|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 12:08 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Референдум
Т.е. не тока ни е проблема.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 29, 2013 3:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
ако кажеш, че не е само тока, съм съгласен ;–)
|
| Вто Яну 29, 2013 3:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Вие внимавайте с плюенето че пак избори идат - знаете колко му трябва на народеца да гласува за станиШеф или дори да заплаче за виденов. Още не са измрели достатъчно поколения, и аз в това число.
|
| Вто Яну 29, 2013 5:09 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бонго, то пък щото като гласува за Боко и голям килепир ще е. Я си признай, че ти гласува с НЕ на референдума, не щото си против централата или че не искаш да я плащат и внуците ти, а защото Боко е против нея, щото явно не му дадоха да лапа  .
|
| Вто Яну 29, 2013 7:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ами най-ниски са щото имаме козлодуй, без него може да се наредим в челото на класацията.
Относно пазарлъка с Козлодуй, и сега се прави но основно от големите предприятия. Ако има свобода на пзара ще с епоявят други посредници които могат да правят този пазарлък на едро.
|
| Вто Яну 29, 2013 8:46 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии в преди боковото време пак се лапаше на корем а тези люде имат поне десет стомаха. В боковото време се режат лентички и някои многостомашни ако не идаха в затвора поне си подадоха оставкта - мен това ме интересува. Дай Боже след-боковия избран да е по-добър, амин!
|
| Вто Яну 29, 2013 9:04 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
няма да е. амин! лека и пръст на територията... в ниската земя, бизнеса на хазяина е краставици. огромни оранжерии само с краставици. на 5 дена вади по 100,000 бройки. та човека си има локален ТЕЦ. щото дори август им палеше топлото, свети им с ламби и т.н. явно сметката му се връзва. та към чайника има и ко-генерация на ток. 5MW му е джележото. обаче от миналата година му вдигнали цената на газа (в момента е 260 афро, преди е била 210). и са му намалили изкупната цена на тока, защото имало много внос от белгийските АЕЦ. и той в момента не прави ток, щото му е малко рандемана. иначе е добре като концепция. 200 подобни парника (а те са много повече) и получаваш един голям реактор от АЕЦ. при това загубите са намалени, защото производството е разпределено по територията. пък и инвестицията в голяма степен е частна. не навлизахме в детайли за субсидия за ко-генерацията, но основната му лихва за парниците е 2.2 до 2.5% (по принцип е ограничена със закон ДО 3.5%), та надали се е задъхал много да плаща генератора, щом може да си позволи да не работи.
|
| Вто Яну 29, 2013 9:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе Дедо, защо сравняваш несравними неща ... ти кой нашенец ще го убедиш да инвестира в нещо такова, абе те ако има начин с инвестиция от 5 лв да вадят 50 млн ... това изисква хора с визия, с идея какво правят, тук да му говориш на някой за ROI ... абе за какви 5 лв говорим, всичко над 1 година го имат за чиста загуба, отговора е " абе ти луд ли си, то след една година ......" много са зле нещата глобално в нашия регион. Виж тук се правят други инвестиции при които ROI е ден два, примерно купуваш голям скъп джип, веднага получаваш възвращаемост, или часовник за 200 хил, направо счупваш бизнеса за какво да говорим, ще купи джелезо 5 MW, да бе .... по добре да си купи джип, яхта, вила на морето, че тока е по скъп лошо няма, ще плаща по-малки заплати, и без това има да изплащат работниците джип, яхта и вила, малко по-скъп ток чудо голямо ... икви оранжерии какво ЦПУ-та какви поточни линии, това пари струва бе, има си работници за тая работа.
|
| Вто Яну 29, 2013 9:31 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Тони, то че е така така е ама причината въобще не е в "нашенеца". Хора различни и тук, и там.
Тук ако имаше условията - стабилност, гарантиран ред и т.н. - за инвестиции дори по-голям от тамошния процент хора биха се хвърлили.
Просто тук не им хрумва нищо дългосрочно защото нито знаят кога ще дойдат да ги спрат (със закон или мутри, все същите ще пратят и двете) и да им вземат всичко, нито им е оставен шанс да започнат нещо такова.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Яну 29, 2013 9:41 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Вто Яну 29, 2013 10:06 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
tgi, Моето мнение за медиите е не по-малко радикално от твоето. Приемам, че може да съм заблуден от медиите. И както виждаш , внимателно чета всичко , което пишеш. Готов съм да чуя сериозни аргументи, подплатени с факти обосновки, формули, не приказки от сорта " не знаеш за какво говориш", "там живеят животни" , "покрай продукцията/интересите си свързани с нея съм имал повече от достатъчно контакти с такива хора за да мога да ти кажа, че няма практически нищо вярно в преценката ти" и други подобни.
|
| Сря Яну 30, 2013 12:09 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е знам, че си разумен човек де, то в огромната си част сме все разумни тиквеници уж тук.
Аргументи от рода на това "нямам сестра" както знаеш е трудно да се дадат. Зависи изцяло от медиите кой ще има сестра и кой не.
Затова не се и опитвам да търся числа и т.н., просто ти обръщам внимание върху това, че казваш каквото казваш базирано на вярвания насадени от медиите. Колко може да им се вярва си знаеш, а конкретно за рискове и подобни как се оценяват... това ако можеше в рамките на няколко изречения да се предаде нямаше да има място за заблудите, дето са толкова масови. Че и не ми е работа, не това правя. Само съм контактувал с доста хора от тоя занаят.
Истината е, че са станали три сериозни аварии в историята - TMI, Чернобил и Фукушима. Както и да смяташ цената по разчистването след тях влиянието и ще е пренебрежимо малко върху общата цена на произведената енергия от АЕЦ-ове по света досега. А за жертвите вече сякаш знаеш, че са много по-малко на киловатчас отколкото при коя да е друга технология. Колко по-ясно от това да е. Няма как да го направя да зазвучи като повтаряно 30 години по телевизията, никой не може да го направи.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Яну 30, 2013 1:23 am |
|
 |
|
ToHu
|
Той може ... онзи... ама явно не се е спазарил колко да лапне и се опитва да прави обратното 
|
| Сря Яну 30, 2013 1:37 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Като споменахте когенерация та се сетих : в Разград теца (на Топлофикция) има когенерация. По интересното обаче е как. С един възголемичък двигател с вътрешно горене (някъв дизел преработен да бачка само на метан) и върти някакъв генератор. А охладителната му система се използва да топли водата ?!?!.... Само ми е интересно де е Илия на кирия от тая работа. И цената свалиха като го пуснаха на всичко отгоре.
|
| Сря Яну 30, 2013 12:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
тая калинка що не си трае? И без това нищо смислено не може да каже... реакторите работили "повече отколкото трябва"  ... намалили разходите за заплати като няма нито едно съкращение, само 1 човек е уволнен (при условие че са към 4400, а при комунизма с всичките работещи реактори бяха 4800). Намалили "злоупотребите с гориво"  ... интересно как точно се злоупотребява с ядрено гориво. То е ясно че на този стол стои винаги наш човек... ама машинен инженер за директор на АЕЦ ми идва малко повечко.
|
| Сря Яну 30, 2013 2:31 pm |
|
|