|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:48 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
gicho, няма смисъл да спориш с българи дето имат руско самосъзнание
|
| Чет Сеп 08, 2022 11:18 am |
|
 |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Темата е за новини от света. Какви новини споделиха Ник и Гичо в нея, че не схванах? И ако може само конспекта, без словоблудства...
|
| Чет Сеп 08, 2022 11:22 am |
|
 |
|
nik
|
бе аз бях пуснал линк с новина ама ми го затриха, щото интригантите църкали... няма да се ровя пак да го търся... зимата наближава, ще се чуе със сигурност пак
пък гичо си цитира наизустената пропаганда, а аз се опитвам да обясня че след като не ходя да натрапвам нещо на сектантите предпочитам и сектантите да не ми натрапват тяхната религия, но уви, често ми тропат на вратата някакви свидетели на яхова...
|
| Чет Сеп 08, 2022 11:38 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
свидетели на последната турбина? свидетели на светия хаймарс? свидетели на светия джавелин? свидетели на последния кондензатор?
|
| Чет Сеп 08, 2022 11:42 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
По повод икономиките тъй като съм се ровил ще споделя груба оценка. Числата варират според източниците, но не много а и не мисля, че са особено важни. Освен може би тенденциите. Значи към началото на тая година ако гледаме GDP per capita, Русия е грубо колкото нас. А ние не сме цъфнали, нашето бвп на калпак е грубо 3 пъти по-ниско от европейските държави. Демек Русия не е някаква супер развита икономика, по-скоро като нашата само дето е доста по-голяма държава. Исторически обаче се вижда как те дърпат напред до към 2014 и после се случват санкциите заради Крим до към 2016-17 позатъват леко. Просто видимо първите санкции дават резултат и ако не беше Крим или ако не бяха санкциите днес Русия вероятно щеше да е малко по-добре от нас. На тоя фон е по-интересно сравнението с Украйна, защото в медиите се представя като едва ли не процъфтяваща икономика докато не я нападнаха. Истината е, че те са 3 пъти по-зле от нас и съответно от руснаците. Интересно е поради факта, че Украйна наследява доста като количество и като качество промишленост от СССР. Там правят ракетни двигатели и какво ли не. Имат много повече ресурси и като изкопаеми и като земеделие. Но въпреки всичко бвп на калпак им е като на африканска държава, не на европейска. Разбира се има и обективни причини украинците да са зле. От една страна граничат с Русия, а по политически причини не могат да търгуват с нея. Само 7% от оборота им е руски и това са основно енергоносители. От друга страна НЕ са член на ЕС и не могат да търгуват свободно с Европа. За всичко имат квоти, мита и какво ли не. Естествено търгуват с Европа, но не достатъчно. Този проблем е добре да се осъзнае от българите, защото в ЕС може и да сме цъфнали, но извън ЕС може и да сме по-зле... Това е малко като кривата ракета и космоса... Има твърде много демагогия и малко познаване на фактите. Най-вече историята с газа. Значи дълги години се работеше с т.н. договори с "фиксирани цени". Дефакто цените не бяха фиксирани, имаше си формули за инфлация, за връзка с петрол и т.н. Фиксирана беше само началната цена. Но проблемът не беше нито фиксацията, нито цената, а начинът на договаряне. Накратки Газпром предлагаше някаква цена, а всеки който искаше по-добра трябваше да се разходи по червения килим на Кремъл. Само там даваха по-добри цени. От тук идва и лафа, че Путин изнудвал, че използвал газа като оръжие и т.н. За малки държави като нас това може и така да се интерпретира. Ние нямахме друг вариант освен да пазим поведение пред Кремъл и да целуваме ръка, за да ни дадат по-евтин газ. Истината е, обаче че от такива като нас никога нищо не е зависело и даже и Путин да искал да прекарва през нас някакви свои интереси в ЕС, това е смешно. От нас той печелеше единствено реклама и нищо друго. С големите държави нещата бяха малко по-различно. Меркел нямаше нужда да целува ръка, тя просто отиваше и намекваше на Путин, че ще построят еди колко си завода, че ще инвестират в тоя или оня газопровод, в Сахалин и т.н. и срещу тия инвестиции искат еди-каква си цена. Трудно е да се каже кой кого изнудваше. По-скоро си сътрудничеха и правеха бизнес. Немците си печелеха от инвестициите, Путин беше доволен щото това носеше ползи на Русия и е съвсем естествено да прави отстъпки на бизнес партньорите си. С две думи Германия и другите големи нямаха проблеми с Путин, проблеми имаха САЩ, че сътрудничеството между Европа и Русия ги правеше силни и обединени представляваха заплаха за САЩ. И съвсем естествено САЩ бяха против инвестициите, бяха против вноса на руски газ. Но междувременно Европа реши нещо друго и това беше да вкара руския газ на европейските борси. Уж под предтекста за фиксираните цени, за изнудването, за пазарната търговия и т.н. и т.н. Е с такива "добри" намерения Европа привидно го вкара уж на Путин, но по-скоро го вкара на всички останали доставчици на газ, а те сега от благодарност го вкарват пък на Европа. Казано простичко докато имаше фиксирани цени другите доставчици можеха да си направят сметката, колко да инвестират и колко ще спечелят ако докарат еди какво си количество на еди каква си цена. Просто можеха да планират. След това стана сложно, щото ако решат да докарат някаква цена тая цена се отразява и на Газпром и дефакто далаверата е много кратка. На практика "оръжието на Путин" беше в ръцете на Европа, която чрез вариране на поръчаните количества влияеше на предлагането и цените. Демек това оръжие беше насочено срещу такива като Норвегия, които нямаха какво да направят. Нямаха... докато го имаше Газпром. Сега като се вкиснаха доставките от Русия палачинката се обърна. По едно време цената като беше скочила 16 ПЪТИ Европа реши да помоли норвежците малко да се поспрат, ама ония отказаха. Решиха, че ще даряват част от печалбата на Украйна, но няма да подбиват "пазарните" цени. Та така... газ сигурно ще има, но Европа сама си изпроси такива солени цени. И вместо да се намери някакво решение се посочват "виновници". У нас това е традиция, всичките ни управляващи обвиняват предишните и продължават да правят същите, че и по-големи грешки. За съжаление и в Европа е същото. Само дето се оправдават с Путин, а не с предишните. Но от това по-топло едва ли ще ни стане.
|
| Чет Сеп 08, 2022 1:22 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
За да има новини, ето едно линкче - украински пенсионер, дето явно не виси на опашка пред пощата за 300лв пенсия: https://youtu.be/jFrgPVLjddYНе разбирам нещо - когато виждаш, че някой системно те лъже, какъв трябва да си да го оправдаваш и после пак да му вярваш? Сещам се за "фанатик" като дума, ама може и просто "наивен". Може би и прекалено податлив на идеята за "световната конспирация"? И още нещо не схващам - последните 4 президента на щатите бяха съвсем противоположни като разбирания и политика, вкл. външнополитическа. Как така стана, че са следвали толкова твърдо линията да скарат европа и раша? И как така ония льохмани дето управляват европата, не са се усетили че ги клатят? Ма те са прости - пък ние по форумите как бързо ги фанахме.... Интересна е структурата на отраслите, които го дават тоя продукт. В БВП-то на русия броим ли нефта, газа, металите и другите (изчерпаеми) природни ресурси, дето изнасят наготово? Щото при тая площ и тия залежи дето имат, ако са колкото нас на БВП, значи се справяме много добре, си мисля аз? Ама не - то ако не бяха западните пазари, ние "даже повече" щяхме да изкарваме... А инвестициите на Меркел (щото така ги нарече и ти) са наляти пари в раша - които путин сега ползва и не плаща дивиденти - ако, както казваш, уговорката е била "на ви помпите, копайте и ни продавайте", значи някой не си спазва договора. От тия санкции най-страда западна европа - и трябва да приема за чиста монета това, че не могат да се усетят в тая дебелашка шега? Ако ушанките толкова искренно обичат путьо, и той ако го прави от същите безкористни подбуди, и причината е че "масово убивали руснаците в донбас", що тогава американците ще са виновни? Ааа, сещам се - американците са се преоблекли като руснаци и украинци, и са си направили спаринг някъде в полето, и са снимали и са подкокоросали двете държави да се бият. Пък путлер, нали толкова му е и разузнаването, не е разбрал... Както и предшествениците му не могли да намерят доказателства, че аполото е снимано някъде в Невада... Да, "и един мърмот увива шоколада в станиола...". Няма такова нещо като "руско самосъзнание", по-скоро "сАвецко" - носталгично, промито, анти-западно, вечно мърморещо, все-някой-му-е-виновническо.
|
| Чет Сеп 08, 2022 1:50 pm |
|
 |
|
nik
|
при положение че не различаваш фундаментални неща като пропаганда от истина, комунизъм от демокрация, мнение от факт, и още много критични за трезвата преценка подробности - не виждам на какво основание даваш подобни квалификации? пък източниците ти... докато говорим да намалиш пропагандата, ти пак в най лъжливата "медия" си се набутал... то си го пише черно на бяло кой дърпа конците ама кой да чете..... а за който забравя бързо - това е една от "медиите" през които американците най яростно пробутваха лъжите си за войната, въпреки че в същата "медия" има стари клипове които казват точно обратното за историята на украйна от това което сега се опитват да пробутват
|
| Чет Сеп 08, 2022 2:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Чак "наготово" няма такива ресурси... Добивната индустрия изисква доста големи инвестиции, доста работни места и т.н. Естествено е част от икономиката и не знам кое те кара да я подценяваш. Още повече днешно време, когато цените на ресурсите са в облаците. Тъй че да имаш добивна индустрия не само не е недостатък, ами точно обратното. А това "на ви помпите, копайте и ни продавайте" е едно доста точно описание на мисленето на много хора в Европа. Както казах политиката на Европа беше точна такава - тя решаваше какви количества да купува и на какви цени. Щом така мислиш... аз мога само да кажа, че ни предстои да се справяме още по-добре. Очакванията ми са за пълно спиране на всякакви руски доставки за западните пазари. Може да приемаш каквото си искаш. Но фактите са, че Путин има рекордни печалби, а Европа е в енергийна и икономическа криза. Цивилизования свят не трябвало да се къпе. Ако това не е дебелашка шега, не знам какво е...
|
| Чет Сеп 08, 2022 3:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
то къпането е вреден навик придобит последните 100 години, преди това пак не се е къпал, "цивилизованият" де ...
|
| Чет Сеп 08, 2022 4:07 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Добивната индустрия - на газ, петрол, дървен материал, желязо - е нещо дето е достъпно като технология от много отдавна - там няма хай-тек. По-точно има - за да е максимално ефективно, ама тоя хай-тек идва отвън за русия. Идеята е ясна - едно е да отидеш да да насечеш дърва в гората, друго е да дялкаш пясък в нещо смятащо примерно. Ваденето на редки метали сигурно си има особености - но те не са основното перо в БВП-то. Не съм искал да кажа, че парите от добивната индустрия са различни - но тя е изразходване на нещо, дето се е трупало милиони години, и дето като свърши тая индустрия, умира. Като нашите гори или златни залежи - не съм гледал колко добива асерела, ама предвид ръста на цената на златото, сигурно концесиите са дребни монети. За количествата - има ли друг начин освен пазарния? Ясно е че има планиране и фючърси, ама в крайна сметка си е едно класическо търсене и предлагане. Не вярвам работата да е била от днес за утре - ти го каза - планираме един колко си завода, значи говорим за години, дори по немските темпове на строеж. Ако отида да си купя 1 милиар стм-а, дали няма любезно да ме оставят аз да попълня полето с цената в договора, докато секретарките им се надпреварват да ми направят кефа (образно казано)? И аз като отида на бензиностанцията няма да се навия да платя 100л като ми е 50 резервоара. Игри сигурно има, ама, както каза, се танцува на червения килим/площад. А това незнам как може да се обясни - обикновено който е назор, той хваща самолета - другия стои и чака оферти. Никой не можеше да бие рашките по цена на петрола и газа - затова всички алчно искаха от техния, и рискуваха да станат зависими - даже тръмпи го казваше постоянно. Това си е грешка на западняците. А нефта им е ефтин заради състава си - май беше твърде много сяра. Имаше корелация между дали държавата ползва горива от руски нефт и това колко проблеми има с двигателите с директно пръскане (бензиновите).
