Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Помогнете ми да се оценя :) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Помогнете ми да се оценя :)
sislog написа:
Уважаеми колеги от известно време се занимавам с контролери и скоро открих този сайт. Тъй като няма реална обкръжаваща среда със сходни интереси, немота да оценя нивото си, а към този момент това е проблем. Ще се надявам на вашата помощ за да изградя някаква представа за нивото си. За да се получи може би като за начало ще опиша на кратко работата си до сега, а след това някои ако се интересува от нещо по обширно ще конкретизирам...

В оценката на "оценителите" винаги има субективен фактор. Също така, по функционално описание на някакво устройство е трудно да се даде точен отговор дали е направено както трябва или не. Обикновено доста важни са дребните подробности около конкретната реализация. Личните пристрастия също изкривяват картинката - например, защо е с пик или защо не е с пик... :D

Моят съвет е - ако някой от проектите може да бъде публикуван в публичното пространство, публикувай го и виж какви ще са отзивите, забележките и т.н. Така ще добиеш по-реална представа, поне според мен.

Успех.

Пон Ное 21, 2011 5:32 pm
Профил
Аватар

Мнение Да се доизбъзикам:
За точността: някъде из форума бях разправял за терморегулаторите ми за аквариуми с тъпо '723 и диод за датчик: нямах достатъчно бърз и точен термометър за да разбера какво става на практика, но през зимата като отварях вратата към остъкления балкон до двайстата секунда се включваха всички нагреватели пък най-малкият аквариум бе над 50 литра. Вярно, че не бяха ПИД ама и не беше необходимо при това приложение и с тази точност.

Така си останаха хоби въпреки че и днес не можеш да намериш нещо с подобни параметри на небезумна цена.
А в интерес на истината тия 0.01 градуса ми бяха убягнали на първо четене. И к'во толкова?

Пон Ное 21, 2011 11:47 pm
Профил
Аватар

Бе аз не видях пича някъде да споменава за 0.01 градуса точност - от къде точно дойде това?
Иначе само за протокола - терморезистор с 0.01 градус точност е 500$ в Digikey :) :
http://search.digikey.com/us/en/product ... ND/1783444

Вто Ное 22, 2011 12:29 am
Профил
Аватар

То в интерес на истината аз не видях никъде да се говори за някаква точност а само за резолюция на настройката на ПИД-а.

Дайте да не се впускаме пак в безсмислени споровое щото вече избистрихме няколко пъти какво е точност и какво резолюция - едното няма нищо общо с другото. С 12 бита и 100 градусов прозорец може да се докара резолюция максимум 0.025 градуса (по целзии). Обаче за да се докара този 100 градусов прозорец в целия диапазон на АЦП-то, точността ще отиде по дяволите.

Вто Ное 22, 2011 10:34 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да ама за прозорците си има операционни усилватели и друга аналоговщина, на всичко отгоре се налага и тримерчета да въртиш :twisted:
Тия mcu-та много са ви разглезили нещо. Трябва ви едно заточение в "Занзибар" напр. за да си спомните старите трикове :)

Сря Ное 23, 2011 12:01 am
Профил
Аватар

Именно де - всеки операционен вкарва някаква грешка. Никой не може да каже каква точно. Пък тия 0.01 градуса са си само едно добро пожелание. И е приложимо само за лаборатории.

Сря Ное 23, 2011 12:08 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение Благодаря на всички за отзивите.
Благодаря на всички за отзивите. Изчаках да се насъберат мнения за да не се разпръска отговор ми.

На въпроса дали са работещи проекти: Да всички проекти са работещи и реално се използват. Звездното небе е под мое наблюдение всяка вечер. Навигационното осветление както бе споменато по рано е монтирано на радио-управляем модел Cessna 182. IR-линията работи на входната врата на блока. А PID стенда е в университетската лаборатория, той е напълно функционален и изпълнява задачата си отлично – колко го ползват е друг въпрос.

Във всеки проект е залегнала сериозна техническа задача, да наистина два от проектите са детски. Но в най-детския от тях съм решил един проблем не отдавна поставен пред мен „създаване на няколко самостоятелни PWM канала” в звездното небе са мисля 10-11. Но с текущия алгоритъм мога да създам много повече и всички да са независими един от друг. Ако единия е на 10% другия във същия момент е на 64% и т.н.

По въпроса за асемблер ориентирах не случайно. Понеже в юнушeска възраст съм използвал Basic и Pascal знаех, че за да разбера и основи функционирането на една система то трябва да почна от най-дребната нейна единица. Естествено това е много трудоемко и изисква много време и усилия. Което пък не винаги е рентабилно на икономическия пазар. Но аз съм принципал и обичам нещата да вървят от долу на горе.
Assembler в момента го усещам като много сериозна основа при изучаването на C. "С" ми изглежда така се едно винаги съм го знаел но съм го позабравил.

Единственото нещо което ме притеснява е възрастта ми както бе споменато от колега в един от първите постове. И то от гледна точка на работодателя така че вече е няма в биографията ми :).

Знам че оценка е трудно да се даде тъй като тя е свързана с нуждите на пазара, от специфични изисквания и т.н..... Но за това са форумите за да науча каквото и да е друго мнение.

Въпроса с точността стой така. Едни от най-инертните процеси са температурните. А всичко инертно е трудно управляемо „като се мъчиш да го бутнеш не тръгва, кат тръгне пък не ще да спира”. Точността не винаги е от значение освен нея има и още един параметър - време за достигане на желана стойност който не е по маловажен. Защо го споменах, двата параметъра са вечно враждуващи.
Ако има бърз процес ще има големи подминавания на желаната стойност до 20% което не значи, че тя няма да се следва след известно време.
Ако има точно залепяне за желаната стойност процеса ще е много много бавен.

Относно точността на регулиране, тези алгоритми(PID) постигат 0% грешка при добра настройка на параметрите им. Тук е изключена грешката от датчиците и ADC. При регулирането на температура грешка в порядъка 0.01 градус е според мене немислима и едва ли има практическо приложение може би 0.5 до 1 градус е практическа грешка. Това което съм писал като 0.01s е времето за дискретизация. Естествено стенда си има недъзи и то сериозни. Единия от които е липса на цифрова филтър на входа. Освен това е нарушено и едно от изискванията за АЦП Vref>=3V то е Vref=1.28V. Но и така функционира задоволително.

Относно изхода: Изхода е аналогов, използвам 1000 степенен PWM. Което е напълно задоволително за управлението на 78W мощност. Квантата е 0.078W/Q.

Относно заданието: То може да се променя със стъпка 0.125 градуса в границите от 20 до 100 градуса по Целзий.

Относно входа: За датчик се използва LM35. Той е с линейни характеристики 0-1.28V 10mV/1ºC. ADC e 10bit (1024 quantums). Резулуция 0,00125V/Q или 0.125 ºC/Q.

Първия пост ме провокира да се замисля колко добре познаваме мозъците си??? Какво искам да кажа. Всеки професионалист трябва да познава отлично инструмента си и технологията която ползва за да е професионалист. Но това си е съвсем отделна тема така че не е мястото и тук. ???

Сря Ное 23, 2011 4:35 pm
Профил

Dimitar написа:
Бе аз не видях пича някъде да споменава за 0.01 градуса точност - от къде точно дойде това?
Иначе само за протокола - терморезистор с 0.01 градус точност е 500$ в Digikey :) :
http://search.digikey.com/us/en/product ... ND/1783444

Мисля че това не е терморезистор а термистор, a цената му е наистина повече от сериозна. При положение че са стотинки.

Малко интерактивно-инфо за термисторите:
http://dkc1.digikey.com/us/EN/tod/USSen ... ation.html

P.S. Има и програма за изчисляване на температурата тъй като термисторите са с нелинейна характеристика. Този пос ми беше много много полезен от кога търся именно това решение как да чета нелинейни птоменливи.

Сря Ное 23, 2011 5:58 pm
Профил
Аватар

Мнение Re:
Cekins, операционният усилвател е безгрешен, греши инджинера :D

sislog:
- "Единственото нещо което ме притеснява е възрастта ми" - ако си в БГ където искат да си на 20г. с висше и 15г. стаж. Я си намери един "Занзибар" да видиш как ще те носят на ръце само защото знаеш разликата между поташ и сода каустик :)
- "Едни от най-инертните процеси са температурните" - да ама са най-лесни. Я се пробвай да "изгладиш" двигател... Иначе: направил си максимума (май).
- "не е терморезистор а термистор" - сефте чувам, че има разлика ама знам ли. Платинените са най-точни. Моето четиво е това: http://en.wikipedia.org/wiki/Resistance_thermometer

Едит за тънкаша в прозорците и ОУ-то: да речем те интересуват 40-45 градуса. Калибрираш нулата в ледчета с вода а сто градуса в кипяща вода. Това ти гарантира много малка грешка на ОУ-то в интересуващия те обхват и ти остава само една точна калибрация на mcu-то но тя не е проблем от аналоговщината. И за 200 градуса е подобно.

Чет Ное 24, 2011 12:46 am
Профил

Мнение Re: Re:
bongo_x2 написа:
Калибрираш нулата в ледчета с вода а сто градуса в кипяща вода.

Това само с чиста вода на 0 метра надморска височина :)

В София водата кипи при около 98 градуса мисля.

Чет Ное 24, 2011 9:34 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

За Бонго 0м надморска височина май не е проблем :)

Чет Ное 24, 2011 11:08 am
Профил
Аватар

Ами морето му е на някакви си 1-2 км. как да му е проблем.

Чет Ное 24, 2011 12:07 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Ами морето му е на някакви си 1-2 км. как да му е проблем.

бе всичко му е до колене :D

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Ное 24, 2011 12:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мии имам един часовник дето мери разни работи. Последно като ходих до БГ не ми отчете чудеса по пътя а в родния ми град дали има 50м надморска...
А тук нямам проблем за половин час от нулата да се кача на 1600 метра.

И морето не ми е на километри. А до колене ми е само оная работа ако е увиснала :)

Съб Ное 26, 2011 8:16 pm
Профил
Аватар

:finga: :finga: :finga: :finga: :finga: :finga:

Нед Ное 27, 2011 11:39 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща