|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 10:43 am
| Автор |
Съобщение |
|
syscop
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
https://www.focus-news.net/novini/Bylga ... ka-1880878 - каквато ни държавата, такива и телекомите. На реклама го докарват, на работа - толкова си могат... п.п. ТоНи е прав за драскачите на софтуер 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Чет Ное 02, 2023 9:50 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12155 Местоположение: Гьотеборг
|
Кой беше, да си признае 
|
| Чет Ное 02, 2023 1:50 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12155 Местоположение: Гьотеборг
|
А тия са чели форума и са се уплашили, че Миро и нашего брата ще забогатеем https://m.dnevnik.bg/biznes/2023/11/01/ ... ntrali_sa/
|
| Чет Ное 02, 2023 1:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Чак да забогатеем... Аз и безплатно съм склонен да им давам енергия, особено заради тъпото ми хуйвейско зарядно което иска да види 1.4kw експорт за да тръгне в автоматичен режим. Преди малко тъкмо видях, че са ъпдейтнали софта дано да са оправили тая простотия. Ще разбера като закача колата...
|
| Чет Ное 02, 2023 2:42 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
Само не разбрах каво означава "излишна" енергия в статията на Grubi ? Визират енергията произведена в повече за 1 месец спрямо договореното месечно количество за изкупуване или имат в предвид нещо друго?
|
| Чет Ное 02, 2023 6:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
"излишна" е енергията която връщаш в мрежата. Става дума за малки мощности вързани към потребителска инсталация (след електромера). Аз доколкото знам досега не са имали графици, нито количества. Единственото изискване беше, че мощността на панелите трябва да е не повече от мощността на партидата и не повече от 30кв (преди години бяха до 5). И договорите бяха с ЕРП-тата като те трябваше да ти плащат по цена определена от КЕВР. Сега трябва да излезеш на свободния пазар и тъй като имаш само 1 електромер ще трябва и консумацията да си я плащаш по пазарни цени (демек графици и всички други екстри). Тъжното в цялата история е, че става дума за смешни пари. Аз за какво не ща да продавам - с моите 5кв месечно я направя 50лв, я не. За тия 50лв трябва да се занимавам със счетоводители, а сега и с търговци и само ядове. Просто няма смисъл.
|
| Чет Ное 02, 2023 7:19 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
А като говорят "продаване на свободния пазар" някой може ли да обясни как точно става това ? Договарят се количества енергия - ден за ден по часове или как? Какви трябва да са електромерите в този случай? Трябва да логват едва ли не всяка секунда колко се е връщало към мрежата, после някой да отчида в кой ден в колко часа каква е била цената ... ?!? И въпроса с това, че има договорено количество за следващия ден, а той се окаже облачен или безветрен - как се решава?
|
| Чет Ное 02, 2023 8:00 pm |
|
 |
|
nik
|
И с кой се договаря? Кой би се занимавал с договаряне на малки количества...
|
| Чет Ное 02, 2023 8:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това е една тъмна Индия... Аз не се занимавам с тия неща, но и тия които се занимават май не са наясно по много въпроси. Накратко има лицензирани търговци, които могат да ти предложат всякакви условия като измерване, цени, плащане и т.н. С времето обаче покрай кризите май почти всички работят с борсите и си слагат там 1-2% отгоре и толкоз. Технически е ясно - електромерите се отчитат що-годе в реално време. Не помня през 15 секунди или 15 минути пращаха, няма значение. Така или иначе консумацията се мери почасово, щото цената на борсите е почасова. И информацията я има. Товарен график, т.е. предварителна заявка са длъжни да правят само големите консуматори. За малките (от сорта офисче, гаражче и т.н.) зависи от търговеца дали ще им иска, но мисля че не искат вече, щото то така или иначе цената е борсовата и няма смисъл. Сега как се определя борсовата цена е най-мътната част, поне за мен. Значи идеята ми прилича малко като игра на бридж. Демек централите и търговците правят анонси кой колко иска да купи или продаде за следващия ден. От там и ако търсите в нета ключовата дума е "ден напред". Играят там каквото играят с ананосите и се получават почасовите цени за следващия ден. На следващия ден вече като мине отчитането се плаща по тия цени. Освен ако няма други договорки, щото примерно някой тъговец може да се е разбрал с някоя централа за някакви количества по други цени, различни от борсовите. На теория звучи добре. В смисъл има борса, търсене, предлагане, ала-бала. Може би единствено разминаването между прогноза и реалност е някакъв проблем. Но първо то не е чак толкова голямо (или не би трябвало, ако играта е честна) и второ не е толкова фатално. Не е фатално, щото така или иначе няма справедлив начин да кажеш колко трябва да е цената на тока. Без значение дали я определяш предварително или следварително. Прогнозата ден напред осигурява "някаква" уж справедлива тенденция. Демек ако прогнозата за утре е облачно време и ако има голямо търсене, цената ще е по-висока отколкото прогнозите са други. Колко по-висока трябва да е, няма справедлив начин да се каже. Така че това според мен не е проблем. Проблемът е друг. Ако потърсите за глобени търговци ще видите, че има доста които са глобяване и то с крупни суми, защото в анонсите са играли за купуване, а след това са продавали. Или обратно. Демек чрез заявките си са манипулирали борсовата цена. Аз лично не разбирам как ще играеш като продавач, а пък после ще купуваш. Разбирам да играеш с едно количество, а да се окаже друго. Това е нормално. Но да объркаш купуване с продаване.... Те явно заради това и ги глобяват. Но така или иначе глобите доказват, че има нещо гнило в тоя механизъм. И не само глобите, това което ми казват хора дето следят цените е, че често няма никаква логика. Примерно слънчеви и прекрасни дни, а цените в небето. Или обратно - облачно, а пък тока безплатен. И изобщо като тенденция никой не може да направи някаква смислена прогноза каква ще борсата седмица или месец напред. Те това е което знам, пак казвам че е обща култура само. Ако някой е по-навътре да допълва или коригира...
|
| Пет Ное 03, 2023 10:51 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Тая цялата схема лично според мен стимулира недостиг. Производството си има някаква минимална цена под която не може да падне, без значение дали е слънце или кюмюр. Ц3лта на производителите е да печелят, за тях няма значение дали ще продат1000 или 5000 ако реализират една и съща печалба, и съвсем логично в един момент да искат да произвеждат по-малко и да печелят повече. Тъй като при повечето източници това не е концерт по желание, те ще гледат да са там където им е най-изгодно, но в дългосрочен план това елиминира всякакви амбиции за увеличаване на производството. Имаш примерно тец който е 500 мвт, в момента може да се налага да -продаваш и под производствена в определен момент защото няма търсене, но пък ти знаеш че консумацията се увеличава с 4% на година, трайкаш си защото идва твоя момент. Не инвестираш в нови мощности, въпреки, че за периода за който ще ги пуснеш, консумацията най-вероятно ще е достатъчно голяма за да ги натовариш достатъчно за да носят пари ...е да ама защо да го правиш, вместо да продаваш от 500 мвт с висока печалба, защо да я размиваш с нова мощност, инвестиции, увеличени разходи по поддръжка ...... ето така ще се случи според мен с много производители. Търсенето определя предлагането, но колкото и голямо да е търсенето, предлагането ще зависи от цената ...според мен тия борси ще забавят развитието на енергийният сектор, съчетано със всички ВЕИ това създава много слаб стимул за развитив.
|
| Пет Ное 03, 2023 4:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Тони, донякъде си прав. Тия механизми са толкова объркани, че няма никаква предвидимост. Съответно няма как да инвестираш собствени средства. Но от това не следва, че ще се стигне до недостиг. Забравяш, че някои "инвестират" чужди средства. Примерно от прословутия план за възстановяване, първоначално бяха 180 млн, после станаха 600 за слънчогледи. Колко точно ще успеят да "усвоят" никой не знае, но въпросът е, че който ги чопне изобщо няма да му пука дали има предвидимост, за колко ще се избият и т.н. За него това ще е чиста печалба. Тъй че до недостиг може и да не се стигне. Но гарантирано ще има проблеми с баланса.
|
| Пет Ное 03, 2023 5:52 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Да въпросът е къде инвестират, инвестиции във ВЕИ-та лично според мен са напълно безмислени, навъдиха се повече от достатъчно. Тия които инвестират в голямата си част са спекуланти, те ще търсят нещо което според тях е бърза възрващаемост а към момента това са ВЕИ, въпреки че колко е възвращаемостта ниукой не може да каже, оня ден едни холандци май бяха, глутнаха вода със 6 млрд от спряни проекти в САЩ .. но нали всичко е спекула ...
|
| Пет Ное 03, 2023 6:05 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Гътнаха ли последно МОЧА или още стърчи?
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Дек 14, 2023 6:22 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
О, глупост неземна... (не Палавров, а "гътвачите" имам предвид...)
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Дек 14, 2023 8:25 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Ако не се сбият не се брои. Копейкин само скача ама рязането си върви и не спира  Там имаше една поговорка за лаещото куче и кервана ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Дек 14, 2023 8:57 pm |
|
|