|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:49 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ilkor
Ранг: Форумен бог
|
 Re: "Новите" самолети
Проблема е не че сме похарчили едни пари а начина по който ни накараха да го направим. Предполагам за същата сума можеше да се вземе по-добро съотношение цена/качество ако не участваше политическата компонента в избора.
Същото е и във всички европейско финансирани програми - Европа "дава" парите примерно за модернизация или ново оборудване с условие то да се купи от страна в съюза. Нормално! До сега обаче не съм чул с такива пари да е купено българско оборудване...
|
| Пет Юли 12, 2019 2:24 pm |
|
 |
|
nik
|
няма никакво значение какви са самолетите, нови, стари, дали могат да летят... важното е да се източат едни пари и да се уредят едни комисионни проблема не е въоражаване, проблема е политически/мутренски/рекет а боко тиквата нали си е страхлив, лесно поддава на манипулации, достатъчно е някой да му каже "уреди тия самолети да не ти уредим ние протести под прозореца ти" и той е готов
|
| Пет Юли 12, 2019 2:39 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Европа даде пари на зърнопроизводителите и много ефтино затри конкурентната българска селскостопанска продукция, при това перманентно - вече села нЕма. Оделно нашите дупедавци здраво се стараят да унищожат и остатъците от животновъдството.
Последна промяна bongo_x2 на Пет Юли 12, 2019 3:00 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Юли 12, 2019 2:57 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако се съди по резултатите от градушките, бройката на годишното производство на ракетите за борба с тях би трябвало да е около ... 20 напоследък сме свидетели на невиждани аномалии в БГ - сняг през зимата, жеги през лятото, градушки на пролет и юни-юли. всичко ни е пръв път, безаналогово, д'ет се вика. те им се губят към 400 язовира (язовирите ги има, ама ги няма в кадастъра, или не се знае на кого са), вие за такова високо-технологично изделие като ракета за градушки говорите. тя в малко по-сложна от ракетки за фойерверки. би трябвало да се изстрелват с хиляди през сезона. обаче, ако наистина толкова са изпуцани, нещо не им е наред пълнежа. митак, не е въпрос да не се изхарчат парите, а да се изхарчат рационално, според нашенските нужди и възможности. и задължително някакъв офсет трябваше да се осигури - комуникация, шлем, защо не радари и част от самото джапане. а не да си внасяш (в случая от страна извън ЕС, с всички шукарии в следствие на това) дори гаечните ключове. и, обикновено, човек като купува нещо 'на зелено' получава някаква сериозна отстъпка в цената. даваш купчината кинти напред, чакаш 3 години в риск, и затова цената е по-ниска. ама явно 'на зелено' и 'в зелено' са различни бизнес-практики, поне това се вижда по нашия талавизор. като сме такива важни 'партнери', човек някак си очаква да не ни третират като (без)бананова република. не казвам, че непременно това се е случило от американска страна, просто лайното, което се изпльокна от нашата страна на тръбата изглежда така.
|
| Пет Юли 12, 2019 2:59 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
https://www.cloud-seeding.info/product.php?cat_id=3[url][/http://www.dunarit.com/bg/industrialexplosives/industrial-explosives-antihail-rocket.htmlurl] Земя-облак. Нищо по-сложно от НУРС. Но при земя-въздух и въздух-въздух нещата са коренно различни.
|
| Пет Юли 12, 2019 3:04 pm |
|
 |
|
ilkor
|
|
| Пет Юли 12, 2019 3:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, аз отговорих на постове, дето казват за какво ни било въоръжение от кой сме щели да се пазим и не може ли да плащаме на някой друг да прави еър полисинга. Такива коментари са тъпи и нямат никакъв смисъл. Затова казах, че като участваш в колективен пакт за сигурност трябва да харчиш пари за отбрана и въоръжение. Сега как точно ще ги харчиш и какво точно ще купуваш е отделен въпрос и лично на мен не ми се спори по въпроса от европейска страна ли трябваше да се купят тия самолети или от някъде другаде и с какво точно оборудване е трябвало да се купят. Предполагам обаче че от който и да купиш въоръжение от него също трябва да си купиш и оборудването, защото едва ли ще има български инструменти за поддръжката и ремонта на въпросното оборудване.
Днес чета също че руснаците са доставили вече първите С400 на турците - сега вече турците ще го ядат дебелия, щото не може хем да купуваш ПВО от руснаците хем Ф35 от американците и не само това, ами да искаш и да правиш възли за въпросните Ф35 в Турция. Та мисълта ми е че си има политики и игри и не може да се правиш на много умен и тарикат, даже и да си Турция пък какво остава ако си България. Всичко си има цена.
|
| Пет Юли 12, 2019 6:40 pm |
|
 |
|
nik
|
а ти щото не плещиш тъпи коментари при положение че целия този "пакт" е с цел точене на пари, и цялата идея е да се купува всичко от хамериканосите, само по себе си определя смисъла и тежестта на такъв "пакт" тромпетчо нали рева на германия че трябвало да харчат повече за самолети, германците казаха "добре ще купим еурофайтъри", и тромпетчо пак недоволен "да ама аз имах предвид за американски самолети да давате повече пари" не е толкова трудно да вържеш 2 и 2 що за "пакт" е това.... давайте харчете вашите пари за хамериканска техника за да си прокарваме нашите интереси... чудничко а на турците не им бери дерта, ще се отърват от паразита... само ще спечелят от това
|
| Пет Юли 12, 2019 6:53 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Не че им симпатизирам, но турците вече казаха че няма проблем да си купят и руски самолети, щом така се отнасят с тях. И току виж го направили ... А и вече се усеща че Тръмп даде заден - няма никакъв туит по въпроса което е крайно необичайно  Това със санкциите вече се изтърка - санкции на Китай, на Русия, на Турция, на Мексико, на Германия (заради газопровода) че то както са тръгнали не остана с кой да търгуват
|
| Пет Юли 12, 2019 8:45 pm |
|
 |
|
syscop
|
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Юли 12, 2019 9:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Теб те знаем - всичко е една голяма конспирация, даже няма смисъл да го пишеш вече, просто ще смятаме че си го написал по подразбиране. Само дето вече съм го писал няколко пъти че всички други страни като тръгнат да купуват оръжие и ясно си пишат в условията, че техните фирми са с предимство и ако едно нещо се прави от техните и чужди фирми винаги купуват от техните и от американците купуват само това, дето не могат да си го направят. САЩ като каже че ще кува нещо участват всички фирми от всички страни и винаги се купува най-евтиното със същите възможности. Една камара неща се правят в Канада и UK, че и чак в страни, дето даже не са в НАТО като Сингапур примерно. Не забравяй, че работя в тоя бизнес и за тия неща няма как да ме булшитваш и да ми дрънкаш глупости спуснати като опорни точки, от тия дето ти плащат в копейки. Та дето се вика дрънкай си там идиотщини, въобще не ми пречиш.
|
| Съб Юли 13, 2019 12:03 am |
|
 |
|
Dimitar
|
В случя това въобще даже не опира до Тръмп - конгреса ще вкара санкциите на Турция. Само стой и гледай. Предния път като имаше санкции срещу Турция и бая го закъсаха икономически та не знам колко се е изтъркало. Тия неща са доста по-сериозни от това кой и къде сглобява айфони и как ги внася в щатите, та не ми се вярва ей така да им се размине на турците, особено пък ако тръгнат самолети и още други неща да купуват от Русия.
|
| Съб Юли 13, 2019 12:07 am |
|
 |
|
timt
|
В случая се подразбира че американците са сводника..... Пращат кой къде да се еее-бе а кинтите при тях, кур....те да му мислят. Данък спокойствие, а ние да го ....
|
| Съб Юли 13, 2019 1:05 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе някой скоро да е виждал табела "Made in USA"? Или завод експортно ориентиран натам? Санкции... той Тръмпи мехиканосите не можа да уплаши с тях... ама натиска съюзниците да го подкрепят, иначе е гола вода.
|
| Съб Юли 13, 2019 1:18 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не знам онго как го реши това, ама като цяло Мексиканосите се насират само при мисълта за такива санкции. И ако сегашният им президент се направи на много отворен и се стигне до санкции няма да се учудя ако бъде скоропостижно свален от власт, та дори ако трябва да го отстрелят. Китай също може и да стискат ама им се реве. За Турция какво да говорим, ще поживеем ще видим, Ердоган много си повярва, ама няма на каква база, те не са Русия, нито като площ, нито като ядрен арсенал, нито като ресурси, неговата е точно на гол тумбак чефте пищови.
|
| Съб Юли 13, 2019 1:45 am |
|
|