|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:55 am
Заплатите в България след 1.I.2007
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами, на пръв поглед изглежда така, но тези инвестиции не са нито от кредит, нито от нещо друго. Просто такава е стойността на бизнеса ако се продава на свободния пазар като готов такъв. В тази цифра влизат основно сгради, които имат много малки амортизации. Машините не са толкова скъпи около 200 х. лв. всичко но работят неуморно около 5-8 години. А те по моята проста кръчмарска сметка май се изкарват за 200 дена  което е по-малко и от година дори. И за две години да е, и за три дори. Сградата е строена в мътните врмена на началото на 90-те и парите за сградата са точно толкова мътни като времената ... За това казах който станал станал. Сега и с 1000 лева заплата, кога ще изкарам пари да си построя само сграда която би струвала около 250 - 300 х.лв. И все пак каза 1000 лв. чиста печалба на ДЕН, не на месец.
|
| Сря Ное 15, 2006 10:13 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе нещата никога не са толква прости колкото изглеждат, затова да с еправи сметка за чужд бизнес, освен ако ти рпеди не си бил в него е нелепо, та дори и да си бил, ти си работел по едн начин, друг може да работи по друг. За сравнение, във фирма в която бях съружник един сервизен техник подържаше почти 200 инсталации, в момента съм в отношения с подобна фирма където за 100-на инсталации има 4-ма човека ... с нищо по различни инсталации ... какво да говорим.
|
| Сря Ное 15, 2006 10:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Знаеш ли - проблема е точно в мисленето "как с 1000 лв. заплата да изкарам пари за да построя бизнес сграда за 200х.лв.". Никой нормален предприемач няма да си го помисли даже това - как хората и с 0лв. заплата построяват сгради за 200 х.лв. За да бъдеш предприемач (мразя думата бизнесмен за употреба в БГ, защото е опорочена) не се иска да имаш пари или нещо друго - иска се да имаш определен начин на мислене и манталитет  .
|
| Сря Ное 15, 2006 10:20 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Веднага отговарям - не трябва парите да се съберат първо и после да се строи. Може евентуално да се вземе кредит и после да се изплаща - като вноската + лихвата се разхвърлят върху цената на единица произведен продукт/услуга. И така става.
|
| Сря Ное 15, 2006 10:24 pm |
|
 |
|
zaphod
|
как става технически няма никакво значение - идеята на димитър е ясна, и аз напълно я споделям.
|
| Сря Ное 15, 2006 10:28 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
По страшно от ниските заплати в ИТ сектора е http://www.focus-news.net/?id=a650 ... Няма да правя коментар, знаете какво бих казал по въпроса 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Ное 15, 2006 11:08 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Да има и такав аопасност, но до колко ниската раждаемост е свързана с липсата на срества, околко с нежеланието за поемане на отговорност? Факт, че в оста развити икономики възраста на раздаемост се покачва, резултат от желанието на хората да правят кариера. Факт че мнго от младите не са готови да поемат отговорноста за деца. Факт че гледането на две деца не е много по съпо от гледането на едно. Българите стават все по безотговорни, това също е факт, незаинтересовани от нищо, безотговорни както към близките си така и към страната си. Защо едно младо семейств да има дет, освен ако то не се появи без те да искат? Защо да даде парите които иначе дава за развлечения за да гледа дете. Защо да се здължава да си стои в къщи с детето вместо да ходи по купони или да излиза навън. Защо да си създава излишни главоболия, училище, лекари, дрехи .... Тук проблема е още от училище. Българите не се възпитават на отговорност, нито социална, нито каквато и да е друга. Дали ако средниа доход с еувеличи 10 пъти разждаемоста ще стане двойно поголяма ...а дали няма да спадне съвсем ? В България, която в това отнощение живе в 15 век, всеки може да изпозлва услугит на баба, дядо ..прабаба, за да му гледат детето, защо в тая Бъгария майките след като родят се чудят када сатанат оещ някой ден повече в майчинство, от какво толкова се умориха ? Още повече не високата цена на детските градини. Защо толквоа много млади майки искат да удължавта майчинството, защо им е изобщо толкова дълго майчинство? Ами ако не им стигат парит д с ехващат на раота, не да ходи да тегли детските от картата, да пие после кафе с приателка, да се разхожа цял ден, може и нищо а не изхарчи, но после да плаче че нямало пари за да си гледа детето. Минималната зплата момента е 150 лв, яслата със сигурност не е 150 лв на месец,както и да го смяташ ще е с по висок приход но ..... не се прави нали, по лсено е да се циври че няма пари. А бащите, ако толкова искат да имат деца но пък нямат доходи, защо не работтя втра работа? Не приемамобеснение заото няма работа, ако човек има желание за нещо го намира. И на мен ми беше добре да рабтя от 9 до 6 и след това да ходя на сам натам, но ето че сега работя от 8 до 12, не се оплаквам, има нужда работя .... но май хората ги мурзи повече от колкот имат нужда ... там е въпроса.
|
| Сря Ное 15, 2006 11:51 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
http://www.focus-news.net/?id=a650
Прави са, с изключение на това, за Лещен. Това място си е едно проспериращо село (селски туризъм), половината частно. И цените там не са за българи от средната класа.
|
| Чет Ное 16, 2006 12:17 am |
|
 |
|
¶
|
ToHu, грижите за едно дете не свършват с яслата. Тя е най-малката грижа според мен. Храна, топло, дрешки, обувки ( растат като гъбки ), играчки, да го изведеше на разходка в парк или градина ( в нашия квартал вече няма такива екстри, последната зелена площ преди месец я приватизираха и се започна буен строеж ) и най-големият дерт - здравето. Като се започнат едни кашлици и киханици и така по 2-3 седмици, през това време тъпите лични лекари ги тъпчат с антибиотици, широкоспектърни, според думите на нашата тъпня.
Така направихме и 4-ри температурни гърча, да видиш как на бай ¶ за една вечер му побеля косата ( без майтап, на 32г. за една вечер ми се прошари косата ).
После преговори с министерството за отпускане на течен диазипан ( вид наркотик, който се дава на деца, склонни към гърчове ), ама не можем, ама нямаме такъв внос, накрая един приятел от чужбина ми го внесе нелегално, при положение, че имам всички документи, които се изискват. Добре че ние овреме се усетихме и започнахме да се лекуваме с хомеопатия, оттогава започнахме много по-малко да боледуваме.
Та дертовете са много, и най-големия е несигурността. Да ще кажете, че навремето след Освобождението не е имало по-голяма сигурност от сега, пък са се раждали деца. Да, така е, но тогава населението е било 90% селско и е била нужна работна ръка на полето, имало е голяма смъртност сред децата, затова родителите са имали по повечко, че ако нещо стане да има ( колко и да ни звучи сега груба тази аритметика ). По бай Тошово време имаше някаква сигурност, и заем да изтеглиш, знаеш, че вали гърми има работа, съответно заплата и все ще го върнеш. И гладен и бос няма да останеш, стига да не си мързелив. Хората си правеха планове. Сега се живее ден за ден, едно дете като има в семейството стига, да ама не. Даже тези, които имат финансови възможности, имат по едно дете, щото било престижно, демек голяма кариера, голям бизнес въртели.
А случайно държавата да подпомага млади семейства с нисколихвени кредити или намиране на жилища, да не говорим за работа ? Няма такива работи, държавата е абдикирала от почти всичко, единствено от данъците не се е отказала. Е как да има раждаемост ? Даже ми звучи оптимистично, че след няколко десетилетия населението в БГ ще намалее с 1/3 ...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Чет Ное 16, 2006 12:47 am, променена общо 2 пъти
|
| Чет Ное 16, 2006 12:44 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 |  |  |  | ToHu написа: Да има и такав аопасност, но до колко ниската раждаемост е свързана с липсата на срества, околко с нежеланието за поемане на отговорност? Факт, че в оста развити икономики възраста на раздаемост се покачва, резултат от желанието на хората да правят кариера. Факт че мнго от младите не са готови да поемат отговорноста за деца. Факт че гледането на две деца не е много по съпо от гледането на едно. Българите стават все по безотговорни, това също е факт, незаинтересовани от нищо, безотговорни както към близките си така и към страната си. Защо едно младо семейств да има дет, освен ако то не се появи без те да искат? Защо да даде парите които иначе дава за развлечения за да гледа дете. Защо да се здължава да си стои в къщи с детето вместо да ходи по купони или да излиза навън. Защо да си създава излишни главоболия, училище, лекари, дрехи .... Тук проблема е още от училище. Българите не се възпитават на отговорност, нито социална, нито каквато и да е друга. Дали ако средниа доход с еувеличи 10 пъти разждаемоста ще стане двойно поголяма ...а дали няма да спадне съвсем ? В България, която в това отнощение живе в 15 век, всеки може да изпозлва услугит на баба, дядо ..прабаба, за да му гледат детето, защо в тая Бъгария майките след като родят се чудят када сатанат оещ някой ден повече в майчинство, от какво толкова се умориха ? Още повече не високата цена на детските градини. Защо толквоа много млади майки искат да удължавта майчинството, защо им е изобщо толкова дълго майчинство? Ами ако не им стигат парит д с ехващат на раота, не да ходи да тегли детските от картата, да пие после кафе с приателка, да се разхожа цял ден, може и нищо а не изхарчи, но после да плаче че нямало пари за да си гледа детето. Минималната зплата момента е 150 лв, яслата със сигурност не е 150 лв на месец,както и да го смяташ ще е с по висок приход но ..... не се прави нали, по лсено е да се циври че няма пари. А бащите, ако толкова искат да имат деца но пък нямат доходи, защо не работтя втра работа? Не приемамобеснение заото няма работа, ако човек има желание за нещо го намира. И на мен ми беше добре да рабтя от 9 до 6 и след това да ходя на сам натам, но ето че сега работя от 8 до 12, не се оплаквам, има нужда работя .... но май хората ги мурзи повече от колкот имат нужда ... там е въпроса. |  |  |  |  |
Изказвания като това навеждат на няколко тъжни въпроса:
1. Ако оставим настрана политиката да се запитаме: "Какво спечилихме и какво загубихме от промяната"? Сегашната ситуация по-добра или по лоша е за България?
2. Това, че ти работиш по 16 часа, а друг седи по 16 часа по кръчми и кафенета решава ли демографските проблеми?
3. Кой е по добрия вариант - 5 да работят по много и 50 да мързелуват или 55 да работят със средна скорост, но в една посока?
4. Способен ли е българина на отговорност за да се развива в правилната посока или му трябва Stimulus (остен)?
|
| Чет Ное 16, 2006 12:46 am |
|
 |
|
¶
|
Лично аз, допреди 2001г. мислех че вървим в правилната посока. След 2001г. което и чучело да се кандидатира за властта, все ще спечели. На хората им омръзна да ги лъжат и всеки се спасява поединично. Има една приказка, като загубиш нещо, не знаеш какво печелиш, а като спечелиш нещо, не знаеш какво губиш. Та си мисля, че не осъзнаваме какво се случи, какво се случва в момента и какво има още да се случи.
|
| Чет Ное 16, 2006 1:08 am |
|
 |
|
3aek
|
аз пък днес разглеждах оферти за прекарване на новата година
екскурзия със самолет до Испания 3 дни в Мадрид и 3 дни в Барселона 900 EUR
почивка в село Банско 5 дни (собствен транспорт) 1780 лв познайте къде съм решил да ида?
някои хора вече започват а се оливат, но няма лошо пазара ще ги научи
а на Cekins само ще кажа аман от такива сметачи които все смятат печалбата на другия но нямат дупе да си направят сами бизнес и да поемат отговорност, така отстрани много лесно се правят сметките, а това заплатите да са % от печалбата на фирмата може да стане ако тези работници са рискували и закупили акции на фирмата разбира се, ако мислят да стоят на една заплата и някой да дели печалба трябва да се прегледат на доктор, защото го има и обратния вариант какво да става ако фирмата тръгне назад? готови ли са да покриват същите работници и загуби?
да се дели печалба без да се дели отговорност е смешно
имам колега в Майкрософт, там им предлагат опцци да им плащат заплатите и в акции - от една страна погледнато им дават само едни хартийки вместо заплата, но от друга всеки решава дали иска да поеме някакъв риск и да се ангажира повече с фирмата в която работи (то не че с акции в Маийкрософт някакъв риск съществува за момента но...)
|
| Чет Ное 16, 2006 2:25 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не им плащат заплатите в акции, а това е един вид бонус след определено време във фирмата - или си ги купуваш на преференциални цени или ти ги дават безплатно като премия. Обикновенно продажбата им после е свързана с някой ограничения. Едва ли някой ще позволи тук да се плаща заплата с акции вместо с долари - в някой неща са построили комунизма одавна  .
|
| Чет Ное 16, 2006 2:38 am |
|
 |
|
sthx
|
Aми като бягате от тука ще се стопяваме.  . Майтап , бе Уили!
