Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Кой ще лапне банана? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Кой ще лапне банана?
Pif написа:
Туй А20 хич не е дръвце. Само дето дървено му се клатят ГПИО-тата. Пишеш в разни файлове. Иначе скорост му дай. Чете и пише по диска като изоглавен. при 128 бита криптиране хвърля 6 мегабайта/секунда по мрежата. Чете от диска на 120 мегабайта/секунда и пише на 30. Не си спомням от гигабитовата мрежа какво изкарваше като скорост ама беше доста сериозно за такова процесорче дето харчи по малко от ват.
Видеоизходите нещо не са ги опроводили като хората олимекс и даваха кофти картина но това не съм си играл да го тествам подробно.
На мен ми трябва да му забуча високоскоростни данни и още се чудя как да му ги набуча, че то да ми ги пише по диска.
Ако някой знае как да му вкарам 12 мегабайта/секунда данни - да свирка.
Има 2 серийни канала по 150 мегабита ама не ми е останало време да чета как се ползват.

Виж камера интерфейса, CSI - не помня на тоя какво поддържаше.

Пон Окт 06, 2014 11:35 pm
Профил

Dimitar написа:
На мен ми трябват следните неща

аз мога да ти кажа как да го направиш, обаче мнооо ми е скъпо ноу-хауто :D :D

Вто Окт 07, 2014 8:49 am
Профил
Аватар

В смисъл да му кажеш какво? Скъпо, скъпо... то на тоя свят евтино няма.

Вто Окт 07, 2014 9:00 am
Профил ICQ

Да кажа как да се направи...
Шегувам се, просто си чешим езиците и никой няма да седне да направи нещо с приличен набор от функции. Това си е сериозно изделийце и трябва да ти е бизнес, макар че аз познавам едни дето им е бизнес и пак не го направиха....

Вто Окт 07, 2014 9:25 am
Профил
Аватар

това с универсалния тестер е друга тема, няма нищо общо с банана :D
и няма как да струва колкото клон банани.

а за банана А20 и подобните му от китайския Бойко, някой докопвал ли се е до истинска документация, ибис файлове, референс дизайн и т.н.?
направо ми е чудно олимекс как са подкарали паметта, щом видеото е бъгаво.
платката е 6-слоя, правена е на eagle. верно, паметта е само един чип, което донякъде опростява дизайна.

игъла от кога поддържа диференциални телове и/или импеданси? не съм го гледал от много години.

Вто Окт 07, 2014 9:54 am
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Да кажа как да се направи...
Шегувам се, просто си чешим езиците и никой няма да седне да направи нещо с приличен набор от функции. Това си е сериозно изделийце и трябва да ти е бизнес, макар че аз познавам едни дето им е бизнес и пак не го направиха....

Както казах, аз съм го правил. Но не го направих достатъчно отворено за да може да се онаследява. И искам следващото ( което вероятно пак ще се наложи да правя ) - да бъде такова.

Така, че съм отворен за идеи. Както казах, това което ми е боза е как да направя софтуерната концепция на цялото творение. С хардуера ще се оправя.

Въобще не се надявам да стане евтино ( не ми е и цел ). Нито имам идея да го правя комерсиално, защото тогава наистина ще му трябва прекалено широка функционалност.

Вто Окт 07, 2014 10:56 am
Профил ICQ

Цецо написа:
Така, че съм отворен за идеи.

Значи ти трябва идиот (човек пълен с идеи) като мен 8O

Ако толкова държиш пусни тема, макар че аз съм песимист... Просто подобно изделие си иска инвестиция, т.е. или много време да се задели или много пари за заплати някой да го направи. А за да се инвестира трябва да е комерсиално или отворен проект да участват много хора (ама ние едва ли ще се организираме).
Иначе, идеи имам в различни посоки. Може би най-важното е как да се спести труд. За целта може да се стъпи на готов хардуер, аз мисля че zynq платките са особено подходящи. Евентуално едно линуксче (те си имат) и едно опъноцд, което да осигури програмиранията както на процесорите, така и на външните интерфейси. Освен това е удобство че няам да ти се налага да го инсталираш на компютър, ако искаш да дебъгваш само target remote и си ти.
ОЦД-то има и скриптове, които мисля че ще станат да се ползват и за тестове... (не че съм ги гледал). А към zynq-a е сравнително лесно да се добавят всякакви интерфейси, включително и без драйвер, директно мапнати в user space-a... колкото искаш gpio, честоти, ако щеш серийни... Ех, естествено за някои неща си трябват и външен хардуер, драйвери ала-бала, но въпроса е че става (пробвано е) да се навързват и предполагам ще стане и да се скриптосват, ако не със скриптовете на ОЦД-то, то лайнукса има безброй скриптове...
С две думи трябва да се получи устройство, дето може да дебъгваш, може да мериш, да тестваш, да програмираш.... много неща, ама те всичките са свързани.

Вто Окт 07, 2014 11:24 am
Профил
Аватар

Аз си го представям така: състои се от две части.
1. Специализиран хардуер, свързан с PC
2. Софтуер за PC.
3. Къстъм преходник за конкретното изделие.

Първото повечето от нас могат да го направят - микропроцесорна системка с определен брой аналогови входове, изходи, цифрово входове, изходи, комуникационни канали ( RS232, RS485, CAN и т.н. ). В неговата логика влиза само изпълнение на прости команди, напр.
AOUT5 = 300;
?AIN3
?DIN55
и т.н.
Евентуално може в него да се зададе и пауза, ако искаш точен тайминг. Може и таймщамп на измерването.

Второто е някакъв скриптов интерпретатор, свързан с комуникационен канал на PC-то ( Comm1, USB(CDC) ) и т.н.
Най-популярният скрипт е VBA. Върви на ексел и още много апликации. За мен екселът е най-удобната от тях. Правиш един темплейт шиит с комуникация и оставяш усера да си пише сам скриптовете ( лесно се учи ).

Третото - няма как да е универсално.

Вто Окт 07, 2014 12:38 pm
Профил ICQ

Само да вметна, че BBB http://en.wikipedia.org/wiki/BeagleBoar ... Bone_Black има 2 броя PRU Programmable Real-time Unit http://hackaday.com/2014/06/22/an-intro ... ebone-pru/
С тези PRU можеш да битбангваш Media Independent Interface или пък да имаш 100MHz 14 канален ЛА http://hackaday.com/2014/07/22/talking- ... n-kridner/
та с платка за $45 получаваш няколко устройства за тестове, които пооделно струват няколко хиляди долара.
Искате ли да знете повече:
https://www.youtube.com/watch?v=By9foc1iJ3Q
https://www.youtube.com/watch?v=ZNz45v9Uesg
https://www.youtube.com/watch?v=y8-gwthzf-c

Вто Окт 07, 2014 1:14 pm
Профил
Аватар

Абе омазах темата, затова ще спра. Като опра да го правя, ще пусна отделна тема и ще го нищим :)

Вто Окт 07, 2014 3:26 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Цецо написа:
Абе омазах темата, затова ще спра. Като опра да го правя, ще пусна отделна тема и ще го нищим :)

Е то духът от бутилката е пуснат ! Така че продължавай А и то тука няма не омазана тема :D

П.П.
Поне стана интересно за четене

Вто Окт 07, 2014 4:07 pm
Профил

Дайте да направим една "чиракчийница" :-)

Щото такива теми с идеи какво и как да се направи има постоянно, но всички майстори все сме заети...

Вто Окт 07, 2014 4:14 pm
Профил
Аватар

ми какво да се прави, като няма майстори по лапане на банани \:D/
или поне в този форум

Вто Окт 07, 2014 6:05 pm
Профил
Аватар

Как беше оная песен - "Ох банана, ах банана" :D .

Вто Окт 07, 2014 8:35 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

miro_atc написа:
Дайте да направим една "чиракчийница" :-)

Щото такива теми с идеи какво и как да се направи има постоянно, но всички майстори все сме заети...

Аз като гледам майсторите май са заети дори идеята за "чиракчийница" да осъществят.

Сря Окт 08, 2014 12:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща