|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 10:49 am
Битка за поръчка с мафията/държава - идеи за следващ ход...
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А, не е дъмпинг. Печеливш е, напълно практично е да се продава на тая цена.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юли 07, 2010 9:22 am |
|
 |
|
tgi
|
Тони, това ще е прекрасен вариант ако посредникът дойде при мене.
Но не вярвам да дойде. Не го изключвам, не знам кой ще е. Ное доста вероятно въобще да
минаха на тая схема за да ме блокират мене (залозите за конкурентите ми са много по-големи от тая
дребна поръчка, знаят какво следва).
Но май нямам други опции. Ако стигне до пазарлък работата ще се спазаря, това да е
проблемът  .
ДедоБоре, на тебе дръпнаха ли ти се вече очите или си си дошъл тук на изправяне?

_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юли 07, 2010 9:30 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
tgi сигурно си страхотен инжинер но май не ставаш за търговец. Не е въпроса на каква цена е практично да се продава, въпроса е на каква може да го продаваш, гледай конкуренцията. Дъмпинга, па дори и да не го наричаш така никога не води до нещо добро, от него печелят потребителите, ма само привидно, защото обикновенно дъмпинга е съпроводен с по-ниско качество.
Не се стреми ти да си и производител и търговец, това рядко се постига много успешно, а в другия случай и търговеца иска да яде. Навсякъде по света сделки се правят с комисионни, под една или друга форма. Слагай си високи цени на продуктите, такива каквито биха били ако ги прави някоя реномирана западна фирма, или близо до техните. Предлагай големи отстъпки и комисионни, това не е незаконно, няма защо да се притесняваш да го казваш на хората, ето това е цената ето това е отстъпката, ако искаш отстъпка ако искаш комисионна. Онзи в болницата иска да гризка, той си има отношение с доставчици, той може д знае че го поодират, но си получава неговото. Те пък ще искат да получт своето, и едва ли ще имат нещо против да го купят от теб ако ще изкарат добре. Да ама ако им го продадеш за 5000 те пак ще го продадът за 25000и ще направят доста голяма печалба. Да но в случая може и да не стане така, защото ти вече си подал оферта за 5000. Хората в момента се притесняват, ако го вземат за 5000 не могат да го продадът за 25, твърд рисковано е точно в момента, да го продадът 10.000 и ще изкарат 5000. Да ама ако вземат конкурентния продукт и го продъдът за 25.000 а той им смъкне на 15.000 ще изкарат 10.000, идеално за тях. Предлагйки ниски цени винаги рискуваш в една таква ситуация да не те изберът само за това че не могта да ти сложат голяма надценка тъй като има оферта от теб за много по ниска цена.
|
| Сря Юли 07, 2010 9:35 am |
|
 |
|
tgi
|
Тони, щеше да е прекрасно ако това беше приложимо, ама не е. Пробвано е през годините.
Прекалено е мафиотизиран секторът и от БГ не е възможно да пробиеш наравно с другите.
Да креташ някак между капките да, но дотам - и само докато имаш неща, които другите
нямат. Колко спечелени сделки - и в БГ, и навън - са ми затваряни "отгоре" ако знаеш...
("отгоре" значи чак от административния апарат, изведнъж парите изчезват като стигне
до моята проформа).
Затова и стигнах до последната мярка - войната (която като нямаш оръжие я правиш с цени).
Не само разбирам всичко, което казваш, ами съм го и практикувал, кога с повече, кога с по-малко
успех.
Това е нова битка, която почвам, и тая сделка е нищожна част от бойния пейзаж. Тия дни ще
го обявя новия продукт и в уебсайта, още го няма там. Което не значи, че покрай пуснатата
оферта конкурентите не разбраха какво предстои и не се струпаха да питат за детайли
чрез "приятели".
|
| Сря Юли 07, 2010 9:51 am |
|
 |
|
zaphod
|
айде сега тги, не си само ти производител в тая държава, тони ти го каза добре, и определено съм съгласен с него че за търговец не те бива. това само по себе си не е фатално, има си хора за всичко, но при тебе е в комбинация с някакви токсични убеждения, затова аз като цяло съм скептик и не бих заложил на тебе.
|
| Сря Юли 07, 2010 10:47 am |
|
 |
|
tgi
|
Всъщност само аз съм производител на такава техника в радиус от няколко хиляди километра
(доста отвъд "тая държава").
За останалата част от мнението ти най-добре си отговори и ти на въпроса каква стойност има,
какъв е опитът ти като производител борил се някога за пазарен дял.
|
| Сря Юли 07, 2010 11:29 am |
|
 |
|
zaphod
|
нуждаеш се от евреин, ама много 
|
| Сря Юли 07, 2010 12:02 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
За да е успешен един бизнес от ключово значение е да имаш добър търговец. Пройзводителя и качеството на стоката са от второстепенно значение. Минал съм през това и съм се убедил, това е реалността.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 07, 2010 1:51 pm |
|
 |
|
relsys
|
Ами то в такъв случай значи би трябвало да продаваш добре, и да не ти пука за тая една бройка. И да имаш голяма корпорация. И всички ние да се натискаме да работим там.
|
| Сря Юли 07, 2010 1:58 pm |
|
 |
|
tgi
|
И като тегля чертата под отговорите резултатът е: лош търговец си, това ти е проблемът.
С едно-две изключения.
Защото съм спечелил клиента и мафията/държава използва силата си, та да ми го вземе
(че и да не му даде нищо от това, което той иска, боклукът, дето ще му натикат го дразни
само като помисли за него).
Да бях питал в кварталната градинка...
Както споменах не очаквах някой да има предложение за полезен ход, дано да има полза
за някого в подобна ситуация някой ден, ако го прочете.
|
| Сря Юли 07, 2010 3:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Гледай сега - ти пускаш тема тук да питаш нещо, обаче предварително си си харесал определен отговор и очакваш точно него и ако ти кажат нещо друго се възмущаваш. А истината е доста тревиална - първо наистина 99% от инженерите не са и добри търговци (пример е съсдената тема, където повечето казаха как предпочитали да правят това, което на тях им харесва, а не това, което търсят и искат клиентите). Второ - когато си имаш работа с "мафията" се действа по мафиотски или както много вярно предложи ТоНи - трябва да се погрижеш за всекиго да има по нещо и чак тога ва и само тогава всички ще са доволни и ти няма да имаш проблеми с "мафията". Трето - "мафията", чиновниците, държавата са хората с властта. Няма компания на тоя свят (дори и голяма мултинационална корпорация), която да може да се пребори с ресурсите, впрегнати от чиновниците на една държава. Това е причината и парите, както и ел. тока в твоите джаджи да се движат по пътя с най-малкото съпротивление, а не по пътя на най-честните и горди инженеро-търговци. Четвърто - да си мисли, че с дъмпинг може да се прибори с голяма фирма може да го измисли само някой непоправим идеалист като теб  . Затова послушай какво те съветват хората, които си имат вземане-даване с въпросната "мафия" в противен случай ще продължаваме да четем все теми от тоя сорт и колко зла е мафията. От както са измислени парите тоя свят за добро или за зло се управлява вече няколко хиляди години по едни и същи правила и е глупаво някой да се прави на Дон Кихот, защото няма да завърши работата добре за него  . Като те гледам на аватара ти на каква възраст си чак ми е чудно, че ние трябва да ти ги пишем тук тия работи, вместо ти да ни ги обясняваш на нас  .
|
| Сря Юли 07, 2010 4:01 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ъхъ, къде ли ще съм чул всичката тая мъдрост, дето и ти сега почваш да я лееш.
Нали не ходя по градинки.
Та ти какво би направил в тая ситуация като знаеш толкова много, че не дочух.
|
| Сря Юли 07, 2010 4:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз мисля, че го казах ясно ама за теб ще го повторя - бих действал, както ТоНи е предложил  . Имал съм подобни на твоите проблеми в БГ и след година и косур ходене по мъките осъзнах, че това е единственото решение, ако искаш да правиш нещо  .
ПП. Тук е същото, само че на по-високи нива и затова обикновенно хората си мислят, че няма такива изцепки - просто никой не си играе на дребно, защото рискува доста  .
|
| Сря Юли 07, 2010 4:36 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е как какво, казаха ти го доста пъти - действаш като тях. Търсиш посредника и се разбирате ако можете.
Когато купувач е държавата - паразитните звена са там и не могат да бъдат избегнати. В сделка с държавата, корупцията винаги е там! Това са постулати и няма как да ги заобиколиш. Или играеш по техните правила или играеш в друг мач. Просто е.
Можеш да пробваш и с главата напред - правиш нещата публични, съдиш, обжалваш.... Зависи обаче кой е срещу теб и заслужава ли си риска. И най важното - до къде си готов да стигнеш....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 07, 2010 4:38 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е това дето Тони го предложи още тогава го коментирах, че очевидно при сегашната ситуация
е единствената оставаща опция. Не мисля, че ще сработи, но това е друга тема. Всъщност това
го споменавам още в *първия* си пост, коментирах го с клиента преди да постна тук.
Пак в първия пост (който май повечето не сте го чели) пише и във връзка с публичността.
Едва ли ще отида в тая посока. Ако тръгна нанякъде карам докрай, нямам зарязани незавършени
проекти, та затова внимателно преценявам накъде тръгвам  .
Питането беше по-скоро тип "а бе да не би все пак да има изход, дето да не го знам, ако и да
е очевидно, че няма", достатъчно ясно е от първия пост и това. В крайна сметка под тия
решения се подписват хора и те имат своите службици за пазене, в някои ситуации могат
да бъдат вкарани в пътя, не е да не е правено. Не толкова надявайки се, колкото да знам, че
съм изчерпал и тая "обмяна на опит" попитах, може някой да е успявал в подобна ситуация някак.
|
| Сря Юли 07, 2010 5:18 pm |
|
|