|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 11:48 am
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
До колкото разбирам едни мафиоти се опитват да докопат хранилката на други мафиоти И едните мафиоти имат влияние по високите етажи, и другите, та сега се боричкат кой да надделее
Твърдят че старите поддържали по високи цени, но в същото време казват че като дойдат новите с хамериканския петрол ще е още по скъпо, което обезмисля галимацията, но все пак настояват
Освен това и тече масирана кампания на замяна на всякаквии енергоизточници с хамерикански, замяна на руски газ с хамерикански, лукоил да премине на хамерикански петрол, въглищните тецове да минат на хамерикански газ, като цяло затягат примката и се готвят за яко смучене, включително и от БГ
|
| Вто Окт 24, 2023 2:56 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Не забравяй, че същите тези мафиоти които бяхе преди това на власт подписаха заробващите договори с руския газ и се насмукаха с рушвети. И сега дават зор да се забрани това което са правили. По скоро е предизборен цирк цялата работа.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Окт 24, 2023 3:37 pm |
|
 |
|
velio
|
Аз не знам как ще стане по-евтино като сменим петрола с американски. В момента петрола трябва просто да прекоси Черно море, или да дойде по тръба, пак през Черно море. В обратния случай, трябва да дойде от на майната си, трябва да мине през Босфора + евентуално Суец (зависи откъде идва). Таксите през Босфора са не малки, забавянията също, а онзи ден някъв се пъна по ТВ-то че и размера на танкерите имал ограничение (за преминаване през Босфора) - т.е. не може един голям, трябва няколко малки.... Цялата работа е силно едностранчива и в двата случая. Единственото позитивно което може да се случи е да се изсветли малко Лукойл и да почнат да си плащат данъците, като продължим да вземаме Руски петрол, ама надали. Печалбата на Лукойл се поглъща от посредник, пак руска фирма, та по тоя начин не плащат данъци. Ситуацията според мен не е лоша, стига да има нашенски хитрец, който да се възползва от нея. Щото тия от посолството най-вероятно скоро ще изгубят този силен интерес, който проявяваха до момента и вероятноста да се върнем в изходно положение не е малка. Абе, да му мислят тия дето имат информация. Аз няма откъде да взема информация за да разсъждавам над нея.
|
| Вто Окт 24, 2023 3:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Относно Лукойл, не е лошо да се погледне данъчната им декларация и тогава да се говори как и колко данъци плащат, да не се окаже че плащат точно колкото трябва да плащат, както и била, лидъл, кауфланд ....журналистите и политиците много лесно си измислят нещо и народа вярва ... данък не се плаща на реализиран приход, може да имат и 100 млрд приходи и пак да нямат данъци за плащане.
|
| Вто Окт 24, 2023 4:14 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами мълвата е че декларират 0 печалба (не приход). Рафинерия без печалба??? Кой би държал подобно нещо?
|
| Вто Окт 24, 2023 4:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Няма да са първата, няма да са последната, счетоводна печалба се формира по определен начин, точно както и гореспоменатите хранителни вериги дълги години не декларираха печалба.
|
| Вто Окт 24, 2023 4:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Те на за 2021, както се вижда не е като да не плащат данъци, също да не забравяме, че там не е само една фирма, там са няколко, ЛНХБ е една от тях. А ако някой се чуди как е възможно да има фирма която работи на загуба, нека си помисли какво се случва в момента в който е скътал едни 100к в банката и жената каже ами трябва да помогнем на детето за апартамента ... не се ли оказваш на загуба тая година ? Това е доста упростен пример, много нетоичен, но принципа е същият. Ако загледаш декларацията ще установиш, че на тях основния им приход за 2021 не е от продажба на рафинирани продукти а на чист нефт - 180 млн при общ приход от 380 млн, т.е. почти 50% и там марджа е доста малък. Малко по-нататък са разходите, близо 1/3 от всички разходи са свързани с амортизации. Ходейки по-нататък виждаш че имат 60 млн разходи за заплати, където са платили 10 млн данъци и осигуровки за същите тия заплати ... и т.н. и т.н. да не правим сега детайлен разбор на отчета на ЛНХБ. Истина е че в НАП има куп идиоти, но ако някой си мисли, че са толкова прости, и всеки може просто така да не си плаща данъците е в голяма заблуда. Дружеството е подало данъчна декларация и финансовите си отчети и е платило / не платило, това което законът изисква, всичко останало са празни приказки на журналисти и популисти. Точно както в САЩ преди избори се спекулира с това дали тръмп си е платил данъците, или дали тази или онази компания, обикновенно нечии сериозни спонсори, не са пропуснали да платят данъци, и излизат едни гръмки заглавия които обаче са само заглавия. Всичко което се случва и в ЛНХБ и в Лидъл, Била, Кауфланд и все друг голям бизнес в България е законно, няма измами, или почти няма, няма злоупотреби, ако има вратички в БГ или Европейските закони, това е проблем на законодателя, а не на бизнеса, и е норммално всеки бизнес да прави всички възможно за да минимизира своите разходи, а платените данъци са точно разход за инвеститора/собственика. И в тоия ред на мисли, всички тия глупости около Божков са също толкова малоумни, защото там се е платило всички дължимо според нормативната уредба, ако НАП или някой друг е имал претенции, това не е повод за действията които бяха предприети. В момента в САЩ IRS има претенции към Microsoft за 29 млрд в резултат на грешно декларирани приходи според IRS. Нито има арестувани, нито запорирани сметки нито нещо друго, едните експерти казват ето тук според нас сте допуснали грешка, другите казват, не според нас вие не тълкувате закона правилно ... накрая ще се стигне или до споразумение, или до съд и съдът ще реши има ли грешка или няма, ако има ще разпореди какво да се случи .. е вярно MS са крайно леви та не е невъзможно човек да си каже абе те тия сега са с властта и те са нежни с тях, но така се процедира с всеки ... за сега, скорто сигурно няма да е така.
|
| Вто Окт 24, 2023 4:50 pm |
|
 |
|
velio
|
Добре де, пак казвам, данък върху печалбите от продажби на горива. И пак казвам, тукашната рафинерия получава нефта (на хартия) от посредник, който обира маржа от продажната на доставчика и покупната на Лукойл. Това е руска компания, която си плаща данъците в Русия. Това вероятно не е описано в тоя доклад, не е незаконно, но е доста несправедливо. И е механизъм да се вдигнат цените и да се приберат данъците, вместо в БГ, да се плащат в Русия. Т.е. данъка от печалбата отива в Русия (малко завоалирано и индиректно).
|
| Вто Окт 24, 2023 5:02 pm |
|
 |
|
nik
|
,да, да, чували сме я тая пропаганда много пъти вече същоте "заробващи'" договори които както вече стана ясно можем да гледаме само през крив макарон, защото повече няма да има такива символични цени, щото руснаците вече няма да субсидират западни икономики които слугуват на хамерианците, които пък правят мизерии щото искат да отслабят русия.... за това сега като големи гъзари ще плащаме 100+ процента за хамерикански газ, и без заробващи договори (вервай ми) нали сме големата работа сега
|
| Вто Окт 24, 2023 5:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
И така баш не е, но няма значение. Не защитавам Лукойл а като цяло не ми допада отношението към бизнеса. Тая рафинерия храни доста хора, пряко и непряко, дори никакъв данък да не плаща, ползата от нея пак е огромна. Не забравяй че покрай нея съществуват и куп други фирми, които са Български, плащат заплати и си плащат данъците в БГ. Отделно , прихода от акциз от продаваното от тях гориво също не е никак малък. Изобщо много се опростява ефекта от големия бизнес в-у обществото, аз лично бих освободил големите инвеститори от какви и да е данъци, ползите за обществото многократно превишават всеки разумен данък който биха плащали, и за разлика от данъка това не са пари които потъват в бюджета и под една или друга форма се изнасят, "усвояват" или просто затриват. Отделно с 10% данък, нали се сещаш че какъвто и данък да плащат това е нищожно спрямо останалия принос който имат, лично на мен това оплакване ми се струва несправедливо.
|
| Вто Окт 24, 2023 6:09 pm |
|
 |
|
HCL
|
Саксонката силициева долина така я направиха. Огромни данъчни облекчения за GF, Bosch, Siemens, TSMC, Intel ги изтърваха, стига да си направят фабриките там. В самите фабрики не работи кои знае колко народ, обаче около тях се изгради инфраструктура от няколко хиляди фирми подизпълнители...
|
| Вто Окт 24, 2023 6:17 pm |
|
 |
|
velio
|
 |  |  |  | ToHu написа: И така баш не е, но няма значение. Не защитавам Лукойл а като цяло не ми допада отношението към бизнеса. Тая рафинерия храни доста хора, пряко и непряко, дори никакъв данък да не плаща, ползата от нея пак е огромна. Не забравяй че покрай нея съществуват и куп други фирми, които са Български, плащат заплати и си плащат данъците в БГ. Отделно , прихода от акциз от продаваното от тях гориво също не е никак малък. Изобщо много се опростява ефекта от големия бизнес в-у обществото, аз лично бих освободил големите инвеститори от какви и да е данъци, ползите за обществото многократно превишават всеки разумен данък който биха плащали, и за разлика от данъка това не са пари които потъват в бюджета и под една или друга форма се изнасят, "усвояват" или просто затриват. Отделно с 10% данък, нали се сещаш че какъвто и данък да плащат това е нищожно спрямо останалия принос който имат, лично на мен това оплакване ми се струва несправедливо. |  |  |  |  |
Ами аз не мисля така. Хубаво, движат се някакви пари, някакви хора вземат заплати, някакви фирми получават печалба наоколо. Съгласен съм. Ама това всичкото го плаща потребителя, не идва от космоса. И ако печалбата изцяло отива в Русия, вместо да се връща част от нея в БГ, за мен е чист минус. Това са пари взети от БГ потребител и дадени на друга държава. Сега си престави това което каза ти, със всичките му там орбитиращи фирми и хора, но с тая разлика че данъка се плаща в БГ. Кое според теб е по-добре? Печалбата изцяло да отива в собственика + чужда държава или част от нея да си остава в БГ. Т.е. алтернативата на това което казваш ти не е Лукойл да се затрие, а просто да си плаща данъка печалба в БГ. За мен парите от печалбата в момента се движат така - БГ клиент -> Лукойл -> Чужбина. Казвам печалба, не приходи! Т.е. изключвам заплати, текущи разходи и т.н. Така че борбата за данъците си е напълно резонна. Същото е и с големите вериги - заплати и т.н. добре, ама тия заплати ги плащат българските потребители. Т.е. нетно накрая от БГ излизат пари, вместо да влизат. С данък печалба поне част от тия излизащи пари остават за бюджета и евентуално могат да послужат за нещо. И не казвай че се потъват в нечии добове, щото те и сега потъват, ама държавата не може да работи без пари. Като й вземеш парите, какво очакваш да се случи? Някой олигарх да дойде да оправи пътищата, услугите, институциите, да им плати заплатите и т.н.?
|
| Вто Окт 24, 2023 7:40 pm |
|
 |
|
velio
|
Това е супер. Ама прави разлика. На тия технологични компании голяма част от клиентите са извън САЩ. Т.е. държавата е на далавера тия компании да работят и да имат печалба. Щото заплатите на тия хора се плащат от крайния клиент, който в голямата си част е в чужбина. При нас е обратното - когато Лукойл и чуждите вериги работят, България е на загуба. От нея излизат пари. Заплатите, че и печалбата на тия компании се плащат от БГ клиенти. Ако фирмата работеше за износ, тогава е друго. Ама те работят приоритетно с крайни клиенти от БГ.
|
| Вто Окт 24, 2023 7:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами на потребителят му трябва стока, ето ти ги 3 варианта : 1 - горивото си го внасяме, потревбителя плаща колкото и сега, държавата не получава почти нищо, ако гледаме конкретно 2021 60 млн от заплати не влизат в икономиката, още 20 млн от осигуровки, заплати и платени данъци не влизат в бюджета, и поне още 30-40 млн ако не и повече не влизат в икономиката от това че изчезва лукойл като клиент на местният бизнес, или най-общо в икономиката няма да влязат поне едни 100 млн, и бюджета се ощетява пряко с 20 млн без да смятаме тов акеото тези 100 млн биха генерирали като бюджетни постъпления. 2 - Текущата ситуация, имаш 100 млн които директно влизат в икономиката, 20 млн директно в бюджета, плюс постъпленията от тия 100 млн. 3 - Лукойл декларира някаква по-голяма печалба, неясно каква защото аз лично не мога да кажа дали тов акоето плащат наистина е занижено или не е. На 700 млн приходи колко според теб е изнесената печалба, 100 млн ? Това са още 10 млн към бюджета, но на фона на всички други приходи за икономиката какво променя това, и как се отразява, още 5-10% .. евентуално. Ако прегледаш финансовия отчет ще видиш защо им е малка печалбата, и това е нещо съвсем нормално. Не знам защо всички си мислят, че рафинериите работят с някаква огромна печалба, това изобщо не е така. Сега примерно гледам статистика за САЩ за 2021 средно печалбата е $10 на барел, при $70 цена, или малко над 10%, като това е много груб показател, та каква мислиш е реалната печалба на Лукойл. А като отчетеш амортизации и вс. останали разходи тя намалява още повече. У нас има едно грешно схващане относно това какъв е размера на печалбите в индустрията, всички си представят че някой прави по 100-150% печалба, което е много грешно, от там и мнго грешни разбирания кой колко печели и кой колко данъци трябва да плаща. Също хората забравят, че всеки бизнес има разходи, а кто говорим за производство това са постоянни разходи. Амортизацията не е нещо фиктивно, тя е нещо реално, и особенно в нефт и газ индустриите това е доста сериозен разход, и много често данъчно подценен, тъй като за някои машини счетоводната амортизация не съвпада с физическата такава, и то в ущърб на производителя.
|
| Вто Окт 24, 2023 7:57 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3180 Местоположение: Пловдив
|
Пълен запис от срещата на правителството с протестиращите миньори и енергетициЯвно съм го проспал този запис, а е излязал преди 11 дена. Не съм го гледал още и нямам мнение по въпроса, но е добре, че най-накрая излезе за да видим какво точно се е случило, за какво стаява дума и за какво е говорено.
|
| Сря Окт 25, 2023 2:54 pm |
|
|