Отговори на тема  [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Нова ел. инсталация на стар апартамент 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Нова ел. инсталация на стар апартамент
Нямам време да чета всичко.
Мостов кабел НЕ СЕ ПОСТАВЯ в тръба. Причина: изолацията на мост. кабел поддържа горенето. Тази на СВТ и подобни- не го поддържа. Затова- или СВТ и тръба, или мостов и канал в стената.

Аз го играх този номер миналата година. Каналите си ги изкопах с един алпистки пикел и една тесла (два пикела и две тесли, по един от вид дадоха фира :) ). Даже жената (тогава бъдеща) ме е запечатала на една снимка за поколенията, да видят и те как се прави :)

Чет Мар 26, 2015 10:30 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Какво е предимството/недостатъка според вас на това всяка стая да е с отделен токов кръг ?
Според мен:
+ лесно за запомняне
+ гасиш бушон и гаснат контактите в цялата стая
- пада бушон и цялата стая остава без ток

Контактите на на стаи с обща стена да са на един и същ токов кръг ?
тук нещата са точно на обратно.
Освен това, се ограничава максималната консмация. Тоест вече за две стаи имам предпазител 25А например.

Чет Мар 26, 2015 12:36 pm
Профил
Аватар

Бушоните се слагат според жицата - не импровизирай!
Добре е всяка стая да има отделен бушон за контакти и друг за осветление. За кухненската печка, бойлера и др. - отделни кръгове/бушони, въпреки че в съвременният свят вече не са адски енергоемки.
Ръгай бушони - не са скъпи. Прекарването на жици е по-голям проблем, но ще ти спести много нерви впоследствие.

П.С.: в старите тръби прекарай нови жици, желателно трипроводни дори за осветлението - може да ти хрумне да сложиш "умна" лампа и тогава заземяването може да стане постоянно захранване.
От там нататък започва къртенето - аз го направих предимно с чук и секач, но едно взето на заем Хилти ми помогна адски много. В каналите сложих мостовак, естествено. Контактите да са поне двойни, тройните са на почти същата цена и са по-красиви, ама еладжията каза, че били малко по-големи, аз не съм пробвал.

Пак си помисли за гипсокартон поне на тавана - да не топлиш комшията, да не му чуваш пръдните и да ти улесни всичкото.

Едит2, че Димитър писал преди предния: стандарти има, но като си го правиш сам вкъщи няма кой да те хване. Номерът е да не се подпалиш :)

Последна промяна bongo_x2 на Чет Мар 26, 2015 4:16 pm, променена общо 3 пъти

Чет Мар 26, 2015 3:52 pm
Профил
Аватар

Добре бе хора - няма ли стандарти, дето да следвате та трябва да импровизирате и да питате по форумите. За тия неща не се пита как е най-добре и какви са предимствата и недостатъците, а се правят както е по стандард :) .

Чет Мар 26, 2015 4:03 pm
Профил
Аватар

Съгласен съм и го знам това, че бушона е според жицата.
Например, от таблото до кутия ако върви 4мм2, а вертикално надолу до контакта 2.5мм2, то тогава слагам 25А предпазител, за да предпази най-тънкия кабел.
Не се скъпя за материалите.
Както казва Бонго, в старите канали ще мине гръга за осветлението + малко нови канали ако се наложи.
Всичко останало ще е с мостов кабел и на много кръгове.
Проблема наистина ще е къртенето, но дано си заслужава.

Чет Мар 26, 2015 4:25 pm
Профил
Аватар

Ако можеш да си спестиш упражнението с прорязване на канали с флекс, препоръчвам. Няма такава мизерия и прах...

Чет Мар 26, 2015 5:44 pm
Профил

@vgeorgiev, намери един техник за консултация на място ще ти е от голяма полза. Усещам че човъркаш но ще си спестиш много последващи проблеми. Той ще ти каже къде да копаш и какъв кабел трябва а че за всяка стая трябват по две АП-та е задължително. За кухня и мокри помещения там си иска повечко кръгове. не използвай в никакъв начин в твоят случай стари канали или съществуващи кабели. С чук е най добре да се копа защото с машина без прахосмукачка ще е такава пушилка че няма изчистване после. Ползвай мостови кабел но не го кови за стената. Изобщо потърси ако щеш приятел или познат на познат поне да ти каже какво и как да го направиш.

Чет Мар 26, 2015 7:05 pm
Профил

Уххх това е най-голямата грешка, ако има някой който НЕ трябва да питаш, това са ел.проектанти, технически и хората които го изпълняват, стой далеч от тях и ще си добре. Това е тъпо, необразовано и задръстено племе, освен да създава безумия друго не умее. Верно има млади и начетени момчета ама рядко им се дава шанс, затова от такива бягай, че не се зане на какъв идиот ще попаднеш.

Чет Мар 26, 2015 7:51 pm
Профил

Две неща е хубаво да се направят преди смяната на инсталацията и изобщо преди целия ремонт.
Първо се пуска воден маркуч на целия апартамент. Много "майстори" го пропускат тоя момент, аз тия дето ми слагаха дограмата щях да ги изритам през прозорцит. Хем им показах водната нивилация и им казах че искам еднакви прозорци на едно ниво. Обаче те едни вземат размер, други идват за монтаж и не им било казано...
Второто нещо е да има план за бъдещето обзавеждане, евентуално поне идея. Общо взето не е много трудно в един апартамент да се отделят потенциални кътове за бюро, за телевизори и т.н.
Та от плановете се преценява колко контакти и къде ще трябват. А пък според водната нивилация се позиционират така, че всики контакти да са на една височина, всички ключове да са на една височина, дори хоризонталните кабели също е добре да са на точно определена височина, така че в бъдеще ако трябва да се дупчи никога да не се дупчи на такава височина.
Това разбира се, ако се изравняват подове и тавани, иначе "височините" стават относително понятие...
Относно тръбите... ако инсталацията е добре планирана и изпълнена няма голям смисъл от тръби. По-скоро е по-добре да се заложат кабелни канали/тръби от коридора през всички стаи и до тераси/прозорци. Това се налага, за да можеш лесно да смениш интернет доставчик или кабеларка или сателит...

Чет Мар 26, 2015 9:22 pm
Профил

Хем им показах водната нивилация и им казах че искам еднакви прозорци на едно ниво.

Направо изтръпнах. :? Да не си аптекар бре? :D

Чет Мар 26, 2015 9:52 pm
Профил

vgeorgiev написа:
Например, от таблото до кутия ако върви 4мм2, а вертикално надолу до контакта 2.5мм2, то тогава слагам 25А предпазител, за да предпази най-тънкия кабел.

Правилно, предпазителя трябва да се сметне спрямо най-тънката жица. В тоя случай обаче защо ти е да пускаш 4мм2 до разкл. кутии? Ако предпазителя ти е сметнат за 2.5мм2, опъвай по цялото трасе 2.5.

Чет Мар 26, 2015 10:22 pm
Профил

radolin написа:
vgeorgiev написа:

Правилно, предпазителя трябва да се сметне спрямо най-тънката жица. В тоя случай обаче защо ти е да пускаш 4мм2 до разкл. кутии? Ако предпазителя ти е сметнат за 2.5мм2, опъвай по цялото трасе 2.5.

Какви са тези съвети? Даже много добре се е ориентирал питащият. Много правилно между кутийте 4мм2 и към контакта 2.5мм2 а за осветление 1.5 мм2 на всякъде ако е възможно даже 3-ka мостови и както каза колегата по горе да предвиди и ФТП, коаксиален и слаботоков кабел евентуално.

Чет Мар 26, 2015 10:33 pm
Профил

Абе по комунистическо време в панелките пускаха 4 кв. до кутиите, не виждам причина от тогава до сега нещо да се е променило. Със сигурност тогава е било по сметнато от сега, сега са или същите но вече изкуфяли, или таквиа дето кабел не са виждали но проектират като за световно.

А за маркуча, абе и така става, ама живеем в 21-век, има лазери .. ротационни ....

Пет Мар 27, 2015 12:02 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

timt написа:
Хем им показах водната нивилация и им казах че искам еднакви прозорци на едно ниво.

Направо изтръпнах. :? Да не си аптекар бре? :D

Защо изтръпваш? Да не си от бригадата с дограмата :)
Българина е гадно племе и няма да се научи че когато човек си плаща е добре да се свърши работата както трябва. Вместо това ти обясняват колко големи майстори са и как те си знаели как най добре ще стане.
По темата:
Потърси пълният стандарт BS7671, намират се копия тук таме за без пари. ИМах го някъде но не го откривам
От това по добро не вярвам да има

Ето кратка брошура
https://www.tlc-direct.co.uk/Technical/ ... ger_17.pdf

Приятел електричар ми е разправял как за заземяване на контакти понякога искат 10мм2.

Пет Мар 27, 2015 1:07 am
Профил

Ми то от конткта зависи, иначе NEC е аналогично, ясно и точно, IEC също има и NEMA мисля имат подобни стандарти.

Пет Мар 27, 2015 1:33 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 129 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща