Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Роботизация 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Роботизация
ToHu написа:
Тия тука са баш такива, но аз на много малко места ги виждам за сега, има ги в една верика корейски рестуранти .. и другаде май не съм ги виждал, но все пак аз съм на село, по големите градове може да ги има и на повече места.

Това е ужасно, т.е. не е за ресторант. :) Бих седнал в такова само ако цените са като в дюнерджийница (няма да казвам разните кфс-та и макдоналдси, щото там цените са олигофренски), тоест губи се целия ефект на ресторанта и покупката на тоя робот става леко безсмислена.

Пет Апр 25, 2025 9:15 am
Профил

Ами то затова е в корейския, там плащаш на човек, американците ходят да се тъпчат за без пари, и аз ходя от време на време като ми писнат другите опции малко за разнообразие.

Пет Апр 25, 2025 10:30 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

В Пловдив помагат на сервитьорите.
цък

Пет Апр 25, 2025 12:32 pm
Профил

HCL написа:
Интересно, тези които ги показват в горното видео са китайско производство и вървят за по 10-15к евро. Накрая да не се окаже, че немската фирма са просто интегратори и използват китайска технология, която продават на 10х цена на местните феодали. Ако е така, опадъка на Германия е може би по-близо отколкото автомобилната тема на Миро предполага...

По принцип в бизнеса/икономиката е като в състезание. Всеки тича спрямо останалите. Понякога изостава, понякога дърпа напред. Последния в една обиколка може да стане първи в следващата или по-следващата.
Така че ако гледаме кой колко или какво произвежда към сегашния момент е важно разбира се, но по принцип няма гаранция че утре дереджето ще е същото. От тая гледна точка, това че китайците водят в някои производства не е края на света. Проблемът е другаде. Западът поради алчност и простотия остави пазарната икономика да определя правилата на играта. За няколко десетилетия практически всичко, което не носи печалба се изнесе. В резултат нямаме така наречения "supply chain". Сега каквото и да се опиташ да произведеш, винаги опираш до Китай. Искаш, не искаш, няма друг вариант. Аз давам от време на време линкове от моя любим пастор, който бачка в Китай и анализира всякакви аспекти от т.н. supply chain. Тези анализи показват колко зле всъщност са нещата (за нас). Защото както казах, това че са изнесени едни или други производство само по себе си не е най-фаталното. Фаталното е, че нито могат да се върнат, нито можем да изградим нови, които да са конкурентни на китайците. Демек, ако го разглеждаме като състезания, това че в текущата обиколка сме малко назад не е толкова важно. Проблемът е, че следващите обиколки нямаме лесен вариант да ги настигнем. Не е невъзможно, но предвид капацитета на политиците аз и за съжаление не само аз не съм оптимист...

Само един пример, който беше дъвкан много наскоро, но малцина са тия които знаят за какво става дума. Говоря за "редкоземните" от сорта литий манган и тем подобни суровини. Почнаха да откриват залежи тук и там и вече голяма еуфория. Едни пари, едни планове... Работата е там, че всичко е бош лаф работа. Не че няма залежи. Има. Но вариантът те да се добиват и обработват на запад клони към нула, но не от положителната страна на нулата. По-скоро Мъск ще направи колония на Марс.
Залежи има, но особеното на тия "редкоземни" не е че ги няма, а че ги няма в концентриран вид. Демек добиват се от руди, като те са малък процент в тия руди. Обикновено от порядъка на 1-2%. И обикновено е много копане, много мръсно. Но по-важна е икономическата страна. Никой няма навика да плаща за рудата. Това е един доста интересен факт, но за съжаление факт. Това, което годишно получават всички държави по целия свят за да разрешат добива на най-важните редкоземни е от порядъка 15 млрд.$ годишно. Това са жълти стотинки. Не си мислете, че само нас ни клатят от Дънди прешас ли бяха... Това е положението по целия свят. Няма държава, която да печели от добива на такива неща. Обикновено държавите губят заради екологията. Това не е като петрола или добива на железни руди или други "не-редкоземни", където 15 млрд. може да е дневен оборот. По тая причина, на запад такъв добив практически няма. Щото няма интерес нито за държавите, нито за бизнеса. Няма и обучение за специалисти, няма и разработка на техника за добив, нямаме нищо. А дори не съм стигнал до преработването, където нещата са още по-мръсни и не случайно над 90% от редкоземните се преработват в Китай. Но да не задълбавам повече. Въпросът е, че само по себе си тоя бизнес е бизнес, с който не ни се занимава щото е мръсен, щото няма пари в него и т.н. Беше прекрасно китайците да се наказват с него...
Проблемът е, че без тоя "дребен" бизнес китайците могат да ни извиват всякак ръцете, щото от тоя бизнес зависят много други бизнеси. В същото време ние нито искаме да се цапаме, нито можем (нямаме специалисти и технологии). А дори да можем и да искаме, това са неща които изискват десетилетия. И изискват и много пари като инвестиция, а няма икономическа логика. Няма вариант при който да можем да се конкурираме с китайците в тая област. Защото там тия неща не са на пазарен принцип. Иначе казано те и в момента продават под себестойност. А нашата себестойност би била мнооого по-висока. Конкуренцията е абсурд просто. Единствения вариант и тук да не е на пазарен принцип в тая област, ама вариант това да се случи първо както казах не е никак висок, второ не съм убеден дали го искаме.

Както казах това е само един пример на тема supply chain, как китайците са хванали ключови моменти, развили са ги, субсидирали са ги. А от там нататък всеки който прави нещо от сорта на бетерии, специални стомани/сплави, даже и най-обикновен меден проводник не може посмъртно да докара китайската цена. Ние ги обвиняваме че субсидират крайните производства като коли и т.н. Не, не субсидират крайните производства. Няма нужда да го правят, защото техните производства са наместени в техния supply chain и никой отвън не може лесно да ги конкурира.....

Пет Апр 25, 2025 12:47 pm
Профил
Аватар

Тони, имах в предвид, че тези горните не само не са произведени в Германия, но са си изцяло китайска разработка и поне едното съм го виждал на 2500м в един ски резорт в Австрия и се справяше напълно безпроблемно (при все че една камара дечурляга се опитваха да го направят на хахо), т.е. колкото и да са добри немските, тези горните са им сериозна конкуренция, особено пък на 1/5 от цената.

Пет Апр 25, 2025 4:29 pm
Профил WWW
Аватар

Миро, остави политиците, капацитетът на децата може да се превърне в сериозен проблем. Не знам какво е положението в Бълагрия в момент, но в Бавария, която се смята за една от двете водещи немски провинции в това отношение, пропастта между уменията на децата с поне един родител от китай или индия спрямо местните и тези от източна Европа е стряскаща.

Пет Апр 25, 2025 4:32 pm
Профил WWW
Аватар

Преди 10-ина години като ходих по-често до Турция, ми обясняваха как правителството на Ердоган пренасочвало пари към всяка компания, която излезе с план как може да замени поне 10% от вноса на каквато и да е суровина (вкл. продукти необходими в производството). Като сред мераклиите имаше и много университетски стартъпи. Преподаването и едновременното използване на университетска инфраструктурата открито се стимулираше, без университетът да има каквото и да е участие под формата на дялове във фирмата.

Много прогресивно мислещи тези диктатури. Жалко, аз не бих живял доброволно в такава. Ама както е тръгнало може и недоброволно да се наложи.

Пет Апр 25, 2025 4:43 pm
Профил WWW

HCL написа:
Миро, остави политиците, капацитетът на децата може да се превърне в сериозен проблем. Не знам какво е положението в Бълагрия в момент, но в Бавария, която се смята за една от двете водещи немски провинции в това отношение, пропастта между уменията на децата с поне един родител от китай или индия спрямо местните и тези от източна Европа е стряскаща.

В смисъл, че германчетата и източно европейчетата нямат умения в сравнение с полу-китайчетата и полу-индийчетата ?

Пет Апр 25, 2025 5:21 pm
Профил

HCL написа:
Миро, остави политиците, капацитетът на децата може да се превърне в сериозен проблем.

Това, което казваш за децата е само началното образование. Нека да ти кажа друг факт. В класацията на университетите в топ 20 по отношение на право 20 от 20 са американски. Определено ако ти трябва юрист във фирмата най-добре е да се огледаш за американец... Даже аз се изненадах, че европейските университети ги няма в тая класация. Но ако ти трябва някой завършил минно-геоложки... 20 от 20 най-добри университети са в Китай.
Дори да приемем, че китайчетата имат по-добри умения в дадена възраст, те трудно ще станат добри юристи само с това. Не е зле да завършат право, нали така? И за предпочитане да завършат в добър университет... От друга страна, американчетата може да са тъпи повечето, но тези които завършат право не са по-тъпи от китайчетата завършили право в Китай.
Не твърдя, че няма значение възпитание, умение или университет. Всяко от тези неща имат значение. Но за да се промени което и да е от тях ще опреш до политика... Искаш или не искаш, политиката оказва влияние върху тези неща. Иначе аз нямам никакво желание да се занимавам с политика или с политици.

Пет Апр 25, 2025 5:52 pm
Профил

miro_atc написа:
Определено ако ти трябва юрист във фирмата най-добре е да се огледаш за американец...

Не забравяй че правните системи в англо-говорящия свят и останалия цивилизован свят се различават. В Щатите и Англия използват т.н. прецедентно право, известно още като общо право - там нямат предварително дефинирани закони, законите им се определят от изхода на конкретно дело, докато в Европа например използват т.н. римско право - с предварително написани закони. Дори корпоративното право е различно.

Пет Апр 25, 2025 7:17 pm
Профил

Мммм какви са статистиките и какво са фактите са малко различни неща. Те и тукашните университети са уж топ, ама кадрите които излизат са топ основно от към идиотия и тъпотия ...говоря за Харвард и др.подобни, то не че МИТ е много по различно, масовите кадри са като у нас ...как да е, не съм сигурен колко са добри американските юристи, ако изключим кого познават и с кого лобират другото май е повече само по филмите. На американците като цяло им липсва въображение, или по-скоро не са научени да мислят комбинативно и да търсят алтернативи. Това е така и при юристи, и при финансисти и при счетоводители и инженери. Те са коне с капаци, и особенно като говорим за юристи и счетоводители, понеже системата е много сложна, те просто карат по книга, много им куца това да мислят алтернативно, да се възползват от самата система. Има разбира се изключения, но те са малко и 90% от тях не са американци или в най-добрия случай са първо поколение такива.
Тук на местно ниво конкретно при юристите има доста по-важни фактори от уменията и познанията, но извън сащ местните юристи са безполезни, освен ако не ги вземеш за бизнес свързан основно със САЩ.
Как да е, това е в страни. Тук а и май навсякъде в западния свят населението се е изнежило. Ей тук в едно "селце" трябва да се отваря фабрика за пакетиране на чипове, да ама местните въстанали, щяло да ...не знам как точно им повлияе, това защото я преместили от едната страна на магистралата на другата ...вместо да се радват че някой ще отваря фабрика те протестират и искат да спират проекта, то да беше мина, стоманодобивен завод, леярна, рафинерия ....а то пакетаж на чипове .... а Тръмп иска да връща индустрията обратно ....как да стане

Пет Апр 25, 2025 7:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2