Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Car Reliability 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Мен много ме накефи истерията около Тойота в началото на година, за януари спад от 14%, за март увеличение на продажбите с 28%, в края на годината Тойота отново с най-много продадени автомобили :D
Едни приятели си закупиха БМВ-та, мадамата ръководител цех във фабрика за ремонтиране на електроника си взе X5, мъжа отговорник по замърсяването на околната среда на единствения метало леярен завод в центъра на Чикаго си взе X3, след една година и двамата заявиха, че никога повече BMW, докато ние си караме "трошките" от Тойота, техните коли са все по сервизите, и то за дребни неща, счупени бутончета, повредени двигателчета на чистачките, не щат да светят стоповете като натиснеш спирачки и други такива глезотии :D А цените за сервиз на БМВ са резак от всякъде. Отделно са се отчаяли от разхода на гориво. Не знам къде сa има заводите на Мерцедес и БМВ за Северна Хамерика, но повечет VW се правят в Мексико и качеството е мексиканско. Предишната ми кола, Honda, и тя беше сглобявана в Северна Хамерика, пълен кинеф, все нещо се разваляше, сега се научих и гледам серийния номер да започва с J , демек сглобявано в Japan :D

Пет Окт 29, 2010 2:29 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
И новите японски са си кенефи. Всъщност японските лежат на старата слава от преди години. Приятели дето търкалят японски возила Митсубиши и Хонда(специално ги избираха събирани в Япония), казаха, че няма нищо общо като надежност, новите били в сервиза постоянно и пак за глупости. И ремонта поне в Европа е на цената като за БМВ. Да не говорим, че поне в Европа почти е невъзможно да купиш "истинска" японска кола.

От новите май най-здрави се оказват..... корейските. :cry: Луд свят.

Затова аз с нови коли не рискувам. Хем се чуствам по добре финансово, хем проблеми по малко. А и като минат 5-6 години то си проличава коя кола какви проблеми има. И си преценявам.

Пет Окт 29, 2010 2:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
За нашите условия една кола трябва да отговаря на три важни условия:

"Вашите" условия са леко различни от условията по масовите пазари :) .
И плафона първо не се управлява от 64битов процесор, а от някой малък контролер и са навързани в мрежа, защото иначе вместо две жици щеше да има 1002. И като оставим всичко друго на страна, то "простите и евтини за подъжка коли" нямаше да са и толкова сигурни, а за мен примерно това е с по-голям приоритет :) .

Пет Окт 29, 2010 3:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Lupus написа:
За нашите условия една кола трябва да отговаря на три важни условия:

"Вашите" условия са леко различни от условията по масовите пазари :) .
И плафона първо не се управлява от 64битов процесор, а от някой малък контролер и са навързани в мрежа, защото иначе вместо две жици щеше да има 1002. И като оставим всичко друго на страна, то "простите и евтини за подъжка коли" нямаше да са и толкова сигурни, а за мен примерно това е с по-голям приоритет :) .

Моите условия са дефинирани на базата на реалностите в Моята страна - тази в която живея. Сигурността не се определя от броя на натъпканите в една кола процесори и редовете написан код. Реконструктора изброи системите, от които зависи сигурността. Аз ще добавя и още - здравината на купето, надежността на управлението (кормилната и спирачната системи), добрата динамика и устойчивост. Има един критерий, който е особено важен за всяко изделие - "Разумната достатъчност".

Пет Окт 29, 2010 3:44 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
Моите условия са дефинирани на базата на реалностите в Моята страна

Ами тогава остава да убедиш производителите, че колите за страната,в която живееш трябва да отговарят на твоите критерии :) .
Цитат:
Има един критерий, който е особено важен за всяко изделие - "Разумната достатъчност".

Ти убеден ли си на 100%, че имаш опита, познанията и възможностите да определиш тази тъй наречена разумна достатъчност какво да има в една кола. И ако да, тогава от къде си сигурен, че твоята разумна достатъчност е същата като моята разумна достатъчност :) ? Нека ти кажа нещо, което е супер просто - ако никой не ги искаше тези неща, то нямаше да ги слагат по колите и да им вдигат цената. Автопроизводителите (а и всеки друг производител) никога няма да сложи нещо, което ще вдигне цената и което не е било пожелано от клиента. Естествено има и минимални стандарти, на които да отговаря една кола. Това, което е изброил Рек влиза точно в тях и от там насетне на другото му викат опции и ако теб не те кефи някаква опция просто не си я поръчваш. Никой не те кара насила да имаш супер-дупер плафон, нито пък още една камара екстри :) .

Пет Окт 29, 2010 3:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:

Я се разберете с колегата по-горе, дето твърди, че всичките ЕКУ-та били на 32 битови процесори.

Пет Окт 29, 2010 5:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В колите няма само ЕКУ-та с 32 битови процесори. В средна кола има около 40 процесора/микроконтролера, повечето от които са малки 8/16 битови контролери, които се грижат за прости задачи :) .

Пет Окт 29, 2010 5:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Цитат:
Моите условия са дефинирани на базата на реалностите в Моята страна

Ами тогава остава да убедиш производителите, че колите за страната,в която живееш трябва да отговарят на твоите критерии :) .
Защо трябва да убеждавам производителите??? Има толкова производители и марки на пазара, че виначи можеш да намериш това, което отговаря на твоите критерии.
Цитат:
Има един критерий, който е особено важен за всяко изделие - "Разумната достатъчност".

Ти убеден ли си на 100%, че имаш опита, познанията и възможностите да определиш тази тъй наречена разумна достатъчност какво да има в една кола. И ако да, тогава от къде си сигурен, че твоята разумна достатъчност е същата като моята разумна достатъчност :) ? Твоята разумна достатъчно не ме интересува въобще, когато си избирам кола. Аз я избирам по моите си виждания и за да я карам аз.
Нека ти кажа нещо, което е супер просто - ако никой не ги искаше тези неща, то нямаше да ги слагат по колите и да им вдигат цената. Автопроизводителите (а и всеки друг производител) никога няма да сложи нещо, което ще вдигне цената и което не е било пожелано от клиента. Естествено има и минимални стандарти, на които да отговаря една кола. Това, което е изброил Рек влиза точно в тях и от там насетне на другото му викат опции и ако теб не те кефи някаква опция просто не си я поръчваш. Никой не те кара насила да имаш супер-дупер плафон, нито пък още една камара екстри :) .
Тук съм напълно съгласен с теб. Знаеш много добре, че колкото е по-сложна една система, толкова тя е по-ненадеждна. И когато ти се скапе на неподходящото място в неподходящото време, а туземния техник разполага само с чук, длето и "майната", тогава ще се убедиш сам в ползата от "опциите"

Пет Окт 29, 2010 5:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ако присъстваш на представянето на Ламборгини Мурсиелаго и те интересува разхода му на гориво значи мястото ти не е там.

Аз не мога да си позволя скъпа поддръжка или пък да ходя по ремонти. Ама има разни "пичове" дето не им пука колко пари им вземат всяка седмица да им оправят бъговете по Х6-цата - гъзарийката е важна. Пък туземния техник вече не е толкова туземец - вече всичките се нучиха с лаптопи да ходят. Само дето все още нямаме система тип "ADAC" :)

Пет Окт 29, 2010 6:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
Твоята разумна достатъчно не ме интересува въобще, когато си избирам кола. Аз я избирам по моите си виждания и за да я карам аз.

Тук не си говорим какво искаме да има само за нас - ти сам каза "за пазара в нашата страна", а не "кола лично за мен" и че няма коли, които да са съобразени с твоя пазар.
А и аз не се сещам на пазара след 1996 г. да има кола, която да няма процесори, софтуер и мрежи, така че пак ти казвам - нещо в теорията ти куца, защото кола която да отговаря на изискванията ти просто няма :D .

Пет Окт 29, 2010 6:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Ама има разни "пичове" дето не им пука колко пари им вземат всяка седмица да им оправят бъговете по Х6-цата - гъзарийката е важна.

Леко пропускаш факта, че Х6-цата има 4 години пълна гаранция и мейтъненс фри, т.е. даже и за масло и накладки не плащаш :) . Така че въпроса колко скъпо взимали в сервиза, когато си купуваш нова кола, която не смяташ да караш повече от 4-5 години просто не стои на дневен ред. А ако за след това стои, човек просто си купува допълнителна гаранция и си гледа кефа.
На колата, която карам в момента имам допълнителна гаранция "от броня до броня" за 8 г. или 100 хиляди мили, която съм купил само срещу 2000$. Трябва ли някога въобще да ми пука колко е часовата ставка в сервиза, в който ще ми я оправят :? ?

Пет Окт 29, 2010 6:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не. Но трябва да ти пука колко често ти се налага пътна помощ да те влачи до сервиза.

Надявам се няма да тръгнеш да ни убеждаваш, че честотата на посещение на сервиза не се е повишила с годините :)

Пет Окт 29, 2010 6:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Нищо не убеждавам никой - просто отговорих на конкретен пост как в сервизите било скъпо :) .
Иначе не знам дали се увеличил броя на ходенията в сервиза, защото сравнено с предната ми кола, абсолютно същия модел и марка, само дето я купих 2 месеца след като излезна като чисто нов модел, тая втората няма никакви грижи (да чукна на дърво :) ). Та да - първата ми скъса нервите да ходя до сервиза (дори и безплатно) и постоянно имах някакъв стрес къде точно ще ме зареже, но хората си оправиха бакиите и като я смених с новия модел след 4 г. вече всичко изглежда ОК и за 10к мили даже няма и намек нещо да се разваля. Та понеже парен каша духа, та заради това и взех разширената гаранция и само си викам дано да не ми потрябва да я ползвам :) . Та верно има неудобство да посещаваш сервиза, но пък е безплатно, дават ти друга кола да караш временно и ако е в друг град ти плащат и хотела и храната :D . Т.е. финансовия въпрос не би трябвало да стои на дневен ред :) .

Пет Окт 29, 2010 7:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
В колите няма само ЕКУ-та с 32 битови процесори. В средна кола има около 40 процесора/микроконтролера, повечето от които са малки 8/16 битови контролери, които се грижат за прости задачи

Чак 40... Не е ли прекалено много?
Моят варел има 18 процесора HC12. 8O Един ден като гледах схемите на електриката се смаях. Една високоскорстна CAN, Една нискоскоростна CAN и няколко сериини интерфейса...

Пет Окт 29, 2010 7:12 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ми назад си в модата. Как я караш тая кола въобще? :)

Пет Окт 29, 2010 7:15 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща