|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:51 am
The Internet of Stupid Things
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 Re: The Internet of Stupid Things
я я вулдабааа, шнеле, шнеле https://www.youtube.com/watch?v=ucOvjfXg0-oEmbed Linux Прави ли ви впечатление, че изобщо това е Линукс, че изобщо се занимавам с Линукса... игнорирайте Ардуино кода - просто копи-пейст за демото .... е па що не ... орязано С++ ( проекта AzureSphere се провали ... заради глупостите на Майкрософт )
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Яну 10, 2024 6:45 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
CES 2030 ... репостинг от U-BLOXнякой да знае евтини курсове за водопроводчик ?
|
| Сря Яну 24, 2024 11:25 am |
|
 |
|
TheWizard
|
изобщо не предположих, че тази картинка ще се възприеме като "логическа задача" ?!?! и много народ се провали в опит да отговори, включително няколко уважавани от мен CEO ... един дори ми се сърди, че уж съм го "изпитвал"  в "чалготеката" е тотално е мазало...
|
| Пон Яну 29, 2024 3:15 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
на горната картинка ... са най-разпознаваемите "концепции" ... които, "промениха света" последните 10 години от ляво на дясно - възможности... празната дупка е от около 500MHz до около 1GHz MCU/CPU/SoC
хипотетично ! Ако имам концепция за празната дупка на горната катринка НЯМА продукт на пазара, който да е Масов, Евтин и Лесен за използване ( в тази категория )
деца, хоби и индустрия ... концепцията ще наследи всички екосистеми от ляво на VACANCY...
въпроса е как да постъпя: да опиша публично концепцията ? или да търся "изгода" ? тва с изгодата е ... майка плаче - последните 3 месеца разговарях с мноооого CEO & CTO и общо взето или не разбират материята или просто - нямат идеи...
|
| Сря Фев 07, 2024 1:52 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
NXP имат една серия процесори - I.MX6/8 те са в този честотен "обхват" - 600 и нещо мегахерца, имаха доста китове и среда за разработки с готови проекти, дори ходих навремето на една презентация и ми подариха такъв кит, но нещо май не добиха популярност, нуждаят се от външна флаш понеже са рам базирани, откъдето да си заредят програмата и май този им недостатък им изяде главата.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Сря Фев 07, 2024 2:00 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
те процесорите са ясни ... има (до момента) около 10 публични и сигурно още толкова NDA но никой не е постигнал масово и лесно използване в тази категория
например Espressif на година доставя 200 милиона чипа ( справка 2021 Годишен отчет )
|
| Сря Фев 07, 2024 2:05 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Mediatek са в тая ниша, също така и някои М7 армове
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Фев 07, 2024 2:32 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
 знам ... дори съм във връзка с Mediatek "фантом" фирма ... SigmaStar ( ма попаднах на някакъв комсомолски секретар ) питанката е: да публикувам ли концепцията публично или да търся "джигитаец" джигитаеца ще дръпне минимум 1 година преди другите докато се усетят какво сме направили и ще започне една "луда" надпредвара
|
| Сря Фев 07, 2024 2:40 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Не ти разбирам въпроса... Ако мислиш да завъждаш някакъв бизнес с някаква концепция, то тогава разумно би било да пазиш детайлите до старта. Ако ще пускаш опън-сорс, тогава би трябвало да се радваш че ще те копират. В крайна сметка всичко зависи от твоите собствени планове
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Фев 07, 2024 3:34 pm |
|
 |
|
iss
Ранг: Ориентиран
|
Teensy 4.1 - 600Mhz, може и да се поизпържи доста. Не знам 35 еур дали го правят "Евтин" - по този параметър всичко е относително  .
|
| Сря Фев 07, 2024 4:19 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Не ти разбирам въпроса... Дедо ме разбра по телефона  Ако мислиш да завъждаш някакъв бизнес - не, не мога да устискам на мащаба Ако ще пускаш опън-сорс - ЯКО ще се копира... Teensy - яко ама ... тази платка немога да я врадя в мой проект, или трябва да ползвам чипа (увеличава се сложноста) от друга страна не става за масовия потребител ... иначе щеше да бъде масов продукт (софтуера също е сложен за деца и хоби) Всички тези демо платки са просто - чалга, да си чешим крастата... (повечето са - да направим нящо за пазара, квото-толкова ... оправяйте се ) Някой са продали милиони платки( 8М ПИ Пико), но не са "рок звезда" в категорията примера с Еспресиф - 300 милиона чипа на година ... евтино, "лесно" - следователно масово (в тая категория, Еспресиф ги отнасят като бръмбар сламка по масовост и още няма ESP килър ) и с тях говорих - не са готови за "дупката"... говоря за "единна" концепция - хардуер, софтуер, интеграция ... която да бъде: "евтина" и лесна за използване от деца и хоби и индустрия(от тук идва масовото) и която по възможности на чипа се пада в оная дупка парадокса е че елементите на "пъзела" са пред очите на всички ... но напрактика няма такъв продукт на пазара BTW: и с Teensy говорих ... са колхоз ! китайски фантом
|
| Сря Фев 07, 2024 5:11 pm |
|
 |
|
syscop
|
За това от снимката има Arduino. Няма да се "потиш" да правиш порт 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Фев 07, 2024 7:16 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
"VACANCY" дупката ... Ардуино порта е най-лесния ( два пъти го правих ... microPython включително )
|
| Сря Фев 07, 2024 7:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Гледаш нещата от твоята камбанария... Ти може би си единственият който се опитва да подкара един и същ или почти един същ софт на всякакво желязо. Затова и смяташ че има "дупка" в железарията. Реално обаче в мисленето на всички има контролери има и процесори. Едните подкарваш с ардуино, бейр метъл или някакво ртос-че, за другите отиваш на пълноправен ОС. Двете концепции винаги са били тотално различни. Както един мъж и една жена се различават по някои неща. Или ти трябва мъж или жена, но много рядко са тия дето им трябва нещо по средата  Де-факто дупката е в софтуера... Типичния софт за контролер, ако не е съвсем оплескан рядко прави повече от 5% CPU или по-точно MCU usage. Нямаш нужда от 500MHz за да мигаш светодиоди. От друга страна истински ОС изисква и истински проц. Не че не може да го подкараш и на 500MHz ама трябва да знаеш какво правиш. Та тия железа за 500MHz не пасват нито на единия тип софт нито на другия. Трябва да имаш софтуерно решение като за 500MHz, имаш ли? (аз се съмнявам)
|
| Сря Фев 07, 2024 7:35 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Миро, спориш за спора... ако твоята камбанария да е по висока от моята пак ще видиш същото, дори много повече желязото има позиция - приблизително от 500М до 1GHz - я помисли какво може да се търкаля там и като се търкаля - какво използва това няма никакво значение - има и SoC има и SiP, някой имат по няколко кУра(еднакви и различни) помисли за "възможностите" ... че както върви ОС на едното така и БАРЕ може да върви на другото дефакто е: хардуер, софтуер, интеграция, ПиАр ( не реклама - демонстрации ) аз лично не  но напрактика го ИМА(малко или много) ... дори и не мисля за тази точка от "пъзела" Горе писах - "елементите" са супер травиални и са пред очите на всички ... просто никой не реди "пъзела" правилно и до край - и крайното решение е СЛОЖНО и СКЪПО
|
| Сря Фев 07, 2024 8:04 pm |
|
|