Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
За шпионажа 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
по-вероятно е да може да дигне щанга с уи@
ти поне няма да имаш проблем с инструменталната - имам предвид лелката, дет дава инструменти. все ще те вика да и местиш вагрянката из склада :wink:

Пет Юни 17, 2005 5:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пирев, ти тва с струга сериозно ли го мислиш? Макар че ако плащат по 1000 кинта на фрезист...... баси фрезиста.

Пет Юни 17, 2005 5:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ми може и да е вярно за 1000-та кинта...
преди време мислех да си направя една кутия от 2мм ламарина
лазерно рязане, цифров абкант... разни такива работи
такива цени ми съобщиха, че почнах да се чудя дали да не си направя резачка. ама не можах да отрия колегата, с който навремето правихме въглеродни лазери - бил по щатите от 10 години

Пет Юни 17, 2005 5:41 pm
Профил

Мнение 
@pirev
Определено аз бях добре тогава - работех в Изотсервиз и правех монтажи в БГ и чужбина.
Плащаха доволно - нямам забележки. (Около 10-12% от заработеното)
А заработвахме много - монтаж на машина - 20 000 - 30 000 само за труд.
Но това е минало - неважно!
Сега не виждам доволни от нашия бранш - направо ме е страх!!
Не за мен- аз минах 50 и не ми пука май. За младите ми е болно.
А младите могат много повече и си заслужават многото повече парички.
Но ако няма поръчки - как "старите" или "работодателите" да ги вземат?
Аз виждам, че поръчките намаляват и стават за 2-5 бройки, а не за 200-500!
Така, че не искам да обвиняваме работодателите - такова е положението. В момента се търсят инженери по механика (железари).
Ако съм мениджър ще заложа на тях и ще забогатея, а не на вас -електрончиците (ще обеднея).
Сериозно - по фабриките не останаха кадърни инженери - железари (извинявам се за грубия израз).

Дано нещо се промени и нашият труд се оцени!

Пет Юни 17, 2005 6:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
ти поне няма да имаш проблем с инструменталната - имам предвид лелката, дет дава инструменти. все ще те вика да и местиш вагрянката из склада :wink:

Това вагрянка не го знам какво е , ама добре звучи за лелката, особено ако е някоя по-младичка и засукана, мореее, ще го отнесе като куцо пиле стара клавиатура от "Правец" :D

@Wise, доволни в нашия бранш има доста, поне аз познавам много хора, но като процент спрямо всички в бранша са не повече от 20%. Доволните обаче работят само за износ, тези които са на вътрешния пазар кретат едвам едвам.

За стругарина и 1000-та кинта си е абсолютно вярно, а ако наистина шефа на моят кумец реши да ме спонсорира за фрезист, честно да си кажа, доста ще помисля, най-малкото защото произвеждат поточни линии за чужбина и поръчките им са за 1-2 години напред. Ще видим, цяло лято съм го ударил на почивка, през септември месец ще си търся работа.

Лоша работа според мен няма, има добре платена и зле платена.

Пет Юни 17, 2005 8:46 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
При всичкото ми уважение към участниците във форума тука не съм съгласен с това което пишете

"... ако плащат по 1000 кинта на фрезист...... баси фрезиста."

@Цецо какво са 1000 лв. ?
500 евро ... Кой специалист "навън" в белите държави би работил за толкова пари?

@pirev не знам какъв майстор е бил стругарят за който става въпрос, но ако е майстор би трябвало да взима дори и повече. Това че твоята заплата е идвала след три месеца и е била наполовина по-малка не означава че трябва да намалят на стругаря заплатата. И нека да бъдем откровенни няма да станеш майстор стругар за 1 година ...

Това го казвам не защото съм стругар, нито пък баща ми е стругар като се замисля нямам някой роднина или пръв приятел стругар, че да защитавам стругарската гилдия. Това го казвам във връзка с това как започна темата. Там в началото някой спомена че в Китай били доволни за 10$ на месец... Защо си мислите че те са доволни с толкова пари? Работят като роби. Да. Но това е техният начин за оцеляване. А са доволни защото при тях има някой който взима и 5$.

Позволявам си да говоря за Китай защото съм корабен механик и неведнаж съм бил там. Честно не знам дали те са доволни на 10$ или повече - Китай е страна голяма има и бедни има и богати, но съм бил в страни в които хората са доволни на толкова Бангладеш, Индия ... Бях там през 96-та върнах се в България и след няколко месеца и тук у нас заплатите станаха по 10$ на месец...

Около две години работих за чужда компания. Когато пристигнах там изпратен от българска фирма посредник, хората ме гледаха накриво защото взимах два-три пъти по-малко от тях, а заемах мястото на техен сънародник. Парите които взимах там не бяха 20-30 хиляди но бяха пари на които тук в България всеки би завидял. А отношението на някои от чуждоезичните ми колеги беше като към идиот жълтурко, който се продава едва ли не за жълти стотинки. А смея да твърдя че ние българите там не бяхме по-долу от тях дори най-често беше обратното.
Ще спра до тук като се надявам да не съм прозвучал несвързано и да не съм засегнал неволно някого.

Пожелавам на Пирев да си намери добре заплатена работа. Защото от една страна ми е криво че хора с възможности и образование работят за трицифрени суми, а от друга страна ми е криво как в България се утвърждава мнението че, инженер това ще рече "некадърник с диплома, който взима повече пари от мене"(защото има хора които работят и за 300 лева и надолу)

Нед Юни 19, 2005 9:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
Zdrav написа:
@pirev не знам какъв майстор е бил стругарят за който става въпрос, но ако е майстор би трябвало да взима дори и повече. Това че твоята заплата е идвала след три месеца и е била наполовина по-малка не означава че трябва да намалят на стругаря заплатата. И нека да бъдем откровенни няма да станеш майстор стругар за 1 година ...

Нямам нищо против един стругарин да получава 1000 лв, но в този случай трябва проектанския кадър да получава да речем 2000лв., за да има смисъл за този проектант да си блъска главата и да създава добри проекти за стругаря. Умственото натоварване != при стругар и програмист, стругарина може да си клати цял ден чепа на струга и вечерта да е бодър и свеж, докато седни пиши програми от няколко хиляди реда и се опитай като се прибереш в къщи да си бодър и свеж.

Колкото до това дали ще стана за 1г. стругар или фрезист съм повече от убеден, след като съм се преборил с много по-сложни неща, никога няма да се дам на един струг, та бил той и с най-финната стружка.

Обаче обратното никога няма да стане, т.е. бай Струг да заебе стругарството, да си купи компютърна литература и след 1г. да седни да твори софтуер. Ако беше така нямаше стредно статистическия стругар да учи 2-3 г. средно образование за да станат такъв, а средно статистическия компютърен специалист да учи още няколко години в повече. Двете материи са май неизмерими.

Друг е въпроса ако сравняваш некадърен инженер с кадърен стругар или накадърен стругар с кадърен инженер.

Но да не издребняваме, всеки си има право на мнение, всеки допуска грешки, в едно съм обаче сигурен, че сме сбъркана държава. Ама то каквато държавата, такава и нацията.

Zdrav написа:
Пожелавам на Пирев да си намери добре заплатена работа.

Колега, благодаря за пожеланието, обаче няма да е в БГ, с единия крак съм в Канада, остава по-трудната част да преместя и другия. Ако отида и видя, че по канадските фирми другарите стругари са по-добре платени от другарите програмисти, немедленно ще уведомя аудиторията на форума вместо ПК да си купуват Персонални Стругове с цифрово програмно управление по Интернет :D

Последна промяна на Сря Дек 14, 2005 8:18 pm, променена общо 1 път

Пон Юни 20, 2005 1:24 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
pirev написа:
... с единия крак съм в Канада, остава по-трудната част да преместя и другия...

Другия въобще не го мести, а направо го отрежи, за да не те дърпа назад :) . Аз ако съм - ще забравя къде е Европа, какво остава за БГ. Всичко това дето го казваш е до болка вярно - за съжаление тъпата ни държава е тотално сбъркана. Успех.

Пон Юни 20, 2005 7:51 am
Профил
Аватар

Мнение 
pirev написа:
...с единия крак съм в Канада...

Ето още едно нещо с което си приличаме с китайците - имаме държава от която всеки иска да избяга. Е не всеки ...
И аз не искам да издребняваме.
Pirev, късмет!
А на тези които остават да работят в България - успешна и ползотворна седмица!

Пон Юни 20, 2005 8:36 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2