|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:42 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
абе виндовса го знаеш почти наизуст, та на мен ми е относително лесно с джамлъци на китайски и японски. нямам опит с арабските версии (дето бутона старт трябва да е долу в дясно).
с разните юникси е по-лесно - само сменяш езика и всичко е шест. обаче прозореца трябва да се преинсталира... че и китайски номер не се приема за английска инсталация.
тЪпЪнИ
иначе тука пишат основно на 'упростен' китайски. на клавиатурата въвеждат на латиница няколко букви, приблизително както звучи канджата и излиза едно меню да си изберат точната комбинация от чертички. записа е в уникод. трютейпския шрифт за упростен китайски е около 25МБ (демек има бая чертички). еклипса чете такива файлове от раз.
|
| Пет Авг 27, 2010 8:18 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Само да вметна, че английският е доста прост език, близък до изкуствен. От това следват 2 неща: Първо, доста подходящ е като основа на синтаксис на програмен такъв. Второ, подходящ е за международен, заради лесното му научаване. Руският (а и българския) е сложен и мъчен за научаване, и дори Русия да завладее целия свят, хората от всичките му краища, пак ще се разбират на английски.
|
| Пет Авг 27, 2010 4:20 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
 |  |  |  | zaphod написа: бонго, мисля че сички знаем английски тука, писмено гарантирано, а повечето и говоримо. бягайте обаче в някоя детска градина да видите какви "традиционни" имена носят децата - разни марк антониевци (това за първо име) и майкъловци. по рожденните дни се пее "хепи бъртдей ту ю" (това е най-педалското от всичко, ВСИЧКО!) и какво ли не. нормалния човек не харесва да му се сменят обичаи, език и така нататък, инстинктивно противодейства и щом природата го е направила така, значи има смисъл. едно време бях твърдо враг на всякакви патриотични "нендерталщини", както тогава ги намирах, сега не , но пак не може да се каже че съм някакъв патриот - докато ми говорят за ботев и левски си драпам чатала и не ми пука, но все пак да пиша писма от мене до мене на английски - това си е като да си завреш нещо отзад, не по-малко противоестествено. |  |  |  |  |
++++++++  съвременните пачи-майки,са мутренско финансирани и горди с тия `яки`имена на отрочетата  а им кажи нещо.. 
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Пет Авг 27, 2010 9:48 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Едит, уф, то мойто било за стр.1
Сетих се, че горепосоченият от мен ирландец всъщност бе уелсец. Ся като се зазяпах в Google Earth разбрах чувствата му. М*мка им английска! Не го редактирах по-рано за да не цапам излишно.
Ама не искам да съм на мястото на Река
Едит2: пък доста народ твърди, че елинският е най-простият и универсален, даже цитират Бил Гейтс или забравих кой друг как казал, че компютрите трябвало да го говорят. И се гордеят с богатството от ннам колко милиона/милиарда думи а в същто време проучванията казват, че в ежедневието се използват около 1000 думи. А дори най-интелигентните които познавам смятат църковните писания за нещо абсолютно неразбираемо пък аз даже мога да ги преведа. Да не говорим, че любимата тема на съвременните "елини" е как дори извънземните произхождат от Елада
А българският си е мноо вред, променя се що-годе динамично, щом англичанин почва да го говори САМО след 2-е години... А азбуката/писането ни е върхът: децата вместо да си губят времето да наизустяват коя дума как се пише научават нещо полезно.
Последното напоследък май хич не важи 
Последна промяна bongo_x2 на Съб Авг 28, 2010 12:44 am, променена общо 1 път
|
| Съб Авг 28, 2010 12:12 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Така е, разбира се. Работа на тоя свят се върши на английски и така ще е още известно време поне.
Докато еволюира в Galactic Standard, предполагам  .
Ама пък ние какъв хубав звателен падеж имаме: "Кевине, Кевине " или "Ахиме, Ахиме"
звучи просто прекрасно - половината от кефа ми като гледам футбол иде оттам...
Зейфоде, в детската градина като ходиш на поредното пеене на рождения ден на Питърчо от Люлин-2 ги научи да
пеят "happy birthday dear Питъре..."

_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Авг 28, 2010 12:31 am |
|
 |
|
3aek
|
за да поспамя и аз малко, сега през почивката прочетох Българските хроники на Стефан Цанев и там има доста интересни неща
Българският език всъщност умира през 9 век когато цар Борис приема за официален език славянския защото този език има вече писменост и е признат за църковен
Татарите в Русия които са също с Български произход (и които са искали да се применуват Булгаристан вместо Татаристан) говорят език който е много близък до... турския
има описан интересен факт как по време на освобождението руския генерал Кутузов, който е с татарски (български) произход като влиза в България в някакво българско село и го посрещат селяните почва да им говори ... онези му казват - извинете генерале ама ние турски не разбираме, а онзи се разсърдил и казал - аз не ви говоря на турски а на български, а вие от къде знаете руски? - а селяните му отвърнали, това не е руски а български 
|
| Съб Авг 28, 2010 1:50 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
А бе аз още преди година и нещо изчетох първите три тома на хрониките, а това лято и четвъртия, ама не срещнах Цанев да твърди, че българския език е изчезнал през 9-ти век. Спомням си обаче твърдението му, че византийското робство е спомогнало да се заличат разликите между различните етноси, населяващи българската държава, и след него вече се говори само за българи. Ако беше имало славяни и българския се беше претопил в славянски език, то след византийското робство трябваше да са останали само хора със славянско съзнание. Да не коментираме факта, че ако имало тогава славянски народи, то би трябвало войските на киевския завоевател Светослав, покорили Източна България и сравнили със земята Велики Преслав, да могат да разбират местното славянско население, а те не можели, та затова и местното население никога не погледнало с добро око на новодошлите, и когато Византия изпраща войски срещу Светослав, то местното население е плътно с византийците срещу "събратята си славяни", надявайки се Византия да върне независимостта на Източна България. Т.е. и преди византийското робство пак не е имало силен славянски елемент в българския народ.
Крайно време е да спрем да търсим под вола теле със славянската теза, имало е някакви 7 племенца, които са се претопили в придошлия от изток конен народ, срещу когото Погонат мобилизира 80-хилядната си калена в арабските битки армия. А срещу съществуващите тогава в България славянски племенца е изпращал най-много армия от няколко стотин човека начело с ефрейтор. Индиректно можем да си правим изводите за съотношението на славяни и българи в българската държава.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Авг 28, 2010 2:33 am |
|
 |
|
3aek
|
на мен томовете още са ми пресни  , езика ни е станал микс между българския и славянския, например в другите славянски езици няма пълен член, нито тези над 20 времена които има в съвременния български (бил съм се бил напил  ) така че това което говорим е микс между славянски и български
бих казал доста близък до другите славянски народи - ние например нямаме проблем да се разберем със сърби, харвати, руснаци, че дори и с чехи или поляци, но определено с езика на унгарците, които са почти със същия корен като българите езиково сме твърде далеч
пирев, погледни какво е станало и по другите места където са минали славяните са претопявали всичко и то без да се воюва директно, литовското велико царство е претопено от източните славяни - сега полша, украйна и белорус  без войни, без битки, с помоща на красивите славянки  като са се женили българин и славянка познай какъв език е говорило детето им
|
| Съб Авг 28, 2010 2:01 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Не споря за чист език, такъв няма, всеки народ взема по нещо от съседите. Защо хърватски, словенски, босненски, сръбски, черногорски, македонски са близки до българския и няма проблем да се разберем ? Ми защото същото, което е направил византийското робство за тогавашните българи е направило турското, уеднаквило е до голяма степен езиците на народите. И колкото по-далеч и по-малко са били в предела на империята, толкова езика им се отдалечава от нашия. С поляците е същото, 200г. под руско робство приближава езика им до руския, и понеже повечето от нас са учили руски език, е много лесно да разбереш поляците. Но примерно моята дъщеря, никога не е учила руски език и не може и бъкел да захапе от полския. Имам колега босненец, като дете след сръбските кланета в Сребреница е живял една година в Унгария, две-три в Чехия, знае добре чешки, поназнайва и унгарски, но руски въобще не разбира, с един поляк си говорим чат пат на руски, босненеца мига на парцали. Една позната сръбкиня е учила старобългарски в Белград и си мисли, че разбира български, само дето бъкел не вдява. И така е с всеки един човек, обаче научиш ли един език от дадена група, то после ти се виждат много близки останалите езици от същата група. Чешкия и словашкия са близки до сръбския, поради комшийски съображения, и поради общо минало в Австро-Унгарската империя. Воеводина, една от областите на Сърбия, е била дълги години прехвърляна от турски в австрийски ръце и обратно.
А за това като са се женили българин и славянка и какъв език говорело детето, няма смисъл да спорим с радиото, познавам много семейства смесени бракове, или бракове на българи в чужбина, въобще не е задължително децата да говорят езика на майката. Говорят езика на държавата в която живеят, защото без него не могат да имат комуникация с околните. Близки познати, българин и рускиня, нито едно от двете деца на говори руски език, просто майката смята, че не трябва да знаят руски език, но пък говорят български. Други познати, двама българи, нито едно от децата им не говори български, говорят английски, и двамата родители не смятат, че децата им трябва да знаят български.
Литовското велико княжество не е било самостоятелна държава на литовците, а е било Полско-Литовска държава цели 200г., съвсем нормално е да имат много полски думи и да омешат езиците. Беларус и Украйна по население са смесица от поляци, литовци, руснаци, българи и румънци ( особено Украйна ). Обаче след нови 250г. разделение, литовците имат език близък до немския, защото са от тази езикова група, а не близък до полския. Същото става и у нас, след 1878г. може би 35% от думите в българския са турцизми, след това се изместват от русизми, а след 1990г. от англизми. Но езика е запазил правилата за образуване на изречения, глаголи, подлози, както си е било от памтивека, не се е променил и не е станал турски, руски или английски. Да не говорим, че уж славянската писменност е била първоначално създадена за българите, след това останалите народи около нас са започнали да я използват. Съвсем нормално е тогава техните езици да са се променили и да заприличат на българския. Виж останалите, дето са започнали на латиница имат съвсем различен речников състав. Термина славяни е въведен от руските императори през 16-17-ти век, т.е. дотогава българи, сърби, босненци, хървати, словенци, поляци и т.н. не са се считали за славянски народи, а ти изведнъж скачаш в небитието на 9-ти век и започваш да твърдиш, че българите били претопени от славяните, когато онези пък не са се смятали за славяни, наричали се скити, мизийци и с всякакви други имена, но не и славяни.
Единствения език, който няма промени в граматическите правила - писменни и говорими, повече от 1400г. това е арабския. Може би неслучайно Мохамед е избрал да напише корана за мюсюлманите именно на този език. Ако сега дадеш оригинала на корана на съвременен арабин го прочита все едно е отпечатана книгата завчера.
И не на последно място, генните изследвания недвусмислено показват, че в съвременния български народ има много малко славянска кръв, близки сме с македонците, всеки знае защо, и толкоз. Всички останали, уж славянски народи, са много далеч от нас. А за унгарците пък въобще не може да се коментира, те са толкова далеч от нас, че няма смисъл да си хабя клавиатурата 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Авг 28, 2010 2:41 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ето една любопитна карта:
както се вижда, r1b е определено оня ген който ще се търси когато рухне съвременната цивилизация и когато се преоткрие робството 
|
| Съб Авг 28, 2010 6:35 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми интересна карта е, като гледам корелацията на тоя ген с цената, която хората на
даденото място са склонни да плащат за личната си свобода е доста добра - може и такъв
ефект да има, знам ли.
Не че това има някаква връзка с коментарите дето пишем по сорсовете, де (но навярно
има с наблюдаваните от Зейфод безумни песнопения по детските градини).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Авг 28, 2010 7:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
zaphod, тая картинка с гените ми стана интересна - я покоментирай малко повече или поне дай линкове някакви  .
|
| Съб Авг 28, 2010 7:49 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ми като прочетох на пирев поста, се зачудих защо хората още спорят кой какъв е, като може да напишеш в гугъл genetic map europe и да видиш кй какъв е.
|
| Съб Авг 28, 2010 9:03 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ний сме били хървати, бре!
Я зарежете тази глупост, рано е още, не са излязли изследванията пък и не знам дали ще ги пуснат докато сме живи. Става дума, че преди доста години изкопах в нета от надежден источник проект за изследване на историята на Homo Sapiens от появяването му до сега. Мислеха да ползват комповете и кръвчицата на доброволци и всичко от намерените останки, със сигурност са го докарали до някъде ама още на следващата година не успях да изкопая нищо по въпроса. Историята я пише силният на деня!
Edit: аз пък к'ва карта изкопах:
Ми тя половин Европа е българска, бре! А форумът от който я взех беше малко наци (небългарски) и алармите ми малко взеха да присвяткват.
Edit2: всъщност на ви да четете, фашисти такива!  Сайтът май не пуща буболечки в компа, само в главата http://www.stormfront.org/forum/t512693/
|
| Съб Авг 28, 2010 9:43 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ха, имам тапия за ариец, сега си погледнах днк анализа - Haplogroup R1b, M343 (Subclade R1b1b2, M269) 
|
| Съб Авг 28, 2010 10:22 pm |
|
|