|
| Чет Сеп 08, 2022 4:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Проблемът е, че газът не е съвсем пазарна стока. Технически си има своите особености. Дори и в Сахалин не е просто да бучнеш помпа и да вадиш когато и колкото поискаш. Това е процес и подобно на атомните централи не може да бъде променян от днес за утре. Затова и в момента руснаците буквално изгарят излишъка в атмосферата, вместо просто да изключат помпите. Отделно цялото оборудване е за много много много милиарди и дори да можеше да бъде спирано то пак е загуба да ти стоят милиарди. По тая причина и азерския газ се продава само като целогодишен капацитет. Няма да ти продадат само зимата. Искат да си уплътнят капацитета през цялата година 24/7. Така че въпросът не е "имам тука 1000 кубика газ" и да си търсиш най-добра цена. По-скоро е като абонамент, т.е. договор. Въпросът е, че Газпром са много голям играч и както беше по времето на фиксираните цени договарянето с тях не беше пример за пазарен принцип. То нямаше и как да е, щото имаш един продавач само. Каквото предложи той - такова. Или се съгласяваш или стоиш без газ. На теория можеше да коли и да беси. На практика не можеше, защото от другата страна стояха инвестиции и моето мнение е, че въпреки всички тия условности старите договори бяха най-близко до пазарните принципи. Въпреки че се сключваха от политици, а не от търговци. Това с борсовите цени е измишльотина. Какво общо има цената на борсата в Холандия с цената на газа дето го вземаме от тръбопровод на наша територия? Дори в Холандия да има по-евтин газ - какво от това? Ще идеш с кофите да си вземеш ли? Но така или иначе Газпром беше принуден да продава на нас и на всички останали по цени на борсите (по-точно 70% плюс 30% от цената на петрола). С други думи Газпром няма НИКАКЪВ начин да коментира цената. Това беше наложено от ЕС без изобщо да се договарят с руснаците. Тогава Путин нямаше много голям избор и ще не ще - се съгласи. Всичко това щеше да е пазарно, ако Газпром имаше свобода да избира дали цената на борсата му харесва и дали да продава или не. Но Газпром нямат НИКАКЪВ избор. Те трябва да доставят заявените количества и толкоз. Независимо дали борсовата цена ги кефи или не. Аз все си мисля, че причината руснаците да се съгласят с тези условия беше, че това съсипваше също и конкуренцията им. При тия цени беше безумие някой друг да инвестира в тоя бизнес. Самата Европа също не инвестира нищо, чакаше "диверсификацията" да падне "наготово" от небето. Ами не падна. Иронията е, че и в момента нищо не се прави по въпроса. Няма инвестиции нито в газопроводи, нито терминали и втечнен газ. Политиците се държат сякаш светът е пълен с находища и с инвеститори. Излишни мощности няма никъде, то ако имаше цените в момента нямаше да са толкова високи. А построяването на нови изисква не само време, ами изисква и адекватна политика. Никой няма да инвестира просто ей така. Трябва да има някаква сигурност, че утре Европа няма да реши пак да се заиграва с Газпром. Или че няма да постъпи както със Северен Поток 2. Браво, много хубав тръбопровод си построихте, ама ние размислихме и няма да го ползваме. Европа трябва да си промени политиката. Дали ще е спрямо Русия, дали спрямо алтернативни доставчици няма значение. Не е нужно да изпадаме в кризи, но за съжаление натам вървим. А междувременно Путин строи нови газопроводи към Азия. Не чака нещо да му се "падне" от небето.
|
| Чет Сеп 08, 2022 6:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Има една съществена разлика, Русия има ресурса да строи и да очаква възвръщаемост, също както с атомните централи, не е въпрос каква е цената по договор или каква е пазарната цена, а колко реално им струва на тях, а то е 1/10 от пазарната цена, понякога и по-малко. т.е. Русия може да си позволи да построи северен поток 2, и да го прежали, както и да строи газопроводи към Азия без да има подписани договори или нечии обещания. За разлика от Русия, другите потенциални доставчици на газ не могат да си го позволят, защото в най-добрият случай имат само газ, вкл. Норвегия. Но тя Норвегия не е панацея, самите те не са се засили да правят нещо кой знае какво. Да речем Норвегия поне има пари /за момента/ но за кой от останалите алтернативи може да се каже ? Трябват пари, трябва да купуват оборудване, да Русия изпозлва помпи на сименс и малко чужда автоматизация и до там, всичко останало си е местно. Колкото и да е скъпа една помпа, тя е само малка част от помпената станция, да не говорим от целия тръбопровод. Та това също трябва да се вземе в предвид, т.е. ако очакваме нещо да се случи то трябва да се случи от страна на купувача, не ан доставчика. ENI се напъват, бият се в гърдите че щели да инвестират 4.9 млр ... колко са това  пари трябват, пари, много пари, ако на Русия нещо и струва 2 млрд на ENI ще им струва 10 или 20 ... а с тия зелени педерастии как се строят каквито и да е проводи, то за водопровод ти разказват играта. Не виждам някаква идея да се разширява и подобрява газовата инфраструктура в Европа, ще направят няколко темринала и толкоз. А за борсовите цени на газа, имам клиент, голямо предприятие в БГ, решиха да не купуват на борсови цени а да са на твърда цена, в резултат за 2019-та спестиха около 4 млн  , борсовата цена може да е ниска в един момент, и висока в друг.
|
| Чет Сеп 08, 2022 7:13 pm |
|
 |
|
nik
|
в допълнение на написаното от миро относно газа като пазарна стока, и по-конкретно за поредицата от грешки на европа които отвориха очите на руснаците, навързани събитията от последните няколко години
преди не беше пазарна стока, беше на дългосрочни договори и европа получаваше газ без никакви проблеми както сега се оказа - на супер изгодни цени, да обаче американците не бяха доволни от това и натиснаха европа да направят газта "пазарна стока" но в кавички естествено, уж да било по-изгодно за европата, но дефакто беше за да манипулират пазара, да си сложат посредници и да докарат цената изгодна за втечнен газ от на майната си, да ама руснаците се усетиха какво се готви и те също си сложиха посредници, в крайна сметка цените литнаха, и понеже новата калкулация беше обвързана с цената на петрола, как така никой не се сети че русия е в картела който определя цената на петрола, та някак "случайно" цената на петрола спадна за няколко месеца ако не ме лъже паметта, докато фалират част от фракерите в америка и се охладят мераците за втечнен газ към европа, и веднага след това петрола скочи почти двойно, от европа ревнаха че сметката не им била изгодна, от русия пък казаха - ми вие така искахте, сега ще плащате... после пак под натиск от америка започнаха гаврите със северен поток 2, измисляха си оправдания да протакат, а миналия декември една дебела американка е ходила при путин да го заплашва със санкции да не се намесва в предстоящото в украйна, той пък заради тия заплахи набързо оранизира срещи с много държави за съвсем кратко време и сключиха договори за сътрудничество точно преди войната, в това число и азарбейджан - т.е. от тук нататък каквото и да ни лъжат нашите мили политици с надежди за азерски газ - такъв скоро няма да има, защото вече освен петролен има и газов картел, и сега вече русия се гаври с европа за северен поток 1 точно както европа се гавреше за северен поток 2, и както "великите западняци" бяха свикнали да изнудват без никой да им се противопоставя, сега те се оказаха изнудваните
та в крайна сметка се оказва че газа никога не е бил пазарна стока, дори след пускането му на борсата, и е било огромна грешка дефицитна стока да се пуска на борсата, цената литва... а когато се гавриш с доставчика на тая дефицитна стока - дефицита става още по-голям, съответно и цената
и след всички тези грешки вероятно никога повече няма да видим евтин газ, кой луд ще продава евтин газ на европа като виждат че "умните" европейци плащат и десеторна цена, и продължават да купуват руския газ през още повече посредници, само и само по новините да кажат "ние няма да клекнем на путин да плащаме в рубли"
|
| Чет Сеп 08, 2022 7:22 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Look you - цената на бензина все да пада, ето един коментар, а и цените по бензиностанциите взеха да стават по-нормални https://www.rte.ie/brainstorm/2022/0819 ... recession/
|
| Чет Сеп 08, 2022 8:20 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на СП-2 агрегатите* са руски. за турския паток не съм сигурен.
