|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:42 pm
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
 Ами да Ганьо е и бизнесмен, работодател. Дори плаща по 800 л'еа заплати. "Селски бек" както един градски го описа в една друга тема. И много рискува. Толкова рискува, че ако го болеше, колкото рискуваше щеше да умре в страшни мъки. И не е спрял да мрънка, че не може да намери читави работници. Че образователната система не му дава кадри, че кадрите искат все по 1000 л'еа заплати и прочие. И на всичкото отгоре постоянно му мрънкат. А той как ги изкарва тези пари само той си знае. Но нали има як задник справя се. Какъв ти изедник Ганьо е герой.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Нед Май 27, 2018 9:26 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Я и голямата международна БОГАТА фирма оценила гения на Пифа на смешните 2000лв. заплата. И кво стана са? Аз, Тони и местните мутри ли са виновни? Що някой в БГ взимат и добри заплати, а други все са недооценени?
Пифа има познат в Бърно дето цъкал на машина за 1600лв. Ама вероятно човека цъка и не разсъждава. Производителност. Пифе, съвет, пробвай да не разсъждаваш. При мен ако си, над 800лв. няма да мръднеш, докато не се откажеш от тоя вреден навик.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Май 28, 2018 8:35 am |
|
 |
|
Pif
|
Цецо, аз взимам пари за мислене не за мърдане и немърдане. Вчера изкарах 200 лв за час. Миналата седмица хилядарка за ден. Другата пак ме чака подобно. На теб щом ти трябва някой "да не мърда" взимаш някой който не мърда и готово. Само дето искаш хем да не мърда ама и да мисли. Такова животно още не се е пръкнало. Дали ще платиш 5 на месец на мен и продукта ще ти стане за 2 месеца от първа ревизия или ще платиш на някой "немърдащ" по 800 лв и продукта ще стане за година след 7-мата ревизия си е лично твой избор. Ако ти тази година можеш да продадеш само 1 продукт е много ясно, че не ти трябвам защото останалите 10 месеца нямаш какво да ме правиш. Тука опираме до твойте способности на търговец и мениджер. Ти си решил, че като търговец можеш да осигуриш на работника 800 лв - следователно ти трябва такъв работник.
|
| Пон Май 28, 2018 10:53 am |
|
 |
|
Цецо
|
Вади по 200лв. на час 1000 на седмица и орева орталъка, че в БГ се плащало зле???
Явно на теб поне ти се плаща добре. Щом и 50лв. на ден за храна вадиш, аз с толкова цялото семейство си храня.
Няма какво да те мислим, построил си комунизма.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Май 28, 2018 12:41 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Pif-е, Цецо май има в предид нещо съвсем различно - не иска дървени философи дето като им каже нещо започват да му се обясняват, че то не се прави така - иска някой който да направи каквото му се каже - наясно е, че може да бърка понякога но е и наясно, че това си е за негова сметка. Аз самият не го умея това, да си затварям устата като виждам, че нещо не е наред - питам до дупка докато не ми се изясни - повярвай ми, това може да подлуди началството - затова и не ставам за работа на заплата. И да давам заплати не ставам. Въобще за какво ли ставам и аз ... 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Май 28, 2018 12:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Цецо, ние сме виновни, и ако лили не беше толкова млада сигурно и за динозаврите щяхме да сме виновни но на всички е известно че са изчезнали след концерт на лили, разправят собсвтенозъбно са си прегризвали къде що вени имат, аз съм малък и не съм бил още излюпен, Дедо може да има повече инфо. А иначе, ами то ако гледаш само в предните дворове всичко е лъскаво и спретнато, то и София изглежда така от пръв поглед, тогава какво мрънкате всички, не сме по-зле, дори сме по-добре от цяла Европа. Естествено че задните дворове ще гледаш, нали 80% от населението живее точно в задния двор, но то това не се вижда по новините, филмите или на екскурзии. А това да изпълняваш нареждания дори когато ти се струва че са грешни е едно от най-цените качества които Българския гений обаче не може да оцени и осмисли. Тук едно бивше СЕО на една от най-големите застрахователни компании ми обяснява точно по този повод, без значение на какво ниво си, повече от два пъти недей да спориш с пряк началник дори да ти казва да правиш нещо очевидно грешно. Ама то това най-добре се учи в армията, пусто няма вече казарма, а то и като имаше повечето поделения бяха за екскурзианти. Аз лично за това уволнявам, не от първия път, а и обикновено обяснявам защо искам нещо да бъде свършено по такъв начин, но понякога нито имам време, нито пък имам желание, а и по някога просто не е работа на този който го изпълнява. В тази фирма със сейфтито служителите съм ги научил, каквото им се даде и каже това правят, без значение дали им е казано да вържат захранването на обратно или акумулатора да го вържат в контакта, и да ти кажа от както работят по тоя начин имам много по-малко проблеми. И като цяло навсякъде е така, не се бъркам на софт.девелопъри защото считам че те си знаят работата по-добре от мен, но пък ако е до концепция има само един човек на който мога да му поверя той да реши как да действа, в повечето случаи концепцията им се дава, но естествено се обсъжда и се изслушват всички коментари.
|
| Вто Май 29, 2018 2:32 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Да де, ама от 3000 човека 100 българина .. ако беше обратното повярвай пари за хляб нямаше да имат и щеше да е мрънкане до припадък. каквото и да си говорим, боклука си е боклук, Българите са такива пък кой каквото ще да ми разправя. Хич не ме кефи да го пиша но това са фактите. Като бях млад , зелен и надъхан ненавиждах турци, цигани и всякакви подобни, за много от тях нещата все още са така, но турците са хора които работят, не мрънкат, не се оплакват, не си търсят оправдания. Ако зависи от мен сигурно и тях бих затрил, но с малката разлика че тях ги уважавам, това не важи за Българите, много Българи бих затрил без грам уважение, наистина сме боклуци пък който каквото иска да говори. Истината е че от цялата държава не знам дали има и 10% читави Българи, аз не се слагам в тия 10%, защото не всичко се свежда до работливост и това да си държиш на думата, не се имам за читав човек, но и не ми пука много, и знам че почти всички са така.
|
| Вто Май 29, 2018 5:54 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Това за оспорването на нареждания е сложно - общо взето е въпрос на авторитет и доверие. Като смятам, че нещо е грешно или не съм го разбрал добре - питам. Като ми обясни някой 2-3 пъти как не съм съобразил за това и онова повече не питам - явно човека си разбира повече от работата от мен. И обратно де, като ме накара 2-3 пъти да правя глупости не му давам повече шансове. Предполагам, че и при останалите колеги е горе долу същото положение - нюанса тука е да се направи разлика с мрънкала и лаладжии които на всяко нещо което ги накарат започват да философстват вместо да си вършат работата.
И така стигаме до момента, че в повечето случаи човек постигнал успех в живота обикновенно си го е заслужил и изработил - всички които вкарват под един знаменател всеки по богат от тях, че е крадец и измамник трябва добре да се замислят. Не, че няма богати крадци и измамници - но такива общо взето не се задържат дълго с парите, успеха си, че и с живота си. И тука ни е проблема в България, че комунистите за 50 години затриха потомествените богаташи и сега не го знаеш кадърен ли е или е крадец ... да си богат се учи с поколения, трудно се става за един живот - пари се печелят, ама и лесно се харчат - трудното е да си научиш поколенията да не прахосват каквото си им оставил ами да трупат отгоре.
|
| Вто Май 29, 2018 9:09 am |
|
 |
|
Цецо
|
Турчин да мрънка и да се оплаква някой чувал ли е? Аз лично не. Тука не съм съгласен - с работа богат не се става (в общия случай). Удоволетворение да, приличен живот - може би. Богат в смисъла да имаш излишно много - няма как. Парите имат някой уникални свойства и едно от тях е да се струпват на едно място. Всички които са забогатяли много са го направили рязко в период до не повече от 10 години. Затова тръгвайки от "нулата", ако искаш да забогатееш - трябва да "работиш" с парите на другите. И трябва да направиш доста компромиси с чистата си съвест, няма как...
Последна промяна Цецо на Вто Май 29, 2018 9:19 am, променена общо 1 път
|
| Вто Май 29, 2018 9:11 am |
|
 |
|
Pif
|
Палавров, честно изкараните пари не се хвърлят. По това можеш да разбереш кой е богаташ и кой крадец. Познавам и от двата вида. Личи си от километри. В БГ богаташите няма да ги видиш с лъскави коли правещи се на безсмъртни. Такива са само крадците и наследствените крадци.
Тони, изпълняването на заповеди дори и неправилни е част от бизнеса. Ти може да искаш да взривиш инсталацията за да изкараш повече пари от клиента и затова караш работника да пъхне акумулатора в контакта. Работника е мислещо същество и има право да реши дали да участва в измамата с което фирмата ще спечели пари или да бъде увиолнен защото смята, че шефа му върши нещо некоректно или иска от него нещо неправилно. На мен също много пъти са ми поставяли такива задачи. Когато е от незнание и его на шефа - след първото осиране шефа се научава първо да пита после да издава заповеди. Когато целта е изкарване на повече пари чрез заблуда на клиента или нещо друго - просто не участвам. Назначавайте си роботи, глупаци, войници, каквито искате да ви взривяват акумулаторите на обратно и да си изкарвате парите. Точно същото като предишните ми шефове дето продаваха празни дискове на държавата за по 500к евра.
Цецо, установихме, че ти ми даваш 800 лв заплата. Сотаджийските фирми дават 1.5к за опъване на кабели. Ако можеш да вържеш и пуснеш камери, да настроиш ДВР и централа - скачаш на 2к. Сега въпроса е защо да работя за теб и да си блъскам главата и вадя очите за 800 лв като опъването на кабели ми дава двойно повече. Освен това в края на работния ден главата ти е свободна, не мислиш проекта, не ти е схванат гъза от седене и не се събуждаш посреднощ да рисуваш схема дето току-що ти е скимнала по проекта. Като правя проект мозъка ми работи по темата 24 часа в денонощието. Почивката е след края на проекта. Имам приятели които са добри инженери но карат такси. Парите в таксито са повече. Аз също си изкарвам парите с други неща различни от проектиране. Оркада не съм го отварял повече от година. Ама туй е защото ти искаш много секретарки и екскурзии и не можеш да ми продадеш труда за повече от 800 лв а Тони е скръндза и смята, че никой не заслужава пари дето той ги е изкарал.
За да се развива обществото трябва работодателя не да взима голяма част от парите на малко работници а да взима малка част от парите на много работници. Като иска да е по-богат ще си разшири бизнеса и ще взима още повече работници а не да изцежда работниците до дупка и те да са на критичния минимум а работодателя да се кефи на секретарки и почивки ама за повече да няма пари. Просто каквито работниците такива и работодателите. Некадърни. Ама нали и те са лакоми като работниците - резултата е на лице. Един и същ материал от двете страни на барикадата.
|
| Вто Май 29, 2018 9:14 am |
|
 |
|
Цецо
|
Пак нищо не си схванал. Аз ти давам 800лв., защото на толкова оценявам уменията ти. Просто от много умуване и гледане в паничката на по-горния, едва ли ще успееш и толкова да избачкаш. Виж като идеш в СОТ, няма да си позволиш много да умуваш. Ще опъваш кабелите и ще мълчиш. И ще си заработиш 2тата хиляди лева. Ама там ако идеш да прекрояваш бизнес плана на шефа - силно вероятно ще ти напука кокалите и ще забравиш за тези си мераци. Аз не обичам такива методи, затова просто няма да те назнача  Иначе дали ще ти плащам 800лв. или 8000лв. е въпрос единствено на това, колко можеш да заработиш. Без да умуваш!
|
| Вто Май 29, 2018 9:24 am |
|
 |
|
Pif
|
Ти ако можеше да изкараш от труда на някой 8к щеше да си ги изкарал. 8 ще дадеш през крив макарон. Дори човека да ти носи 50 на месец. То си е до бизнес модел. А ако прекроя бизнеса на сотаджийската фирма което доведе до по-ефективна работа и повече приходи не само няма да ми строшат кокалите ами ще ми платят. Колкото и да ти е странно и непонятно.
|
| Вто Май 29, 2018 9:32 am |
|
 |
|
Цецо
|
Пробвай. Ама преди това се посъветвай с лекарите дали ще ти понесе, това не ти е плямпалника на форума. Еле пък в СОТ, дето йерархията на това кой може да дава акъл на шефа е доста стройно подредена  Ти ако имаше капацитет за подобна дейност нямаше да пишеш тия глупости по форумите, а щяха да ти плащат за експертизата. С което пак стигаме до разковничето - цигането го е казало: "като си толкоз умен, де са ти парите?".
|
| Вто Май 29, 2018 10:08 am |
|
 |
|
Pif
|
Колкото и да ти е странно точно с това си изкарвам парите. Макар и да не е в областа на сота.
|
| Вто Май 29, 2018 10:30 am |
|
 |
|
palavrov
|
Абе то това е семантика - лъженето и краденето също е работа. Скоро четох колко пари в момента те правят богат - $25М - всички под това ниво не се водят богати  По други определения пък да си богат се определя от това колко време можеш да си запазиш стандарта на живот без да се налага да работиш - по това определение богатите стават съвсем малко - какво като имаш скъпа къща и лъскава кола като всичко ти е на кредит и ако просрочиш с месец два вниските отиваш гол и бос на улицата?
|
| Вто Май 29, 2018 11:28 am |
|
|