| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Покрив от поликарбонат - дебелина, конструкция
Ребрата от 80х20х2 са дълги 5м, но са подпрени на всеки 1.80м, долните греди са 80х60х4 и просвета е 3.80 някъде, но на около 2м от края има подпора към един трегер (минава цялото над козирка бетонна), та реалната неподпряна дължина е някъде 2м. Ребрата са през 70см, т.е. светлият отвор между тях е 68см. Колебая се дали да сменям конструкцията на нещо непрозрачно, ама ще мисля още - май няма да се напъвам сега, преди снега, да го завършвам, че и без това свърши отпуската, и ще имам време да мисля.
|
| Пон Яну 04, 2021 10:00 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
бтв има и прозрачен ондулин... Доста по-удачен е за покриви, обаче и цената е доста по-дебела. За вносния май излиза 500-100лв квадрата. Бях гледал някакви реклами тука едни герои предлагаха на 16-17лв ама така и не отидох да видя какво точно продават. По принцип ондулина може да го съчетаваш прозрачен и непрозрачен, което освен пестене на пари може да реши проблеми със сянката.
|
| Пон Яну 04, 2021 11:32 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ако ще е поликарбонат, наклона е много важен. Има няколко такива навеса наоколо и в зависимост от наклона при снежна покривка или снега се срива изведнъж (при по-стръмните) или се свлича баааавно с много висулки. Падналия от покрива сняг се набива до лед и се топи дълго време.
|
| Пон Яну 04, 2021 3:01 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
С тия профили отдолу няма кво да се притесняваш туряй карбоната.
|
| Пон Яну 04, 2021 10:12 pm |
|
 |
|
gicho
|
Ама какъв човек си  Тъкмо се размислих за проблемите и да сменя концепцията, и ти викаш "давай". Сега "обхождам" фирмите за поликарбонат, надявайки се някоя да се навие да ми достави на "устройваща ме цена". Има и поликарбонатни вълнообразни листове, има и гофрирани от типа на LT, има и такива със "щракване" на съседните листи за лесен монтаж. Но цените са високи, понеже рядко се ползват. А и плътния лист е много далеч от изискванията ми за топлоизолация. Но за открити части - тераси и подобни са много ефектни - БГпласт има доста интересни неща, но, предполагам, повечето са само на картинка и ще трябва поне един камион да поръчам, за да имат интерес.
|
| Вто Яну 05, 2021 4:02 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе добре си, че ти е високо. Лятото засенчваш, осигуряваш проветрение и бива. Преди години на село "реновирах" нисък ламаринен навес: отгоре битумно фолио с пясъчно покритие (как му се викаше), отдолу на 10см има фазер боядисан в бяло, това лято ръгах и тънък стиропор по средата и пак можеш по печенето да определиш до къде е стигнала лозницата, а проветрението не стига.
PS Направи го евтино, като/ако стигнеш до по-скъпото вече ще знаеш какво ти трябва.
|
| Вто Яну 05, 2021 4:32 pm |
|
 |
|
gicho
|
Каква е била идеята на белия фазер отдолу? Предполагам, наследство?
|
| Вто Яну 05, 2021 10:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да скрие грозния гредоред и ламарина, да термоизолира, но някакси не се получи читаво.
|
| Вто Яну 05, 2021 10:27 pm |
|
 |
|
pipilica
|
За лятно засенчване ся се сетих има и вариант за отдолу да се направи, то е за оранжерии едно бяло платно. Щи пусна линк като го намеря.
|
| Вто Яну 05, 2021 10:31 pm |
|
 |
|
gicho
|
То ако се засенчва, дори и да има опция отдолу, все пак отгоре има повече ефект, като допълнително пази и карбоната от УВ-то. То някъде трябва да мисля място на един или два соларни панела за топла вода, ама това ще е след години.
|
| Вто Яну 05, 2021 11:07 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Карбоната си има защита само чети какво пише на защитното фолио, ако го туриш обратно за две години пожълтява и става на юфка. Отдолу се слага на едни тръби и се мести на ток, тук си спец и ще се справиш.
|
| Вто Яну 05, 2021 11:57 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Е тва е боя за засенчване, има и други модели подобна, има и такива дето спират само топлинните лъчи. https://www.agroterbg.com/bg-product-details-106.htmlА тва е бяла мрежа https://agrinet-bg.com/%D0%BC%D1%80%D0% ... B2-%D0%BC/ не съм я ползвал точно тази, ползвал съм нетъкан текстил https://www.agroterbg.com/bg-product-details-101.htmlмного е яко прави светла сянка и държи по-хладно от зелената мрежа, недостатък е че лесно се цапа и трудно се покрива и закрепва. Ся нещо не мога да ти намеря линка за ел. задвижка на мрежата, но си представи как е направен кабела на мостовия кран дето захранва каретката с лебедката, е нещо подобно е, хем при теб е високо и няма да ти пречи като се събере в единя край.
|
| Сря Яну 06, 2021 3:42 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Това нетъканото го купих миналата година като "покритие против слана": направих завет на оранжера-покрив и брах зелен боб до средата на декември. Здраво излезе, но не сварих да го прибера и първата зимна буря го накъса (то и оранжера стана на парчетии). Тази пролет (2020г.) купих уж същото от лидъла и след първия дъжд заприлича на тоалетна хартия.
|
| Сря Яну 06, 2021 12:53 pm |
|
|