Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
За българската ЕЛКА 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
zaphod написа:
.......
елка 101 е с чип на рокуел, ако беше с нашенски чип може би щях да се въздържа от поливане със студена вода.
.......

Е с тоя довод направо утрепа вола с вилицата. :D
Какво значение има, ако си направил хубава къща, от къде си си купил тухлите???

8O 8O 8O
никакво. а какво общо има с елката тоя неудачен опит за метафора?

към рек:
не знам какво общо имаха америкаците и VHDL, обаче като си отворил приказка - да измислиш VHDL е наистина прогрес, но да го ползваш не е. няма лошо разбира се и в делфарщината, не всеки е достатъчно ариец за да измисля нови технологии, но ако се възгордее и почне да се мисли за творец на прогреса, трябва да се полива със студена вода за да му се припомни къде се намира.

Пон Дек 08, 2008 2:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
Lupus написа:
zaphod написа:
.......
елка 101 е с чип на рокуел, ако беше с нашенски чип може би щях да се въздържа от поливане със студена вода.
.......

Е с тоя довод направо утрепа вола с вилицата. :D
Какво значение има, ако си направил хубава къща, от къде си си купил тухлите???

8O 8O 8O
никакво. а какво общо има с елката тоя неудачен опит за метафора?
...........

Ще се опитам да обясня по-достъпно връзката между чипа и елката:
Чиповете за едно крайно електронно изделие са като тухлите за една къща.
И в двата случая резултата зависи от архитекта и строителя, как ще ползва градивния материал.
Защото добрия строител и с криви тухли може да направи хубава къща, а калпавия - от хубави тухли да постои курник.

Пон Дек 08, 2008 3:06 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член

Мнение 
Вкъщи някъде се търкаля "ЕЛКА 135М". Купувана е от "Кореком" през средата на 80-те. Със светодиодни индикатори е и има дори тригонометрични функции, което по това време си беше много добре. Ползвах я доста време и до последно работеше. Беше с 4 батерийки АА 1,5V, които се вадеха, благодарение на нещо в наш стил-текстилна лента под батериите, която се издърпва и ги повдига. Всеки път се сещам за това, псувайки едно от китайските си устройства, в което не мога да бръкна, за да си извадя батериите, а да не изкривя нещо...

Пон Дек 08, 2008 4:23 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
към рек:
не знам какво общо имаха америкаците и VHDL, обаче като си отворил приказка - да измислиш VHDL е наистина прогрес, но да го ползваш не е. няма лошо разбира се и в делфарщината, не всеки е достатъчно ариец за да измисля нови технологии, но ако се възгордее и почне да се мисли за творец на прогреса, трябва да се полива със студена вода за да му се припомни къде се намира.

Ми освен VHDL има още десетки други. 8O Всеки, който не го мързи си измисля нещо. По тая логика истинското изобретение е FPGA. Или може би полевия транзистор?

Пон Дек 08, 2008 4:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Чиповете за едно крайно електронно изделие са като тухлите за една къща.

брей каква дълбочина на мисълта, как не го бях схванал :lol: :lol: :lol:

Пон Дек 08, 2008 4:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе кутията схемата и изработката на едно готово изделие хич не е проста работа, особено по онова време и особено като се има предвид трудността на доставяне на компонентите. (в тая елка има импулсно захранване между другото...)
Чипове както се вижда вече всеки дизайнира...

Пон Дек 08, 2008 6:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Въх, то голяма дискусия станало! Аз обаче ще се върна в началото защото точно за Оргтехника Силистра ставаше дума. А за техникума: дори имах щастието цяла година да уча в него- подготви ме идеално за казармата като психология, контролните по електроника ги пишех с печатни букви и със съобразени с учебника редове щото даскалът по електроника твърдеше че никой не може да препише при него, а в междучасията му поправях грешките на дъската... Весели времена бяха :D
А ако на чипа пише "Made in Singapore" това изобщо не е гаранция, че не е български!!!

За икономическата изгода не говоря - бай Тошо бе голям гявол!

Edit: Цитат на Е1: "Вкъщи някъде се търкаля "ЕЛКА 135М". Купувана е от "Кореком" :P
А на нас ни ги даваха да си ги купим като екстра ама за същите пари си купувахме модерно Casio Scientific :lol:

EDIT 2 - Lupus отдолу: мъж беше, май Асанов се казваше ама има ли някакво значение? Духът си беше такъв...

Последна промяна bongo-bongo на Пон Дек 08, 2008 10:11 pm, променена общо 1 път

Пон Дек 08, 2008 8:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:
Въх, то голяма дискусия станало! Аз обаче ще се върна в началото защото точно за Оргтехника Силистра ставаше дума. А за техникума: дори имах щастието цяла година да уча в него- подготви ме идеално за казармата като психология, контролните по електроника ги пишех с печатни букви и със съобразени с учебника редове щото даскалът по електроника твърдеше че никой не може да препише при него, а в междучасията му поправях грешките на дъската... Весели времена бяха :D
............

