там трябва да се дава на всички и няма за какво да ти се заядат. Виж при държавните помощи е друга история. Те са за малко хора и друго си е като чиновника решава на кого да даде и на кого да не даде... В случая правителството може много лесно да ме убеди - просто нека да публикават детайлна информация за какво са имали намерение дават пари и как изкат да се промени. Така да ми размотават разни цифри един милард, два милиарда... тоя бил богат, оня бил октопод - Сори. Това не е сериозно!
|
| Вто Дек 06, 2011 1:45 pm |
|
 |
|
Цецо
|
http://www.mediapool.bg/%D0%B2%D0%B0%D1 ... 87151.htmlКоли, часовници, ланци... незнам кога и курви ще помъкнат на литургиите... Страх от бога дали имат тия брадати мутри, а?
|
| Вто Дек 06, 2011 7:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Хахаха - баси и смешния поп  . Купил си някакъв абсолютен таралясник по американските стандарти и се изцепил, че само американския президент се возил на такава. Горко му на черньо, ако трябваше да се вози на таралясник за 37к  .
|
| Вто Дек 06, 2011 9:35 pm |
|
|