|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:03 am
Как се върти водата в парното?
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Дек 10, 2009 11:14 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Все пак да ви кажа за посоката: отдолу нагоре - елементарно, Уотсън!
Днес "обърнатият" радиатор беше в режим на намален приток и си остана по-равномерно затоплен и от напомпаните.
Все пак съм на локално парно и въобще не ме интересува какво би отчел топломера. Искам да ми е топличко навсякъде а не само от гърдите нагоре.
|
| Чет Дек 10, 2009 7:54 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Вчера един постна нещо в radsafe листа, което доказва тезата на Зейфод, че и на
приятеля ми с бръмбара.
Във Финландия са се отказали от нови реактори, които са щяли да строят.
Защо? Ами защото са поели задължение 20% от енергията им да е от "възобновяеми"
източници до еди-кога си.
Само че като пуснат тия реактори, 20-те процента стават много повече като абсолютна
стойност, и понеже никой не може да строи вятърни мелници и подобни боклуци
без субсидия, няма да има откъде да вземат пари за проклетите възобновяеми
източници... та затова ще я карат и с по-малко и от реалните.
А бе така е, "и не съм сигурен за вселената"...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Дек 11, 2009 10:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Бонго обърнатият е имал по равномерно затопляне защото потоците са били еднопосочни, стъдения въздух се е загрявал повече от долната част с по висока температура, след което отивайкинагоре е поемал по малко топлина от вече охладената повърхност, в резултат радиатора е бил по равномерно загрят което обаче не значи че е отдавал повече топлина на околната среда. Както знаеш топлообмена между две тела/ флуид и тяло и др подобни зависи от две неща, топлороводноста помежду им, и разликите в температурата, топлинното съпротивление ти е константа зависеща от площа на радиатора, когато потока се движи от горе, имаш доста по стабилна температурна разлика, приемрно радитора от горе е 50 градуса а долу е 30, стайният въздух който тръгва от долу с 20 градуса в началото има температурна разлика 10 градуса, движейки се нагоре той се загрява и около горния край е да речем 40, което пак запазва едни 10 градуса разлика. Ако потока влиза от долу, там имаш разлика с въздуха около 30 градуса, това доста бързо ще загрее въздуха до около 40 градуса, но ще с еполучи че на 1/3 от височината въздуха и радиатора са с равни температури, т.е. топлообмен не се извършва, което вече намалява ефективната площ на твоят радиатор.
Иначе за затоплянето ... то това глобално затопляне щяло да доведе до нова ледникова епоха, поради топенето на ледниците, в океана се вливала студена вода, това веднъж повишавало нивото му и втори път влияело на теченията в океана, в резута на това гълфстрийм, и не само той щяло да спре да съществува, съответно от това климата на европа щял да стане доста по студен и да настъпи малък ледников период. Тезата е че климата в европа би трябвало да е като този в канада и сибир, тъй като са на една ширина, но поради топлите течения той е по мек. Реално ширината ни е като на Чикаго да речем, верно че там е по студено, но чак пък ледников период ....
|
| Нед Дек 13, 2009 11:06 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Прав си Тони, ама: "правилният" радиатор отдолу е почти студен, горещата му горна част е на 1.20м а стаята е висока 3м. Обясни ми сега как да сваля топлия въздух до краката си, да пусна вентилатора ли? А топлото на изхода не остава похабено, системата е затворена.
Иначе: от началото на 80те климатът в БГ (че и в цяла Европа) прогресивно се смарангясва, никой не отрича че вече зима почти няма, бурите са повече а растенията/дърветата съхнат доста по-млади. Това значи, че дървените глави от ЕС пак са се объркали: едва ли причината е толкова в "естествения" въглероден двуокис отколкото в другите "неестествени" газове и пушилки които един дявол знае как влияят на климата. Цивилизацията в момента действа като изригването в Сибирското плато ама новите динозаври са по-упорити и от хлебарките и не им се измира 
|
| Нед Дек 13, 2009 12:53 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
абе ако е за климат - питайте старите хора да разкажат какво е хубава зима и хубаво лято. ся нито едното е хубаво нито другото. пролетта е преходни 2 седмици, есента и зимата са едно. лятото няма да го коментирам, че е болна тема. някакви бееегли спомени ми подсказват че като бях младо рибарче можеше да седя по цял ден на слънце август месец и не изгарях много, сега за 2 часа и мога да употребя кило дефламол без особенно голям успех. зимата - е, райско време си беше, сняг 60 см, ако щеш по реката хокей можеш да играеш (правили сме го), ся ако прехвърчат снежинки на същото място е събитие, пък и реката отдавна пресъхна. климата вече се сбърка, въпроса е може ли щетите да се ограничат само до тук, то за въстановяване и дума не може да става... ама като осерем всичко наоколо тогава някой ще каже "съжалявам, който има къща 5 метра под земята ще преживее още някоя и друга година, на другите благодаря за мандата..." някой да от вас да е членувал в природозащитна отганизация? че тия са баш будалите. и си мислят че могат да направят нещо. е, на ся покрай тези протести в един от репортажите ми се наби че са и неграмотни - на един от големите плакати в началото на колоната бяха написали sistem и в последствие i->y с яка поправка със същият цвят спрей. че те са неграмотни, да не са прочели случайно какво предизвиква тоя ужас над главите им или да имат идея как да го спрат? прах в очите - едните се събират да си обещават един на друг какво щели да направят препоръчително, другите седят от вън и се правят че негодуват, останалите цъкат с език пред телевизора и се чудят дали и тая година няма да изсъхнат чушките на нивата. крах... 
|
| Нед Дек 13, 2009 1:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе не знам защо ама си мисля че действащите вулкани в момента изхвърлят много повече "замърсители" от колкото нашата скромна цивилизация. Има и изключения, азотни съединения които май не са толкова срещани във вулканините газове, както и фреони и др подобни но те так аили иначе не са толкова много. Сега почнаха и пръдните на кравите да калкулират, скоро ще сложат акциз пръдня на хранителните продукти и лещата боба, зелето и други подобни ще станат по джоба само на богаташите.
Разни "умни" глави по света са решили да се изживяват като глобални спасители, а разни зелени малоумници им осигуряват алиби за малоумщините които правят. Мисля че е крайно време з анякой глобален конфликт, щото явно че "интелектуалците" като нямат реални проблеми се захрващат с решаването на виртуални. Една студена война би ни дошла добре на този етап ...
И тия пишман еколози, и разните му там зелени , оранжеви и пембени са вредно племе, като тия тъпани дето тръгнали да режат въжето на лифта, чак съжалявам че не са успели, един двама по малко нямаше да е зле.
|
| Нед Дек 13, 2009 2:00 pm |
|
 |
|
head_up
|
какво за тръгнали да режат, какъв лифт? това май съм го пропуснал...
|
| Нед Дек 13, 2009 2:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
[quote="head_up"]абе ако е за климат - питайте старите хора да разкажат какво е хубава зима и хубаво лято [quote]
И те така са говорели навремето, ама с положителна сигурно нагласа "на мен баба ми за кави зими е разправяла 1800-та, сняг чак до жътва, по метър два, сега с тия 60 см сме си добре ...." ще минат 100-200 години и младите ще разправят " ех прадядо ми разправяше как едно време зимата почти нямала сняг, а сега цяла година зима ..."
Времето се променя, дали и до колко ние му влияем не е ясно, интересно че 60-70 годинине знам дали има рязко отчетена промяна в температурата или климата, а тоно тогава е имало най-много замърсители, едно че промишленоста и на САЩ и на СССР са бълвали продукция за военни, нови проекти и всичките им надпревари, второ че сигурно е имало изстрелванена ракети поне веднъж седмично, къде тестови, къде реални, а една скромна ракетка, осбенно от онова време е бълвала доста повече газове от колкото хиляди автомобили за една година, и какви ли не още източници на замърсяване е имало, самите коли, които до края на 70-те, особенно в САЩ са били с големи, неикономични и неекологични двигатели, и въпреки това за последните 10-на години при всички положени усилия за намаляване на емисиите "специалистите" забелязват рязка промяна ... бре да му се невиди и работата
ами лифта на паничище, към седемте езера, някой се е пробвал да среже въжето на лифта, ама е имал късмет и не е успял, едва ли е предполагал какво става ако срежеш стоманено въже с 4-5 тона отгоре му.
|
| Нед Дек 13, 2009 2:19 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Бааах, виждал ли си отгоре какъв "въздух" се мъдри над всеки голям град? Няма нищо общо с древната въглищно/дървена пушилка. А колко големи градове има?
А мирисал ли си как излиза от ауспуха "екологичният" безоловен бензин и да го сравниш с този на азотната киселина?
А с напредъка на технологията к'ви по-големи изгъзици се отделят, капка мегатон замърсява...
|
| Нед Дек 13, 2009 2:53 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 |  |  |  | ToHu написа:  |  |  |  | head_up написа: абе ако е за климат - питайте старите хора да разкажат какво е хубава зима и хубаво лято  |  |  |  | Цитат: И те така са говорели навремето, ама с положителна сигурно нагласа "на мен баба ми за кави зими е разправяла 1800-та, сняг чак до жътва, по метър два, сега с тия 60 см сме си добре ...." ще минат 100-200 години и младите ще разправят " ех прадядо ми разправяше как едно време зимата почти нямала сняг, а сега цяла година зима ..." Времето се променя, дали и до колко ние му влияем не е ясно, интересно че 60-70 годинине знам дали има рязко отчетена промяна в температурата или климата, а тоно тогава е имало най-много замърсители, едно че промишленоста и на САЩ и на СССР са бълвали продукция за военни, нови проекти и всичките им надпревари, второ че сигурно е имало изстрелванена ракети поне веднъж седмично, къде тестови, къде реални, а една скромна ракетка, осбенно от онова време е бълвала доста повече газове от колкото хиляди автомобили за една година, и какви ли не още източници на замърсяване е имало, самите коли, които до края на 70-те, особенно в САЩ са били с големи, неикономични и неекологични двигатели, и въпреки това за последните 10-на години при всички положени усилия за намаляване на емисиите "специалистите" забелязват рязка промяна ... бре да му се невиди и работата
ами лифта на паничище, към седемте езера, някой се е пробвал да среже въжето на лифта, ама е имал късмет и не е успял, едва ли е предполагал какво става ако срежеш стоманено въже с 4-5 тона отгоре му.
|  |  |  |  |
|  |  |  |  |
|  |  |  |  |
Ама нещо яко си се озлобил към екологията. Ами не се ли сещаш сам че има ефект на натрупване. В момента и по моите скромни наблюдения смог има над цялата земя. Поне в България е така. Може да се провери лесно. Качваш се някъде по нависоко. Добре се вижда да кажем ако си над 1000 метра. И в един хубав ясен ден поглеждаш към хоризонта. Виждаш една рязка граница между въздуха долу и горе. Някой път е фрапираща. Като бях ученик и ходех по планините никога не съм виждал такъв ефект. И дори да е имало е било голяма рядкост. За първи път видях такова разделяне нейде като бях в казрмата. И с времето се случваше все по често. Сега с малки изключения винаги е така. И това което се вижда с просто око е върха на айсберга предполагам.
И преди съм ви обръщал внимание че не това което се прокламира като екология не е дело на еколозите. Големите консорциуми правят пари от екология която няма нищо общо с истинска екология. Става дума за едни големи пари. А вие псувате еколозите от които нищо не зависи. Те могат само да говорят и да правят по някоя дребна акция,но абсолютно нищо не зависи от тях. Всичко зависи от хората с пари и те пробутват екологията която е толкова очевадно малоумна и в нея изтичат парите ни.
По мое мнение дори самото замърсяване което правим вероятно не е толкова фатално. Фатално е че масово са изсечени горите на планетата. А някъде да сте срещали нещо за залесяване в големи мащаби.Аз знам само за изсичания в много големи мащаби. Без достатъчно зеленина от къде ще дойде кислорода? Замисляли ли сте се че огромното количество кислород което се е необходимо само за изгарянето на огромното количество горива което човечеството използва не идва от космоса? Засега положението се крепи от кислорода който се отделя от зелените водорасли в световния океан. Но то положението не може да се крепи вечно. Екосистемата на планетата е много вазимосвързана. Без дървета на сушата последиците са предполагам непредвидими. Абсолютно малоумно е поведението на човечеството. И после еколозите ви пречели. Уж в този форум има интелигентни хора за които се полага да мислят сами а не да преповтарят и интерпретират бозата която медиите предлагат.
|
| Нед Дек 13, 2009 5:21 pm |
|
 |
|
head_up
|
я ся по-спокойно, чел-недочел, никой не казва че еколозите са виновни, а че не са нещото за което се представят. тъй, и поне аз не съм от интелигентите, но пък обичам гората - дето се вика, втори дом ми е, пък след 3-тата световна ще е дом за всички  та за това се възмущавам(е) от псевдо-загриженост...
|
| Нед Дек 13, 2009 5:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Кольо, ако изгледаш филмчетата на BBC - Planeth Earth ще разбереш, че горите в Тайгата са 30% от сушата - не е пипната, в Канада и САЩ големите гори по западното крайбрежие - около 20% от сушата - не са пипнати. В смисъл това, което е пипнато не е даже някакъв мижав процент от цялото. Джунглите на Амазонка, където опищяха света, че са изсечени и те не са пипнати в голямата си част, а на всичкото отгоре са и само 3% от сушата. Дето вика ТоНи - действащите вулкани на сушата и на морското дъно изхвърлят в много пъти повече газове, от колкото промишлеността замърсява, кравите изхвърлят много повече от колите и т.н. Не казвам, че не замърсяваме - замърсяваме, но на локално микро ниво. Планетата е огромна, а хората и промишлеността са една нищожна част от нея. Тук в САЩ между двата бряга няма нищо, т.е. огромни пространства в средата на континента си стоят празни и не пипнати. Да не ти говоря пък какво е в Канада и Аляска. Някъде бях чел, че ако съберат всички хора на едно място, то те ще се поберат в куб със страна 1 миля - това е една прашинка  . Специално тук глобалното затопляне се е превърнало вече в огромен бизнес и много хора казват, че това ще е поредния балон. На уолстрийт точно това им трябва - да си изберат някаква индустрия с кауза, да я залеят с пари и после да берат плодовете и накрая да спукат балона и да търсят нов. Интернет бума беше такъв, хаузинг бума беше такъв - сега явно е ред на глобалното затопляне. Нищо че една камара учени и агенции (НАСА включително) нон стоп повтарят, че просто си има цикли. Нищо че изкараха данните и имейлите за подправяне на данните за затоплянето дълги години наред. Миналата седмица EPA излезнаха с огромни заглавия във всички медии - "Парниковите газове са заплаха за теб" - веднага си представих оная снимка как Чичо Сам те сочи от плаката с пръст и те пита ти какво ще направиш за родината  .
Използват похватите на кумунистическата свиня Майкъл Мур, дето прави филми за каквото се сети - избират си няколко факта, които сами по себе си са истина и после ги представят и си ги тълкуват както си искат. И хората, дето ги мързи да търсят инфо и да мислят вярват и ахкат. Та на феновете точно това им трябва - да има някаква заплаха за обикновенния човек, той да е повярвал в нея и да е готов да се лиши и от малкото му останали свободи  . Преди няколко дена намериха вече и кози грип, след пилешкия, свинския и т.н. Лакомията за много пари е поголовна  .
|
| Нед Дек 13, 2009 6:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
А на мен ми е писнало чрез статистика да ми доказват, че това което виждам не е истина.
Тайгите били 30% от сушата - дай Боже да е вярно. Ама какъв метаболизъм в едно дърво замръзнало през 3/4 от годината, на всичко отгоре иглолистно? А за кислорода май и светлина се искаше... Не случайно Амазонската джунгла е обявена за Белият дроб на планетата а скоро я оглеждах през Google Earth и въобще не ми се видя незасегната. И нали виждам тук как една оставена на спокойствие маслина за 20г. заприличва на нашенско 100г. дърво...
За 100г. дървета: на село огромният орех на комшията буквално изведнъж се разпадна след 80те, другият под който баба ми като мома се крила от руските пиянки го изпревари. Следващото поколение не доживя и 30г., сега садим нови. Кайсиите и черешите които изглеждаха вечни изведнъж изсъхнаха до корен, заместили ги те фиданки вече са за изсичане. И това е за домашните, в гората е още по-плачевно. А наблизо няма заводи...
И въобще не съм на мнение, че навремето се цапало повече. Технологиите са били много по-близо до естествените пък и опитите през Студената война (скришни) не могат да се сравнят с реалното използване във войните напоследък. Пък Ганю се нави на хамерикански бази заради бизнеса на курви и кръчмари (ядец за официалните такива) и съвсем зае*а единственото истинско национално богатство - рядката и позапазена природа
Мии, вече се продават и спрейчета с нанотехнологии. Някой обаче наясно ли е как нановзаимодействат с екосистемата?
|
| Нед Дек 13, 2009 7:29 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
На който му се чете за горите да се порови малко. Ще получи представа кое и колко.
Според мен е достатъчен проблем че цяла Европа е опоскана тотално. Но не е само тук. И това е проблем който не е от сега,откак човек развива стопанска дейност е унищожавал горите. При ония жълтите маймуни положението предполагам също е критично. Не съм мяркал нещо по въпроса. Но не вярвам да е цвете положението.
Сега става вече сериозен проблема с изгарянето на огромни количества горива. И замърсяването като се добави, картинката на екологичния баланс става неприятна. Много вероятно е ние да видим с очите си резултатите от недалновидноста на поколения хора. Мисля че нещата са стигнали до критична точка и сега е въпрос на капка с която чашата ще прелее. Вероятно е да не сме само ние причината но доста сме утежнили положението.
Примера с повсеместния смог,който дадох по горе за мен си говори достатъчно. Ако беше само над градовете иде дойди. Но това да се стели навсякъде ми се вижда сериозен проблем.
То не само в екологичен план нещата май са пред срив. Цялата политическа система ми се струва че е започнала да се клати. Както е тръгнало и без природен катаклизъм ще намалеем доста  :). Да ни е честито бъдещето.
|
| Нед Дек 13, 2009 11:28 pm |
|
|