Коя година точно си бил в ТМТ?
Кой ти е предавал там електрониката? :)

Последна промяна Lupus на Пон Дек 08, 2008 10:17 pm, променена общо 1 път

Пон Дек 08, 2008 10:05 pm
Профил WWW

Мнение 
Zaphod, без нищо лично към теб, примера за негъраи софтуера го дадох защото съм дочувал че поразбирваш от писане, та не разбрах съгласен ли си да се менкаш с негъра или не.
В самото измисляне на HDL не виждам нещо кой знае колко гениало, и целта за написванеот му не е била за да улесни инжинерите, но това едва ли има нещо общо.
Я кажи колко изделия имаш направени от начало до край, говоря за цели изделия. Защото то нещата не са точно както изглждат, примерно мога да ти кажа че в момента дори намирането на читав заварчик на неръждавейка в софия си граничи с геройство и подвиг. освен това дали разгледа музея от линка, забеля за ли колко са общо калкуаторите от това време, в смисъл колко фирми ги правят, май се броят на пръсти ..... чипа може да е бил на рокуел, ОК, и apple ползват чужди чипове но аз много се радвам на техните продукти, и мога да кажа че са не само новатори а и едни от лидерите. Ако искаш вземи един P3 за да не те затруднявам много и сглоби един прост киоск с него, но искам дъното сам да го произведеш и проектираш .... всеки китаец го прави както се зане, дай да вдим какво ще стане, и те улеснявам с Р3 ..... после ако искаш помисли какво ще ти коства ако ползваш готов, да речем ...... ETX модул ... помисли по въпроса, не се иска да мислиш процесора, паметта или контрлера му.

Пон Дек 08, 2008 10:06 pm
Профил

Мнение 
Тая тема я пуснах не за да се заяждаме колко велика или не е била българската електроника, а за да отдадем почит на колегите преди нас!

Малко или много на нас ни се налага да минаваме по същите места, където другите преди нас вече са били. Не е без значение какво българите оставят по пътя си - лайна или нещо друго. Аз лично съм благодарен на всички преди мен. Не настъпах нито едно лайно, напротив - навсякъде където съм бил в чужбина намерих отворени врати. За чужденците с които работех думата "българин" едва ли не означаваше "гений". Надявам се да не съм им развалил много представата за българите ;-)

Сега ние както се казва и да се гордеем с това че сме българи и да не се гордеем е все тая, но е по-добре да се гордеем. Защото нашето собствено отношение влияе и на другите. Гърците примерно ако намерят някоя по-стара керемидка правят паметник и вдигат шум до небесата. Дали гръцката цивилизация е най-старата в историята, най-умната и най-значимата? Определено не е... Но въпреки това, когато един средно тъп американец реши да отиде на историческа екскурзия отива в Гърция, щото това е първосигналната му мисъл "история=>Гърция"...

Дали ние сме имали велика електронна промишленост? Дали сме били най-добрите? Очевидно не можем да се мерим с постиженията на Япония, САЩ или други големи.
Но и това което е постигнато изобщо не е малко. Най-вече защото е създадено едно добро име.
Примерно калкулаторите.... Значи не попаднах на лошо мнение за тях ето тук четете коментарите на обикновени хора http://www.flickr.com/photos/wisbey/319080147/
Явно е бил приличен продукт... и то достатъчно приличен, че да попадне в Sciense Museum London http://www.sciencemuseum.org.uk/images/ ... 28759.aspx
И достатъчно добър че да работят някои парчета и до днес и да се продават http://www.retrogames.co.uk/stock/html/calculators.html

Но може би най-реално е мнението на един белгийски колекционер. Според него между 60-80г. има пуснати на пазара към 15000 модела калкулатори, като той е успял да събере над 10000 в колекцията си. Очевидно човека е "в час" с калкулаторите и е интересно какво той пише за Елка 53 http://www.devidts.com/be-calc/desk_14637.html
И щом той твърди, че тоя калкулатор има уникални функции, значи наистина са уникални (забележете че чиповете са български). И това че според него е добър, значи е добър, макар аз лично да съм ползвал такъв калкулато и да нямам особено добро мнение... Но все пак той е колекционера и не видях да хвали други модел, а разгледах доста на сайта му.

При всички случаи при 15 000 модела, ние с някакви 15 модела да успеем да се наложим като марка е успех. Четах разнии мнения че сме едва ли не в 10-ката като марка. Сега това едва ли има някакво значение.Дали сме 10-та или 50-та марка няма значение. Реално първите 2-3 марки са държали пазара. Да не казвам примерно Casio колко хиляди модела имат... Като се има предвид и че ние не сме успяли да направим читав дисплей, нещо толкова важно в тая област да се чуди човек как сме успявали изобщо да си намерим място под слънцето и при тая конкиренция да продаваме не само в соц лагира ами и в Англия и то да продаваме на високи цени...

Та така... Аз смятам че всичко това е успех. Наложено име от което можем само да печелим, стига да не го осираме както правят такива като zaphod.

Не се ре те върху историята ни! Тя не е чак толкова велика че да има място за много лай на... Да не говорим, че изобщо не заслужава такова отношение!

Пон Дек 08, 2008 10:29 pm
Профил

Мнение 
Типично за Българите е да серат в-у всичко минало и в-у цялата си история, аз зибягвам да споменавам пред чужденци какви сме путки запсали, които се кланят пред всичко стига да е чуждо, и плюят всичко наше, та дори да е постигнато с кръвта и потта на много хора. Да обаче няма да спестя нищо на някой Българин, и имам навика да казвам всичко в очите, барим някой малко да се светне и да се очовечи, ама нейсе. Как все се намира някой който да плюч по някого, ако всичко това плюене беше хвалене, сега щяхме да се водим световна сила, па ако ще и само на хартия и думи, ама всички щяха да ни имат за такива.
Дори да бяхме напрвили ние атомната бомба, парната машина, първото радио, лампата трназистора и интегралната схема на куп, първия спътник, куче, мъж и жена космонавти, първи да бяхме стигнали до луната, марс и плутон, да валеше дъжд от вино, да серяхме мед, пак щехме да се плюем, и да изкарваме всичко направено че не струва нищо .... бах тоя народ, е те на такъв народ му трябват само две неща, сопа и кър, бой и копане, до припадък, тоя народ оправия няма и след 100 и след 100.000 години.

Пон Дек 08, 2008 10:42 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Браво Миро, =D> =D> =D> Само така.
Не знам zaphod защо е толкова озлобен на "Преди", може да има защо или пък просто е яхнал модата "Всичко преди нас е лошо".
Е и аз има много защо да се сърдя на "Преди", ама това не ми пречи да видя всичко добро. Само за справка - колко БГ уреди
продължават да се ползват в космическите програми и т.н. Хората са казали: Никой не може да ти направи това, което сам можеш
да си причиниш. По - ясно от това, здраве му кажи. И за гърците си прав. Щот то като изключим древна Гърция, я някой да каже
нещо по - забележително да са свършили от Омир насам. Освен да се дърлят с нас :D и с всичките си съседи. Е и световното ли
беше, европейското ли беше дето го спечелиха преди време :D

А и да не забравя: Честит празник, колеги! Студентския дух е важен - Пазете го! Ей, Zaphod я пийни една биричка, бе човек,
па вземи се усмихни малко и кажи: Я то и преди мен е имало студенти, и те са правили чудни неща :)

Пон Дек 08, 2008 11:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Дори да бяхме напрвили ние атомната бомба, парната машина, първото радио, лампата трназистора и интегралната схема на куп, първия спътник, куче, мъж и жена космонавти, първи да бяхме стигнали до луната, марс и плутон, да валеше дъжд от вино, да серяхме мед, пак щехме да се плюем, и да изкарваме всичко направено че не струва нищо ...
да ама не сме :) и не казвай "щяхме", понеже не знаеш щяхме ли или няма.
а самооплюването не е нещо срамно, ако някой каже "ех че съм тъп, не ставам за чеп за зеле" това не води до загуба на престиж, дори обратното. но ако каже "момчета, слушайте мене, аз съм доказан гений, даже ме писаха във вестника" това е социално самоубийство. тук не става въпрос дали смятаме елката за сериозно достижение или не, а за синдрома "булгар булгар". говорим ето за това:
Цитат:
за съжаление като чета коментарите, явно по-младите не знаят или не вярват, че някога сме били на световно ниво.

ако чуя това нещо казано пред чужденец ще умра от срам, дори да говори за шампионската титла на топалов (за която би било съвсем вярно), а не за сглобяването на елка. на световно ниво тогава е бил стив уозняк, създавайки ейпъл, но не и някой у нас.
единственото което ме успокоява е че тоя синдром вероятно го има във всички нелидерски нации, така че не се излагаме повече от другите. затова толкова хора се възмутиха от филма борат, понеже когато пее "казахстан е най-великата страна на света и е на първо място по износ на калий" всъщност виждат себе си. уф какви глупости говоря, ние бяхме по електрокари, те нямат нищо общо с калия :lol: :lol: :lol:

Вто Дек 09, 2008 10:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
//offtopic
@zaphod,
Извинявай за откровеността, но ти се нуждаеш от психотерапевт. Не те знам на колко години си, нито какво детство и семейство си имал или как се е развивала професионалната ти биография, но при теб това черногледство и смачкано самочувствие е болестно състояние. Лошото е, че то те е довело да виждаш всичко в негативни краски, за да доближиш света до себе си. От там е и агресията ти, от там е недружелюбното отношение към всички. Лекувай се докато е време, защото в живота идват наистина тежки моменти, когато ако няма на какво добро да се опреш в себе или в околните, живота наистина става безсмислен. Човек трябва да се радва и на малкото (сравнено със света), което е успял да постигне или да създаде, за да може да направи следващата по-голяма крачка напред.

Вто Дек 09, 2008 12:01 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
[quote="zaphod"][quote]...........quote]

Еееех Човече ЖАЛ ми е за тебе ......... :cry:

Вто Дек 09, 2008 12:14 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща