Абе да ...ама не баш, сметката му е малко крива. Няма да влизаме в детайли как е правена, това ще промени цифрата, но въпросът е какво всъщност значи откраднато.
Има голяма разлика между това едни пари да са откраднати или да не са дадени. Не казвам че няма злоупотреба и държавата не е ощетена, но колко е ощетена е друг въпрос, още повече ако изходим от факта кой е държавата, това нали е суверена?
Та ако аз вкарвам стока за 1 млн и дължа данък да речем от 200 Хил, тук се ограничаваме до ДДС, какво се случва ако го декларирам на 100 Хил, плащам данък 20 Хил и държавата е ощетена със 180 Хил, нали така. Само че държавата е ощетена със 180 Хил но аз не съм забогатял със 180 Хил.
След това, какъв е въпросният данък, за повечето стоки това е само ДДС-то. Така, тоя търговец обаче има право на данъчен кредит, т.е. той тия 200 Хил така или иначе ще си ги вземе докато не продаде стоката. Тук има два варианта, той я продава нелегално, т.е. не обявява продажба, няма касова бележка, не знаем на каква цена я продава но почти винаги в тия случаи се продава по-евтино, т.е. крайната цена не включва ДДС макар да не е обявено така. Другия вариант да я продава легално, тогава ще не ще си плаща ДДС-то. Така, стоката счетоводно струва 100 Хил, за простота да речем продава без "печалба" за 1.2 млн защото казахме е официално и плаща ДДС, и макар да не е изкарал един лев печалба, той е на счетоводна печалба от 900 Хил на които плаща 90 Хил корпоративен данък..... До тук за злоупотребите с ДДС. Ако продаваш легално, няма никакъв смисъл да занижавал стойността на вноса си защото се набутваш.
Колко се продава нелегално е друг въпрос, но изобщо не е много, далеч сме от 90-те. Та от тук сметка му почва да става крива. На нашия БВП сещаш се тия 300 млрд колко са.
Вариант 2, не се спестява ДДС а акциз. Тук вече има малко повечко смисъл. Да но какъв е обема на акцизни продаваните стоки у нас, каква част от тях са внос, и на каква част се укрива акциза?
Въпрос две, акциза е укрит но как става продажбата, нелегално ...пак стигаме до въпросът от по-горе какъв е нелегалния пазар в БГ. Ако е легално какво се случва с бандеролите, това все пак са акцизни стоки. При тях занижението на цената не помага, да може да занижи бройки, но как след това ги продава? Аз знам как, но ако искаш да каже, че 80% от бандеролите са фалшиви ....не е мнението го сериозно.
И да дойдем до последният въпрос, за ощетяването ...ако на мен едно нещо ми струва 3 лв и искам 2 лв печалба аз ще го продам за 5, но ако ми струва 2 ще го продам за 4. Разликата я плаща тоя който като купува, т.е. в крайна сметка суверена
Да, те всички са алчни и просто продават на високата цена ....мдаа има и такъв процент, но на сивия пазар стоките масово са по-евтини, а и на белия търговците опитват да са конкурентни.
Та ощетяване на държавата има, но това не са реални пари които са влезли в нечий джоб, и съвсем отделен въпрос е дали държавата ги заслужава тия пари, и кой в крайна сметка ги плаща.
Та всичко което тоя говори е едно генерализираме, и хвърляне на едни огромни цифри, които според мен са далеч от действителността, и в най-добрият случай са съмнителна щета за държавата.
Приходите на агенция митници от акциз за 2023 са около 12 млрд, дори да приемем че вносът винаги е бил на това ниво сумата която той споменава се събира за 30 години ако приемем че 50% от акциза се укрива, като дори само това променя доста БВП-то ...ако приемем че 90% се укрива то излиза че само от акциз БВП ще е 100 млрд ....
В смисъл тук ситуацията е малко странна, Пешо цял живот работи за кутия цигари и баничка, но някак са му откраднали 10 млн спестявания ...изобщо злоупотребите се надценяват. То е като при обществените поръчки, да тя поръчката е за 100 млн но той не е откраднал 100 млн, защото нещо е доставено по тая поръчка, и дори при магистралите не е толкова страшно колкото се говори че в, от опит говоря, откраднатото рядко надхвърля 30-40% и то в много малко случаи, друг е въпросът с качеството.