миналата година в приморския край пуснаха първа фаза на гигантски газо-преработващ завод. от газ правят деривати - газове, купища полимери или заготовки за тях. в момента довършват подобен край Ямал. явно искат да се издигнат една степен в хранителната верига и не тъпо да доставят суровина, а преработени продукти. логично след първите фази ще последват и следващи - и разширения, и по-горни степени в преработката. това са дълги процеси - десетки години и решението е било взето отдавна.
нещо подобно се случва и в металургията. до преди 3 години експортираха прости стомани и чугун. гледам, че и Север Сталь, и Магнитогорск са добавили нови легирани, високолегирани и специални стомани. примерно корабни, износоустойчиви, за броневи да не говорим. подобно е положението и с цветните метали.
да, още скърца каруцата, правят неуверени стъпки с проходилката (отново), но 'копчето е натиснато', а и нямат кой знае какъв избор. бяха стигнали дотам, за кошове за самосвали да внасят стомана от Швеция. оси от Германия или Полша. а ако камиона е алуминиева надстройка - от Италия. местните производители нямаха никакъв шанс (при ~35K новорегистрирани камиони на година, локализацията беше под 3000). сега този внос е прекъснат и ще трябва пак да се научат как се правят.
ако схващам правилно идеята, в един момент ще стане 'всичко за рубли'. а рубли от къде? ами продайте ни нещо, което ни трябва за рубли, и ще имате. само дето в дългосрочен план, нуждите им от внос ще намаляват.
въпроса е кой ще потъне първи. ние в афропата вече глътнахме плувката. ако нямаш евтина енергия, нямаш шанс да си продаваш продукцията, дори да е самун хляб. в Китай 'средната класа' става вече осезаема прослойка, още малко и ще си станат самодостатъчни, т.е. няма да им е така въпиющо да изнасят. и последните години им личи все повече. корейците (южните) са много внимателни в говореното, защо доста зависят от руски ресурси. а ако им потъне износа... ще минат пак основно на кимчи. и май остават само американците, те поне си имат собствени ресурси. как ще отиграят обаче ми е трудно да прогнозирам. а и в района на югоизточна Азия (Индия, Малайзия, Индонезия, Филипините, Виетнам) живеят сериозна част от популацията на планетата. и те се усмихват любезно и се чешат по места, където не ги сърби, когато някой чичко/леличка им говори за санкции.
та гледаме мача, така или иначе сме на трибуната. на терена никой не ни пуска.
---
* не е правилно да се нарича въпросния агрегат 'турбина'. да, има турбинна помпа (с канадски корени), но тя е 'изпълнителната част' която се върти от, опростено казано, реактивен двигател (с корени в ролс-ройс). участието на сименс е, че в един момент е закупил тези предприятия, но те си остават под съответните юрисдикции и се съобразяват съответно с британските и канадските закони (и санкции).
в случая сименс е гнерален контрактор, който вероятно е включил в договора клаузи, че 'ушанките' не могат и един капак да отвинтят и да зяпат вътре, камо ли да бърникат по настройките. нормално. много ги е (било) страх руснаците да не им краднат технологията, въпреки че имаха съвместно предприятие и с руския компетентен в тази област производител. е, явно не са могли да се опазят напълно.
и сега сименс е изпаднал в безизходното положение да не може да си изпълни задължения по договора за поддръжка, защото дъщерните му дружества са под друга юрисдикция.
|
| Чет Сеп 08, 2022 8:28 pm |
|
|