|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:34 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
"Ще покажем на света непоколебимата решимост на Г-7 за запазване на световния ред, основан на върховенството на правото." Това носи смисъла на "Ще покажем на света непоколебимата решимост на Г-7 за запазване на световния ред, основан на върховенството на Г-7."
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пон Апр 17, 2023 2:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Да видим, Японците са странни хора, а ако има някой който искам да ми е по-малко господар от китаец то това е японец ... само, че те също са много променени, преди 80 години са били фанатизирани и опасни, в момента са повече поамериканчени, странни са но фанатизма го няма, та от военна гледна точка не са толкова опасни колкото са били. Ще видим кой на кого какво ще показва, в един момент Китай да не каже айде сега духайте, и да спре експорта, да те ще страдат но тяхното страдание ще е несравнимо с това на запада. Да не забравяме един прост факт, китай като цивилизация е на 4000 години, като империя на около 2000, има си периодите на възход и падение, но като цяло е надживял много други империи и почти през цялото това време е бил ако не най-богатата, то една от най-богатите държави на света ....само това е достатъчно човек да се замисли преди да прави някакви резки движения, а запада в моемнта се мята като риба на сухо. Китай отново е фактор, и който си мисли, че може да го заобиколи по някакъв начин много се лъже.
|
| Пон Апр 17, 2023 6:05 pm |
|
 |
|
nik
|
Единственото опасно от японците в момента е че и те са роби на американците и правят каквото им наредят, включително и пълни безумия като украинците, но в случая японеца е просто вестоносеца, решенията ги вземат в америка, от цялата работа интересното е че признават че промяната вече е започнала и сега търсят начин да я спрат
Ето например бангладеш - извикали руснаците да им строят атомна централа, хамериканосите налагат санкции на русия, заради които от бангладеш не могат да си платят дължимото в долари, но за разлика от преди вече имат избор - плащат в юани и бизнеса продължава докато хамериканосите пикаят кръв че нещо се случва без да вземат процент
Последна промяна nik на Пон Апр 17, 2023 9:41 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Апр 17, 2023 7:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе ... не е точно така, Японците си гледат много внимателно техният интерес, но те винаги са имали проблем и с Русия и с Китай, та в това отношение интересите им в голяма степен съвпадат с Американските. Японците може да са всичко друго но не и роби на американците, не се заблуждавай, нацията може да е загубила фанатизма си но почти нищо друго. Американизирани са донякъде като култура, и това основно младото поколение, но само в определено отношение. Предполагам Дедо може да разкаже повече, аз там не съм ходил, наблюденията ми са от контакти с Японски Японци но и това не е малко.
|
| Пон Апр 17, 2023 7:59 pm |
|
 |
|
nik
|
Не мога да кажа конкретно какви бяха ситуациите но няколко пъти съм срещал из новините за политици встъпили в длъжност след благословия от америка, също и решения взети щото някой от америка така наредил, та в тоя смисъл са заробени според мен, не самите японци, а политиците и държавата
Да не говорим че япония бог знае какви тайни договори са ги накарали да подпишат за да прекратят окупацията, обикновено никой не се измъква независим след като е стъпал някъде американец
|
| Пон Апр 17, 2023 8:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
 .. какво значение имат договорите, договора важи докато някой иска да го спазва, след това всичко е въпрос на сила, т.е. договора сам по себе си е безсмислен на ниво държави, той и на по-ниско ниво е почти толкова безмислен, но да речем в определени случаи може да бъде правно защитен, но международен съд няма, не е имало и никога няма да има, това са алабализми за лека нощ. А иначе, формално САЩ има договор за взаимно сътрудничество в отбраната, който е доста обхватен и дава възможност на САЩ да има военни бази в Япония, но отново това са договорености които никой не е длъжен да спазва ако другия не може да ги наложи, това налагане обикновено става със сила. За нечие назначаване някъде не знам, дай да видим, това е нещо за което Японците са много чувствителни, не знам точно как е било формулирано за да звучи така. но както знаеш всеки си пише новините според местните опорки. Факт е че икономически са много обвързани, Япония е втория по големина притежател на американски дълг, даже може и да е най-големия в момента защото китай доста разпродаде. Японската индустрия също е доста свързана с САЩ и като пазар и като взаимовръзки. Японската икономика има сериозни проблеми, но коя ли икономика няма. За момента според мен всичко което правят е изцяло продиктувано от взаимен интерес, и едните и другите подцениха Китай, и едните и другите позволиха ключови отрасли да се релокират в Китай, и едните и другите позволиха изтичането на много know how към Китай. Няма какво да се лъжем, Китай напредва много бързо, но сами не биха били и на половината от това което са в момента, и не говоря за пари и инвестиции а като технологии и know how. Въпреки всичко Китай е назад в някои основни области, някъде го дискутирахме преди 4-5-6 години, че технологично изостават доста, и все още изостават, като визирам именно технологии а не производствени възможности или софтуеристки алабалистики. Липсват им ключови технологии в производството на полупроводници, и колкото и да се напъват май скоро няма да ги усвоят, поне 5 години да достигнат сегашното ниво а през това време компании като Samsung и TSMC ще са още 5 години преди тях. Това обаче не значи почти нищо, засяга основно потребителската електроника а там компромиси са възможни. Проблема им е AI и суперкомпютри, второто е ключово за военни и технологични разработки, а първото кой знае може да се окаже също ключово за много развойни дейности .. да но суперкомпютрите не са телефони, нямат нужда от стотици хиляди, и за важните си проекти ще си ги снабдят със или без ембарго.
|
| Пон Апр 17, 2023 10:51 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хммм в коридора към кабинета на върховния майстор на стол на токийската ложа висят портретите на предишните. без един, всички са с кръгли очи. 2/3 имат и поне две звезди на раменете. убийството в ефир на бивш премиер, който си беше позволил да вдигне поглед от браздата, беше сериозно флагче за всички костюмари, които се имат за важни. и се получи това, което се получи... лошото е, че нивото падна драстично, в световен мащаб.
|
| Вто Апр 18, 2023 6:53 am |
|
 |
|
nik
|
Не е проблем да се спазват договорите, най вече когато политиците се назначават от американското посолство... Иначе от япония и америка всеки може да се досети кой е по силния и по нахалния и при противоречия кой ще си наложи интереса, особено с много троянски коне назначени в управлението
|
| Вто Апр 18, 2023 3:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Япония не е България или ЕС ...САЩ са много внимателни там, за тях това е ключов партньор/съюзник, може би един от най-важните ако не и най-важният, а силен може да има много различни значения и измерения, да речем шанса Япония да влияе назначения в САЩ е по-голям от този САЩ да влияе назначения в Япония 
|
| Вто Апр 18, 2023 4:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Така е... Но все пак Япония си удвои военния бюджет. Увеличението не е кой знае колко - от 1% на 2% от БВП, но все пак е двойно и го направиха. Освен това си промениха конституцията, за да могат да участват в мисии в чужбина. След WW2 конституцията им забраняваше подобни неща. В същата посока драпат и от долната земя, там знаете историята с подводниците. А може би не всички е знаят, щото се раздуха като прецакване на франсетата. Сделката с тях беше за защита на собствените им води, които са плитки и съответно им трябват по-малки и по-маневрени подводници. Но пък за да участват във фъкъс им трябват атомните подводници, заради по-големия обсег. Та и дните и другите видимо се подготвят, нещо което европейците отказаха да направят. Та разлика има, но не е толкова съществена и не в полза на фъкъс, защото европа зависеше само енергийно. Което не е маловажно, но далеч не е 50% от стокооборота на Европа. Аз така и не разбирам как си го представят да извадят нож на някой, който държи 50% от оборота им. Ще го победят и после кво?
|
| Вто Апр 18, 2023 6:30 pm |
|
 |
|
syscop
|
Кво? Най-много оборота да стане 100% и да се появи влак на магнитна възглавница от единия до другия край на континента 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Апр 18, 2023 7:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не виждам такава опасност, тая империя не е като другата империя...
|
| Вто Апр 18, 2023 7:17 pm |
|
 |
|
nik
|
Съюзник на сащ означава да служиш на техните интереси докато вредиш на своите, няма такъв съюзник който да прави това доброволно, всичкото е доброзорно с назначаване на послушни хора на ключови позиции които да слугуват и да представят нещата като мед и рози, друг вариант не е имало до сега, включително и с япония, както казах вече срещах такъв случай и то без да съм следил там какво се случва, съжалявам че не помня конкретни детайли но ако се зарови човек със сигурност ще изплуват много неща
|
| Вто Апр 18, 2023 7:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ник пак гледаш нещата много едностранчиво и с голям офсет, правиш генерални заключения, но те не важат за всеки, още по-малко за Японци. Рационална в твоите заключения може да се приеме за валиден ако говорим за Европа и Северна и латинска Америка, важи от части за Южна Америка и Африка, но е много далеч от страни като Япония, Виетнам, Саудитска Арабия та дори и Тайланд и Тайван които може би са най-близо до сащ от азиатските страни. Това за което говориш предполага малко или много корупция на ниво национално предателство, ако познаваш достатъчно Японци ще знаеш че това е много малко вероятно, все още, за бъдещето никой не знае. Това е много дълбоко, не е оставало време да ходя до там защото то има смисъл ако е поне за няколко месеца, но Япония живо ме интересува. Корупция в Япония има и тя стига на доста високо, и не се отрича, но тази корупция почти никога не е била в ущърб на националните интереси. Едно е да уредиш компания Х или У дори условията и да не са по-добри, но това не засяга националния интерес. Много от нещата за които казваш, че американците са повлияли в БГ всъщност не засягат национален интерес, дори прословутите изтребители. Да поясня, решено ли е да се купят, да решено е, какъв е националния интерес, да имаме изтребители. Дали можем да ги купим от Русия или Китай или Индия, твърдо не. Какво остава, Швеция, Еврофайтър, няколко САащ компании ...каква е разликата, ще кажеш цената ..в периода на експлоатация 1-2-3 млрд повече или по-малко са нищо. Същото е и с тецовете и т.н. По отношение на изтребителите и Тереса е ясен. По отношение на тецове и д-р., не са проблем условията, а това че се е случило. Та на ниво национален интерес не съм чул/чел да има някакъв кой знае какъв скандал или проблем, или влияние. А по отношение на Армията, по конституция Япония не може да има Армия, това е проблем който се опитват да заобиколят, но явно за 60 години не са се осмелили да променят конституцията, това само по себе си говори много. Япония като държава има нужда от Армия, осъзнават го и се опитват да заобикалят конституцията. Защо се налага, Ами защото явно още им държи влага от ВСВ и се страхуват от реакцията на масите, това също само по себе си е доста говорещ факт. Та те имат сили за самоотбрана, но тълкуването на конституцията ограничава това в което могат да са въвлечени, и съвсем съзнателно правителството малко по малко променя тълкуването. Та нито увеличения военен бюджет е под нечий натиск, нито участието в международни мисии, аз не мисля, че имперските амбиции на Япония дори за миг са преставали да съществуват. Япония както и Китай, както и като цяло азиатците, визирам жълтите азиатци а не индийските и пакистански мангали, обикновенно мислят,планират и действат с перспектива десетки и стотици години, за разлика от запада, и нещата които се случват са планирани и мислени, и е смешно да се мисли, че са повод на нечий натиск или политика, това говори за пълно непознаване на културата и приравняването им с нас европейци и балканци, което е огромна грешка.
|
| Вто Апр 18, 2023 8:55 pm |
|
 |
|
nik
|
няма офсет тони, само навързвам нещата, това което казваш за япония, заедно с легендите които се носят за японците като нация беше точно моето разбиране за тая държава, до преди няколко години, когато прочетох в рамките на няколко месеца за няколко различни събития които преобърнаха представите ми, нещо покрай нов премиер беше, може би преди... 5-10 години?!? но ми се губят детайли, останало е само лошото впечатление че нещо много не е в ред
явно няма нищо вечно... явно в някакъв момент нещата са се променили, или пък в задкулисната политика никога не са били такива каквито са ни ги представяли през годините (както се оказа и с много други държави), кой знае....
аз лично не съм се интересувал от япония и не съм задълбавал, каквото ми е попаднало е било между другото което е оставило съответното впечатление, но виждам че ти се вълнуваш, ако пак ми попадне нещо фрапиращо по въпроса ще пусна линк
|
| Вто Апр 18, 2023 9:50 pm |
|
|