Да не мислиш , че в Америка деца се гледат по-лесно. По принцип децата там са на щата. Ако не се грижиш за тях щата си ги взима. До 14-тата им годишнина (ако не се лъжа) никое дете не трябва да остава само в къщи. Ако разберат, че е останало само макар и за малко, ти го взимат и щата поема грижите за него. Оплаквай се тогава и на арменския поп, ако щеш. То и тука има подобни закони, но никой не ги знае. А там се знаят и има съседи, които са "добри граждани". За да не остават децата сами, майката трябва да се грижи за тях, или ако работи да се наеме гледачка. Ако децата са повече и някои от тях ходят по детски заведения, гледачките трябва да са две. Знаеш ли какви могат да са взаимоотношенията с чужд човек в къщи. Най-добре си взимай от тука и някоя баба, още по-добре две, ама да могат и да шофират!
Медицинското обслужване в САЩ е на много високо ниво. Ако си плащаш. За правенето на една коронка понякога е по-изгодно да си дойдеш на гости в България. Ако имаш осигуровки в добър здравен фонд всичко е ОК. Ако разчиташ на някакви социални фондове, си последната дупка на кавала. Ще чакаш цял ден на пейката, накрая ще те приемат, ще ти предпишат аспирина и ще те изпратят по живо по здраво (може и умряло).
Както и тука, така и в САЩ здравните фондове не поемат всички разноски за всички болести. Все пак те са създадени да печелят и да хранят добре акционерите и шефовете им. Хубавото е , че докато си млад и не се разболяваш често, всичко е ОК.
Доколкото знам, броят на болничните дни в САЩ е ограничен. Ако надхвърлиш определен брой болнични, фирмата има право да те уволни. Все пак ти си там, да работиш, а не да боледуваш. Бременните при нас след осмия месец излизат в майчинство. Там няма такова нещо. До три седмици след раждането, пак трябва да са на работа. Майчинството им се брои като болнични. При нас сега направиха платено майчинство за 9 месеца след раждане.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Ное 16, 2006 8:43 am |
|
 |
|
sthx
|
Не мога да разбера, защо сте се рзприказвали напоследък толкова много за цени , заплати, чорбаджии и работници. И какво ни чакало от 2007. Ами нищо ново не ни очаква. След призива "За бога братя, не купувайте!" и след 1997г , какво може да ни направи впечатление. Някакво си влизане в ЕС. Голям праз. Влизането ни в европейското ТКЗС, или колхоз е хубаво, че управляващите ще трябва да се съобразяват с повече правила. Не, че европейските политеци са цвете за мирисане, но все пак е нещо.
Хлябът и въобще хранително-вкусовата промишленост е сладка работа, но не е за всеки. Ако има икономическа криза, автоматизация може да не се търси и 1 и 2 години, но хляб ще се яде. Едно от последните неща в този бизнес е да знаеш как да направиш добър хляб и ядлив салам. Оборудването и в двата случая не изисква високи тхнологии. Нагледал съм се и на проспериращи в тоя бранш и на банкрутиращи, като и в двата сличая продуктите им са били добри.
Има един лаф - не ми хвали стоката - хвали ми пазара. Това правило в тоя бранш важи с най-голяма сила. За да си осигуриш пазара няма да са ти достатъчни само 500000 или 1000000. Трябва и врата да ти е дебел и да нямаш много скруполи. За този пазар се водиха войни и ще продължават да се водят и те от време на време се чуват по медиите. Мога половин роман да изпиша с такива случки, които не са се чули и няма да се чуят. На твоя хлебар е достатъчно да намерят три мишки в хлябовете за една седмица и е до там. Обясненията по телевизията, че не е жираф, няма да му помогнат. Въпреки многобройните камери, които съм сигурен, че е наслагал, един по-хитър работник за 2000 лв ще свърши тая работа.
Отдавна съм престанал да завиждам и да гледам в канчето на другите. Не съжалявам ни най-малко за професията си, въприки таласъмчетата, който често бродят из платките ми. Поне знам, че аз съм виновен за тях, а не някой друг. Повече от един корем ядене не може да се изяде, а пък от точка А до точка Б, може човек да се предвижи и с нещо друго освен с Хамър. И в края на краищата и на твоя хлебар и на мене ще отредат еднакво место - 1х2 метра.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Ное 16, 2006 9:16 am |
|
|