|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 10:16 am
Айде и прахосмукачките...
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Това с бързото тръгване няма да е скоро поне при тоя тип лампи, газът трябва да се
понагрее малко та да тръгне всичко докрай. Така е с LCD дисплите, дето са CFL backlit.
А и тия крушки май са на съвсем същия принцип, та през лятото трябва да тръгват
малко по-бързо от през зимата (ако не си ги климатизирал, де  ).
А тия тука са и ще останат боклуци, защото AC-то в 220 а не 110 волта... Не очаквам да видя
пет години гаранция any time soon  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Сеп 13, 2010 6:49 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
@dan, то става ама трябва да са от тия дето са на H23 - най-ефтината е 4-5 кинти. Тия са по 0.4 и все още ги намирам из под тезгяха.
@Dimitar, те и тука ги има. Ама сменяш ламба пълна с инертен газ с такава пълна с живак и други подобни опасни вещества. Най-добре с лед ама там още се уливат с цените. А китайските/турските са големи боклуци. За година 60% от ледовете им изгарят.
Аз не съм противник на икономията на енергия и "зелените" източници, ама концепцията е тотално сбъркана.
Щото вместо да се прави ток от слънцето може само да се топли вода и да се подава на тия дето иначе ползват бойлер на ток. Това поне не е проблем.
|
| Пон Сеп 13, 2010 7:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да, може 220-я волта да оказват влияние на живота, ама чак пък да горят за по 4-5 дена както съм чел тук да се оплаквате не ми се вярва да е само от напрежението  .
|
| Пон Сеп 13, 2010 7:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Cekins, аз вече споменах, че не съм голям привърженик на новите лампи и че мога да им намеря 100 кусура  . Просто отбелязах, че нещата дето се коментират тук (цвета им) не е дори нищожен проблем, просто защото има най-различни цветове  .
|
| Пон Сеп 13, 2010 7:18 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Де да беше 220, щеше да е добре. стандарта май допускал от 180 до 250 - в тия граници си е.
Обикновенно им се поврежда кондензатора 6-10uF / 400V. Най-често изсъхва. По-ментарджийските се ремонтират - лесно се отварят. Ама Osram/Philips отваряш и в коша - не подлежи на обратно сглобяване. А и те се повреждат
едит: То нали знаеш че на калпавия космонавт и космоса му пречи  Аз за цвета въобще не говоря. Свикнал съм и със студена и с топла. Само цветно няма да мога да понеса 
Последна промяна Cekins на Пон Сеп 13, 2010 7:21 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Сеп 13, 2010 7:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Osram/Philips също ги правят и в Китай. А от там както знаем може да купиш и стока, дето е минала ОТК, а можеш да купиш и такава, дето е била предназначена за боклука  .
Електрониката, дето я произвеждеме ние обикновенно работи при околни температури от порядъка на 100-110 градуса Целзий и до сега не съм видял да се повреждат и/или изсъхват кондензатори, ако преди това си сложил правилния кондензатор де  .
|
| Пон Сеп 13, 2010 7:21 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е не, аз по-скоро имам много стар спомен (засега още има нормални лампи и купувам от тях).
Бях купил в началото или средата на 90-те някакви такива крушки, около тях се приказваха
неща като "вечни" та и аз да видя. Е вечната крушка изгоря след няколко месеца, май по-кратко
живя и от простосмърнтата, ама не беше чак няколко дни безобразие.
Те и простосмъртните гадините се научиха да им правят стъклото точно толкова тънко,
че от дифузия да влиза по малко въздух и да горят след няколко месеца. Не знам кво ще
правя като спрат 40 вата камионките (миньонките де), такава слагам на лупестата лампа
и разните модернотии са прекалено огромни, няма да се съберат...
А че щракалка на 250*sqrt(2) волта е къде по-тегаво да направи човек от това да
щрака на половината напрежение няма съмнение. Кондензатори, бобини, ключове...
всичко вижда повече зор и е по-близко до практичната граница. Като знам колко
повече зор е да се вдигнат 5 киловолта спрямо 3 примерно...
в едно изделие сложих самонадеяно малки сърцевини, то стана до 4.5 , 5 си му
остана непостижимо (което беше ОК де но преживяванията докато докарам
бобините си бяха мале мила).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Сеп 13, 2010 7:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Интересен сайт на тая тема с лампите:
http://www.pavouk.org/hw/lamp/en_index.html
Има някаква лампа IMMEDIATELY 25W - дали пък тя пали веднага  ?
|
| Пон Сеп 13, 2010 8:29 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ако щете вярвайте, ама откогато шляпнах навсякъде евтинджоси с по-студена светлина се преродих. Нямам изгоряла за разлика от времето на марковите които често и 3 месеца не изкарваха. Колкото по-евтина е крушката толкова по-бързо пали, в последната и най-евтина серия (не марка) направо не забелязвам разлика при палене. Кондензаторите си ги има - чупил съм по невнимание и съм отварял. А голямата ми болка е една 65 ватова - почти я завих пък тя ми се изплъзна, грееше като ясно слънце  Бях я прибрал от "боклука" на общинарите, сигурно са им забранили да я сложат...
Аз обичам да ми е светло, "синкавите" позволяват да ги палиш в по-мрачен ден без да дразнят. А доколкото си спомням, колкото по-студена е светлината толкова по-добре виждаш ситни работи обаче не се оливам в това отношение.
Едит: пък нашата първа руска прахосмукачка бе 1100 вата, почти връстничка ми е и майка ми още чисти с нея на село. И за разлика от съвременните не духа горещо, само към края на чистенето кожухът (метален естествено) се загрява до около 50 градуса.
|
| Пон Сеп 13, 2010 9:34 pm |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
Виждал съм комбинирани. Една компактна енергоспестяваща, като в центъра и е монтирана малка халогенка. Хем по бързо загрява флуорисцентната, хем пали добре в началото.
А относно темата за прахосмукачките. Мощността на съвремените прахосмукакчки е по-висока от едновремешните заради филтрите. Колкото повече филтри имате, и колкото по-финни са те, толкова по-мощен двигател. В това отношение смятам някой ден да си направя вкъщи централна система за почистване. Примерно :
http://www.beamvac.com/international/beam_system/.
С много по-малко електрическа мощност постигаш много по-добро качество. Защото всички прахосмукачки, които връщат въздуха обратно в стаята, с каквито и филтри и технологи да са, все изпускат по малко буклуци. Та дори и прехвалени като Rainbow слагат на изхода HEPA филтър. Вярно че пропуска само най-малките гадинки но все пак преминават през него.
|
| Пон Сеп 13, 2010 9:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тук в по-скъпите къщи е доста разпространена централната система за прахосмучене в комбинация с много добра HVAC система, която също чисти въздуха и се грижи за неговото опресняване  . И наистина има доста сериозна идея в цялата тая работа  .
|
| Пон Сеп 13, 2010 10:12 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
GTN, нещо по-практично макар и офтопик: съсредоточаваш техниката в един достатъчно отворен рафт (да е удобно за достъп) и го обграждаш или с черен тюл за вдовици или с истински прахов филтър. Някъде на скришно тихи вентилатори вземат въздух през филтър за кухненски абсорбатор и го "нагнетяват" вътре. Другият вариант е жената да бърше прахоляка или изобщо да не се бърше което не е по-добре
Изпитано в редакцията, както се казва 
|
| Пон Сеп 13, 2010 10:23 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Dimitar написа: Не че предопочитам новите крушки, ама обикновено в белите държави продават такива крушки с по 4-5 разлини "топлини" на цвета и мога да те уверя, че ако си купиш подходящия цвят по нищо няма да разбереш, че има някаква разлика. Отделно тези новите са супер трайни - оня ден последните, които купих са с гаранция 5 г. и живот 12 хиляди часа. 6100К са и е супер бяла светлина - сложих си ги в домашния офис и в банята, защото там предпочитам такъв тип светлина. За другите помещения си купувам 2700К или 3900К, които са с по-жълта светлина и много прилича на тази от старите крушки. Това което ме дразни в тия лампи е, че им трябват 2-3 минути в началото за да почнат да светят с максималната си светлина и че обикновено 60 ватова лампа трябва да я сменя с такава, дето е еквивалентна на 100 ватова за да има същата осветеност, но пък дори тя консумира само 23 вата, така че е ОК. Ако може само да ги направят по-бързи ще е супер  . Та сърдете се на търговците, дето ви доставят боклуци, а не на лампите  . |  |  |  |  |
Имам в предвит спектъра в който излъчват: http://web.ncf.ca/jim/misc/cfl/ излъчват предимно ултравиолетова светлина. Разбира се може с филтри(обикновенно стъкло) да се намали ултравиолетовата светлина, но тогава няма да са по-ефективни от нормалните с жичка. В Щатите предполагам, че
има магазини за ментета и магазини в които си сигурен, че каквото и да купиш ще е хубаво и оригинално. В България даже и да е оригинално, се продава това което не е минало теста за качество. Да не говорим за ментетата. Сега разгледах електрониката в една лампа. Ами, че то бордовия компютър на Аполо има по-малко електроника от колкото има в една крушка. Cekins спомена и за входния кондензатор 250В*1.41=352Волта. А всички знаем какви са кийтаските волтове и импулсите дето ги подават месните електроразпределителни дружества.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Сеп 13, 2010 10:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тези, дето се водят официални дистрибутори първо, че няма да го допуснат това и второ - тук можеш да върнеш стоката обикновенно до 30-дена след като си я купил без да ти задават въпроси. В някои магазини даже не е необходимо да имаш касовата бележка ако си купил с карта - просто ти виждат транзакцията  . Та съмнителни магазини ще е много трудно да съществуват - не заради друго, ами ще им е много трудно да продават ментета и да оцеляват. Особено пък сега на тая криза  .
Аз затова и казах да се сърдите на търговците, а не на самите лампи  .
Вече ще стане година и 4 месеца от както съм се преместил в сегашната къща и досега не ми е изгоряла нито една от лампите, които смених при преместването, а след покупките от оня ден вече нямам нито една обикновенна лампа или пък луминисцентна с баласт по стаите (останаха само няколко из коридорите):) . И особено от тези белите на 6100К в кухнята, офиса и баните съм много доволен като светлина  . Нормално една лампа еквивалентна на 40 ватова е около 2$, а тези дето стигат до еквивалент на 100-150 ватовите може да стигнат и до 7-8$. А тези пък, които позволяват и да се регулира силата на светене са между 10 и 25$, в зависимост от мощността. Обикновенните лампи ми изтрайват средно по около месец-два и са между 0.50$ и 2$, в зависимост от мощността, така че "далаверата" е явна  .
А това за спектъра - нещо не мога да се светна защо го казваш. Ти не я виждаш тая ултравиолетова светлина, пък и ако беше така, че те излъчват главно в тоя спектър, то тогава ефиктивността отива на кино  . Тук продават и някакви дето се водят "full spectrum" и са по-скъпи от другите, ама не съм ги пробвал и идея си нямам какво представляват. Казват, че за артуорк и четене ставали идеално и светвали веднага с пълната сила, а не трябва да чакаш  .
|
| Пон Сеп 13, 2010 11:08 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е как какво значи? Те тия "икономичните" по нищо не се различават от луминисцентните - само дето са по-малки. Явно са постигнали луминофор дето излъчва всички цветове едновременно и става фулл спектрум. Колкото до УВ-то първо че тези лампи СА с обикновенно стъкло и второ : дай ги тия дето излъчват в УВ спектъра че ми трябват 20-тина ама да не са по 25-30 кинта колкото нормално струват т.нар. бактериоскопични лампи 
|
| Пон Сеп 13, 2010 11:53 pm |
|
|