|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:23 pm
Икономическото ни дередже ?
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
и като почне да ми пука за бедните сигурно болестта ще ми мине? да бе, сигурно, особено ако е по коледа може и да стане. ако на никого не му пукаше за бедните, щеше да има технически перфектно здравеопазване, верно, не за всеки, но щеше да е на висота, както са на висота маловажните и вредните отрасли. обаче не, на добричките хора това им изглежда недопустимо. не можело то като се разболее 70 годишна баба, да я оставим да пукне като куче, нищо че след 2 години така или иначе ще умре и без това. затова трябвало система за подпомагане, нали за това сме хора все пак, трябвало здравна каса, трябвало джипита, трябвало контрол над цените на лекарствата, трябвало законово регулиране и не знам си кво още. и кво накрая? в момента дори и да имаш пари, спокойно може да си пукнеш заради общата некадърност и неразбория която цари в сектора. майкъл крайтън казва (с един от героите си) - умния бизнесмен инвестира в забавленията, само глупаците се занимават с медицина. и за това трябва да благодарим на вас, добричките, дето все ви е жал за бедните и все несправедливи ви се виждат нещата.
|
| Съб Окт 27, 2007 12:15 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нямах предвид точно бедните. в съвременния свят бедни са тези, които не искат да работят. или са се родили в семейство на бедни. нашите родители не са бедни. ограбени са. и ние сме такива.
според мен, единственото по-добро нещо от получаването на подарък е даването му. но няма да влизам в полемика на тази тема.
критерия ти за 70-годишната баба е странен, най-малкото.
къде е разковничето, къде е границата?
ако разбереш, че 7-годишнатата ти щерка има левкимия и трябва да избереш или трансплантация на костен мозък или жилището в което живееш? ще си кажеш ли: "абе и без това е още дете, не е разбрало нищо, по-добре да си остана в топлото жилище, отколкото с дете на ръце и на улицата". или ако разбереш, че сина ти се друса с хероин на 14? "по-добре да се друса и да си умре в мъглата на опиятите, така и няма да разбере нищо от живота". или 40-годишнатата ти съприга, майка на трите ти деца установи, че бучката в гърдата й е рак и има още 6 месеца "абе майната и на таз стара чанта, да мре. ще си намеря друга с по-стегнати гърди и дупе. и без друго ми е писнало от нея"
въпреки, че крайтън (малкото му име е джон, майкъл е по баща) съм го изчел всичкия, не го харесвам твърде. много "американски" ми идва. винаги като затворя негова книга и ми тежи няколко дена от написаното между редовете. иначе е прав (като типичен янки) - бизнесмена трябва да инвестира в забавления..., хазарт, наркотици, проституция. иначе няма да е бизнесмен. да, мъжете правят пари, но не парите правят мъжа
|
| Съб Окт 27, 2007 2:21 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Дедо, всекидневно съм в болници. Нагледал съм се на такива неща че...
И трябва да ти кажа че гледката на страдащо дете е 100 пъти по потресаваща от гледката на пенсионер дрънкащ с празна тенджера по улицата. Поради тая причина съм склонен да отделя 10% от дохода ми за благотворителност, но получавам киселини в стомаха при гледката на пенсионер дрънкащ с тенджера. А гледката на тълпи хипохондрични пенсионери тълпящи се пред лекарския кабинет (щото вече ще е съвсем без пари) е тотално гадна. Особенно ако там някъде чакаш и ти защото детето ти е болно, а шефа ти намалява надницата понеже закъсняваш за работа.
Не смесвайте двете неща - нямат нищо общо. Не ми извъртайте думите (най вече Lupus). Не съм казал да оставим обществото на самотек.
Развивам си тезата за последно и млъквам, защото просто няма смисъл, явно мисленето ми е прекалено брутално за вашите морални ценности.
Сегашните пенсионери са градили едно общество което се оказа ялово. Кой, защо, как им е наредил да го градят е друг въпрос. Не давайте примери с Чехия и Унгария - тези две страни никога не са изпадали толкова ниско колкото нашето ниво. И точно поради тази причина сега са много по напред с материала. Чехите никога не са си затривали напълно частното земеделие, частната собственост. В БГ по селата в кооперациите е влизано насилствено, като насилниците не са били Сталин или Чърчил - били са съселяни на нашите.
Репресивния апарат в БГ е бил изграден на принципа на топенето, доносите и самопреследването вътре в обществото. Не ми обяснявайте че са дошли лошите чичковци и са набутали насила добрия български народ в калта. Народа сам се е набутвал и то с удовлствие. А тези които са вдигали глас против това - същия тоя народ ги е унищожавал. Тия доносници дето сега излизат не са спуснати отгоре - те са автентични представители на българското племе. В лагерите се е влизало защото брат е топял брата, а не защото Тодор Живков е ходил по къщите да слуша кой разправя вицове. Да баща ми е слушал ББС с глава завряна в радиото, не защото е било забранено, а защото го е било страх да не го натопи съседа ако го чуе. Знаете ли какво ми е разказвал баща ми - той лично е пускал невалидни бюлетини по "гласуванията" тогава. Понеже е имал приятел на когото е имал доверие в "избирателните комисии" се е поинтересувал - абе има ли и други като него, има ли невалидни бюлетини. Даже и тогава тъманата стаичка си е била тъмна стаичка (така или иначе нищо не е зависило от нея). Отговора е бил - не хората си пускат каквото им кажат. Добре де защо - ясно е че няма да промениш системата, но защо правиш компромис с разбиранията си. Отговора: явно - разбиранията им са били такива, те са харесвали системата такава каквото е. Или ги е било страх от сенките им. Или просто са си били едни овце. Еднакво лошо.
Когато Чехи и Унгарци са се опитвали да се измъкнат от калта - нашите са ходили да ги връщат с танковете в правия път. Затова сега чехи и унгарци се движат 20 години пред нас. Просто и елементарно е, те имат мислене и самосъзнание което българина няма и едва ли ще има в скоро време. И за това не са виновни Сталин и Чърчил. За това са виновни българските гени - затова са виновни самите българи. Да обвиняваш висшите сили е просто проява на страх и тесногръдие.
А всичко това се е случило по времето на сегашните пенсионери. Ако бях на тяхно място, аз може би щях да действам като тях - аз не съм велико - морален човек. Но все си мисля че бих запазил достйнство и не бих ревал и не бих се оплаквал сега. Най вече заради самия мен - срам ще ме е. По същата причина ако старините ми са обречени на глад и мизерия, поради тъпотията на мойто поколение, няма да тропам с тенджерата на главата на внуците си и да ги обвинявам че съм гладен. Те не са виновни с нищо за мойта тъпота. Това в случай че съм с разсъдака си тогава - ако съм изкукал колкото тия с тенджерите - застреляйте ме.
Повтарям още веднъж - не казвам че пенсионерите живеят охолно. Не казвам че пенсиите им са високи. Да ниски си, да те са гладни. Казвам единствено и просто, че те носят голямата вина за състоянието си. Под те разбирам цялото им поколение. Да системата е била такава - но е била такава, защото те са позволили да е таква. Те са желали тя да е такава. Те са повярвали че тази система може да има добро бъдеще. Да, те са сбъркали. Вината си е чисто тяхна.
Не казвам, че не трябва да има пенсионна система. Не казвам че не трябва да уважаваме по-старите поколения.
Но казвам че България трябва да инвестира повече в бъдещето си, даже и това да е за сметка на миналото и. Иначе нямаме шанс да оцелеем. Миналото ни тежи (1 млад на три пенсии). Да вярно не можем да изхвърлим товара (НИКЪДЕ НЕ СЪМ ГО ТВЪРДЯЛ). Но когато товара седи отгоре ми и ми дрънка с тендежерата на главата - ей богу, може и да се отърся най-накрая. И може да не ми стане мъчно.
Явно това което мисля не се харесва на болшинството от хората. Така да е, не ми пука особенно. Ако ще говорим по темата - по добре да е защо пенсионната система е тотално сбъркана в сегашния си вид и защо заради дълга към предишното поколение, тя обрича на мизерия и следващите.
И защо на предишните полоения чиято вина изложих горе, се дава възможност да съсисипват с избора си бъдещето на мойте внуци. Да се въведе възрастова граница за гласуване - това сигурно ти се струва още по цинично, а Лупус?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Съб Окт 27, 2007 3:55 pm, променена общо 5 пъти
|
| Съб Окт 27, 2007 3:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Аз мисля че zaphod не заслужава да бъде изяден с парцалите
Човекът има мнение и не го крие, това заслужава уважение. За съжаление много хора в това число и много от тези на власт мислят като него, но говорят сладко-сладко съвсем различни неща.
Егоизмът е съвсем човешка черта. Всеки я има, въпросът е доколко я осъзнава, защото нещата са далеч по-сложни. Да мислиш за себе си, не е лошо нещо!
Лошо нещо е само когато човек изпадне в крайност. Едната крайност е когато човек мисли само за другите, но човек който не може да мисли за себе си, не може да мисли и за другите!
Другата крайност е да мислиш само за себе си и да твърдиш че не бива да се мисли за другите. Това да мислиш и за другите означава че мислиш за себе си. Като не мислиш изобщо за другите значи не мислиш достатъчно за себе си.
|
| Съб Окт 27, 2007 3:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Цецо, нещата са такива каквито са... Въпросът е какво ще промениш като се ядосваш когато видиш пенсионери да чукат по улицата?
Не се ядосвай! Ами ако си суеверен потърси дърво и чукни ти да не се окажеш на тяхното място един ден!
Ако не си суверен, помисли какво може да се промени, защото пак ти казвам, нашето поколение носи същите гени и правим същите грешки като родителите си!
Начинът по който се "реформира" и социална система, и здравеопазване и образование и какво ли не докъде мислиш че ще ни доведе? Дай боже, аз и ти да не зависим от пенсии и от държавни боници, ама аз не съм религиозен...
едит: Забрави пенсионерите... прочети това:
http://www.capital.bg/show.php?storyid=391421
|
| Съб Окт 27, 2007 3:34 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е какво да му гледам на това. То беше ясно. Даже е прекалено добре.
Аз чисто сърдечно си признавам, че очаквах от това правителство да ми увеличи данъците, защото според болшинството от тъпоглавия български народ аз съм богаташ. Т.е имам наглостта да изкарвам хиляда лева, докато "народеца мизерствал". Това съм го чувал от хора от народеца, не си го измислям.
И понеже соц. правителствата обичат да се харесват на народеца с мерки срещу такива като мен - очаквах да ме тресне с брадвата откъм кръста.
Ако трябва да съм честен аз даже и при тия "данъчни облекчения" ще съм на кяр, вече ти го казах. Няма да се учудя ако до нова година и тоя "проекто бюджет" се промени в посока страховете ми от началото на мандата. Но не ми пука особенно, аз засебе си съм взел твърдото решение, да редуцирам сериозно постъпленията си към общото благо и да се сръдоточа малко повече върху благото на хората които зависят от мен. Т.е. ще изсивея доколкото е безопасно, а ако стане опасно, врата е отворена, патриотизма ми никога не е бил на висота.
Иначе да поговорим в цифри.
какво е +:
- плоския данък. Колкото и го изродяват с останалите мерки, той си опростява системата. За мен плоския данък е справедливата система на облагане. И тук не търпя корекция. Ама видиш ли незаконно забогатялите се облагодетелствали. Да такае. Но иначе какво правим с законно "забогатялите" - кучета ги яли. Не е работа на данъчната система да гони незаконно забогатялите - има си други органи за тая работа.
- намалиха осигурителната брадва с мъничко (това с задна дата).
- ще се сложи малко повече справедливост като се редуцира авантата за "признатите разходи", нещо което трябва да отпадне тотално, ама... и редуцирането му е нещо. Не че това е кой знае какъв приход/разход на бюджета, просто е дразнещо съществуването на подобни "привилегии" само за определена прослойка и дране на останалите.
-отпада минималния необлагаем доход - едно безмислено усложняване на системата по малко.
какво е -:
1. Качването на максималния осигурителен праг - безспорен - за мен. Народеца ще е щастлив - ще ме скубят повече, мен гадния капиталист. Абе бих бил съгласен АКО нямаше таван за пенсиите и осигурителната ни система не беше просто една черна дупка покрита с бялото платно на солидарността. Сега положението - държавата ми взима, а когато аз имам нужда - ще ми даде колкото тя реши и когато тя реши. Да го духа.
2. 15% ДОД за ЕТ. Тъпотия. Ще станем държава от ООД-та.
3. Качването на акцизите - искам евтин бензин. Да ама не, вече си избрахме да сме в клуба на богатите еколози. Имаме норми за гонене. По същество акцизите щяха да се вдигнат при всички положения - това е (-) на който не съм се надявал да отпадне. Сега дали ще вдигнат цигарите с 2х20% за две години или веднъж с 40% ми е през оная работа - по 5 кинта да стане фаса - все ми е тая.
Има някой мерки дето не знам дали са (+) или (-). Например качването на минималната заплата и минималния праг за осигуровки си е добре за изсветляване на икономиката. Да ама много от таксите и вземанията на държавата са вързани за тия числа - тези неща също ще скочат.
Абе както ти казах в БГ имаме следните дадености:
1. Социалистическо правителство.
2. Членуваме в клуба на данъчните мазохисти.
3. Народа е оглупяло ляво настроено стадо.
При тия три дадености - тия данъчни реформи са си ок, ако въобще се осъществи. Аз лично очаквах да вървим надолу по отношение на данъчната ни система. Тия "промени" не са промени, което си е относително посока нагоре базирано на мойта прогноза.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Окт 27, 2007 4:27 pm |
|
 |
|
zaphod
|
аз пак не разбирам, като ми пука за чуждите деца, моето ще бъде ли защитено магически срещу левкимия? и добричките като става по тяхному и като имаме социална политика, да не би децата да са спрели да мрат от левкимия? всъщност тук въпроса въобще не е добричките алтруисти срещу лоши егоисти. въпроса е работещи срещу неработещи решения. а решенията продиктувани от състрадание и доброта са гарантирано неработещи, колкото и да се опитват ефтинките американски филми да пробутат обратната идея.
|
| Съб Окт 27, 2007 5:01 pm |
|
 |
|
zaphod
|
за съжаление това далеч не е така както казваш. ако мислеха като мене щеше да е много добре и нямаше да има здравна каса, но има.
|
| Съб Окт 27, 2007 5:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Още ли мислиш че това е соц. правителство? Ти си непоправим оптимист
Това дори не прилича на тези които ни управляваха през 89г. По стечение на обстоятелствата познавам човек от когото са зависили тогава промените, горкия човечец наистина е вярвал че това което правят е за добро и е действал по съвест...
Действията на сегашните нямат нищо общо със съвестта им, ако изобщо имат такава! Това което правят си чиста проба демагогия и ЛЪЖА. Всичко е една огрома и опашата лъжа...
Изобщо не ми се коментират цифрите, те казват едни, пишат други, а на практика са трети. Лъжа, лъжа и то съвсем плоска лъжа... Не знам защо тоя народ така обича да го лъжат. То поне да го лъжеха за добро, а пък то... Не ми се мисли ако продължи тая "политика" докъде ще стигне! Майтап, майтап... ама ако видиш някъде тендержи на промоция - купувай, че когато станем пенсионери може дори да няма с какво да дрънкаме по площадите
Какво да коментираме цифрите? Да виждаш наляне на данъчната тежест? Не, няма такова нещо - държавата ще те скубе повече и повече... И то за какво? Да виждаш повишение на пенсии? здравеопазване? образование?
За сметка на това виждам че военните разходи от 2% скачат на 5% от БВП. ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ НЯМА ДЪРЖАВА В НАТО КОЯТО ДА ОТДЕЛЯ ТАКЪВ ПРОЦЕНТ ?????
Ти съгласен ли си 5% от БВП да отива за курвети - реално това са 15% от данъците ни??
Виж за какво се харчат парите ни:
15% за военни, още около 15% се замразяват (субсидираме мол-ове). За социална политика отиват едва 30-35% от данъците ни, ама те отиват в министерства, каси, фондове, обществени поръчки и какво ли не... В крайна сметка 3/4 от парите които плащаме просто ПОТЪВАТ някъде... Какво значение има дали ще ти вдигнат или намалят данъка с 5%?
Това не е социализъм, това не е капитализъм, това е лъжа, измама и некадърност! Дано следващите да не са такива кретени!
|
| Съб Окт 27, 2007 5:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Кое те кара да мислиш че здравната каса не е направена заради някоя егоистична цел?
Виж ако ти беше единственият егоист в тази държава, всичко щеше да е много добре 
|
| Съб Окт 27, 2007 6:08 pm |
|
 |
|
zaphod
|
какво значение има каква е целта? важното е какво е предназначението, а то е хората да си помагат един на друг. е, помагайте си сега.
|
| Съб Окт 27, 2007 6:15 pm |
|
 |
|
Цецо
|
- Това правителство не е соц. правителство. Знаеш мнението ми за соц. представката.
- Да, не ми приличат на ония от 89 - дано наистина да не са.
- Съвест? Че те всички са оперирани от съвест. Чудно е само защо си изненадан.
- Народа не обича да го лъжат. Народа просто е достатъчно тъп за да не разбира че го лъжат. Едва ли някога ще поумнее. Няма да тропам с тенджерата, безмислено е.
- Не виждам намаляване на данъчната тежест. Не виждам и сериозно увеличение (поне що се отнася до моя джоб).
- Перата на бюджета няма какво да ги коментираме - аз също не съм съгласен с разпределението. Абсолютно съм наясно с огромния процент разход за отбрана и сигурност и съм категорично против.
- На мен ми пука дали данъка ми ще е с 5% по висок или по нисък. Защото аз за разлика от теб гледам на данъците просто като загуба. Да те са загуба и твоя пост го доказва. Затова 5% по малко загуба е 5% печалба за мен. Аз няма да дам тези 5% за фуражки. Аз ще ги дам за здраве и образование. Погледни го така - аз използвам по рационално средствата, така че колкото по голям процент се разпределя от мен, толкова по добре. Това е мойта философия. А дали ако повече хора са на мойта философия, няма да е по добре от сегашното солидарно - социално крадене?
- Да това не е капитализъм. Това не е социализъм. Това е българския модел на управление - създаден от българи, избран от българи, управляван от българи и изпълняван от българи. Това е то - България.
Знаеш ли какво ще стане ако дойде умен човек, който да съкрати разходите за отбрана и да ги разхвърля за образование. Веднага ще излезе някой манипулатор, който ще извади от 10 кладенеца вода за да ни убеди, че около нас точат ножовете и ТЪПИЯ и ПРОСТ българин ще почне да реве на умряло за съсипаната ни армийка. Аз съм за съкращаване на военните разходи с 90% повярвай ми.
Да политиците ни са изедници, гадняри, кръпойци и каквото още се сетиш. Но тези твари виреят единствено и само когато имат хранителна среда - прост и овчи народ който да успяват да манипулират. Е?
Не оставай с впечатлението, че аз харесвам текущото положение. Просто съм на нивото - абе и по зле може да е, и много по лошо съм преживял. За мое най-голямо съжаление - това е положението в момента. Въпроса е - колко ще е дълъг момента? Колко време трябва на българина да еволюира? А дали въобще е възможно това? А дали учителската стачка е еволюция или просто опитна манипулация върху овчото племе? Кофти въпроси а?
|
| Съб Окт 27, 2007 6:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Със сигурност не са... Въпреки масовото схващане че старите комунисти са ни ограбили и сега са богати капиталисти, истината е че повечето сега са като църковни мишки. Напълно заслужено разбира се... Сгрешили са много неща и едва ли заслужават нещо повече. Но мисълта ми беше че тяхните грешки са несъзнателни (не че това може да ни направи по-щастливи)... Сегашните политици мисля че са наясно какво правят и защо го правят, т.е. грешките им далеч не са случайни... Сори, не исках да кажа че не ти пука... Просто предполагам че би се съгласил да плащаш 5% повече ако знаеше че отиват за добро, както и едва ли би се зарадвал ако ти намалят 5% за сметка на премахване на здравеопазване и образование. В тоя смисъл важно е не колко ще ти вземат или дадат на теб, а какво ще направят с парите, защото и ти и аз ще преживеем 5%... Нещата не се решават с крайности. По принцип да - ако всеки от нас си изразходва сам приходите ще се получи по-висока ефективност. Има надежда да постигнем по-добър икономически растеж и т.н. Това е единия вариант - по-малко неефективна държава и повече ефективен Цецо. Този вариант изглежда по-добър от обратното. Подчертавам изглежда понеже ако се изпадне в крайности и съвсем се затрият образование и здравеопазване после може да се окаже проблем да се възстановят дори с мноооого пари. Има и други варианти - пак ще спомена Стамболов. Т.е. по-ефективна държава и пак толкова ефективен Цецо. Не е много очевидно, но повярвай ми една ефективна държава е по-добра от отделни единици. Най-малкото защото по-лесно се вземат решения и по-лесно се реагира. Примерно ако трябва да си завладеем петролен кладенец една ефективна държава веднага може да си прати войската, докато 7 милиона цецовци колкото и ефективни да са, докато се разберат кой да грабне пушката някой вече ще е пресушил кладенеца... Но и Стамболовия вариант се е провалил... Затова казвам че не е добре с крайности - трябва да има балансирано развитие, не можем да изпреварим съдбата си  Иначе да, малко повече пари за Цецо и по-малко за скапаната държава е по-добре. Но малко! Щото скапаната ни държава, колкото и да е скапана не може да я затворим. И тъй като можем само малко да променим разпределението държава-цецо, това няма да реши проблема, нали? Спорно е малко... За много от нещата сме зависими. Но и много неща наистина зависят от нас. И ако в момента някои неща ни се натрапват и от вън, това в голяма степен е защото ние го позволяваме. Но си прав де... отговорността е повече наша - българска. знам!
По малко от всичко... Истината е че почти нищо няма да се промени - реформата си остава в далечно бъдеще, освен ако това че учителите трябва да докладват на директора колко частни уроци дават го смяташ за реформа...
Заплатите реално няма да се вдигнат кой знае колко. Даскалите се надяват, но в крайна сметка парите за образование намаляват.
Не знам дали ще има "нещо" или "нищо" няма което да се промени заради стачката. Но според мен по-важно е какво ще остане в нашите глави. Дали ще повярваме че може да променим "нещо" колкото и "нищожно" да е то. Или ще се отчаем че нищо не можем да променим....
|
| Съб Окт 27, 2007 7:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Дали е това? Щото хората според мен могат да си помагат и без да дават комисионни на разни каси... ама комисионни без каси е малко по-трудно 
|
| Съб Окт 27, 2007 7:57 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А не е ли по добре хората да си дават парите в "разни" каси от малко по пазарен тип. Дали един частен фонд няма да ме осигурява по-добре от сегашното социално-солидарно безумие?
|
| Пон Окт 29, 2007 9:40 am |
|
|