Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Умна къща 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Умна къща
В България говория - СпектърНет преди да ги купят МТел бяха почнали да пускат оптика "до дома". Аз в момента съм на русенския Нетуъркс - оптиката им е до всеки вход. От там пускат UTP-та щото засега е по-евтино а и все още не могат да предложат скорост до всеки абонат, такава че да има нужда от оптика. В моента съм на 50:10 MBit + 2 x DVB-C с включени 180 канала от които 20-тина HD (вкл. HBO-HD) за 25 лв.

Пет Окт 03, 2014 8:47 am
Профил ICQ

Ми у наше село повечето е оптика. Само някои оператори и то от големите си позволяват да правят глупости.

Та не е някаква екзотика, даже напротив. Предполагам им писна след всяка буря да сменят по един чувал рутери. Особено по крайните квартали дето са с много въздушни трасета.
На практика UTP остана само в централната част, защото там всичко е под земята и по улицата е оптика и от там UTP кабел влиза в мазетата и с рутери нагоре по етажите. Аз съм така и нямам проблем че е UTP щото всичко е подземно а и съм сам на тоя кабел а и така или иначе съм на 20Мбит тарифа. Но никакъв проблем с гледане на HD туби, пуканки и кво ли не. Вкъщи ги пускат по няколко ;-)

Пет Окт 03, 2014 9:34 am
Профил
Аватар

Мии и аз съм като Cekins, ама в местната кабеларка са по-оправни: нетя ми достига ограниченията на LAN100, DVB-C-то не е кодирано, пък 55-те аналогови вдъхват нов живот на к'ви ли не джаджи.

Офтопик: не ща обаче ако на комшията му изчезне нулата и моята техника да изгори...
На коаксиала съм ръгнал галваничен разделител и усилвател след това - май е достатъчно.
LAN-а мислех да го разделя с два Wi-Fi-n рутера, но се оказа, че в чувала читавите са до g, а не ми се дават грешни пари. Има ли евтин вариант за галванично разделяне?

Пет Окт 03, 2014 1:49 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Има ли евтин вариант за галванично разделяне?

Да, има много евтин вариант: накарай комшията да се изолира галванически :)

Пет Окт 03, 2014 2:16 pm
Профил WWW
Аватар

Ами тука от години кабел по въздуха нямаме (с много малко изключения - аз имам между два блока от вкъщи до офиса :) ). Дори и оптиките са всички под земята. Коаксиали по въздуха пък няма от над 10 години. Всичко отдавна е под земята а Нетуъркс въпреки че са новодошли, слагат отдолу щото тука режат. Та от гръмотевици не се плаша много. А за разделяне на лан-а е достатъчен един суич - като тресне и му се стапя трафчето от дето е дошло. Евентуално може и чипчето му се прецаква, ама до сега нямам случаи да мине нататък - аз моя простир така съм го разделил - два суича за по 5 лв. в двата края и като тресне - местя на друга дупка докато свършат здравите дупки...

Пет Окт 03, 2014 6:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Мен от гръм не ме е страх много, по-скоро от авария в дъртите токове на блока.
До входа идва оптика, суича е етаж по-надолу, а най-отгоре има GSM антена - предполага се, че тя ще плати масрафа.
Читав рутер е почти 100лв парчето, затова търся по-евтино. Аз исках да туря два, май екранирани, защото за из къщи към "сървъра" си имам Предавател.
Иначе: и сега си имам рутер на входа, ама не ми се вижда надеждно: по самото замасяване/зануляване к'ви токове ходят, пък остава и друга фаза да се появи! Виждал съм резултатите...

Пет Окт 03, 2014 7:14 pm
Профил
Аватар

Е па какво зануляване на лан кабел? Ти от двете страни в най-общия случай имаш трафчета. Казах ти какъв е номера - един много евтин суич и си готов. Пък то щом суича ти е етаж по долу, шанса да влезе нещо от гръмотевица е нищожен. Коаксиала ти ако и той идва от мазето също не би следвало да имаш грижи.

А джисиемаджиите как се пазят - идея си нямам. На нашия обект в Лясковец си имаме куп антени на покрива и три гръмоотвода - и на трите върховете им са стопени. Аз имам сума неща прецакани от гръмотевци а те как са със скапаната техника - не знам.

Пет Окт 03, 2014 7:41 pm
Профил ICQ

Ами надеждната мълниезащита си е наука също, не става просто да бучнеш два гръмоотвода, и така става но ... да не говорим че масово повреди от гръмотевици идват не от директно попадение или индуцирани удари а от удари по захранващата мрежа и пренапрежения и смущения през нея, т.е. мълниезащиттата в ниаккъв случай не се изразява само в гръмоотводи, разрядници и др. а и в правилн защитено Ел табло / ГРТ.

Пет Окт 03, 2014 7:54 pm
Профил
Аватар

С мълниезащитите не съм въобще запознат. Но едно нещо, дето ми го бяха казали хора които твърдяха, че разбират от такива неща, има много смисъл : не е номера да отведеш мълнията, номера е да направиш така че да не падне въобще.

И като се замисли човек си е така - какъв е смисъла да гръмне и няколко милиона волта и неясно колко ток ти направят поле, което ако ще и извънземни защити да имаш пак ще ти прецака всичко в радиус минимум няколко метра.

Пет Окт 03, 2014 9:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Е па какво зануляване на лан кабел? .......

Мии на комшията му се "губи" нулата и през една камара филтри (правени за трипроводна инсталация) и през LAN-а неговата фаза ми идва на гости.
Сигурно има и други варианти.

За гръмотевиците не говоря, то да не се случи! В гръчко масово мряха компове, там цяла зима вали. Обикновено влизаше от телефона/нетя и излизаше през тока (или обратно), видими следи не оставяше и като се вземе предвид, че мрежите си бяха обезопасени, най-вероятно бе заради индуцирани токове.
Аз не знам защо се отървах, може би заради ползването на защитени контакти и дървовидна структура.

Пет Окт 03, 2014 9:13 pm
Профил

Е няма как да не падне, може би е имал в предвид да не падне в-у твоята апаратура. Мълнии падат навсякъде и няма 100% на

Пет Окт 03, 2014 10:49 pm
Профил

Е няма как да не падне, може би е имал в предвид да не падне в-у твоята апаратура. Мълнии падат навсякъде и няма 100% начин да ги пратиш на майната им. Има както активни, така и пасивни защити но всичко трябва да се прави комплексно и заедно, а не днес едно, утре друго без да са мислени като една защитна система.

Пет Окт 03, 2014 10:50 pm
Профил
Аватар

Значи тия говореха за разни накрайници по гръмоотводите, които свалят потенциала миг преди да стане големия разряд. В момента, в който въздуха започва да се йонизира, съпротивлението към земя се осигурява да е много малко и част от заряда протича без да има разряд или нещо такова. Даже показаха един такъв накрайник - сноп от проводници дето стават като кълбо - горе долу 30-тина сантиметра диаметър "топката". Имаха и разни други джунджурии. В общи линии един проводник вдигнат във въздуха единствено ще ти направи така че мълнията да падне в него. Да де ама на 1 метър от тоя проводник ако имаш "нежна" апаратура, какво ще стане с нея?

Съб Окт 04, 2014 9:21 am
Профил ICQ
Аватар

Аз пък го разбрах да инициират "искра" и отдолу и двете да се срещнат над земята...
Въпрос на обясняване "като за тъпаци", де. Но и така да е: пак за бая тоци говорим, също и за електромагнитни вълни, значи хапаратурата трябва да не го играе много антена, особено рамкова.

Ама има ли евтина джаджа от LAN до LAN през оптика?

Съб Окт 04, 2014 1:54 pm
Профил
Аватар

Какво ще рече евтина? Две медии са 100-тина лева. Още 30-40 за пач корди, касети и други дреболии. Кабела не знам колко е - не съм купувал. И кво от това - аз имам всички тези неща барабар с кабела ама си седят в една чанта, а кабела складиран в мазето. Приготвено е за моя простир. Само един проблем имам - нямам сплайсер. Лошото е че няма и кой да ми свърши работата тука. Напролет сигурно ще си сменя простира с нов че сегашния вече са му останал само жичките - като го сменям ще опъна и оптиката заедно с него ама ще продължи да си чака за сплайсване.

Съб Окт 04, 2014 5:25 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща