Отговори на тема  [ 16116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Като разбрах какво учат по български език и литература, може би изкарването на двойка не е толкова лошо.
https://www.segabg.com/category-observe ... ezmilostna
Мисля си, че дори са се има предвид и вкарванетото на соц. идеология във всички предмети, пак не сме учили по такъв идиотски начин.
Децата ми минаха по-някакъв начин през това, но сега внуците ми ги чака същото, че и по-зле.

Вто Юли 23, 2024 5:29 pm
Профил

Емилвтц,
да примем, че децата ти научат 100% от материала от 1 до 12 клас. Каквото и да ги питаш го знаят на сън до последната буква. После се получи същото и в университета. (който ти избереш). Доволен ли ще си? Смяташ ли, че ще се реализират добре после?

Вто Юли 23, 2024 5:34 pm
Профил
Аватар

Да приемем, че не научат нищо. Още по-зле, не изградят навик да учат. И това не е гаранция, че ще се реализират добре, но е много лоша предпоставка за старт в живота.

Вто Юли 23, 2024 7:58 pm
Профил WWW
Аватар

...каквото липсва в йотубето, го има в чата...

Вто Юли 23, 2024 8:21 pm
Профил

Значи тука нещата са много относителни. Аз съм бил далеч от добър ученик, ако изключим физика, математика и специалните предмети всичко останало съм го пропуснал изцяло. Явно от малък съм бил убедителен защото в предмети като биология и география дори не ме караха да влизам, познанията ми по география са от четенето на списания и гледане на научно популярни филми не и от училище. В основното не си давах много зор, а в техникума буквално не съм учил по нищо. За предметите които ми бяха интересни, по скоро в обласите си четях и с еинтересувах и без училището. Български мога да говоря и пиша, дори и правилно макар да не ми личи много, знам що е подлог, сказуемо ... и правилата за членуване, ако се замисля и още някое друго правило но на нищо друго не мога да дам определение .... но да научиш правилен български няма нужда да изядеш граматиката, достатъчно е да четеш .. лошото е че в днешно време все по рядко може да намериш нещо написано правилно :) Отделно хората тотално са отебали правописа и правоговора, пишат и говорят както им дойде, и то не просто защото им е по-лесно а защото не знаят, аз поне знам как се пише правилно уфсъ ... а някои и това не знаят. Та дали училището ще те научи ... това е едно, то има малко по други цели според мен, да те научи как да учиш, защото живота е учене. Лошото на нашата система и преди а още повече сега, е че не учи как да учиш. На запад ми прави впечатление, че е имало някакви напъни в тая посока, но и там не много успешни.
а тубата и чата .... пази боже сляпо да прогледне, за да гледаш/четеш нещо трябва някаква поне базова подготовка и идея това аджеба вярно ли е или не е. Значи переодично проверявам способностите на чата, в почти всички сфери пълна боза, негоден за нищо. Тия дни обаче, не питайте защо, ми се наложа да взема за няколко дена изпити за един семестър математика. С геометрията е пълна мъгла, абсолютно безполезен, обаче със статистиката се справя отлично и то по-бързо от мен, спести ми много време, и почти всичките му отговори бяха верни.
За мен смисъла на ученето е да останбе нещо малко в главата, което когато знанието е нужно да може да изпозлваш за подсказка. Сега не говояря за съвсем базови неща като питагорова теорема или смятане на квадратно уравнение, но от там насетне ... сила на рязане ... не помня формулата, да ако се хвана ще си я изведа, но за чий като мога да я намеря, едно време ходех навсякъде с два кашона справочници, от как има интернет ги пенсионирах. Проблема на повечетохора обаче, е че дори и да им е останало нещо в главата, не знаят как да го използват, нали съм FM Global консултанти все ми е чудно. Идват, рецитират ми стандарта, от който аз съм запомнил не повече от 10% обаче не могат да го приложат, стгало се е до там на техните инспектори да им тълкувам собствените им стандарти .. и това е масово и навсякъде, та да запомниш нещо или да "научиш" нещо нишо не значи.

Вто Юли 23, 2024 9:26 pm
Профил

Pif написа:
Емилвтц,
да примем, че децата ти научат 100% от материала от 1 до 12 клас. Каквото и да ги питаш го знаят на сън до последната буква. После се получи същото и в университета. (който ти избереш). Доволен ли ще си? Смяташ ли, че ще се реализират добре после?

Да, защото ще имат знания и умения, начин на мислене и т.н. , които със сигурност няма да им навредят и да им пречат за доброто им реализиране.

От друга страна - ако са неуки и неграмотни, това ще помогне ли на добрата им реализация?
(Само не ми разправяй вица за кандидат клисаря, който нямал електронна поща и за това не получил работата като клисар ...)

Има един даскал Тео, който казва "смъртно опасно е да си прост" ...
Сигурно си чувал за него, но ако не си - поинтересувай се кой е и какво е направил и прави.
(не съм на 100% съгласен с това, което приказва, но на 90% мисля като него)

Сря Юли 24, 2024 9:58 am
Профил

Училището няма и никога не е имало за цел да те научи да мислиш. Концепцията на образованието е да ти даде базови познания в много области които да са ти полезни евентуално в бъдеще. Това е от времената когато нямаше информация и свързаност. Беше невъзможно да намериш почти никаква информация. Аз лично съм обикалял разни държавни институции за да търся хората които работят там и да питам дали някой знае нещо. Ако той не знае ме праща на друго място при втори, той при трети докато не се намери човек който да ми каже как се правят нещата или да ми даде някоя книжка да прочета. А междувременно всеки от тези хора ми казваше малко и от неговото ноу-хау. Въпреки, че обикалях да търся как се правят антени един чичко от някакъв медицински институт дето ме препрати на друг в друг институт ми обясни как работи ЕКГ-то, как се смята средната точка и т.н. После другия освен книжката за антените ми даде и друга за нещо друго. И така си събирах информация. А сега информацията я има. Концепцията за училището не е адекватна и не прави децата нито по-умни нито по-знаещи.

Сря Юли 24, 2024 10:13 am
Профил

Учителски бисери

"Георги, моето момче, гледай ме внимателно, ако искаш да разбереш поне нещичко за маймуните!

Сега се смеете вие, смея се и аз, но на края на срока ще си разменим ролите!

Ти, ти и топката, и тримата при директора.

Ще изгоня всички и ще работя с останалите.

Изплюй дъвката в кошчето, да не я изплюя аз!

Тук е написано черно на бяло със зелено.

Имам да казвам нещо на някои от вас, но първо ще го кажа на всички.

Това съчинение е написано с левия крак, и то с мазола!

Отдавна съм установила, че ви липсват първите седем години, а на някои от вас и повече, така че няма нужда да ме убеждавате в това!

Счупеното имущество се удвоява в троен размер…

Внимавай, че си вързал три пъти и цъфнал четири пъти по френски език!

Нито едно природно явление не може да ме спре да ви напиша отсъствията!

Конят, освен всичко друго, е и средство за удоволствие…

Да направим квадратен чертеж с известна правоъгълност…

Ученици, начертайте окръжност с формата на кръг!

През 1742 година, както си спомняте…

Не ме гледайте какво говоря! Следете мисълта ми там, където я има.

Има отсъстващи - виждам ги!

Ученикът с дъвката - в коша!

Говорете си наум, че притеснявате изпитваните!

Браво, бе! Вие много учите! Вчера влизам в едната стая - двама четат, двама спят, влизам после в другата - точно обратното.

Казала съм: като се прозяваш, да си затваряш устата.

В българската възрожденска къща е имало три вида стаи - големи, малки и двор.

Ако Йовков беше жив, щеше да се обърне в гроба.

Подчертайте с кръгче!

Последните два чина да излизат моментално, утре да си доведат и родителите!

Какво ми се мъкнете на тумби един по един?!

Ами така е като с едното ухо слушате, а с другото приказвате.

По коя тема ще говориш, Петко? Забележи, че само на теб давам избор по какво да те скъсам!

Ученици, тъй като утре е събота и неделя…

Деца, много сте ми умнички, ама що тъй простейте, бе келеши.

Погледни се на какво приличаш! Панталонът ти смачкан, обувките - мръсни, не си се обръснал. Все едно си петгодишен…

Защо си нарисувал такъв неравен квадрат, бе? Да не си далтонист?

И ако някой ще се разболява, да ми се обади предварително.

Представете си, че съм триъгълник и се въртя около оста си… (Учител по математика)

Ученици, виждате ли невидимите ъгли на пирамидата?… (Учителка по математика)

Ученици, сега ще взема две метални топчета… Едното от желязо, а другото от дърво… (От час по физика в седми клас)

Когато човек се задави, може да умре много сериозно. (Учител по биология)

Това е масата на масата, която е в покой. (Учителка по физика)

Всички да се строят зад шведската стена! (Учител по физкултура)

Преведете думите, които не знаете! (Учителка по английски)

Тази редица има залитания в търсене на околен ръб. (Учителка по математика)

Той бил бедна душица - имал само едни гащи на гърба си. (Учител по литература)

Никой да не ми пипа топките! (Учител по физкултура)

Момичета, събличайте се, аз ей сега идвам! (Учител по физическо)

Начертайте две безкрайно дълги прави с дължина 3 метра! (Учител по математика)

Следвайте ме, аз ще ви настигна… (Учител по физическо)"
От нета

Прикачени файлове:
Adolf_Ferier.jpg
Adolf_Ferier.jpg [ 50.89 KiB | Прегледано 2090 пъти ]
Сря Юли 24, 2024 10:39 am
Профил
Аватар

...освен ако не са учителски бисери, а казармено-фирмено-началнически, и "източникът им" се променя според нуждите...

Понякога е удобно да се изкарат околните тъпи и прости, за да можем да блеснем.
И все пак има и по-нормални начини за това... :mrgreen:

По повод "кривото" ни обучение се сещам как преди няколко месеца приятел сподели, че тъкмо се връщал от дипломирането на една от дъщерите му. Една от няколкото пълни отличнички във випуска. При това, естествена блондинка.
Ама вие си ляляйте колко кофти било и как 'сичко си е таковало онаковатата.

Сря Юли 24, 2024 10:51 am
Профил

Pif написа:
Училището няма и никога не е имало за цел да те научи да мислиш. Концепцията на образованието е да ти даде базови познания в много области които да са ти полезни евентуално в бъдеще.

Колкото по-задълбочени са тези познания - по-добре.
Като завършвах техникима на държавния изпит 4 човека от випуска защитихме 5-ти разряд от максимален 7-ми за "техник на електронна техника". Трябва да сме имали освен знания и някакви умения. И всичко това благодарение на 3-4 учители , като другарката Пенчева например. Тази жена беше уникален преподавател. Да е жива и здрава ...

А за това да ги учат как да мислят - забрави го като възможност. На управляващите по цял свят които определят финансирането и целиите пред образователната систъема не им трябва население, което да може да мисли. По-скоро обратното.

Как ти се струва ученик в 4-ти клас, който не може да чете, пише и смята?

Нали се сещаш ако в класа на детето ти има един или няколко такива - каква ще е дисциплината в часовете и какво ще е нивото на преподаване в този клас (заради "напредналите" ученици де)?

Сря Юли 24, 2024 10:58 am
Профил

А когато в екипа ти има 3-4-ма дето не знаят какво е кондензатор и ток а са магистри по електроника и за капак на всичко ги направят началници и ръководители проекти - ти се сети какво става с проектите.
От мойте съученици забогатяха тези дето имаха 2-ки по всичко. Сега имат фирми, някои империи... а аз дето знам кво е ток рисувам схеми и меря с осцилоскопа за жълти стотинки.
Училището ще научи децата на социални умения. А ако искаш да ги запалиш по нещо и да ги научил да мислят и търсят си е твоя работа. Не може да очакваш, че някой даскал с 25 изродчета ще обърне внимание на всички или точно на твоето за да му даде това дето ти не си му дал. Като го зарибяваш с телевизия и таблет от 2 годишно какво очакваш да стане на 5 или на 10? Как това дете да изгради въображение? Как да развие стремеж към знание или креативност? Само на сила с постоянни части уроци и репресии - кеф ти цигулка, кеф ти математика. И пак ще е без желание. И ще работи на касата в макдоналдс.
То така най-лесно - абдикираш като родител. Като са малки пред таблета, по големив даскало. Все друг трябва да ги гледа тея деца. И после търсим някой дето да научи детето на нещо дето то самото не иска. Накарай го да иска и ще видиш, че има много учители които ще го научат. Дори и да има 4 циганета дето не могат да четат и цял час пречат.

Сря Юли 24, 2024 11:21 am
Профил

itso.t написа:
...освен ако не са учителски бисери, а казармено-фирмено-началнически, и "източникът им" се променя според нуждите...

Понякога е удобно да се изкарат околните тъпи и прости, за да можем да блеснем.
И все пак има и по-нормални начини за това... :mrgreen:

По повод "кривото" ни обучение се сещам как преди няколко месеца приятел сподели, че тъкмо се връщал от дипломирането на една от дъщерите му. Една от няколкото пълни отличнички във випуска. При това, естествена блондинка.
Ама вие си ляляйте колко кофти било и как 'сичко си е таковало онаковатата.

Разбира се, че има и добри примери. Въпросът е - помага ли им системата?
Познавам лично учител по математика от СМГ, подготвил няколко десетки деца, първенци на международни олимпиади
не само по математика, но и по химия, биология, физика и информатика.
Но същият трябва непрекъснато да води извън-училищни курсове за да си докара приличен доход. Практически няма почивен ден, дори през лятото.
Познавам и човека, който подготвя децата от отбора по бързи изчисления на ум, спечелили множество международни състезания.
Това е постигнато само с неговата инициатива в създадената от него школа и без подкрепа от държавата.
Синът ми си намери работа още като ученик в ТУЕС, благодарение на инициативността на един от учителите там, и това му стана професия
/доста от възпитаниците на ТУЕС се реализират добре в софтуерни фирми и продължават да подпомагат училището си като преподаватели/.
Едната ми племенница изкара курс по физика при въпросния Тео в училище.
Дъщеря ми и двете ми племенници ми завършиха с отличен успех НПМГ /биология, биология и физика/,
след това завършиха висше с отличен успех и си намериха добра работа.
Та далеч не виждам всичко в черно. Опазил ме господ да се опитвам да блесна на фона на бисерите. Бисерите си ги има, вярваш или не.
Всички учители /и не само/ правят лапсуси, а това се запомня най-лесно и преразказва по веригата.
Аз лично си спомням една купчина лапсуси на мои учители от СМГ и ВМЕИ.
И то от учители, на които ще съм вечно благодарен за нещата, на които са ме научили.

Сря Юли 24, 2024 11:37 am
Профил

Pif написа:
А когато в екипа ти има 3-4-ма дето не знаят какво е кондензатор и ток а са магистри по електроника и за капак на всичко ги направят началници и ръководители проекти - ти се сети какво става с проектите.

На ясно съм, но и ти вероятно си на ясно, че винаги в един такъв екип от "надарени" трябва да има един или няколко човека, които все пак да вършат работата и без тях НЕ може. Вероятно си един от тях и в момента в който осъзнаеш това и им го демонстрираш - нещата се променят в положителна за теб посока.

Pif написа:
От мойте съученици забогатяха тези дето имаха 2-ки по всичко. Сега имат фирми, някои империи... а аз дето знам кво е ток рисувам схеми и меря с осцилоскопа за жълти стотинки.
Явно тези хора са имали други заложби, които сами или благодарение на Тати и/или Мама са реализирали и в момента са това, което са.
Освен това не забравяй, че погледнато от страни - чуждата кокошка е цяла пуйка.
А и едва ли си на ясно със състоянието на техните фирми и бизнеси и дали нощно време спят спокойно. (разбира се винаги има изключения)

Освен това смятам, че измерването на успеха чрез пари е глупаво. Примери за това - колкото искаш. Тео например ...

Сря Юли 24, 2024 12:05 pm
Профил

Образование и възпитание (или по точно липсата на такива) са директен резултат от недостатъците на западния модел, от умишленото затъпяване и на млади и на стари, до криворазбраната "демокрация"

Майка бута телефона в ръцете на бебето за да обсъжда клюките на спокойствие, след някоя друга година реве че детето й не умее да комуникира и не откъсва поглед от телефона

Колкото и да е лошо образованието, колкото и скъпи частни учители да се наемат - нищо не може да замени социалната среда и умението да комуникират с хора, масово тинейджърите не умеят да комуникират, на разходка в парка означава няколко човека седнали на пейка и всеки си цъка на телефона, не умеят да се изразяват, за правопис и таблица за умножение не коментирам... и постепенно това стават новите родители... деца на демокрацията

Сря Юли 24, 2024 12:38 pm
Профил
Аватар

През 2023 г. средствата от държавния бюджет за научноизследователска и развойна дейност ( R&D )
в ЕС възлиза на 275,6 евро на човек.

Bulgaria: €33.1 на човек
Population: 6.465 million (2022)
x 33.1 = 213 991 500 евраки

яко бело се е смъркало...

https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/pr ... 20240806-1

Прикачени файлове:
GUSWyvIWUAALM5t.jpg
GUSWyvIWUAALM5t.jpg [ 379.02 KiB | Прегледано 1886 пъти ]

Вто Авг 06, 2024 4:22 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16116 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 1053, 1054, 1055, 1056, 1057, 1058, 1059 ... 1075  Следваща