Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
velio написа:
emilvtc написа:
ToHu написа:
Очевидно, това е неизбежният път, въпреки, че като гледам Швеция си е пълноправен член но не се сили да приема еврото, Полша и Чехия също не са се засилили а сав ЕС преди нас ...едва ли са по-глупави.

Е да де, ама те си нямат чак толкова долнопробен, еничарски, маице-продавен, подставен, зависим, прост и очевидно без никакви човешки ценности и достойнство хевроХатлантически (каквото и да значи по дяволите това) политически елит, който на всичко отгоре няма и представителност спрямо нагласите на народа който уж представлява.

А може и да не са чак толкова зле нещата. Всички говорят за приемането на еврото, ама всъщност процеса не изглежда да върви... Може и да е театро, знам ли... Както и липсата на правителство... Имаше една теория, че това, че нямаме редовно правителство, всъщност е най-доброто, което може да ни се случи в настоящия момент.

И аз мисля, че към момента е по-добре да нямаме правителство, шанса да се правят простотии е доста по-малък.

Чет Юни 01, 2023 3:31 pm
Профил

emilvtc написа:
palavrov написа:
Сарийски ми идва адски нечистоплътен само като го гледам и слушам ... може и да ти се струва умно това което говори, но също така е и тенденциозно и манипулативно, откровенно обслужвайки небърлгарски интереси

Според теб чии интереси обслужва и защо го прави?

Че ти не се ли сещаш? Ако не си се сетил какъв е смисъла да ти обяснявам?

Такива като него ги има за да може такива като теб да им се кефят колко са умни и колко сме зле ...

Чет Юни 01, 2023 4:37 pm
Профил

Може и да съм тъп, но не се сещам, както не се сещам и защо.
Би ли обяснил моля?

Чет Юни 01, 2023 4:40 pm
Профил

Замисли се кой и защо има интерес в България нещата да не вървят и ще си отговориш сам. Сарийски и тези като него активно се занимават да насаждат апокалиптичен страх и усещане за безисходица - колко пъти си го чул да предлага конкретно решение а не да скача от проблем на проблем? А в действителност живеем в може би най големия благодат който въобще някога е имало в човешката история - най тъпия пример е как болшинството хора зимата като навън е минус ненам си колко градуса се разкарват в апартаментите си по къс ръкав ... т.е. гледай си и си се радвай на живота и не се подхлъзвай по тези лаладжии - щом си в този форум имаш хубава работа, високи доходи, безоблачно бъдеще и т.н.

Чет Юни 01, 2023 5:16 pm
Профил

palavrov написа:
А в действителност живеем в може би най големия благодат който въобще някога е имало в човешката история

Навремето това го твърдяха комунистите и бяха не по-малко прави от теб ;-)

palavrov написа:
Замисли се кой и защо има интерес в България нещата да не вървят и ще си отговориш сам.

Тези, които искат еврото.
В момента, ако влезе 1 евро в държавата, БНБ може да отпечата същата стойност левчета. Демек вкарваш 1 евро, но разполагаш с 2 евра. Едно във валутните резерви, инвестирано някъде навън, другото се върти в държавата под формата на левчета.
След приемане на еврото, когато влезе 1 евро, то си остава 1 евро.
Това просто е пример който е лесен за разбиране. Много по-съществена е финансовата политика. Нещо което е много дълга тема, но общо взето валутата е много, много важно нещо.

Чет Юни 01, 2023 5:41 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
Сарийски ми идва адски нечистоплътен само като го гледам и слушам ... може и да ти се струва умно това което говори, но също така е и тенденциозно и манипулативно, откровенно обслужвайки небърлгарски интереси

Всеки си гледа неговия интерес (в някои случаи интересът е продаден). Но е хубаво да се чуват различни гледни точки. Обикновено (далеч не винаги разбира се) се говорят истини, но доста подбрани и подредени, така че да внушат някаква идея. Ако събереш говоренето от всички страни, може и да успееш да сглобиш картинката, ако имаш време да се занимаваш с това.

Чет Юни 01, 2023 5:44 pm
Профил

То затова винаги е по добре да слушаш обоснована критика отколкото безпочвени похвали и ласкателелства. Трудното е да не се подхлъзнеш в манипулацията и да останеш обективен защото колкото повече слушаш дадена теза толкова повече я приемаш за своя. А времето май е по добре да си го прекарваме с технически задачи а не с политиканстване :D

Чет Юни 01, 2023 6:07 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
Замисли се кой и защо има интерес в България нещата да не вървят и ще си отговориш сам.

Всъщност аз искам да знам кой има интерес. Защото винаги при такива обстоятелства се вади от килера изтъркания невидим враг 'кремъл', но аз почвам силно да се съмнявам в тоя аргумент, или поне искам да знам защо те биха имали интерес. Виж, защо другите биха имали интерес е доста очевидно и няма нужда от разяснения. Та така...

Чет Юни 01, 2023 6:21 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Виж, защо другите биха имали интерес е доста очевидно и няма нужда от разяснения. Та така...

Може ли малко да разясниш, за да видим и твоята гледна точка.

Според мен кремъл нямат интерес да ни скапят селското стопанство, както и животновъдството, както и индустрията. Те нямат какво да ни предложат в тази посока.
Виж за петрол, газ и др. суровини които притежават - имат интерес да ни направят зависими.
Предполагам, че имат интерес и да ни продават и техни оръжия.

На времето бяхме зависими от тях политически, но последните 30+ години не сме. Сега слушаме новите си "партньори" (господари) и правим и се съгласяваме без да протестираме и да си гоним интереса с всичко, което кажат. (Както тиквоний казва - каквото кажат началниците в брюксел).

За това, че ни превръщат в пазар за западни стоки - високо технологични и за наш срам - хранителни - предполагам че е очевидно. Т.е. искат да нямаме собствена национална политика и приоритети, които да си гоним и отстояваме.
За хранителните - дъвкали сме много пъти въпроса с дотациите и квотите на "свободния" европейски пазар. Тези политики според мен НЕ са наши, а са ни наложени отвън. Точно от тях трябва да се защитим като държава, ако искаме да ни има. Всички западни държави- германия, франция и др. това правят, само ние не, защото това не е "евроатлантическо" мислене (каквото и да означава това).
За високотехнологичните производства и въобще за всички производства - проблема е отчасти наш, но и привнесен от вън.

За съжаление гледната ми точка не е много от високо и не виждам много неща - особено исторически и малко или много съм като кон с капаци. Все пак политиката не ми е професия и основната ми енергия съм я насочил в моята професионална и семейна посока. За съжаление нямам много време да се дообразовам. За това искам да чуя и други гледни точки, за да не се окаже, че пропускам нещо съществено.

Чет Юни 01, 2023 7:15 pm
Профил

Имат интерес от всичко, в момента Русия е сред най-големите износители на селскостопанска продукция, така, че ако могат да ни продават храна и това биха ни продавали. Интереса на Русия е по-независима БЪлгария, разбира се по-независима от запада, това е ясно. Колкото повече буфери между нея и запада толкова по-добре.
Не мисля, обаче, че те имат голямо влияние в приказките срещу еврото, и като цяло, тяхното влияние в стрната е доста слабо, но по някои въпроси обществото има други разбирания, и дори Русия утре да изчезне те няма да се променят, това не е повлияно от Русия но върви го обясни на тъпите кратуни в Европа и САЩ. По други въпроси обществото е по-склонно да е съпричастно с Русия и по-лесно възприема нейният поглед на нещата от колкото западния, това също не се дължи на активни политики на Русия, но история, манталитет ... Българите и Руснаците са мнго различни, въпреки че Руснаци е много широко понятие, но въпреки тия разлиячия, сме много по-близки с тях от колкото със западноевропейците. Това дори и да се разбира, явно не се приема на запад, и най-лесното оправдание е това с Руските пропаганда и влияние, а то няма нищо общо конкретно с Русия.

Чет Юни 01, 2023 7:27 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Руснаците нямат интерес щото ако минем на евро трябва да обръщат копейките в евро да плащат на слугите си в България и ше се набутат с курса. :D
А какви са позитивите и негативите за ЕС ние да приемем еврото?

Чет Юни 01, 2023 7:27 pm
Профил

Русия има списък на неприятелски държави и ние сме в него. Повече има ли нужда да се обяснява каквото и да е?

Чет Юни 01, 2023 7:40 pm
Профил

Добре е да посочиш поради каква причина се появи този списък на неприятелски държави. Не беше ли поради това, че тези държави предприеха действия спрямо Русия нямащи нищо общо нито с международното, нито с правото на всяка от тях?

Чет Юни 01, 2023 8:25 pm
Профил
Аватар

Аз винаги съм бил за еврото. Писал съм го и преди.
Но, като икономическа единица, а не като политическа. Твърдо съм против натиск от сорта 'приемат конвенцията за родител1 и родител2, иначе никакво ерво за вас' или 'навеждате се на хунтата на зеленски, иначе никакво евро за вас'. Еврото трябва да е обменна единица за стоки и усулуги, а не на политически идеи.

И кремъл и 'другите' имат интерес от България, така че да се твърди, че едните искат държавата да върви напред, а другите не е най-меко казано елементарна пропаганда. Какво означава 'напред' между другото? Защото по абсолютни мерки Китай например е дръпнал много по-напред от всички останали, но нашите 'партньори' ги слагат в графата дърпащи назад. За Русия положението е подобно. Там има една вековна омраза към тях, и в момента ситуацията у нас позволява тая омраза да се ползва за политически цели (но не наши!). Моето непрофесионално мнение, е че България трява да следва твърдо позиция на неутрален икономически интерес, така че да може да се възползва от благоприятнота си географска позиция. Тогава другите ще правят отстъпки за да спечелят почва унас, а не обратното

Чет Юни 01, 2023 8:29 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Аз винаги съм бил за еврото. Писал съм го и преди.
Но, като икономическа единица, а не като политическа. Твърдо съм против натиск от сорта 'приемат конвенцията за родител1 и родител2, иначе никакво ерво за вас' или 'навеждате се на хунтата на зеленски, иначе никакво евро за вас'. Еврото трябва да е обменна единица за стоки и усулуги, а не на политически идеи.

И кремъл и 'другите' имат интерес от България, така че да се твърди, че едните искат държавата да върви напред, а другите не е най-меко казано елементарна пропаганда. Какво означава 'напред' между другото? Защото по абсолютни мерки Китай например е дръпнал много по-напред от всички останали, но нашите 'партньори' ги слагат в графата дърпащи назад. За Русия положението е подобно. Там има една вековна омраза към тях, и в момента ситуацията у нас позволява тая омраза да се ползва за политически цели (но не наши!). Моето непрофесионално мнение, е че България трява да следва твърдо позиция на неутрален икономически интерес, така че да може да се възползва от благоприятнота си географска позиция. Тогава другите ще правят отстъпки за да спечелят почва унас, а не обратното

В момента нямаме популация за армия или икономика с която да накараме другите да се съобразяват с нас. Единствената причина да ни искат за съюзник е локацията ни а не защото сме много хубави или защото сме дали много на света. При това положение опциите са ни силно ограничени и би било доста неразумно да не се възползваме когато имаме възможност. Затова и националния ни интерес е да сме в силен и стабилен и икономически и военно съюз. Пак по чисто географски причини единственият такъв за нас е Европейския. Другите ни опции са Турция и Русия. Географски с Турция е по лесно защото имаме обща граница. С Русия пък имаме обща азбука. Но и двете са малки като популация и икономика за да са глобален доминиращ фактор какъвто е Европа (особенно ако се еманципира). Друг аспект е кой какви природни богатства контролира - Русия за момента води убедително но като гледам как са и се наточили всички скоро може да я няма на картата а вместо нея да има зони на интерес на Европа и Китай - пак заради географията. И с тази война в Украйна шансовете да се опази от този сценарий стават все по малки със всеки изминал ден и убит руски войник. Та пак да се върнем на въпроса къде ни е националния интерес - май не останаха много опции.

Чет Юни 01, 2023 8:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 978, 979, 980, 981, 982, 983, 984 ... 1080  Следваща