|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:51 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ps66
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
 Re: Izot
макар че са минали 20-на години няма как да не си спомням - имах 1 правец82 (първо с унитра ...после и с флопита!) и 3 бр. изот 1031C с принтери изот 230M (с маргаритка)
аз им бях единственния потребител (нещо като моя собственност за 1г)
да - прилича на терминал (тъмно кафяв - зелен монитор) и вхрадени 5.25" флопита (никога не съм имал 8" дискета!) и дебела клавиатура
процесора беше Z80 (ГДР) и нещо като CMP OS (асеблер и басик) - имаше само текстов режим
тук има един линк за 1031C http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D0%BE%D1%82 обаче това за 8" не е вярно !
P.S когато ходих да ги взема (9 бр. - 3 от тях за мен ... т.е. за моя полк:)) от ЗЗУ-то (с един джоган) мислех че ще купуваме правец82, и ... бях доста изненадан като видях какво ще товарим ... шефа на ЗЗУ-то каза че правец-а е детска играчка в сравнение с 1031C ... това била нова разработка ... (става въпрос за лятото на 85  )
_________________ путинофили: "иди н***й"
|
| Чет Апр 17, 2008 7:58 am |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Утре ще снимам Изот 1031С. Вграден монитор в корпуса (монохромен зелен). Флопитата са си 2х2.25" в отделна кутия с 220V вградено захранване. За останалото чакам инфо от вас
Тези с 8" флопита не бяха ли едни "системи за развитие" на MC6800/CM600 - имаше си май вграден асемблер и им зареждаха и някакъв Бейсик. Представляваха желязно бюро с флопитатата в лявата колона. 
|
| Чет Апр 17, 2008 7:36 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Само за 20-тина години и всеки попитан дава различна информация кое как е било  , а представяте ли си какво им е на археолозите, когато говорят за стотици години назад ? Затова не обичам археолозите ( с изключение на Индиана Джоунс  ), само локуми разпъват.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Апр 17, 2008 7:52 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
|
Като гледам и Wiki-то май 1031 го е имало и с двата размера флопита
Темата се отплесна, за което моля да бъда извинен. Май е разумно археологията да я отделим в отделна 
|
| Чет Апр 17, 2008 8:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
1031 беше компютър произведен с немските части от Z80 фамилията. жалко за самата фирма, имаха доста авандардни идеи за времето си. Z80 и като архитектура и като реализация беше доста гърди пред 8080 и 6800, че и от 6809. а периферните му чипове съм ги коментирал и друг път. а за z8000 мога само да въздишам с младежка носталгия...
наистина вървеше CP/M. флопитата теоретично трябваше да са съвместими с IBM, и мисля, че успяхме няколко пъти да четем дискети, но така и не се стигна до масовка. неудобното беше, че флопитата седяха вертикално и дискетите се пъхаха обърнати една спрямо друга. явно беше препъни-камък за "операторките", щото се реши на генерал-щабно ниво да се използва ВИПУ (друго уникално изделие на наш'та промишленост - клавитура с магнитофон). СР/М-а си беше оригинален и поне мен много ме кефеше - приличаше си на ОС. имаше си асемблер, С компилатор, библиотекар и линкер. може и да ме лъже паметта, но редактора много приличаше на vi, или поне е бил вдъхновен от него.
по същото време за 8086 излезе също CP/M но не бяха бинарно съвместими. за 286 имаше даже многозадачен concurent CP/M, но за него не можахме да намерим развойни средства.
8" флопи ... мдааам...
беше с асинхронен двигател на шпиндела на ~220. бучиш в контакта и флопито се развърта. за да не се пробие дискетата имаше електромагнит за 'load_head' и като почне да чете/пише почти не се седеше в стаята. по принцип вървяха по двойки и шума ставаше доста. което не ми е пречило да си подремвам докато се асемблира програмата - събуждах се от спирането на тракането. българските флопита бяха шунми и направени като москвич. но дискетите се четяха навсякъде, позиционирането на главите беше доста прецизно и повторимо. в меи-ти имахме един моторолски компютър с две оригинални флопита, те бяха много по-безшумни.
пък сега залмана ми бучал 
|
| Чет Апр 17, 2008 9:15 pm |
|
 |
|
zaphod
|
их, з80 и мене много ме кефеше навремето. мислех да си правя компютър-самоделка с него, но се отказах (от з80, не от компютъра  ). имаше доста адваснини в него - два набора регистри, 16 битови операции, прозрачно опресняване на динамичната памет...
|
| Пет Апр 18, 2008 8:40 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
И записа на хекс кода ставаше през касетофон
|
| Пет Апр 18, 2008 8:50 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
|
Това е Изот 1031С
Май му липсават две контролерни платки, но тази за флопитата май е налице.
|
| Съб Апр 19, 2008 6:33 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
от 22г. не бях виждал 1031C - мерси за снимките
в спомените ми беше тъмно кафяв в а това по-светлото ... жълтеникаво
дори съм забравил как изглеждаха флопитата
... годините явно не прощават 
_________________ путинофили: "иди н***й"
|
| Съб Апр 19, 2008 7:50 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
ееех... отивам да си поплача малко за младините... 
|
| Нед Апр 20, 2008 4:19 am |
|
 |
|
goose
|
Между другото, търкаля ми се някъде едно 8 инчово флопи, някой ако има желание да се мъчи да го подкарва - да се обади 
|
| Нед Апр 20, 2008 8:27 am |
|
 |
|
ji4ka
|
 Re: Българският робот
jorodr, явно сериозно си се захванал да съживяваш електронни соц.антики, което е похвално. Не знам дали знаеш, но в България си имаме Национален политехнически музей http://www.polytechnicmuseum.org/ - може да се свържеш с тях ,ако не с друго могат да ти помогнат с методическа помощ и с връзки - няма да се учудя ако някои от там изброените професори е създател на някои от твоите експонати. Пък може и тематична изложба да ти организират - мисля ,че доста хора ще се съберат да си "поплачат " за младините
А иначе контролери ИЗОТ все още се срещат (и някои даже работят) по стари металорежещи машини (наскоро гледах ИЗОТ1001А на една фреза).
Edit: Малка корекцийка: не ИЗОТ а ИЗОМАТИК 1001А . Обаче вижте му рекламата:
"1982 - Разработен е първият български едноплатков програмируем контролер "ИЗОМАТИК 1001", от който са произведени над 20 000 бр. ".
И това още преди ПИК-овете!  .Само дето не е микро а е мАкроконтролер и то доста макро. 
|
| Пет Май 02, 2008 2:42 pm |
|
|