|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Ами това е тенденция, преминали сме пикът на образованието, не мога д преценя къде е бил, някъде 70-80. Преди два дена имах среща с местен предприемач, същото нещо, оплаква са от хора с дипломи които нищо не могат да свършат, и по-лошото не могат да бъдат обучени защото повечето от тях нямали търпение и достатъчно мотивация да учат нещо ....това в Индияна, сравнително косервативен щат с традиционно добра образователна система и солидни университвти. Индияна е щата на фрмацията, тук са нак-големите фармацифтични компании, и не само фармацефтични а и всичко що е свързано със здраве. Та човека е с такъв бекграунд, основно медицинска техника ....чак е тъжно това което споменава
|
| Чет Яну 18, 2024 2:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Тия от Търговище взеха да се уливат... Преди месец ми пратиха 2 фиша, които бяха от август но бяха на колата на щерката та ги платих без да се замисля. Днес обаче получавам още 2, тоя път на моята кола. Първото очеизбийно нещо са датите - 3 и 4-и октомври. Аз действително ходих веднъж до Търново но на 27 и 29. Второто нещо е, че според единия фиш съм превишил покрай метанстанцията, където и без друго има камера. Почти на 100% съм убеден, че няма как да е това мястото, щото в Търговище като се почне от разклона на околовръстното от Варна до другия край със завоите включително винаги спазвам ограниченията. Просто така ми е останало като навик от много години, щото много пъти са ме спирали. Третото нещо е, че и в двата случая радарите били насочени посока Варна. Хайде да кажем, че хващат и насрещното... но не го споменяват. Четвърто, всъщност пътувахме с две коли в пакет... Възможно е и за другата да дойдат честитки, ще видим. Пето освен датите и часовете не съвпадат. Особено тоя от метанстанцията, минал съм бил от там след 21h което е абсурдно, щото аз пътувах по светлата част. Донякъде лошото е, че фиша е само за 50лв, по-точно ако им го платя ще е 35. И не знам струва ли се да се заяждам изобщо. Но от друга страна 4 фиша получавам в рамките на месец от шибаното Търговище...
|
| Чет Яну 18, 2024 4:41 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Винаги сам искал да си закача Турски, Ирански или Иракски, може и Руски, Китайски или Северно-Корейски номера - да пращат глобите там... въпреки че за толкова години имам само една глоба тук. Някой трябва да вкара в закона, че в момента който те засекат трябва да има светлинна сигнализация, както и да получиш SMS за двойна проверка. На един пич му бяха написали КАТ на Viber, че бил глобен. Модерна полиция...
|
| Чет Яну 18, 2024 4:45 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
напротив, материалът е много различен. Две от чаветата ходят на училище - втори и първи клас в момента - ще ми повярваш ли, че не мога да им разбера задачите по математика? "задачите" нямат и условия, само някакви щурави кръгчета и балончета наоколо. Синът един ден свършил някаква простотия и аз после се опитвам да разбера как изобщо му е хрумнала тази идея. И той, миличкият, ми обяснява, как работил по някакъв материал и му било "ужадно досадно" и ... свършил каквото свършил. А му е досадно, защото наистина задачите не са за нормално развиващи се деца, а за пълни малоумници!
_________________ Хайде де!
|
| Чет Яну 18, 2024 4:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе то това май ще се окаже проблема... Говорих жената да я питам аз ли бъркам кога сме пътували и тя ме подсети, че бяхме дали колата на едни които се бяха върнали за малко от щатите. И на нея са й споменали че искат да ходят до София, явно са ходили... Само дето набедих ченгетата  Всъщност тия в Търговище заслужават похвала! Щом са успели да снимат и в двете посоки. То аз и затова никога не превишавам точно в Търговище през последните 20-30 години. И ми стана мноооого странно как пък точно там мен ще ме хванат, ама на! Сега остана само да почнат да пращат честитки по електронен път. Аз съм подал декларация още миналата зима, че искам. Но... явно предпочитат така по старата система, да ги получаваш след 4-5 месеца и да нямаш спомени 
|
| Чет Яну 18, 2024 5:38 pm |
|
 |
|
Pif
|
Трябва всичко да се обжалва. Първата с 10 превишение е 50(35) но втората в рамките на година е двойно. И като имаш 21 отгоре на някой капан и ето ти 200 лева. С отстъпката 140. Затова обжалване до дупка. 90% падат. Ако човек има време - е по изгодно да обжалва. Винаги има някоя грешка или нещо нередно.
|
| Чет Яну 18, 2024 5:58 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това пък как работи? С тия 2 стават общо 5 на мое име. Предните 3 си ги платих с отстъпка и тия явно ще платя. Питам как работи щото аз им превеждам през техния сайт, въвеждам си номерчето на фиша (иначе не излизат по никакъв начин, демек трябва да ти връчат за да разбереш). Въвеждам сумата по фиша, избирам че искам да платя с отстъпка и толкоз... Да не искаш да кажеш, че след още 4-5 месеца ще ме търсят пак?
|
| Чет Яну 18, 2024 6:04 pm |
|
 |
|
Pif
|
Безумие е да ги плащаш ако не са ти връчени. Ако искаш отиваш до кат или хващаш първия полицейски патрул и си ги искаш да ти ги връчат. Тогава имаш 2 седмици за да решиш дали да платиш с отстъпка или да ги обжалваш. Пред шефа на кат може да ги обжалваш в рамките на 1 седмица (което в 99% от случаите е безмисленно) а пред съда имаш 2 седмици. Ако в рамките на една календарна година имаш повече от една глоба - следващата е в двоен размер. Ако са над 30км/час имаше и някакво наслагване и ако имаш 3 над 30 - има и други санкции. А ако имаш над 50 - те издирват и ти съставят акт и там е още по-зле. Като цяло ти ги виждаш като основната сума а не по 2 защото не са ти връчени. Но не знам като платиш невръчени фишове дали ще ти се размине. Може да звъннеш да ги питаш или да отидеш да ти ги връчат. Реално се взимат впредвид само връчените фишове за да се удвои следващия по 2. Целия въпрос дали парите са ги платили или са отишли на вятъра.
|
| Чет Яну 18, 2024 6:41 pm |
|
 |
|
syscop
|
Добро занимание за хора без работа...
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Яну 18, 2024 8:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Връчва ми ги кварталния, което значи МВР и тук това е обичайна практика когато фиша идва от друго населено място. Защо не е по пощата иди ги разбери. Не става въпрос да се скатая. Той кварталния ми се обажда по телефона, не увърта директно си ми казва от къде са фишовете и на каква стойност. Ако искам мога и да не отида, но не е в това въпроса. Мога и да ги пренасоча, особено тия последните са от приятели дето живеят в САЩ. На тях ще им ги връчат точно никога. Но според кварталния за пренасочване трябвало да се обърна към КАТ Търговище, там да съм подал някаква декларация. Не знаеше дали може по електронен път. Както и да е, нямам намерение да си губя времето в тая посока. Въпросът е да не си измислят някакви претенции в последствие. Аз затова плащам през сайта им, въпреки че таксата е 3лв и мога да си я спестя, ако им преведа директно. Но искам да съм сигурен, че няма да има проблем. Щото от счетоводители знам, че при междубанков превод основанието се променяло и се губел Булстат-а нещо. Затова за фирмени коли всички ги правят или от сметка в ОББ или на каса. Иначе КАТ не получавали информацията и оплесквали нещата. Абе българска работа... В случая през сайта те съставят нареждането тъй че би трябвало всичките им претенции да са включени. Но знае ли човек .
|
| Чет Яну 18, 2024 8:48 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
_________________ Хайде де!
|
| Нед Яну 28, 2024 6:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами много зависи какво са говорили в училище, много от тия въпроси са много специфични към определен урок, и макар да изглеждат нелепи понякога имат лесен отговор, но не и за възрастен човек. Мастематически 2/3 и 4/6 са еднакви, но примерно може да е 2/3 от 100 и 4/6 от 1000 .. та ... особенно при малките може да има доста специфика свързана с материала, с урока или смото преподаване ...
|
| Нед Яну 28, 2024 11:08 pm |
|
 |
|
nik
|
следващото видео дава отговора, който е меко казано нелеп по същата логика излиза че и 1/3 не е равно на 1/3, или 0.333 не е равно на 0.333 щото някой си мерил нещо друго в другата класна стая, или в другото училище... явно проблема с липсата на специалиси лъсва и в училищата по аналогичен начин както и в индустрията - старите си отиват, новите които застъпват не стават за чеп за зеле
|
| Пон Яну 29, 2024 2:42 am |
|
 |
|
ToHu
|
Е те училищата никога не са блестели с добри преподаватели, нито на запад нито на изток, но поради системата на изток беше малко по добре, ама беше. В САЩ нещата са трагични вклю и в скъпи частни училища, а като добавиш и това необективни те методи става още по-зле.
|
| Пон Яну 29, 2024 4:28 am |
|
 |
|
Pif
|
Задачата е проста и предполага познанията на 9 годишни а не на 49-59. Пита се кога 2/3 не е равно на 4/6. Търси се отговор out of the box. Марийка е изяла 2 ябълки а е имала 3. Иванчо е изял 4 ябълки а е имал 6. Кой е изял повече ябълки и на кой колко му остават? Сещам се за още много примери в които 2/3 не е равно на 4/6. Напълно вероятно е тази задача да се опитва да провокира децата за да проверят начина им на мислене. Току виж някое от тях се оказало с малко акъл в главата по погрешка.
|
| Пон Яну 29, 2024 9:55 am |
|
|