Отговори на тема  [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Каква десктоп система да взема? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Каква десктоп система да взема?
На Q6600, 2Gb памет, Quadro FX1500, SAS дискове в мирър и 32 битов уиндоус ХП, алтиума върви без забележки.
Същият алтиум на ноутбук с двуядрен процесор и интегрирано видео работи със забележки в производителността и при не особено сложни платки...

Чет Сеп 15, 2011 10:30 pm
Профил

Цецо написа:
Иначе доверих ти се, май ще е това:
http://www.dell-bg.net/product/category/37/id/25366/
Баш на границата на бюджета ми е, та ще видя как ще се пазаря с началството.

Този от Технополиса не беше ли с повече RAM и по евтин, за нова система си е добре поне 4GB особенно ако се мине на новите Windows те винаги заемат много и в даден момент почват да пилят по диска което забавя системата и каквото и да вземеш все ще се оплакваш после.
Не си мисли че като е дел не е правен в някой китайски гараж, все същия е вътре само дето плащаш 200 кинта отгоре да пише DELL.

Dimitar написа:
Разликата между i5 и i7 е само в размера на кеша и наличието на виртуализация при i7. За 95% от нещата дето се правят на комп сигурно няма кой знае каква реална разлика между двата процесора.

Разликата между CoreI3 и I5 не е голяма освен в нанометри технология, но разликата между I3,I5 в сравнение с I7 е двойно повече ядра (4 Cores, за кеша не говороим), което дава много по голяма пройзводителност!
http://www.pcworld.com/article/171556/i ... ained.html
http://www.techradar.com/news/computing ... ou--906129
Колко ядра има софтуер като Altum или какъвто и да е изобщо не го бърка, операционната система е отговорна какво да си ги прави тези ядра, дори допълнителния канал на ядрата в Windows се вижда като още едно ядро.
Проблема на всички в Windows е ползването по default на 1 ядро с 1 канал, и затова после всички казват ми няма значение дали съм с Core I3,I5 или I7. И 20 ядра да са ако не са включени пак така ще е :)
Това го забелязах на лаптопа ми като го купих установих че работят по дефаулт с по 1 ядро.
Указания за отключване на работа със всички ядра:
http://www.overclock.net/windows/439067 ... cores.html
и това за оправяне регистрите :
http://forum.cakewalk.com/tm.aspx?m=1861804

Включи си всички ядра и виж тогава за какво става на въпрос, после пак ще говорим :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пет Сеп 16, 2011 12:50 am
Профил
Аватар

Говорех за сравнение между санду бридж процесорите i5 2500 и i7 2600. И двата са с 4 кора и разликата е само кеша и виртуализацията. Тия които са с 2 кора (i3, i5 и i7) са мобилните процесори, дето са за лаптопи, а тук си говорим за десктоп все пак. А пък тия i7-ци дето са с по 6 кора ми е много интересно да науча от къде успяваш вече да ги купуваш :D ?
Та реално пак опираме все до 4 кора и разлика само в кеша и виртуализацията.
A тия "отключвания" на коровете под уиндоус, защото той ползвал само един кор при мен специално нищо не правят. И с отключване и без отключване си работят всичките 4 кора и не виждам никаква промяна в бързодействието. Всичко това се вижда добре и в ресурс мениджъра на уиндоуса.

Пет Сеп 16, 2011 2:54 am
Профил

Dimitar написа:
Говорех за сравнение между санду бридж процесорите i5 2500 и i7 2600. И двата са с 4 кора и разликата е само кеша и виртуализацията. Тия които са с 2 кора (i3, i5 и i7) са мобилните процесори, дето са за лаптопи, а тук си говорим за десктоп все пак. А пък тия i7-ци дето са с по 6 кора ми е много интересно да науча от къде успяваш вече да ги купуваш :D ?
Та реално пак опираме все до 4 кора и разлика само в кеша и виртуализацията.

Тук открих малко повече инфо:
http://techgage.com/article/intels_sand ... _reviewed/
Да ядрата са 4 и при 2-та, но I5 има само по 1 канал към ядро.
Ще има разлика в скороста особенно ако се местят големи масиви от данни в паметта тогава всеки допълнителен канал към процесора е от значение особенно при 3Д.

Dimitar написа:
A тия "отключвания" на коровете под уиндоус, защото той ползвал само един кор при мен специално нищо не правят. И с отключване и без отключване си работят всичките 4 кора и не виждам никаква промяна в бързодействието. Всичко това се вижда добре и в ресурс мениджъра на уиндоуса.

Там е работата че преди да ги отключиш в таск менажера ги виждаш като паркирани ядра, не знам дали не е заради това че е лаптоп да ги паркира при инсталиране по подразбиране. При мен не беше осбенно бърз най вече ако се пусне нещо по тежко a e Core I5, след тази операция таск менажера си ги вижда всички ядра и разликата в бързината се усеща. Е и батерията от 4часа слезе на 1ч30мин време за работа де :)
Може да си пропуснал да оправиш регистрите: http://forum.cakewalk.com/tm.aspx?m=1861804
Пробвай ако имаш паркирани да ги оключиш и ще се убедиш, не забравяй че иска рестарт :!:

Пет Сеп 16, 2011 3:42 am
Профил
Аватар

На таск мениджъра ми показва натоварването на всички ядра и даже за всяко ядро е различно. Пробвах я тая операция и на лаптопите и пак никаква разлика. При мен на всички компове тая патка за броя ядра не беше кликната, което си мисля че значи, че той по подразбиране ползва всички ядра. А и то няма логика да е по друг нячин, защото защо ще се напъват да продават 4 и 6 ядрени процесори, ако уиндоуса по подразбиране ще ползва само едно и 90% от хората си нямат идея за тая опция.

Пет Сеп 16, 2011 4:25 am
Профил

Dimitar написа:
На таск мениджъра ми показва натоварването на всички ядра и даже за всяко ядро е различно. Пробвах я тая операция и на лаптопите и пак никаква разлика. При мен на всички компове тая патка за броя ядра не беше кликната, което си мисля че значи, че той по подразбиране ползва всички ядра. А и то няма логика да е по друг нячин, защото защо ще се напъват да продават 4 и 6 ядрени процесори, ако уиндоуса по подразбиране ще ползва само едно и 90% от хората си нямат идея за тая опция.

Повечето се впечатляват от параметрите и дългия живот на батерията ако е лаптоп, не че повечето са тръгнали да им ползват пълните параметри, най вече мускули и кой е по по най. А после ползват компютъра да четят интернет като книга. В такъв случай и на 500Мхз с 1 CPU няма да намериш разлика :D
На лаптопите вероятно не са включени при инсталиране да кара на батерията по дълго. Поне при мен така беше и се чудех защо се задъхва някой път. Иначе няма да видиш особенна бързина при лаптоп ако и паметта ти е малко, имах и Core Duo в началото беше с 1G RAM и ми се видеше бавен, малко се пооправи с 2G RAM но и е далеч по бавен от Core I5 с 4ГБ дето е сега. Основния проблем на лаптопите е бавния HDD, ама всяко нещо иска жертви, хем да е малък на размер с голям капацитет, да харчи малко ток, е няма как :)

Пет Сеп 16, 2011 5:41 am
Профил
Аватар

мисля че ако има ядра ги ползва винаги, освен ако потребителя не укаже лимит.

Пет Сеп 16, 2011 7:29 am
Профил

i5 sandy bridge е твоя процесор. Относно видеото - ATI от по-височка серия, няма нужда да е quadro или тем подобни професионални карти, все пак се ползва DirectX. В Алтуум 9 ползваха DirectX 9 като API, мисля че не са минавали на DX10, така че на бенчмаркове гледай резултати за DX9. Понякога има доста интересни изненади, и карти от по-стари серии се справят по-добре при същата цена спрямо нова серия. Под по-висока серия викам нещо от 4870 нагоре, предполагам повече видеорам ще е полезна при големи платки също.

http://www.tomshardware.com/charts/2010-gaming-graphics-charts-high-quality/3DMark06-v1.1.0,2484.html

РАМ - колкото повече ...
Бърз диск или райд, или SSD направо.

i3 не е ок поради липсата на turbo boost, все пак i5-2500 е на 3.3GHz, а с бууста качва на 3.7GHz - точно за тия цели е доста полезно.

Пет Сеп 16, 2011 9:49 am
Профил
Аватар

Алтиума по едно време не беше ли скаран с атитата?

Пет Сеп 16, 2011 9:59 am
Профил ICQ

Не съм чувал, при нас бачкаме точно с АТИ. В какво се е състояла кавгата?

Пет Сеп 16, 2011 10:30 am
Профил
Аватар

Ами то май нямаше пряко отношение с дизайна ами с 3D фючърите. Щото и аз съм го пускал на доста дърто ати и не съм забелязал проблеми, ама и не съм се мъчил 3Д-та да правя.

Ама пък съм срещал като препоръчително да е с NVidia.

Пет Сеп 16, 2011 11:26 am
Профил ICQ
Аватар

Оная оферта отпада. Само в SF кутия са, което си е кенефно изпълнение.

Това е доста на сметка:

http://www.dell-bg.net/product/category/37/id/22371/

Бих бръкнал да го доплатя от джоба си, ама не мога да го оформя документално.

Пет Сеп 16, 2011 11:55 am
Профил ICQ
Аватар

що не си сглобиш една по твое желание/възможности?
с тези готовите, все нещо ще ти убива.

Пет Сеп 16, 2011 2:24 pm
Профил
Аватар

Със сигурност ще излезне повече пари. А и сам знаеш, че тия марковите бидейки събирани в Китай, все пак са мислени от хора с мозъчни гънки. Най - вече по отношение на циркулацията на въздуха вътре, екранировки, захранвания (филтри) и т.н.

Пет Сеп 16, 2011 2:36 pm
Профил ICQ
Аватар

zaphod написа:
мисля че ако има ядра ги ползва винаги, освен ако потребителя не укаже лимит.

И аз това се опитвам да му обясня на Пламен, ама той неговото си знае :D .

Пет Сеп 16, 2011 5:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща